Dodaj do ulubionych

Koro, mam pytanie

03.01.17, 12:03
W poprzednim wątku napisałaś Koro o zwyczajach branży dziennikarskiej, o mówieniu sobie po imieniu przy okazji różnych zawodowych spotkań. Często bywam na uroczystościach czy też imprezach o oficjalnym charakterze. Może nie jest to szczebel rządowy, ale nie najniższy. I od lat mam tę samą obserwację. Wszyscy wyelegantowani, nierzadko wyfraczeni, a fotoreporterzy i część dziennikarzy - abnegaci. Dlaczego, Koro? Tak bije po oczach ich, no, powiedzmy brak schludności. Dlaczego ci ludzie, głównie mężczyźni, nie są w stanie ubrać się stosownie do okoliczności. I nie mówię tu o ekipach tv, które wpadają na jedno ujęcie, ale np. o fotografach, którzy są od początku do końca.
Obserwuj wątek
    • kora3 Re: Koro, mam pytanie 03.01.17, 12:13
      Znam to zjawisko i obserwuję u niektórych ludzi z branży. Nie ma go co pochwalać - dodam. Rzeczywiście ta maniera dotyczy najczęściej operatorów i fotoreporterów. Dlaczego? Dlatego, że te osoby uznają, nie bez racji też, ze one są w pracy, a nie na bankiecie. operatorowi z ciężka kamerą, czy fotkowi z nielekkim aparatem trudno pewnie byłoby poruszać się w gangu swobodnie, a tym bardziej już pani w adekwatnej sytuacji w sukience i na szpilkach. Dziennikarz, który nie musi fotografować czy krecić może znacznie swobodniej pracować będąc ubranym w ww.
      Wg mojej oceny jednak, i tego uczę moich studentów, są granice luzu i zalezą one od rangi obsługiwanej imprezy. Zatem operator nie musi zasuwać w gangu, ale w podartych jeansach - też nie.
    • licziliczi Re: Koro, mam pytanie 03.01.17, 19:24
      Nie jestem Korą3, ale się wypowiem wink. Wg mnie najbardziej odpowiedni ubiór dla operatorów i fotoreporterów, zwłaszcza na uroczystych przyjęciach, to czarne (materiałowe) spodnie i czarna koszula z długim rękawem oraz w miarę eleganckie obuwie.
      • en-n Re: Koro, mam pytanie 04.01.17, 00:22
        Weź pod uwagę to, że fotograf ma zwykle do zrobienia kilka materiałów dziennie - po przyjęciu biegnie fotografować np. coś w plenerze, więc musi być ubrany swobodnie i odpowiednio do pogody. Żeby zrobić dobre zdjęcie, trzeba czasami kucnąć, uklęknąć, a nawet się położyć, a także przepchnąć przez tłum kolegów, wszystko z ciężką torbą albo plecakiem.
        Na oficjalne okazje wypada ubrać się staranniej, zwłaszcza gdy obsługuje się całą imprezę i nie ma nic do roboty po niej.
        • licziliczi Re: Koro, mam pytanie 04.01.17, 00:56
          Poza uroczystymi przyjęciami - to jasne, że np. przy obsłudze wydarzeń sportowych albo relacji z Parady Równości strój może być dowolny. W przypadkach, o których piszesz (najpierw relacja z Biegu Katorżnika, zaraz potem bankiet z udziałem Królowej Hiszpanii) - trudno, trzeba mieć w samochodzie spodnie, koszulę, buty do przebrania się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka