malamagnolia
06.05.13, 14:07
Kiedy jadę do w odwiedziny do mamy i babć zazwyczaj staram się zawieźć coś np. czekoladę, czy bombonierkę, niestety kiedy wyjeżdżam one mi te drobnostkę oddają, z wymówką, ze to niby dzieci zjedzą, (czasem czekolada czy ptasie mleczko jest już napoczęte). Zwracałam im uwagę, ze jest mi przykro z tego powodu, i oddawanie prezentów jest niegrzeczne, oddają jakby się brzydziły tego, co dałam. nie mam nic przeciwko temu, żeby babcia dała wnukom jakieś słodycze, ale mogą dać swoje, tym bardziej, że wiem , że takie mają w barku. A one oddają zawsze , to co przywiozła.
Kończąc, moim zdanie takie zachowanie jest niekulturalne, a ponieważ wielokrotnie zwracałam uwagę na to ich zachowanie, że jest mi przykro, uważam teraz , ze jest i chamskie. Czy mam rację?
I jeszcze inna sytuacja, kiedy mam odwiedza mnie kupuje mi jakieś drobiazgi np. niedrogi chodniczek do kuchni, czy koszyk na pieczywo w prezencie, kiedy jednak ma zły humor wyrzuca je do śmietnika i twierdzi, że to przecież jej rzeczy, bo ona je kupiła. Czy ma rację? Moim zdaniem - nie.