07.02.10, 19:37
Tośka jest u nas od końca września zeszłego roku. Tuż przed Bożym Narodzeniem
mąż zaobserwował u siebie plamy na całym ciele, różnej wielkości, lekko
wypukłe, blade wewnątrz z czerwoną obwódką, swędzące. Co jakiś czas puchną mu
dłonie (musiał zdjąć obrączkę), górne powieki. Poza tym bardzo kaszle. Nie ma
kataru, nie łzawią mu oczy.
Lekarka zasugerowała alergię na kota. Czy to możliwe, żeby wyszła tak nagle po
prawie 3 miesiącach? Czy to normalne objawy ewentualnej alergii? Jak można się
odczulić?
Obserwuj wątek
    • barba50 Re: Alergia? 07.02.10, 22:42
      To jest niestety alergia. Alergia może pojawić się (lub nasilić) w każdym momencie i nie można tego przewidzieć. Problem zaczął dotyczyć również nas tzn. ostatnio synowa in spe zaczęła odczuwać różne niedogodności w czasie i po wizytach u nas. Leczy się na alergię, ale do tej pory dawała radę wspomagając się wapnem i jakimiś lekami. Teraz będziemy musieli szukać pomocy. Odgrzebałam na forum miau dwa wątki na ten temat. Jak doczytam to się informacjami podzielę.
    • gajenka Re: Alergia? 08.02.10, 00:50
      Jeśli to alergia, to może niekoniecznie na kota (chociaż nie można tego wykluczyć)- może zmieniłaś proszek do prania albo do płukania, może mydło, a może w domu jakiś nowy kwiat stanął, albo cosik w pracy. Może testy alergiczne pomogą określić alergen.
      Trzymam kciuki za Tośkę i życzę zdrowia dla całej Rodziny smile
    • nomya Re: Alergia? 08.02.10, 09:27
      > mąż zaobserwował u siebie plamy na całym ciele, różnej wielkości, lekko
      > wypukłe, blade wewnątrz z czerwoną obwódką, swędzące.

escribir wejdź na tego linka i zobacz czy to czasem nie o "takie" plamy chodzi:
      www.dermatozy.pl/edukacja/grzyb01.html
      Ja dostałam takich plam po naszym Fuksiu (dwie na dekolcie, jedną na ramieniu),
      bo on sam miał poświerzbową grzybicę uszu. Myślałam też, że to uczulenie, a to
      grzybica była. Kupiłam maść Clotrimazol, smarowałam te miejsca 2 razy dziennie i
      plamy zniknęły w dość szybkim czasie.
      • escribir Re: Alergia? 08.02.10, 23:34
        To raczej nie to. Nic mu się nie łuszczy na tych plamach, nie ma też pęcherzyków
        na obwódce. Poza tym one znikają i pojawiają się na nowo.
        • wiesia.and.company Re: Alergia? 11.02.10, 22:35
          Ja szukałam pomocy (miałam alergię) w gabinecie biorezonansu magnetycznego.
          Odczulają tam też i na zwierzęta. Robią testy (bez wstrzykiwania alergenów) za
          pomocą jakby niby-różdżki. Wpisz sobie w google biorezonans magnetyczny w .....
          (i tu nazwę swojej miejscowości). Leczą tam także uzależnienia od nikotyny, od
          jedzenia (odchudzanie metodą biorezonansu magnetycznego), inne...
          Zapytałam też lekarza weterynarii pokazując swoje plamy, czy to może być coś
          odzwierzęcego. Usłyszałam, że nie - w końcu lekarze wet. też mogą coś załapać od
          swoich pacjentów. I usłyszałam też, w jaki najprostszy sposób wyleczyć grzybicę
          odzwierzęcą.
          (Okazało się potem, że miałam uczulenie na własny pot... okresowo).
    • escribir Uffff! 04.03.10, 21:20
      Alergolog stwierdził, że to na 95% nie kot, ale nerwowy tryb życia mojego męża
      wywołał takie efekty- które zresztą póki co same z siebie zniknęły wink Coś w tym
      jest- ja przed ostatnim egzaminem maturalnym dostałam wysypki, którą na
      podstawie książki i chorobach dziecięcych zdiagnozowałam jako odrę! A w godzinę
      po zaliczeniu po tej "odrze" śladu nie było.

W każdym razie Tośka została oczyszczona w podejrzeń wink A jutro idziemy na
      sterylizację. Zaraz ja dostanę wysypki, bo się tym denerwuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka