Dodaj do ulubionych

podawanie ręki

29.04.14, 10:22
Ostatnio brałam udział w bardzo nieformalnym spotkaniu mieszkańców bloku z przedstawicielem zarzadcy. Spotkanie było w miejscu wspólnym bloku, brało udział w sumie może 10 osób, oprócz mnie sami mężczyźni. Na koniec zebrania przedstwiciel zarządcy pożegnał wszystkich uściśnięciem dłoni, pominął tylko mnie. Rozumiem, że kobieta pierwsza powinna wyciągnąć rękę na powitanie/pożegnanie, ale w tym przypadku nie miałam nawet takiej szansy, bo ten pan w ogóle na mnie nie spojrzał. Poczułam sie strasznie dziwnie, inni sąsiedzi też to zauważyli i byli zakłopotani. Jak się zachowac w takij sytuacji? czy ten pan popełnił faux pas czy mógł tak zrobić?
Obserwuj wątek
    • nm.buba011 Re: podawanie ręki 29.04.14, 10:45
      nuage8 napisała:

> Rozumiem, że kobieta pierwsza powinna wyciągnąć rękę na powitanie

- to nieznajomość podstawowych zasad s-v.
      To dotyczy jedynie spotkania w terenie neutralnym.

Podobnie jest z zasadą, że mężczyzna zawsze wstaje, kiedy rozmawia z kobietą.
      Kelnerka?

Należy znać klucz, który się zdecydowało zastosować.
    • nuage8 Re: podawanie ręki 29.04.14, 11:22
      > To dotyczy jedynie spotkania w terenie neutralnym.

ale to było miejsce neutralne, a jeśli nie to już prędziej "u mnie" niż u tego pana wink
      • nm.buba011 Re: podawanie ręki 29.04.14, 14:51
        nuage8 napisała:

> > To dotyczy jedynie spotkania w terenie neutralnym.
        >
        > ale to było miejsce neutralne, a jeśli nie to już prędziej "u mnie" niż u tego
        > pana wink

- s-v i kolejność uprzywilejowania - atrybut do wyciągnięcia dłoni.

1 - gospodarz spotkania, niekoniecznie właściciel obiektu.

2 - teren neutralny
        A) - pozycja osoby w sytuacji publicznej, biznesowej lub płeć w towarzyskiej
        B) - wiek

www.youtube.com/watch?v=wq3mfaQeVQY
        so.pwn.pl/zasady.php?id=629793
    • znana.jako.ggigus stara szkoła:) 29.04.14, 12:10
      w Pl podawanie ręki nie jest aż tak powszechne.
      Ja w takim wypadku wyciągam rękę.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: stara szkoła:) 29.04.14, 13:46
        Moim zdaniem, powinien byl ci sie przynajmniej bardzo uprzejmie uklonic stojac na wprost ciebie,
        na pewno nie zignorowac tak kompletnie.

Minnie
    • talibanek_talibanek Re: podawanie ręki 03.05.14, 19:20
      tez się z tym spotkałam. obserwuję to wyłącznie u mężczyzn, nie chcę pisać o ich cechach charakterystycznych wink kiedyś mnie to irytowało, teraz jestem tylko zażenowana i robię odpowiednią minę. w zależności od tego, kto to jest, czasem się odezwę.
    • shmu Re: podawanie ręki 04.05.14, 19:57
      Niestety, spotkalam sie z tym wielokrotnie kiedy bylam mlodsza. Mezczyzna wita sie ze wszystkimi mezczyznami podajac reke a kobiety ignoruje - glowa w dol i ruszam do nastepnego mezczyzny. Kolezanka kiedys zapytala dlaczego jeden z nich tak robi i dostala odpowiedz: dziewczynom reki nie podaje. Byly to na ogol studenckie imprezy, ale podejrzewam, ze w Twoim wypadku powod jest ten sam. Po prostu to mezczyzna z zasadami smile

Zdecydowanie jest to faux pas i wiem, ze uczucie jest bardzo glupie ale nie bralabym tego do siebie, nie komentowala i nie robila min. Opcjonalnie mozesz poiedziec glosno: do widzenia panu, ale bez ironi czy szyderstwa. Moze akurat tym razem ten pan byl rozkojarzony...
      • nm.buba011 Re: podawanie ręki 05.05.14, 10:11
        shmu napisała:

> Niestety, spotkalam sie z tym wielokrotnie kiedy bylam mlodsza. Mezczyzna wita
        > sie ze wszystkimi mezczyznami podajac reke a kobiety ignoruje - glowa w dol i r
        > uszam do nastepnego mezczyzny.

- w tym momencie należałoby uściślić, wszak niektóre kobiety nie zauważają, kiedy to mężczyzna prawidłowo kłania się im, pozdrawia słownie, ale dłoni zgodnie z s-v, jako pierwszy nie wyciąga.
        O ile więc zatrzymał się, ukłonił i pozdrowił, to nieznajomością s-v wykazała się kobieta.

> Kolezanka kiedys zapytala dlaczego jeden z nich
        > tak robi i dostala odpowiedz: dziewczynom reki nie podaje.

- czy z reguły, czy jedynie, jako pierwszy?

> Byly to na ogol stud
        > enckie imprezy, ale podejrzewam, ze w Twoim wypadku powod jest ten sam. Po pros
        > tu to mezczyzna z zasadami smile

- to nie jest zależna od płci. Spora część kobiet też nie zna podstawowych zasad s-v.

Stojąc na korytarzu, nawiązuję skuteczny kontakt wzrokowy z koleżankami z kursu, które mnie mijają. Kiedy pytam dlaczego mnie nie pozdrawiają to odpowiadają, że one są kobietami.
        To się zgadza, a także to, że kobietami nieznającymi podstaw s-v.

www.youtube.com/watch?v=wq3mfaQeVQY
        so.pwn.pl/zasady.php?id=629793
    • urko70 Re: podawanie ręki 07.05.14, 15:22
      nuage8 napisała:

> Jak się zachowac w takij sytuacji? czy ten pan popełnił faux pas czy m
      > ógł tak zrobić?

Cóż możesz zrobić wobec kogoś kto Cię nie zauważa... - NIC sensownego.
      Tak, popełnił.
      Jak widać mógł ale nie powinien.

To dość powszechny problem - witanie / żegnanie się przez mężczyznę z
      mieszaną grupą.
      Najbezpieczniejsze wydaje się pożegnanie słowne kierowane do wszystkich,
      choć lepszą formą byłoby "do widzenia Pani, do widzenia Panom" i pominąć
      podawanie sobie dłoni.

Jeśli podawać dłoń to albo feministycznie genederowo podać każdemu po kolei,
      albo jednak zacząć od kobiety ale tu znów powinien przeanalizować czy aby kobieta
      jednak nie powinna ze względu choćby na wiek.

• nm.buba011 Re: podawanie ręki 07.05.14, 21:43
        urko70 napisał:

> Jeśli podawać dłoń to albo feministycznie genederowo podać każdemu po kolei,
        > albo jednak zacząć od kobiety ale tu znów powinien przeanalizować czy aby kobie
        > ta
        > jednak nie powinna ze względu choćby na wiek.

- ze względu na płeć. Mężczyzna nie wyciąga pierwszy dłoni do kobiety, chyba, że jest gospodarzem witającym gości. Zgodnie z s-v, nie może.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka