13.10.11, 20:25
Nasza roczka kotka zostala 2 tyg temu wysterylizowana, przez dobe miala nakaz niejedzenia, glodowka zaczeta wieczorem w dzien przed zabiegiem, zakonczona nastepnego dnia, w dniu zabiegu wieczorem, kiedy odebralismy ja od weta. Od tamtej pory kota zjadla by wolu z kopytami i troche wiecej, jeszcze dobrze nie doszla do siebie jak zaczela drzec mordke o jedzenie, dostawala po troszku ugotowanej piersi z kury, wg zalecen weta, nie za duzo, zeby nie zwrocila, a nastepnego dnia juz normalnie. Kotka od dawna jest na Animonda Carny, na puszce jest informacja o podawaniu kotu o wdze 3/5/7kg odpowiednio 220/275/360gram na dobe. Nasza kotka ma 2.5kg czyli daje jej 200gram puszki. A ona jest wiecznie glodna, wystarczy ze zblize sie do kuchni a ona juz leci za mna i drze sie w nieboglosy stojac przy lodowce. Przed sterylizacja tez dostawala po 200gram tej samej karmy i sie tak nie zachowywala. Co i dlaczego sie zmienilo? Trzymac sie zalecen z puszki czy cos zmienic? Nie chce jej upasc.
Obserwuj wątek
    • maryshaa Re: duzy glod 13.10.11, 21:36
      Trzymać się ilości wskazanych, ulegając tym "rozpaczliwym", "głodowym" maiukom bardzo łatwo ją upasiesz. Idzie zima, koty chcą instynktownie się podpaść na zimę...ale tak naprawdę w warunkach domowych nie potrzebują wcale tego sadełka. Potem go nie zrzucia na wiosnę. Naprawdę jedząc tyle karmy ile wskazuje producent albo ciutkę więcej (bo zawsze przecież cośtam dostanie - kurczaczek, smakołyk itp) nie chodzi głodna. A jak jej pozwolisz na więcej, żołądek się przyzwyczai do większych prorcji to będziesz miała grubaska kociego, który i tak pomimo większych porcji będzie się darł o więcej i "udawał" wielki głóóóóód... na marginesie mój Kofi jest mistrzem udawania wielkiego głodu, bo przy pełnej misce żarcia odstawia sceny umierania z głodu i wyje przy tym tak, że czasami jak do mnie znajomi przychodzą to mi wstyd, bo on tak żebrze jakby umierał z głodu... a w misce pełno.
      • mist3 Re: duzy glod 14.10.11, 21:09
        dodam jeszcze, że zmiany hormonalne po sterylce zwiększają u wielu kotek apetyt ponad miarę i zdrowy rozsądek. Jeśli temu ulegniesz - za chwilę będziesz miała problem, jak odchudzić kota (a jest to duży problem....), natomiast jeśli nie - to jak hormony się ustabilizują (a psychologicznie - jak kicia będzie wiedzieć, że darcie pyszczka nic nie daje oprócz bólu gardła) to kotka powinna przestać udawać głodzonego kota
        • macarthur Re: duzy glod 15.10.11, 12:11
          potwierdzam to co napisała mist3 - mam w tej chwili problem z Kleo - po sterylce upasła się i wygląda jak beczułka - z kocurami nie ma żadnego problemu więc suche zawsze stało w misce ale teraz jest problem bo Kleo wyjada każdą ilość suche mokre lepsze gorsze nie ma znaczenia
          nawet mój odkurzacz tak dobrze nie pochłania wszystkiego
    • zielonages.62 Re: duzy glod 20.10.11, 13:11
      Mi tłumaczono, że jak kotek przez jakiś czas nie dostaje jedzonka lub nieregularnie, boi się, że już nigdy w życiu nic nie dostanie i dlatego cały czas się domaga żarcia.

A poza tym jeszcze dochodzi charakter kota. Jak ktoś nowy się pojawia w mieszkaniu i się zainteresuje Tefcią, jest po jakimś czasie przez Tefcię prowadzony do pustej miseczki, nad którą staje i miałczy. Próbuje tak kilka razy, aż zrozumie, że gość niestety się nie zlituje się nad "głodującym" kotkiem i trzeba poczekać na czas śniadania/ kolacji.

Pozdrowienia,

Panna L.L.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka