Dodaj do ulubionych

spaghetti.

24.05.14, 20:27
Co zrobić z lewa reka jesli prawa się je spaghetti?
Jedna z koleżanek w pracy twierdzi ze należy trzymać reke (lewa) na kolanach, druga z koleżanek ze na stole mniej więcej na wysokości nadgarstka.
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus ja jem lewą, bo jestem 24.05.14, 20:32
      leworęczna, a prawą trzymam na stole.
      Można też trzymać łyżkę i nawijać makaron.

’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
      • annaa77 Re: ja jem lewą, bo jestem 24.05.14, 20:38
        chodzi o to czy można trzymać druga reke na kolanach czy tez ona musi być na stole.
    • matylda1001 Re: spaghetti. 25.05.14, 00:48
      annaa77 napisała:

> Co zrobić z lewa reka jesli prawa się je spaghetti?<

To samo, co się robi z lewą ręką jedząc zupę.
    • agulha Re: spaghetti. 25.05.14, 02:00
      Twoja wypowiedź świadczy o tym, że niestety nie wpojono Ci właściwego posługiwania się sztućcami. Obecnie widuje się to coraz częściej - chowanie lewej ręki pod stół, trzymanie jej na kolanach, a nawet dziwne skręty tułowia i zakładanie nogi na nogę.
      Jeżeli je się jednym sztućcem (łyżką lub widelcem trzymanym w prawej ręce u osoby praworęcznej), to lewa ręka znajduje się na stole. Opieramy ją na stole przedramieniem, tak, żeby łokieć znajdował się poza krawędzią stołu.
      Przynajmniej tak mnie nauczono w wieku lat pięciu i nie słyszałam o żadnych zmianach.
      W Indiach lewą rękę trzyma się pod stołem, ponieważ tam się je palcami, a lewa ręka służy do podmywania się (zamiast papieru toaletowego używa się bowiem wody).
      • annaa77 Re: spaghetti. 25.05.14, 08:41
        "Twoja wypowiedź świadczy o tym, że niestety nie wpojono Ci właściwego posługiwa
        nia się sztućcami."
        Nic bardziej mylnego, trzymam reke zawsze na stole i o dziwo bez łokciasmile)
        Spór toczyly koleżanki z prtacy, przy czym okazuje się ze trzymanie reki na kolanach jest w dobrym tonie ale w Stanach Zjednoczonych.
        Dziekuje za odpowiedz.
        A.
        • agulha Re: spaghetti. 25.05.14, 12:20
          A to zwracam honor. Coraz więcej jest osób trzymających "po indyjsku" rękę pod stołem, właśnie czasem w tym celu noga jest założona na nogę [sam układ nóg przy jedzeniu oczywiście jest dowolny].
          Czy Twoje koleżanki również jedzą mięso w taki koszmarny sposób: wyjęcie lewej ręki spod stołu, przełożenie widelca do lewej ręki i ujęcie go lewą ręką jak dzidy, wbicie w mięso tak, że lewa ręka układa się w kształt pięści wiszącej nad stołem, odkrojenie kawałka mięsa nożem prawą ręką, odłożenie noża, obowiązkowe przełożenie widelca do prawej ręki, schowanie lewej ręki pod stół, nachylenie się nad talerzem niczym pies nad miską, zjedzenie widelcem odkrojonego kawałka mięsa prawą ręką?
          • matylda1001 Re: spaghetti. 25.05.14, 14:10
            agulha napisała:

>odkrojenie kawałka mięsa nożem prawą ręką, odłożenie noża, obowiązkowe przełożenie widelca do prawej ręki,<

W taki właśnie sposób je moja bliska koleżanka, tyle ze nie chowa lewej reki pod stół. Wygląda to fatalnie. Ciekawa jestem dlaczego tak robi bo to osoba inteligentna i bystra. Nawet jeśli w dzieciństwie nie nauczyli jej posługiwania się sztućcami, to powinna zauważyć jak jadają inni.
    • annthonka Re: spaghetti. 25.05.14, 09:35
      Dokładnie to samo, co podczas jedzenia zupy, płatków śniadaniowych czy jakiegokolwiek dania, które wymaga tylko jednej ręki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka