Dodaj do ulubionych

ktos ma pomysl

28.12.10, 11:55
jak usunac zapach kocich sikow z drewna?
Na razie wyczyscilam ( nie wiem jak dlugo kaluza stala: czy z wczoraj wieczor czy z rana.. ) i susze mebel. Obawiam sie, ze zapach moze pozostac gdyz decha nasiakla...
Rece juz mi opadaja. Maly przez m-c po kastracji byl wspanialym, pieknie chodzacym do kuwety kotkiem. Teraz na nowo mamy problem z kaluzami ( przynajmniej kupki zostawia w kuwecie ). Zaczynam nawet myslec, ze juz mu tak zostanie....ale pocieszaja mnie, ze on ma 7 m-cy i moze jak dorosnie to sie zmieni....
Jest jakis magiczny produkt, plyn, zeby wymyc szafke? Poradzcie, prosze.
Dziekuje
Obserwuj wątek
    • uwazna Re: ktos ma pomysl 28.12.10, 12:13
      Kiedyś miałam nielakierowany parkiet. Pomagało przecieranie terpentyną (parę razy). Mebel zwykle jest czymś powleczony, choćby lakierem, więc jeśli chciałabyś użyć terpentyny, to ostrożnie. Najpierw w jakimś niewidocznym miejscu.
    • wadera3 Re: ktos ma pomysl 28.12.10, 12:15
      Jeśli to możliwe wymocz mebel w wodzie z sodą, a jeśli niemożliwe, to wyszoruj go tym preparatem:

Preparat antyzapachowy...
      pixie65 01.08.05, 08:58 zarchiwizowany
      Witam!
      Obiecałam przepis na płyn usuwający kocie zapachy i oto on:
      1. Zagotować 2 szklanki wody
      2. Dodać szklankę sody oczyszczonej (takiej ze sklepu spożywczego)
      3. Ostudzić
      4. Dodać 2 szklanki octu (winnego, jabłkowego)
      5. Wlać do butelki ze spryskiwaczem. Przed użyciem dobrze wymieszać
      6. Spryskać plamy moczu, najlepiej kiedy są świeże
      7. Osuszyć papierowym ręcznikiem, spryskać ponownie, osuszyć,
      spryskać...itd.
      Powtarzać, aż do osiągnięcia zadowalającego rezultatu....

Sprawdziłam - działa.
      • kromisia Re: ktos ma pomysl 28.12.10, 13:15
        o jejku, dzieki, zaraz zrobie, akurat mam to wszystko w domu.

To decha bez lakieru. TEC, nie wiem czy tak samo sie nazywa po pl. Nie jest polakierowana, wystarczy kropla czystej wody aby zostala plama uncertain

Dzieki za rady.
        • annb Re: ktos ma pomysl 28.12.10, 14:01
          to po sodzie tym bardziej ci zostanie plama
          Czy masz moze gdzies sklep z czyms takim jak BEAPHAR STAIN REMOVER 400ML ODPLAMIACZ
          To srodek produkcji bodajże niemieckiej
          • wiesia.and.company Re: ktos ma pomysl 29.12.10, 21:10
            Ale woda z octem też działa cuda! U mnie się sprawdza. Najpierw przecieram płynem do kąpieli (moim, najlepszy jest Yves Rocher cytryna brazylijska - bo to i ten zapach, i pieni się, i po cytrusach to kotom się odechciewa odwiedzać miejsce przynajmniej przez jeden dzień wink, wilgotna szmatka pięknie to spienia. Potem przecieram inną wilgotną a potem gąbką zwilżoną zwykłym spożywczym octem. Możesz jeszcze przykryć to miejsce (albo owinąć) folią aluminiową. Folia aluminiowa jest nieprzyjemna dla kocich łapek, może im w uszach nieprzyjemnie zgrzyta, odbija pryskanie albo coś... ważne że odstręcza od skrapiania wink
            • kromisia Re: ktos ma pomysl 30.12.10, 10:23
              Wiesiu, wlasnie tak zrobilam. Wypucowalam woda z octem spozywczym. Sody jednak balam sie uzyc gdyz to decha jakby z surowego drewna ( teck ) i nie chcialam miec bialych zaciekow.
              Szafka stala caly dzien do "gory nogami", zeby to wszystko wyschlo....gdyz niezle naciagnela moczem. Nie wiem czy udalo mi sie ja uratowac, czy za jakis czas nie zacznie sie z nia cos dziac i czy nie bedzie, mimo wszystko, "pachniec". Folia odpada....Diable uwielbia wlasnie sikac na cos, czyli wycieraczki, kocyki....dobrze chociaz, ze przestal kupy zostawiac po calym domu ( tfu tfu, odpukuje w niemalowane... ).
              On jest inny, powaznie INNY. Na tej poleczce stala misa z pomaranczami naszpikowanymi gozdzikami....pachnie cytrusami na caly pokoj. Jemu to nie przeszkadza uncertain
              Dziekuje za rady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka