digi82 26.01.10, 11:12 witam właścicieli wszystkich kotów ponieważ to mój pierwszy kot to nic nie wiem o pielęgnacji mruczków,szczególnie chodzi mi o ich zęby? czy ktoś mi coś poradzi? jak o nie dbać by jak najdłużej mógł nas chlać) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mist3 Re: zęby kocurka 26.01.10, 20:43 jeśli masz ochotę, samozaparcie, a kot jest chętny do współpracy - można go przyzwyczaić do czyszczenia zębów, są specjalne szczoteczki i pasty dla kotów. Rzadko, bo rzadko ale zdarzają się koty, które poddają się takim zabiegom bez szemrania. Jeśli masz zwykłego kota, któremu podanie tabletki wymaga operacji gorszej od tej na otwartym sercu - pozostaja ci tradycyjne metody - kupowanie suchej karmy oral sensitive - duże chrupki, które wymagają gryzienia - podawanie surowego i gotowanego mięsa wołowego oraz podrobów (serduszka drobiowe), które wymagają gryzienia. Mięso trzeba pokroić na długie paski, tak by kot nie był w stanie go połknać ale musiał się napracować, by go pogryźć. Początkowo niektóre koty starają się połknąć mięso i wymiotują nim, ale szybko łapią że 'bez pracy' (gryzienia) 'nie ma nagrody' (pełnego brzuszka) Odpowiedz Link
maryshaa Re: zęby kocurka 27.01.10, 10:46 Sucha karma. Można podawać właśnie specjalne chrubki czyszczące zęby, są trochę twardsze od zwykłych przez co ścierają kamień. Mój kot chyba by mnie zagryzł jakbym mu wsadziła szczotkę do zębów w pyszczek. Darł się na mnie jak mu próbowałam obejrzeć kły jak gubił zęby. Natomiast kotka pewnie by dała, bo poddaje się moim zabiegom z godną kotki obojętnością i rezygnacją i z miną, która do mnie mówi "Masz popaprane w głowie człowieku, ale rób se co chcesz póki mnie to nie boli" Odpowiedz Link
funghettino Re: zęby kocurka 27.01.10, 12:30 u mnie same szczotkowanie wyglada jak 3 wojna swiatowa, wiec o myciu zebow nie ma mowy pozostaja chrupki czyszczace zeby... Odpowiedz Link
digi82 Re: zęby kocurka 27.01.10, 13:15 dzięki wielkie za rady pozostaje mi sucha karma,bo kociak mój do uległych nie należy,poluje na wszystkich domowników bez powodu wariat niesamowity!!! Odpowiedz Link