Dodaj do ulubionych

Od admina mysli kilka

28.01.04, 18:29
Po pierwsze - przepraszam, ze tak rzadko sie pojawiam, czy tez raczej, ze
nie chce mi sie pojawiac pod nickiem admina (za duzo pracy z
wylogowywaniem ;-) lenie gora !;-)... chocia pojawiam sie i tak rzadziej niz
bym chciala, teraz nie mam juz dostepu do internetu non-stop, jak maialam w
Norwegii. Postaram sie poprawic :-)

Po drugie - ze smutkiem obserwuje ostatnio, ze niektorzy zamiast dyskutowac
o Skandynawii i tematch okolicznych zaczynaja dyskutowac na temat
ewentualnej glupoty swoich wspolrozmowcow. I co ja mam robic? Kasowac posty
w ktorych ludzie sie wzajemnie wyzywaja? Nie znam przeciez nikogo z Was i do
nikogo nic nie mam...

Po trzecie, jezeli macie jakies propozycje co do funkcjonowania forum,
chetnie wyslucham.
Tak swoja droga, to zastanawiam sie, czy wiecej jest wsrod Was ludzi
siedacych gdzies w Skandynawii i chcacych dzielic sie swoimi spostrzezeniami
na jej temat czy tez moze siedicie raczej w Polsce i chcecie sie czegos o
skandynawii dowiedziec/podzielic swoja wiedza?

Pozdrawiam,
agata
Obserwuj wątek
    • ania012 Re: Od admina mysli kilka 28.01.04, 19:48
      agatalazor napisała:

> Po pierwsze - przepraszam, ze tak rzadko sie pojawiam, czy tez raczej, ze
      > nie chce mi sie pojawiac pod nickiem admina (za duzo pracy z
      > wylogowywaniem ;-) lenie gora !;-)... chocia pojawiam sie i tak rzadziej niz
      > bym chciala, teraz nie mam juz dostepu do internetu non-stop, jak maialam w
      > Norwegii. Postaram sie poprawic :-)
      >
      > Po drugie - ze smutkiem obserwuje ostatnio, ze niektorzy zamiast dyskutowac
      > o Skandynawii i tematch okolicznych zaczynaja dyskutowac na temat
      > ewentualnej glupoty swoich wspolrozmowcow. I co ja mam robic? Kasowac posty
      > w ktorych ludzie sie wzajemnie wyzywaja? Nie znam przeciez nikogo z Was i do
      > nikogo nic nie mam...
      >
      > Po trzecie, jezeli macie jakies propozycje co do funkcjonowania forum,
      > chetnie wyslucham.
      > Tak swoja droga, to zastanawiam sie, czy wiecej jest wsrod Was ludzi
      > siedacych gdzies w Skandynawii i chcacych dzielic sie swoimi spostrzezeniami
      > na jej temat czy tez moze siedicie raczej w Polsce i chcecie sie czegos o
      > skandynawii dowiedziec/podzielic swoja wiedza?
      >
      Agato, nie mam nic przeciwko, bys usunela moje posty. ale rowniez usun
      inwektywy, ktore szcowny legal.alien podejmowal. on szydil, hańbil i Polakow i
      Norwegow i Polske i Norwegie. czy taki czlowiek zasluguje na szacunek? czy
      zasluguje na jakikolwiek szacunek osoba, ktora brzydzi sie ojczyzna, ktora go
      urodzila, wychowala i ojczyzna w ktorej mieszka? czy zasluguje na powazanie,
      szacunek osoba, ktora na okraglo w zaleznosci od forum i nicka pod ktorym
      wystepuje brzydzi sie swoimi Ojszyznami? dla mnie to dwulicowiec, ktory wrecza
      lapowki - bo tak mu podopwiada zycie. a jesli legal.alien ma watpliwosci
      dlaczego nazwalam go lapownikiem, niech spojrzy w to co keidys pisal i mowil na
      forum. a jego "tfurczosc" jest bogata
    • scandinavian Spostrzeżenia 29.01.04, 00:42
      Agatko,
      podobnie jak Ty - biernie uczestniczę w dyskusjach prowadzonych na tym forum,
      czytam jedynie wszystkie pojawiające sie tutaj wypowiedzi. Rzeczywiście, jak
      sama zauważyłaś forum zostało od pewnego czasu zdominowane przez wzajemnie
      pouczających się, obrażających sie na siebie i obrzucających inwektywami
      rozmówców. Powód jest jeden - brak ciekawych tematów do dyskusji i znudzenie
      dyskusja prowadzoną w kółko przez te same osoby. Jednocześnie, moim zdaniem
      zatraciło charakter turystyczny (a jest przecież umieszczone w katalogu
      FORUM>PRYWATNE>TURYSTYKA a nie FORUM>POLONIA SKANDYNAWSKA>FRUSTRACI.
      A propos wycinania wątków - unikałbym tego na Twoim miejscu jak ognia. Nie
      usuwaj wątków nawet za najbardziej kontrowersyjne poglądy. Nie ingeruj raczej w
      cudze pyskówki - jedyny sposób to je IGNOROWAĆ I POHAMOWYWAĆ EMOCJE (i przez
      Ciebie i przez dyskutantów). A tak swoją drogą do końca nie mogę zrozumieć
      dlaczego u niektórych osób legal_alien wzbudza tyle emocji? Mnie gość jakoś
      wcale nie bulwersuje. Ale to może moje znieczulenie zawodowe :-)
      A wracając do charakteru forum - myślę, że takich biernych uczestników dyskusji
      jak ja - więcej jest z Polski. Szukają informacji z pierwszej ręki -
      najczęściej praktycznych, gdzie spać? ile wziąć pieniędzy? jak do pracy? itd.
      Czynnie natomiast uczestniczą w dyskusji raczej osoby prywatnie związane ze
      Skandynawią. Bardzo wzbogacjają to forum i poszerzają wiedzę o Skandynawii,
      jednak turystycznie są często nieprzydatni ;-).
      A tak w ogóle, to lektura tego forum burzy wyidealizowany obraz Skandynawii,
      rzuca cień na piękną Norwegię. I z tym chyba najtrudniej jest sie pogodzić
      rozmarzonemu TURYŚCIE zagladającemu na forum.
      Trzecie z kolei wakacje spędziłem w Skandynawii, jeśli ktoś szuka informacji,
      to w miarę mozliwości mogę pomóc. Oczywiście z punktu widzenia polskiego
      turysty spędzającego urlop w Skandynawii (bez zagłębiania się np. w polsko -
      norweskie stosunki małzeńskie :-).
      Agatko, życzę Ci wytrwałości. Bądź z nami częściej.
      Pozdrowienia
      Dobrze znany Ci
      CU
    • legal.alien Re: Od admina mysli kilka 29.01.04, 08:44
      Moje wypowiedzi, czesto emocjonalne, moga byc dla niektorych kontrowersyjne i
      nie wszyscy musza miec takie same zdanie o Norwegii i Norwegach. Akurat wielu
      moich znajomych (Polakow, Francuzow, Brytyjczykow, Austarlijczykow) ma podobne
      zdanie o tym kraju, w tym i paru dobrze wyksztalconych Norwegow pochodzacych z
      dobrych rodzin ma stosunek bardzo krytyczny do wielu aspektow zycia w Norwegii.
      Polecam poszperanie w internecie i poszukanie, co Liv Ullman powiedzial kiedys
      o swoim kraju i rodakach. Bylo to duzo ostrzejsze od moich wypowiedzi.
      Glownie moje opinie nie pasuja ludziom, ktorzy staraja sie widziec swiat tylko
      i wylacznie w rozowych kolorach, albo tak jakby chcieli, zeby ten swiat
      wygladal. Ja go tak nie postrzegam i jest to moje prawo. Mozliwe, ze psuje im
      dobre samopoczucie, albo po prostu mowie im prawde w oczy, a prawda bywa
      bolesna i budzi agresje.

Tam gdzie moge udzielam rowniez technicznych i turystycznych informacji o
      Norwegii.

Osobniczka poslugujaca sie nickiem ania012 przypetala sie na to forum nie majac
      nic do powiedzenia o Skandynawi, majac tylko na celu wycieczki personalne pod
      moim adresem. Powodem jest dosc ostra wymian zdan na innym forum, zupelnie
      niezwiazanym ze Skandynawia. Osoba ta w dyskusji unika jak ognia merytorycznych
      argumentow zmieniajac dyskusje w magiel.

Tak dla informacji nicku Rodak uzywalem kilka lat temu, kiedy sie jeszcze nie
      logowalem na forum.
      • ania012 Re: Od admina mysli kilka 29.01.04, 09:03
        Moje wypowiedzi, czesto emocjonalne, moga byc dla niektorych kontrowersyjne i
        > nie wszyscy musza miec takie same zdanie o Norwegii i Norwegach[...]

oczywiscie alienie. ale nie mozna - w zaleznosci od forum na jakim sie pisze-
        obrazac albo Polakow, albo Norwegow, uchodzic za kogos, kim sie nie jest. ja
        juz koncze z Toba ten dyskurs, zyczac Ci duzo zdrowia.
      • pozew Re: Od administratora 29.01.04, 09:19
        nie usuwalbym zadnych postow nawet tych najbardziej kotrowersyjnych a jedynie
        te, ktore ja nazwalbym postami psow gonczych, ktore w imie, wlasnie czyje i
        czego, probuja "przeswietlac" internautow - odnosi sie wrazenie, ze panuje tu
        syndrom "prania mozgow"
        uwazam, ze kazdy ma prawo podpisywac sie tak jak chce i nikomu nic do tego,
        pisac co chce i tez nikomu nic do tego o ile nie przekracza etyki

legal.alien jest postacia kontroweryjna, zreszta jak i inni ale tez nie
        zauwazylem aby stosowal nieparlamentarny sposob wyrazania sie

drogi/a administratorze, pilnuj swego forum ale nie "scigaj innych" i
        zapamietaj: jest to wolne forum w wolnym kraju

ps: gdyby nie ta roznorodnosc nicków, na wlasnym forum mialbys tylko kilka
        osob, przypominajacych raczej kolko rozancowe wielebnego ksiedza rydzyka,
        odmiawiajace zgodnym churem pasiorki
        • pozew Re: Od administratora 29.01.04, 09:25
          zapomnialem dodac - pisze originalnie ze skandynawii ale przyznam szczerze, ze
          czesto rodak odwiedzajacy skandynawie jako turysta, wie wiecej o szczegolach
          turystycznych niz my tu mieszkajacy ale to normalne,
          mieszkajac jeszcze w polsce nigdy nie bylem np. w oswiecimiu a pozniej wiele
          razy, tak to juz bywa
      • legal.alien Re: Od admina mysli kilka 29.01.04, 09:35
        Zapomnialem jesze dodac, ze osobniczka ania012 praktyjkuje stare UB-owskie
        metody tzn. wyrywanie zdan z kontekstu i wkladanie ich w moje usta. Sztuke
        manipulacji opanowala do perfekcji i jednoczesnie wogole nie rozumie sensu
        wielu wypowiedzi, albo udaje, ze nie rozumie.
    • krafla Re: Od admina mysli kilka 29.01.04, 15:08
      Na tym polega roznica miedzy forum moderowanym a niemoderowanym, ze taki
      moderator ma uprawnienia do kontrolowania forum. W tym, a moze przede
      wszystkim, do usuwania wypowiedzi obrazliwych, sprzecznych z prawem i dobrymi
      obyczajami. Tak funkcjonuja wszystkie, wieksze fora turystyczne i taki np.
      legal allien nie mialby szansy utrzymac sie ze swoimi frustracjami na thorn
      tree Lonely Planet przez pol dnia.

Dodatkowo, jak ktos juz slusznie zaznaczyl jest to forum turystyczne a jesli
      dobrze sobie przypominam to 90% wypowiedzi tych roznych frustratow dotyczy
      polityki, obyczajow, ich wlasnych uprzedzen, fobi etc. Niech sobie legal alien
      i jemu podobni wylewa swoje zale na caly swiat ale nie tutaj. To forum sluzy
      do wymiany informacji turystycznych.

Podsumowujas - KASOWAC I TO SZYBKO. Zalozylas to forum i nim administrujesz.
      Masz do tego pelne prawo a samo forum moze na tym tylko skorzystac. A Ci co sa
      za wolnoscia wypowiedzi w wolnym kraju niech ida na onet, tam nikt nie ingeruje
      w wypisywanie glupot, wzajemne obrazanie sie i obrzucanie inwektywami. Ja
      osobiscie mam dosyc watku np. "tanie noclegi w okolicach Oslo", ktory po
      otworzeniu okazuje sie byc pyskowka jakis dwoch kolesi na temt wyzszosc Szwecji
      nad Norwegia lub na odwrot. Otwierajac taki watek i widzac kilka odpowiedzi
      chce sie czegos dowiedziec nt. tanich noclegow a nie tego jak komus urzednik
      zalazl za skore. No a watki typu "jecie dalej lososia" - jest forum
      kulinarne. Latwo je znalezc.
    • agatalazor Re: Od admina mysli kilka 29.01.04, 19:46
      Dziekuje wszystkim za podzielenie sie swoimi spostrzezeniami na temat forum.

Jezeli chodzi o kategorie, w ktorej forum sie znajduje, "turystyka" jest
      czystym przypadkiem. Po prostu pewnego dnia dostalam mejla o tresci "gazeta.pl
      informuje, ze twoje forum zostalo przeniesione do kategorii 'turystyka'" i
      tyle. Dlatego ciesze sie, ze pojawiaja sie tu tez watki kuturalne, polityczne
      (choc jak wszyscy wiedza to temat dosc niebezpieczny ;-) i inne.
      Ale oczywiscie o "turystach" na forum postaram sie pamietac :-)

Dziekuje za wszystkie sugestie, postaram sie czesciej proponowac ciekawe
      tematy do dyskusji.
      • jan.kran Re: Od admina mysli kilka 02.02.04, 14:13
        Mnie tez czesto irytuje agresja wystepujaca na forum. I frustracja. Ale tez
        lubie tu zajrzec, bo sama potrzebowalam ponad piec lat, zeby w ogole moc
        funkcjonowac w Norge. Po wyjezdzie z PL mieszkalam dwa lata we Francji , znajac
        juz w momencie przyjazdu francuski niezle. Potem 12 lat w DE. Przyjazd do
        Norwegii to byl dla mnie szok, ktory podzielam z wieloma ludzmi z Zachodu i ze
        Stanow. To nie do wiary jak niby europejski kraj moze byc odmienny. Znam troche
        Szwecje i ona jest znacznie bardziej europejska.
        Ale po kilku latach pobytu w Norge i wreszie poczatkach znajomosci jezyka czuje
        sie tu lepiej. Zaczynam rozumiec Norwegow , Ich mentalnosc. Interesuje sie
        kultura Norwegii, mam tu wielu ciekawych znajomych, kocham swoja prace.
        Jest tu trudno zyc, ale jak sie przezyje tu to chyba i wszedzie :-))
        Zaznaczam , ze wiaze swoja przyszlosc z tym krajem , bo jak sie ktos uprze to
        on daje szanse. K.
        • jan.kran Re: Od admina mysli kilka 02.02.04, 14:18
          Moze troche nie na temat ten moj post. Ale lubie to forum i uwazam , ze ludziom
          zainteresowanym Polnoca moze dac material do przemyslen. A jak chodzi o
          wycinanie to jest to forum gdzie Admin moze wyciac albo zamienic forum na
          wpolotwarte i wtedy decyduje kto tu pisze.
          Ale net ma swoje uroki i na tle innych forow to nie jest wcale takie zle :-))))
          K.
          • pia.ed Re: Od admina mysli kilka 21.02.04, 00:23
            Nie wiem jaki cel ma alien, ktory wyciaga najwieksze brudy z kraju swego
            obecnego zamieszkania. Informacje jego wywodza sie z brukowcow i wg mnie
            powinien je zachowac dla siebie.
            Jego wypowiedzi nie sa kontrowersyjne, tylko po prostu niesmaczne.
            Nie zaszkodziloby, gdyby dal spokoj wtracaniu sie do KAZDEJ dyskusji, bo to
            wyplasza ludzi ktorzy chcieliby rzeczowo porozmawiac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka