Dodaj do ulubionych

Gołe nogi

11.02.14, 09:26
Oglądam zdjęcia z wielkich gal, premier, z gwiazdami i prawie u wszystkich widzę gołe nogi. Raz, że zima i trochę sobie tego nie wyobrażam, dwa, że zawsze uczono mnie, że gołe nogi są nieeleganckie. Że w firmach wymagają od kobiet rajstop i zakrytych butów nawet w największe upały, że na wesele czy ślub nie wypada nawet w największy upał z gołymi nogami. Do pracy nie muszę, ale w sytuacjach imprezowo-oficjalnych zawsze zakładam cienkie, cieliste pończochy. Moim zdaniem noga wręcz wygląda o wiele lepiej. Jak to jest z tymi gołymi nogami? Skąd ta moda, chyba niemal wymóg wobec gwiazd?
Obserwuj wątek
    • kora3 wiesz zasadniczo 11.02.14, 10:41
      jeśli ma się na sobie odkryte buty to nie ma mowy by się miało do nich pończochy, rajstopy, czy skarpetki.
      W przypadku pań są obuwie odkryte, czy tez częściowo odkryte, która jak najbardziej pasują do stroju wieczorowego. Są co prawda takie rajstopy/pończochy w wersji bezpalcowej (są dziury na palce), ale nie są zbyt praktyczne, bo trzeba naprawdę idealnie dobrać kolor do karnacji, żeby to jakoś wyglądało. Inaczej wygląda to tak, jakby widoczne gołe palce były dosztukowane do stopy.

Zupełnie nie mogę się z Tobą zgodzić, że gołe nogi nie pasują w wersji "na wesele". Zasadniczo nie pasują odkryte buty na ślub, ale na wesele, jeśli odkryte obuwie jest stosowne do kreacji np. wieczorowej - jak najbardziej. W Pl coraz częściej praktykowane jest pojawianie się szczególnie pań - gości w innej kreacji w usc, czy kościele na ceremonii ślubnej, a w innej na weselu. Choćby dlatego, że np. w kościele nie wypada pojawiać się w kreacji odsłaniającej ramiona, bardzo krótkiej itd. Zatem odkryte buty i co za tym idzie - gołe nogi - na slub nie, ale na wesele - tak.

Jeśli chodzi o gołe nogi do nieodkrytych butów. Hmmm no ja nie jestem bynajmniej zwolenniczką. Kiedyś takie coś było nie do pomyślenia niezależnie od okoliczności. Pierwsza Dama USA, J. Kennedy zmieniła nieco obyczaje w tym względzie, bo to właśnie ona będąc zoną J.F.K zaczęła pojawiać się w "całych" butach z gołymi nogami i ów zwyczaj przyjął się w Stanach, a i przeniósł na Europę. Niespecjalnie widze jego uzasadnienie.

• ach_dama_byc_z_kanady Re: wiesz zasadniczo 11.02.14, 10:48
        jeszcze jest takie wytlumaczenie ze teraz nogi sie pudruje i stosuje rozne air-brush produkty.

z tym ze Kate Middleton troche przywrocila mode na nylony.

Minnie
      • nm.buba011 Re: wiesz zasadniczo 11.02.14, 10:57
        kora3 napisała:

> jeśli ma się na sobie odkryte buty to nie ma mowy by się miało do nich pończoc
        > hy, rajstopy, czy skarpetki.

- można, pod warunkiem uzasadnienia.

> W przypadku pań są obuwie odkryte, czy tez częściowo odkryte, która jak najbard
        > ziej pasują do stroju wieczorowego.

- tak. Pytanie było jednak całkiem inne.

Są co prawda takie rajstopy/pończochy w wer
        > sji bezpalcowej (są dziury na palce), ale nie są zbyt praktyczne,

- praktyczne?
        Urągające s-v.

bo trzeba nap
        > rawdę idealnie dobrać kolor do karnacji, żeby to jakoś wyglądało. Inaczej wyglą
        > da to tak, jakby widoczne gołe palce były dosztukowane do stopy.

- rozpisujesz się. Nie znasz banalnie prostej odpowiedzi.
        • kora3 Nie kompromituj się :) 11.02.14, 11:23
          nm.buba011 napisał:
          >
          > - można, pod warunkiem uzasadnienia.

jakie miałoby być owo uzasadnienie dla stroju wieczorowego i odkrytego obuwia?
          >
          >
          > - tak. Pytanie było jednak całkiem inne.

Nie, pytanie było o GALE zatem o sytuacje, kiedy panie występują/mogą występować w strojach wieczorowych

> Urągające s-v.

O ile wiem to eksperci sądzą coś przeciwnego, właśnie zalecają takie rozwiązanie jeśli pani występuje w butach odkrytych, a chce z jakiejś przyczyny mieć "ubrane" nogi.
          >
          > - rozpisujesz się. Nie znasz banalnie prostej odpowiedzi.

Znam i napisałam - do odkrytych butów nie śmie się mieć pończoch, rajstop, skarpet. Odkryte buty jak najbardziej pasują do wielu kreacji wieczorowych. Czego nie rozumiesz?
          • nm.buba011 Re: Nie kompromituj się :) 11.02.14, 11:51
            kora3 napisała:

> nm.buba011 napisał:
            > >
            > > - można, pod warunkiem uzasadnienia.
            >
            > jakie miałoby być owo uzasadnienie dla stroju wieczorowego i odkrytego obuwia?

- tego nie napisałem. A Ty, Koro napisałaś poprzednio o ogólnej zasadzie, która ma swoje odstępstwa, właśnie w przypadku znalezienia uzasadnienia.
            > >
            > >
            > > - tak. Pytanie było jednak całkiem inne.
            >
            > Nie, pytanie było o GALE zatem o sytuacje, kiedy panie występują/mogą występowa
            > ć w strojach wieczorowych
            >
            > > Urągające s-v.
            >
            > O ile wiem to eksperci sądzą coś przeciwnego, właśnie zalecają takie rozwiązan
            > ie jeśli pani występuje w butach odkrytych, a chce z jakiejś przyczyny mieć "ub
            > rane" nogi.

- gorzej wtedy dla ekspertów. Pończochy bez palców, to ukłon speców od marketingu w stronę... ignorantów i snobów.
            > >
            > > - rozpisujesz się. Nie znasz banalnie prostej odpowiedzi.
            >
            > Znam i napisałam - do odkrytych butów nie śmie się mieć pończoch, rajstop, skar
            > pet. Odkryte buty jak najbardziej pasują do wielu kreacji wieczorowych. Czego n
            > ie rozumiesz?

- wiesz że tak się nosi, ale nie wiesz dlaczego jedno z drugim się nie kłuci.
            www.youtube.com/watch?v=wq3mfaQeVQY
            so.pwn.pl/zasady.php?id=629793
            • kora3 Re: Nie kompromituj się :) 11.02.14, 12:47
              nm.buba011 napisał:
              > - tego nie napisałem. A Ty, Koro napisałaś poprzednio o ogólnej zasadzie, która
              > ma swoje odstępstwa, właśnie w przypadku znalezienia uzasadnienia.

Ale wątkodawczyni pyta o GALE, a nie np. o sandałki + skarpeyki na łódce. Wiec nawiązywanie do jakichś zupełnie oderwanych od jej pytania wyjątków nie ma racji bytu.

kora3 napisała:
              > > Nie, pytanie było o GALE zatem o sytuacje, kiedy panie występują/mogą wys
              > tępowa
              > > ć w strojach wieczorowych

Ciekawe, ze do TEGo się nie odniosłeśsmile

>
              > - gorzej wtedy dla ekspertów. Pończochy bez palców, to ukłon speców od marketin
              > gu w stronę... ignorantów i snobów.

Możliwe, aczkolwiek twierdzą, ze takie rajstopy/pończochy są dopuszczalne do odkrytych butów.

>

> - wiesz że tak się nosi, ale nie wiesz dlaczego jedno z drugim się nie kłuci.

A ty nioby skad wiesz, ze nie wiem dlaczego jedno z drogim się nie kłóci?

To jest raczej poniekąd oczywiste - do wielu wieczorowych strojów np. karnawałowych są stosowne odkryte buty, a do tychże stosowne są nieubrane stopy, co na ogół wymusza także nieubrane nogi. Wystarczy popatrzeć na buty do tańca smile
              • nm.buba011 Re: Nie kompromituj się :) 11.02.14, 13:39
                kora3 napisała:

> nm.buba011 napisał:
                > > - tego nie napisałem. A Ty, Koro napisałaś poprzednio o ogólnej zasadz
                > ie, która
                > > ma swoje odstępstwa, właśnie w przypadku znalezienia uzasadnienia.

>
                > Ale wątkodawczyni pyta o GALE, a nie np. o sandałki + skarpeyki na łódce. Wiec
                > nawiązywanie do jakichś zupełnie oderwanych od jej pytania wyjątków nie ma racj
                > i bytu.

wiesz zasadniczo
                kora3 11.02.14, 10:41 Odpowiedz
                jeśli ma się na sobie odkryte buty to nie ma mowy by się miało do nich pończochy, rajstopy, czy skarpetki

- jednak poczyniłaś, Koro daleko idące... uogólnienie.

Wypierasz?

> Możliwe, aczkolwiek twierdzą, ze takie rajstopy/pończochy są dopuszczalne do od
                > krytych butów.

- twierdzą. Co nie oznacza, że mają rację. Liczba mnoga i zbiorowa odpowiedzialność za słowa. smile

> To jest raczej poniekąd oczywiste - do wielu wieczorowych strojów np. karnawało
                > wych są stosowne odkryte buty, a do tychże stosowne są nieubrane stopy, co na o
                > gół wymusza także nieubrane nogi. Wystarczy popatrzeć na buty do tańca smile

- brakuje w tym całym wywodzie, krótkiego uzasadnienia.

Tego przecież nie kwestionuje autorka wątku, a jedynie pyta, dlaczego?

Gołe nogi
                mela1 11.02.14, 09:26 Odpowiedz
                Moim zdaniem noga wręcz wygląda o wiele lepiej. Jak to jest z tymi gołymi nogami? Skąd ta moda, chyba niemal wymóg wobec gwiazd?
                • kora3 Re: Nie kompromituj się :) 12.02.14, 04:37
                  nm.buba011 napisał:
                  >
                  > - jednak poczyniłaś, Koro daleko idące... uogólnienie.
                  >
                  > Wypierasz?

Nie, po prostu uważam, że należy odpowiadać na pytania, a nie smuć coraz dalej idące dygresje Bubosmile Wykonawczyni pyta o gołe nogi na galach, przyjęciach, weselach iyd. stąd nie widzę potrzeby rozpisywania się o gołych nogach na basenie, plaży, u ginekologa u w sytuacji intymnej. Co jest niezrozumiałe?
                  >
                  >
                  > - twierdzą. Co nie oznacza, że mają rację. Liczba mnoga i zbiorowa odpowiedzial
                  > ność za słowa. smile

Sama napisałam, ze uważam to za nietrafione, aczkolwiek podałam jak jest wg znawców tematu dopuszczalnie. Osobiście o ile miałabym konieczność pójścia na imprezę w odkrytych butach i jednocześnie konieczność zakrycia nóg to wybrałabym kreację o takiej długości, która pozwalałaby mi na "nieubieranie" nóg i tyle.
                  >
                  > - brakuje w tym całym wywodzie, krótkiego uzasadnienia.

Jakiego znów uzasadnienia? Masz uzasadnienie - stopa w rajstopach, pończochach i odkrytym obuwiu wygląda nieelegancko i ohydnie. Odkryte buty PO TO SĄ ODKRYTE, żeby stopy były odkryte. Co tu uzasadniać?
                  >
                  [i]> Tego przecież nie kwestionuje autorka wątku, a jedynie pyta, dlaczego?
                  >
                  > Gołe nogi
                  > mela1 11.02.14, 09:26 Odpowiedz
                  > Moim zdaniem noga wręcz wygląda o wiele lepiej. Jak to jest [b]z tymi gołymi n
                  > ogami
                  ?[/b] Skąd ta moda, chyba niemal wymóg wobec gwiazd?[/i]

No toż napisałam smile - jeśli but odkryty, to goła noga - uzasadniona. odkryte buty pasują do wielu kreacji wieczorowych, wiec ....
                  • urko70 Re: Nie kompromituj się :) 12.02.14, 14:09
                    kora3 napisała:

> Nie, po prostu uważam, że należy odpowiadać na pytania, a nie smuć [...]

A gdy zapytałem:
                    "Po kliknięciu w ten link, pokazuje mi się cały wątek, a Tobie? "
                    to nie odpowiedziałaś, tylko zaczęłaś dyskutować z Bubą.

> Wykonawczyni pyta o gołe nogi na galach, przyjęciach, wes
                    > elach iyd. stąd nie widzę potrzeby rozpisywania się o gołych nogach na basenie,
                    > plaży, u ginekologa u w sytuacji intymnej. Co jest niezrozumiałe?

Nie wiem o jaką wykonawczynię i wykonawczynię czego Ci chodzi,
                    jednak w Twojej wypowiedzi, której nadałaś inny, nowy temat piszesz ogólnie.
      • urko70 Re: wiesz zasadniczo 12.02.14, 14:08
        kora3 napisała:

> jeśli ma się na sobie odkryte buty to nie ma mowy by się miało do nich pończoc
        > hy, rajstopy, czy skarpetki.

Jest mowa, tylko że muszą być odpowiednio dobrane (i raczej poza skarpetkami).

> W przypadku pań są obuwie odkryte, czy tez częściowo odkryte, która jak najbard
        > ziej pasują do stroju wieczorowego.

A przeczytasz to na głos? smile

> Są co prawda takie rajstopy/pończochy w wer
        > sji bezpalcowej (są dziury na palce), ale nie są zbyt praktyczne, bo trzeba nap
        > rawdę idealnie dobrać kolor do karnacji, żeby to jakoś wyglądało.

A nie mówiłem, że "jest mowa" smile. W jednym poście zaprzeczyłaś sama sobie. smile
    • vilez Re: Gołe nogi 11.02.14, 10:54
      Gołe nogi to tylko w sytuacjach nieoficjalnych. W oficjalnych nadal obowiązują nogi odziane.

Dodatkowo dla mnie osobiście gołe nogi tylko latem.
      • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 11:04
        vilez napisała:

> Gołe nogi to tylko w sytuacjach nieoficjalnych. W oficjalnych nadal obowiązują
        > nogi odziane.
        >
        > Dodatkowo dla mnie osobiście gołe nogi tylko latem.

- to nie jest zależne od pory roku.

A w nagonce na bubę, to aktywnie uczestniczysz?
        • vilez Re: Gołe nogi 11.02.14, 11:55
          Czytać ze zrozumieniem potrafisz? Napisałam: "dodatkowo, dla mnie osobiście". Czego nie rozumiesz?

> A w nagonce na bubę, to aktywnie uczestniczysz?

Nie, nie uczestniczę. Masz z tym problem?
          • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 12:29
            vilez napisała:

> Czytać ze zrozumieniem potrafisz? Napisałam: "dodatkowo, dla mnie osobiście". C
            > zego nie rozumiesz?

- błędnie.

> Nie, nie uczestniczę. Masz z tym problem?

- permanentnie. Nazwałaś mnie

Re: Gołe nogi
            vilez 11.02.14, 11:56 Odpowiedz
            To prymityw. Niestety.

30 minut temu. Słaba pamięć, a określenia wyniesione z dzieciństwa.
            • vilez Re: Gołe nogi 11.02.14, 13:26
              Nie. To było PO TYM. I nie jest nagonką, tylko stwierdzeniem faktu.
    • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 11:11
      Proste, banalne pytania niektórych... przerastają, ale chcąc zaistnieć, próbują coś napisać.

Czy więcej, tym gorzej.

O ile zadasz to pytanie "loży eksperckiej" smile

forum.gazeta.pl/forum/w,1214,149398001,149398001,POW_Pytaj_o_Wszystko_Savoir_Vivre.html
      to buba nie będzie miał wyjścia, odpowie.
      • matylda1001 Re: Gołe nogi 11.02.14, 11:21
        No i teraz popatrz sam smile Mela zadała proste, banalne pytanie, a Ty spłodziłeś tu już trzy posty, każdy pusty jak bęben smile
        • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 11:33
          matylda1001 napisała:

> No i teraz popatrz sam smile Mela zadała proste, banalne pytanie, a Ty spłodziłeś
          > tu już trzy posty, każdy pusty jak bęben smile

- mam całkowicie inną optykę.
          Wykazuję brak podstawowej wiedzy w temacie, co do osób się tu wypowiadających.
          Także Ciebie Matyldo. Nie czujesz tematu, jak pozostali.

Deklaruję udzielenie odpowiedzi

Dygresja,

o ile ja, znając odpowiedź, jestem pusty bęben, to kim są... pozostali?
          • majaa Re: Gołe nogi 11.02.14, 11:48
            Wiesz co, Bubo, czasem jak czytam Twoje posty, to tak, jakbym widziała przed sobą złośliwego przedszkolaka, "wiem, ale nie powiem, a wy jesteście głupki" - to Twoja postawa. Czy zgodna z sv, to sobie już sam odpowiedz, "Szanowny Członku Loży Eksperckiej".
            • vilez Re: Gołe nogi 11.02.14, 11:56
              To prymityw. Niestety.
          • matylda1001 Re: Gołe nogi 11.02.14, 11:59
            nm.buba011 napisał:

> Wykazuję brak podstawowej wiedzy w temacie, co do osób się tu wypowiadających.
            Także Ciebie Matyldo. Nie czujesz tematu, jak pozostali.<
            > o ile ja, znając odpowiedź, jestem pusty bęben, to kim są... pozostali?<

Święci Pańscy! Ty naprawdę wczułeś się w rolę eksperta smile

Daj się uprosić MISTRZU! i zamiast wylewać z siebie kolejny bełkot, oświeć nas, maluczkich.
            • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 12:35
              matylda1001 napisała:

> Święci Pańscy! Ty naprawdę wczułeś się w rolę eksperta smile
              >
              > Daj się uprosić MISTRZU! i zamiast wylewać z siebie kolejny bełkot, oświ
              > eć nas, maluczkich.

- to obiecałem, odpowiem, o ile ktoś ciekawy odpowiedzi zapyta.

Mniej patetyczności.

forum.gazeta.pl/forum/w,1214,149398001,149398001,POW_Pytaj_o_Wszystko_Savoir_Vivre.html

Dobrej zabawy

smile
              • vilez Re: Gołe nogi 11.02.14, 13:28
                Nie spamuj.
                • matylda1001 Re: Gołe nogi 11.02.14, 22:27
                  vilez napisała:

> Nie spamuj.<

Bubie poprzewracało się w... głowie smile a Ty masz podziękowanie za Twoje dobre serce, które jeszcze wczoraj kazało Ci wystąpić w Jego obronie smile
                  • vilez Re: Gołe nogi 11.02.14, 23:21
                    Dzięki, dobra duszo smile Dzisiaj moje serce już nie zdzierżyło i powiedziało "dość" wink
    • matylda1001 Re: Gołe nogi 11.02.14, 11:28
      mela1 napisała:

>że zawsze uczono mnie, że gołe nogi są nieeleganckie<

Dobrze Cię uczono. W sytuacjach oficjalnych, niezależnie od pory roku, obowiązują nogi w pończochach i buty zakrywające palce i pięty.
      • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 11:39
        matylda1001 napisała:

> mela1 napisała:
        >
        > >że zawsze uczono mnie, że gołe nogi są nieeleganckie<
        >
        > Dobrze Cię uczono. W sytuacjach oficjalnych, niezależnie od pory roku, obowiązu
        > ją nogi w pończochach i buty zakrywające palce i pięty.

- ta wiedza, Matyldo, nie wystarcza do sformułowania odpowiedzi na pytanie zasadnicze.
        Gołe nogi
        mela1 11.02.14, 09:26 Odpowiedz
        Oglądam zdjęcia z wielkich gal, premier, z gwiazdami i prawie u wszystkich widzę gołe nogi. Raz, że zima i trochę sobie tego nie wyobrażam, dwa, że zawsze uczono mnie, że gołe nogi są nieeleganckie. Że w firmach wymagają od kobiet rajstop i zakrytych butów nawet w największe upały, że na wesele czy ślub nie wypada nawet w największy upał z gołymi nogami. Do pracy nie muszę, ale w sytuacjach imprezowo-oficjalnych zawsze zakładam cienkie, cieliste pończochy. Moim zdaniem noga wręcz wygląda o wiele lepiej. Jak to jest z tymi gołymi nogami? Skąd ta moda, chyba niemal wymóg wobec gwiazd?
        • matylda1001 Re: Gołe nogi 11.02.14, 11:52
          nm.buba011 napisał:

> ta wiedza, Matyldo, nie wystarcza do sformułowania odpowiedzi na pytanie zasadnicze.<

smile I następny Twój post bez treści...
    • znana.jako.ggigus a gołe nogi w korpo? 11.02.14, 12:00
      ponoć zabronione i mnie zawsze ciekawi dlaczego?
      Wpływ amerykańskiej kultury?
      • vilez Re: a gołe nogi w korpo? 11.02.14, 12:08
        Bo praca to sytuacja formalna.
        • znana.jako.ggigus no tak ale jak jest 11.02.14, 12:13
          35·stopni i z nieba leje się żar...
          A poza tym czynności formalne wykoją ludzie, którzy też dają oznaki jestestwa - zapach np.
          W Ameryce mają klimatyzowane wnętrza.
          • vilez Re: no tak ale jak jest 11.02.14, 12:15
            Jestem zdania, że w czasie upału normy te powinny być zluzowane.
          • pavvka Re: no tak ale jak jest 11.02.14, 12:51
            znana.jako.ggigus napisała:

> 35·stopni i z nieba leje się żar...

W takim razie czy mężczyznom wolno przychodzić do tejże pracy w szortach?

> W Ameryce mają klimatyzowane wnętrza.

W Polsce nowocześniejsze biura też są klimatyzowane.
            • droch Re: no tak ale jak jest 11.02.14, 13:22
              > > 35·stopni i z nieba leje się żar...
              >
              > W takim razie czy mężczyznom wolno przychodzić do tejże pracy w szortach?

Raczej nie muszą wkładać kalesonów...
              • pavvka Re: no tak ale jak jest 11.02.14, 15:05
                droch napisał:

> > W takim razie czy mężczyznom wolno przychodzić do tejże pracy w szortach?
                >
                > Raczej nie muszą wkładać kalesonów...

Wiesz, jeśli kobieta założy do pracy długie spodnie, to nikt jej nie będzie zaglądał czy ma coś pod spodem. Chodzi o sytuację publicznego pokazywania nóg niczym nieodzianych.
            • urko70 Re: no tak ale jak jest 11.02.14, 14:24
              pavvka napisał:

> znana.jako.ggigus napisała:
              >
              > > 35·stopni i z nieba leje się żar...
              >
              > W takim razie czy mężczyznom wolno przychodzić do tejże pracy w szortach?

Trafna riposta smile
      • koronka2012 Re: a gołe nogi w korpo? 11.02.14, 20:48
        znana.jako.ggigus napisała:

> ponoć zabronione i mnie zawsze ciekawi dlaczego?
        > Wpływ amerykańskiej kultury?

A skąd takie pomysły?

Jedyne instytucje gdzie mają konkretne oczekiwania co do ubioru to banki - i to tylko w stosunku do osób, które mają kontakt z klientem. Reszta chodzi jak chcesmile, wiem bo bywam służbowo w różnych. Zresztą sama całe życie pracuję w różnych korporacjach - nikt się ubioru nie czepia, a już w szczególności nikt nie zwraca uwagi na gołe nogi.
    • fuzja_jadrowa Re: Gołe nogi 11.02.14, 14:13
      > Skąd ta moda, chyba niemal wymóg wobec gwiazd?

Stąd, że nogi w cienkich rajstopach czy pończochach źle wychodzą na zdjęciach, szczególnie na imprezach wieczorową porą, przy sztucznym świetle.
      • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 14:40
        fuzja_jadrowa napisał(a):

> > Skąd ta moda, chyba niemal wymóg wobec gwiazd?
        >
        > Stąd, że nogi w cienkich rajstopach czy pończochach źle wychodzą na zdjęciach,
        > szczególnie na imprezach wieczorową porą, przy sztucznym świetle.

- na szczęście mistrzowie obiektywu, mają mało istotny wpływ na kwestie s-v.
        Artyści za to, szczególnie, kiedy mają mniej do zaoferowania, niż ich koledzy, ochoczo ignorują s-v. Cel - wyróżnienie się, zaistnienie w mediach.
        • aga-kosa Re: Gołe nogi 11.02.14, 15:11
          W Polsce to pan Jacykow - nie pamiętam imienia - podobno stylista i guru w sprawie mody, powiedział, że absolutnie kobieta nie powinna zakładać na nogi rajstop/pończoch do butów bez palców. Zapamiętałam dokładnie wypowiedź bo mnie raziła .
          Są rajstopy, które nie mają pogrubionej części na palce ani na piętę. Są tak cienkie, że trudno je na nogach zauważyć. W rajstopach/pończochach jest ten plus, że doskonale formują nogi.
          Rajstopy. w których jest otwór na palce sprawiają wrażenie przetartych i efekt jest odwrotny od zamierzonego.
          Jestem po stronie zwolenników rajstop/pończoch do wieczorowego stroju - szczególnie dla pań w moim wieku smile Jeśli wychodzę na imprezę prócz tych na nogach mam w torebce jedne w zapasie - gdyby oczka poleciały.
          Wiem, że panowie nie powinni nosić do letniego obuwia skarpet ale jak skłonić pana w baaardzo dojrzałym wieku do wizyty u fachowca aby jego nogi... aga
          • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 17:44
            aga-kosa napisała:

> W Polsce to pan Jacykow - nie pamiętam imienia - podobno stylista i guru w spr
            > awie mody, powiedział, że absolutnie kobieta nie powinna zakładać na nogi rajst
            > op/pończoch do butów bez palców. Zapamiętałam dokładnie wypowiedź bo mnie raził
            > a .

- tu miał rację. Wyjątki można pominąć. Tomasz Jacyków nie jest totalnym ignorantem.
            Podobnie powiedzenie - Dżentelmen/dama w każdym calu, jest pewnym skrótem lub nadużyciem.

> Są rajstopy, które nie mają pogrubionej części na palce ani na piętę. Są tak ci
            > enkie, że trudno je na nogach zauważyć. W rajstopach/pończochach jest ten plus
            > , że doskonale formują nogi.

- to, że są, są również osoby nieobyte i tow większości.
            Dlaczego na ich pojmowaniu s-v, nie zarobić?

> Rajstopy. w których jest otwór na palce sprawiają wrażenie przetartych i efekt
            > jest odwrotny od zamierzonego.
            > Jestem po stronie zwolenników rajstop/pończoch do wieczorowego stroju - szczegó
            > lnie dla pań w moim wieku smile Jeśli wychodzę na imprezę prócz tych na nogach mam
            > w torebce jedne w zapasie - gdyby oczka poleciały.

- nie do odkrytych butów.

> Wiem, że panowie nie powinni nosić do letniego obuwia skarpet ale jak skłonić p
            > ana w baaardzo dojrzałym wieku do wizyty u fachowca aby jego nogi... aga

- panie też powinny tej zasady przestrzegać.

• mela1 Re: Gołe nogi 11.02.14, 17:25
        Dziękuję za jedyne sensowne uzasadnienie. Przejrzę zdjęcia i wygląd nóg. Moim zdaniem cienkie, nieświecące pończochy nie wyjdą źle na zdjęciu, muszą mieć tylko odpowiedni kolor. Żyły na stopach, niedoskonałości skóry, marszczące się kolana też nie wychodza dobrze na zdjęciach, a takie "defekty" mają nawet najpiękniejsze nogi.
        Dla mnie goła noga jest nieelegancka, a w zimę wręcz groteskowa. Co do odkrytych butów i rajstop, to mistrzostwo pokazała pani Teresa Lipowska
        Rajstopy
        • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 18:03
          mela1 napisała:

> Dla mnie goła noga jest nieelegancka, a w zimę wręcz groteskowa. Co do odkrytyc
          > h butów i rajstop, to mistrzostwo pokazała pani Teresa Lipowska

https://cdn19.se.smcloud.net/t/photos/t/271182/telekamery-2014-teresa-lipowska_18288123.jpg

- ubolewam. Klasy nie miała także wcześniej.

https://i.wp.pl/a/f/film/033/63/29/0372963.jpg

- tu jednak jest spory znak zapytania, bo to fotka z filmowa. Duże prawdopodobieństwo, że nie grała jednak postaci przerysowanej, ale atrakcyjną kobietę. smile
          Nie każdy aktor potrafi wyjść z roli i się zdystansować. Przykładem tego jest odtwórca roli Ferdka, choć znakomity aktor.

https://www.savoir-vivre.pl/attachment.php?attachmentid=197&stc=1&d=1382290391

A tak prezentuje się kobieta z klasą.

https://www.savoir-vivre.pl/attachment.php?attachmentid=167&stc=1&d=1329901031

• vilez Re: Gołe nogi 11.02.14, 21:18
            > - ubolewam. Klasy nie miała także wcześniej.

O, LOL, głos zabrał ekspert od wyznaczania, kto ma klasę, a kto- nie. Sam bez klasy. Myślę, że to koniec kariery pana Buby na tym forum. To forum zyska, gdy go tu nie będzie-dość magla i Pudełka za jego sprawą. I jego arogancji i ignorancji w jednym. Moderacjo, BANA dla Buby!
        • zmija_w_niebieskim Re: Gołe nogi 11.02.14, 21:01
          Przecież można mieć takie "półsandałki" - pięta odkryta, paseczki nad kostką, wszystko lekkie i ażurowe, ale palce zakryte, żebu nie było widać rajstop. Nie mam czasu łazic po necie i szukac zdjęć, ale przecież takie obuwie jest dosyć popularne i dla mnie jak znalazł na oficjane sytuacje latem.
          Kiedy panuje upał, to można przecież zamiast rajstop nosić pończochy na pasie - elegancko i higienicznie zarazem.
          • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 21:26
            zmija_w_niebieskim napisała:

> Przecież można mieć takie "półsandałki" - pięta odkryta, paseczki nad kostką, w
            > szystko lekkie i ażurowe, ale palce zakryte, żebu nie było widać rajstop.

- nie można. Oczywiście w konwencji s-v.

Niedowidzą takich niuansów jedynie... ignoranci.

Z pończochami/skarpetami nie są kontatybilne, także buty pozbawione boków, a zakrywające jedynie pięty i palce. Dotyczy obu płci.
            • salsadura Re: Gołe nogi 11.02.14, 21:33
              nm.buba011 napisał:

> Z pończochami/skarpetami nie są kontatybilne, także buty pozbawione boków, a za
              > krywające jedynie pięty i palce. Dotyczy obu płci.

Proponuję więcej słownika poprawnej polszczyzny, a mniej pudelka.
              • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 21:40
                - dziękuję za poprawkę - kompatybilne.
        • salsadura Re: Gołe nogi 11.02.14, 21:22
          Melu, może w wypadku pani Lipowskiej możemy zawiesić zasady s-v? Jak powiada ekspert nm.buba011: "Przypadki nadzwyczajne zawieszają s-v".

Pani Lipowska ma 76 lat i może musi nosić otwarte obuwie (nikomu się z tego nie tłumacząc)?
          • salsadura Re: Gołe nogi 11.02.14, 21:26
            I tak, pojawia się u mnie odruch wymiotny, gdy widzę kolejne pudelkowe zdjęcia na tym forum sad.
            Żenada.
          • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 21:33
            salsadura napisała:

> Melu, może w wypadku pani Lipowskiej możemy zawiesić zasady s-v? Jak powiada ek
            > spert nm.buba011: "Przypadki nadzwyczajne zawieszają s-v".

- s-v jest dobrowolny i bezsankcyjny.

> Pani Lipowska ma 76 lat i może musi nosić otwarte obuwie (nikomu się z tego nie
            > tłumacząc)?

- jak wyżej.
            Zwłaszcza na oficjalnych imprezach.

A możemy na Nią mówić... Babcia?
            Skoro ma mieć względy?
            • salsadura Re: Gołe nogi 11.02.14, 21:38
              Uściślij więc, czym jest "przypadek nadzwyczajny" w s-v.
              Będę bardzo wdzięczna smile.
              • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 22:34
                salsadura napisała:

> Uściślij więc, czym jest "przypadek nadzwyczajny" w s-v.
                > Będę bardzo wdzięczna smile.

- Twój pomysł, to i Ty proponujesz pierwsza.

Uwzględnić jednak należy, o czym było powyżej, że jeden przywilej to utrata innego.
                • salsadura Re: Gołe nogi 11.02.14, 22:42
                  Jaki mój pomysł?! Że proszę Cię o konkret i sprecyzowanie, co miałeś na myśli mówiąc o "przypadku nadzwyczajnym w s-v"?
                  • nm.buba011 Re: Gołe nogi 11.02.14, 22:50
                    - zalinkuj lub zacytuj, a nie twierdź co napisałem. To także s-v.
                    • beata_ Pozwolę sobie wyręczyć Salsadurę... 11.02.14, 22:58
                      nm.buba011 napisał:

> - zalinkuj lub zacytuj, a nie twierdź co napisałem. To także s-v.

forum.gazeta.pl/forum/w,10226,149334067,149348695,Re_korzystanie_z_toalety_u_obcej_osoby.html
                      • nm.buba011 dziękuję, Beato. 11.02.14, 23:17
                        beata_ napisała:

> nm.buba011 napisał:
                        >
                        > > - zalinkuj lub zacytuj, a nie twierdź co napisałem. To także s-v.
                        >
                        > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,10226,149334067,149348695,Re_korzystanie_z_toalety_u_obcej_osoby.html

- nic dodać. Korzystanie z toalety gospodarza nie jest dla obligatoryjne, a jedynie wyjątkowe.
                        Bardziej obrazowo nie wypada. Oczywiście to dobrowolna konwencja s-v.
                        O ile to można zastosować do pończoch/sandałów, to wystarczy niechcieć się stosować do s-v.
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Gołe nogi 12.02.14, 00:26
          mela1 napisała:
          Żyły na stopach, niedoskonałości skóry, marszczące się kolana też nie wychodza dobrze na zdjęciach, a takie "defekty" mają nawet najpiękniejsze nogi.

do tego nie musza byc ponczochy. do tego jest specjalny makeup korekcyjny.
          naprawde, uwierz mi. nawet na zylaki.

https://www.smartcover.com/images/testimon/ba_varicose.jpg

specjalny makeup do nog

Minnie
          • beata_ Re: Gołe nogi 12.02.14, 00:41
            ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> do tego nie musza byc ponczochy. do tego jest specjalny makeup korekcyjny.
            > naprawde, uwierz mi. nawet na zylaki.

Zwykle taki makeup nazywa się Photoshop... big_grin

ps
            Jeśli widziałaś to na kimś, kto stosował - odszczekuję kalumnię natychmiast!
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: Gołe nogi 12.02.14, 01:40
              beata_ napisała:
              ps
              Jeśli widziałaś to na kimś, kto stosował - odszczekuję kalumnię natychmiast!

Moja corka stosuje zwykly podklad i na to bronzer do nog w zimie bo ma
              blade, nieopalone nogi.
              Moja kolezanka Portorykanka w lecie stosuje tej firmy

https://unspottedbeauty.com/wp-content/uploads/2013/04/chocolate_brown.jpg

bardzo kryjace podklady na nogi - ma zylaki. naprawde nie rozumiem dlaczego nie wierzycie
              ze takie cos istnieje, stosuje sie, a zwlaszcza w swiecie mody i celebrytow.

Przeciez ludzie maja znamiona na twarzy ktore chca ukryc:
              https://igia.com/website/sequence3.jpg

do tego jest specjalny podklad, wlasnie taki jaki nadaje sie i do nog.
              w tym przypadku reklamuja firme Instant Cover.

Minnie
            • totorotot Re: Gołe nogi 14.02.14, 19:19
              Rajstopy w sprayu, aż dziw, że nikt o nich tu nie wspomniał
              youtube.com/watch?v=IfMxVV5TQqA
              • ach_dama_byc_z_kanady Re: Gołe nogi 14.02.14, 22:57
                totorotot napisała:
                Rajstopy w sprayu, aż dziw, że nikt o nich tu nie wspomniał
                youtube.com/watch?v=IfMxVV5TQqA

Oczywscie ze "wspomnielismy" - tzn ja wspomnialam (nie chwalac sie)
                o samym airbrush,

Sally nie sa zadne "rajstopy" tylko zwykly leg MAKEUP
                co zreszta pisze to jak byk na opakowaniu

Airbrush Legs
                LEG MAKEUP

nie zadne "rajstopy".

leg makeup

nic nowego nie wymyslilas.

Minnie
                • totorotot Re: Gołe nogi 17.02.14, 14:45
                  To Ty nie zrozumiałaś.
                  Rajstopy w sprayu, dość popularne w młodszym pokoleniu określenie, szczególnie u stosujących to udogodnienie osób (nikt nie używa angielskiego airbrush), mogą być uznane właśnie za element garderoby. W instytucjach z uszczegolowionym "mundurkiem" są dopuszczone na równi z tradycyjnymi rajstopami. I uznać można, ze dama przyszła na uroczystość w rajstopach a nie w gołych nogach.
    • doc83 Re: Gołe nogi 14.02.14, 19:31
      Nie dawno zamieściłem na innym portalu taki wpis:
      "Chodzi o to, że rajstopy (zwłaszcza błyszczące) są systematycznie w prasie wyklinane jako „demode” , „wieśniackie”, „obciachowe” itd. a jest wielu facetów (w tym ja), których one kręcą. Na pewno bardziej niż byle jakie dżinsy. Chciałbym żeby kobiety były tego świadome i nie bały się złośliwych komentarzy swoich koleżanek. Z doświadczenia wiem, że negatywna opinia o jasnych i cielistych (w tym błyszczących) pończochach i rajstopach jest lansowana przez kobiety, które albo nie mogą się pochwalić zgrabnymi nogami i noszą tylko spodnie albo przez te, których nogi wyglądają świetnie gołe (w ten sposób skutecznie wycinają konkurencje. Rajstopy i pończochy do tego stopnia zakrywają niedoskonałości, uszlachetniają i wysmuklają, że kobieta bez znakomicie gładkich nóg również wygląda wspaniale). Podsumowując: Niezależnie od opinii, projektantek, szafiarek, fashionelek, blogerek i innych dziewczyn, które nie mają pojęcia o czym mówią, większości facetom błyszczące pończochy i rajstopy się podobają. "
      • aga-kosa Re: Gołe nogi 14.02.14, 21:00
        Dziękuję Ci Doc83 za poparcie. Mój mężczyzna twierdzi to samo. A jak go rajcuje odpinanie żabek od pończoch i powolne zdejmowanie.... smile
        Na wczorajszą imprezę kombinowałam z pudrowaniem nóg. Nie dość, że brzydko i głupio wygląda to mężczyzna powiedział, że mam to natychmiast zmyć, założyć rajstopy bo inaczej to zostajemy w domu. aga
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Gołe nogi 14.02.14, 23:02
          aga-kosa napisała:
          Mój mężczyzna twierdzi to samo. A jak go rajcuje odpinanie żabek od pończoch i powolne zdejmowanie.

Za duzo informacji, zdecydowanie. zrobilo mi sie troche niedobrze.

Na wczorajszą imprezę kombinowałam z pudrowaniem nóg. Nie dość, że brzydko i głupio wygląda to mężczyzna powiedział, że mam to natychmiast zmyć, założyć rajstopy

Widocznie nie umiesz tego poprawnie zrobic, zdarza sie. wystarczy praktyka.

twoj mezczyna natomiast, z (nadmiaru) opisu wynika, lubi - najbardziej ponczochy.
          nie mozna wiec polegac na jego bezstronnej opinii.

Minnie
          • aga-kosa Re: Gołe nogi 15.02.14, 09:29
            Ach Damo, mój mężczyzna lubi mnie rozbierać z pończoch, rajstop...
            A, wybacz ciekawość ; Twój mężczyzna pomaga Ci w tym pudrowaniu nóg szczególnie od tyłu - bo przy mini całe nogi muszą mieć jednolity kolor.
            Druga sprawa - puder bezpośrednio na nogi czy na podkład.
            A co jeśli przez przypadek na imprezie jakiś płyn wyląduje na upudrowanych nogach? Biegnie się wtedy do toalety przypudrować na nowo tak jak kiedyś panie nosek futerkiem z królika poprawiały.
            Jejku, górne partie nóg "króliczkiem"
            . Czujecie te dreszcze..... smile aga
            • matylda1001 Re: Gołe nogi 15.02.14, 11:56
              aga-kosa napisała:

> Ach Damo, mój mężczyzna lubi mnie rozbierać z pończoch, rajstop..<

Ago... proszę Cię... To chyba nie to forum...
              • aga-kosa Re: Gołe nogi 15.02.14, 12:03
                No, Matyldo - napisałam tylko o uroku zdejmowania pończoch/rajstop i pudrowaniu nóg. smile
                Jeśli Tobie się kojarzy z "3B" to nie moja wina. smile aga
                • matylda1001 Re: Gołe nogi 15.02.14, 12:44
                  aga-kosa napisała:

> Jeśli Tobie się kojarzy z "3B" to nie moja wina. smile aga<

No... nie Twoja.
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: Gołe nogi 16.02.14, 00:14
              aga-kosa napisała:

A, wybacz ciekawość ; Twój mężczyzna pomaga Ci w tym pudrowaniu nóg szczególnie od tyłu

co robi moj mezczyzna, to jest wylacznie NASZA sprawa - tobie nic do tego,
              a tym bardziej nikomu innemu,
              i z pewnoscia nie mam zamiaru sie ta informacja dzielic w publicznym watku.

- bo przy mini całe nogi muszą mieć jednolity kolor.
              Druga sprawa - puder bezpośrednio na nogi czy na podkład.
              A co jeśli przez przypadek na imprezie jakiś płyn wyląduje na upudrowanych nogach? Biegnie się wtedy do toalety przypudrować na nowo tak jak kiedyś panie nosek futerkiem z królika poprawiały.

po pierwsze, moze czytaj ze zrozumieniem. pisalam, ze nogi pudruje moja corka nie ja.
              ja mini nie nosze.
              po drugie, nie ma to i tak znaczenia, gdyz umialabym tak nogi popudrowac
              aby nie bylo kompromitujacych wpadek na imprezie - wylany plyn czy nie.
              do tego wystarczy odrobina inteligencji, po prostu.

Minnie
              • aga-kosa Re: Gołe nogi 16.02.14, 09:38
                Damo, wiem, że ludzie inteligentni i oczytani są odrobinę złośliwi i to jest główny objaw ich inteligencji. smile
                Wychowywałam się w innych warunkach i wiem; Jeśli się coś jest na bardzo wysokim piedestale - wystarczy obśmiać.

Mój mężczyzna - pozwala mi na takie zachowanie.
                Pytanie o pomagającego męża było retoryczne. Obraziłaś się - przepraszam. smile aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka