Dodaj do ulubionych

sucha karma na problemy z drogami moczowymi

22.02.12, 21:50
Mój Koton znowu ma kryształki w moczu. Lekarz zalecił znowu specjalistyczną dietę ale ceny w gabinetach są powalające. Zakup na allegro wychodzi o 40% taniej. No ale mam mały problem bo wet powiedział że najpierw przez miesiąc powinnam mu podawać Royal Canin High Dilution a potem zwykły RC S/O. No i worki obu karm 6kg (wystarczy mi na 3 mies.) są w podobnej cenie. Którą karmę Waszym zdaniem powinnam kupić? Niby HD można stosować 12tyg (tak wyczytałam w opisie aukcji) ale dlaczego zatem wet mówił aby spróbować od tej a potem przejść na inną?
Pomóżcie mi proszę bo prawdę mówiąc nie wiem czym karmy się różnią a chcę mu ją podać szybko bo ostatnio jak się zatkał to po lekach miał ataki padaczkopodobne.
A może ktoś z Was stosuje tą karmę i wie gdzie można kupić taniej niż w Krakvecie?
Obserwuj wątek
    • ajaksiowa Re: sucha karma na problemy z drogami moczowymi 23.02.12, 12:59
      Ja kupuję w lecznicy za 34 zł /kg.
      • jottka Re: sucha karma na problemy z drogami moczowymi 23.02.12, 13:57
        najprościej to zapytać weta, bo to on decyduje o leczeniu kota, a nie najmądrzejsze nawet forumsmile ale pewnie chodzi mu o to, że RC HD jest karmą dla chorych "pęcherzowców", która silnie rozpuszcza kamienie, ma obniżoną zawartość białka itp. itd., tym się nie karmi zwierzęcia na stałe, tylko w fazie ostrej. dlatego masz najpierw dawać mu tą, a potem przejść na normalną.

a skąd jesteś? w niektórych lecznicach można czasem dostać taniej, ale nie wiem, z jakiego miasta piszesz.
        • kinia_709 Re: sucha karma na problemy z drogami moczowymi 23.02.12, 15:17
          jestem z Piaseczna.
          I tak, masz rację, najlepiej jak zapytam weta którą karmę mam kupić.
          Okoliczni weci mają te karmy w cenach 1,5kg za ok 70 zł i 3,5kg za 120zł.
    • kontik_71 Re: sucha karma na problemy z drogami moczowymi 23.02.12, 15:15
      Zapytaj sie weta czemu nie poleca np uropetu? W koncu te "lecznicze" karmy nie robia nic innego jak wlasnie uropet, czyli zakwaszaja mocz.
      • ajaksiowa Re: sucha karma na problemy z drogami moczowymi 23.02.12, 15:56
        Moja kota dostaje Urinale i lekarz stwierdził że musi ją dostawać tylko i wyłącznie do końca życia.
        • kontik_71 Re: sucha karma na problemy z drogami moczowymi 23.02.12, 16:11
          Koty majace sklonnosic do chorob drog moczowych przewaznie potrzebuja takie srodki do knca zycia. Cos mi sie widzi, ze wet autorki handluje karmami i to jest jego podstawowy skladnik leczenia.
          • kinia_709 Re: sucha karma na problemy z drogami moczowymi 23.02.12, 16:17
            a uropet to taka pasta, tak? Pytałam, powiedział że nie poleca że karma jest znacznie skuteczniejsza w leczeniu. Pytałam też o inne karmy np Hill`s lub Purina bo wiem że też robią karmy lecznicze, niestety w okolicznych lecznicach powiedziano mi że mają tylko RC bo to najlepsze i dostawca sprawnie działa. W jednej lecznicy wprost powiedziano że współpraca z Hillsem źle się układała.
            Tak, też przeszła mi taka myśl że wet chce na mnie zarobić.
            • kontik_71 Re: sucha karma na problemy z drogami moczowymi 23.02.12, 16:20
              No wiesz, tez bym powiedzial, ze rc jest lepsze bo w koncu na nim zarabia smile Moj Vini ma podobne problemy i moj wet, ktory nie handluje karma, jednoznacznie stwierdzil, ze pasta absolutnie wystarczy a cala reszta to tylko i wylacznie napedzanie klientow i kasa.

Tak uropet to pasta.
            • kontik_71 Re: sucha karma na problemy z drogami moczowymi 23.02.12, 16:27
              Zaptyja sie weta czym rozni sie DL-metionina zawarta w rc od tej z pasty?
              • kinia_709 Re: sucha karma na problemy z drogami moczowymi 23.02.12, 17:55
                a co do tej pasty to mam jeszcze pytanie ekonomiczne - na jak długo ona wystarcza? Bo z tego co widzę to opakowanie kosztuje 50 zł, i należy podawać kotu dwie łyżeczki dziennie. Czy taka pasta nie skończy się po tygodniu?
                I o pastę oczywiście dopytam ale już innego mojego weta który też nie wciska mi karm, nawet nie wiem czy sprzedaje.

Z innej beczki - strasznie wścieka mnie takie zachowanie wetów bo to przecież lekarz i ma się znać na tym na czym ja nie muszę i skąd niby mam wiedzieć czy on sobie interes kręci na sprzedaży karmy jednej określonej firmy czy nie. Przestałam ufać moim wetom i dlatego czytam z uwagą forum i pytam jak czegoś nie jestem pewna.
                Dziękuję Kontik za odpowiedzi i przesyłam głaski dla Twojego zakwaszonego futra wink
                • kontik_71 Re: sucha karma na problemy z drogami moczowymi 23.02.12, 18:03
                  Nie powiem Ci dokladnie na ile ta pasta wystarcza bo ja kupuje zawsze wiekszy zapas. Ale z cala pewnoscia nie konczy sie po tygodniu. Vini ja uwielbia i dalby sie pokroic, lyzeczke wylizuje do idealnej czystosci smile

Lekarz to tez czlowiek i robi to co robi dla kasy.
                  Dlatego wlasnie wybieram tylko wetow, ktorzy nie urzadzili sobie sklepu z karmami w gabinecie.
                  Dziekuje za glaski, rozdziele je na pozostale 4 futra smile
    • izabella7575 Re: sucha karma na problemy z drogami moczowymi 23.02.12, 19:50
      Na takie problemy moim zdaniem najlepszy trovet wink keko.pl/pl/karma-mokra-dla-kota-puszka-trovet-asd-anti-struvite-175g.html
      • jottka kinia 23.02.12, 22:12
        po pierwsze i podstawowe - nie ufasz swojemu wetowi, zmień weta. leczenie prowadzone przez lekarza, szwagra stryja wujka, który świetnie zna się na koniach, oraz em-iks-siedemdziesiątpięć, który za swoje opinie żadnej faktycznej odpowiedzialności nie ponosi, można od razu pod tramwaj podłożyć, tylko po cholerę kota męczyć?

po drugie - jak już znajdziesz weta, którego kompetencjom ufasz, to go szczegółowo wypytaj o sens terapii. i jej koszty także, bo to nie jest sprawa obojętna i nie ma co się fałszywie czaić.

po trzecie - twojemu obecnemu wetowi zapewne chodzi o to, żeby kotu z jednej strony mocz zakwasić (po to pasty czy inne saszetki się stosuje, także profilaktycznie), a z drugiej niskobiałkową dietą zredukować obciążenie nerek. a wszystkie środki razem są silnie moczopędne, bo kota trzeba również solidnie przepłukać, żeby istniejące kamienie rozpuścić i usunąć. możesz to robić, dając rc h/d, możesz to robić za pomocą innych karm, ale o to pytaj weta, bo lejek z forum może tylko z grubsza problem naszkicować.
        • kinia_709 Re: kinia 23.02.12, 23:47
          Jottko, ja wiem że powinnam zmienić weta tylko ile razy można? Mój kot ma tyle dolegliwości i żaden wet nie wie jak go leczyć. Ostatnio nowa wetka odwiedziła kota w domu i jej próbuję zaufać, właśnie napisała mi żebym zaczęła od RC S/O i żebym przemyślała pasty. Ona nie oferuje mi ani karm ani nic z tych rzeczy. Próbuje tylko znaleźć przyczynę dolegliwości (nie chodzi tylko o drogi moczowe) mojego kota.
          Z drugiej jednak strony na razie nie stać mnie na jej odwiedziny więc kontaktujemy się mailowo.
          A i jeszcze inna sprawa, mieszkając pod Warszawą bez samochodu jestem niemal skazana na miejscowych wetów. Kot jest tak zestresowany na antydepresantach więc nie mogę go nigdzie zabrać, od pół roku też nie był u lekarza. Załatwiam wszystko zdalnie.
          • wiesia.and.company Re: kinia 24.02.12, 00:24
            Właśnie jestem na bieżąco w tym temacie. Mam ten sam problem. Wikcia miała dosyć dramatyczne objawy zapalenia pęcherza. No i badania krwi, moczu, USG. Zapalenie pęcherza zaleczone. Kamienie w pęcherzu nie znalezione podczas USG. Kryształy w moczu amonowo-fosforanowo-magnezowe (struwity).
            I jest tak: Wikcia ma zaleconą karmę suchą Royal Canin High Dilution S/O (HD S/O) czyli rozpuszczającą (tak kamienie, jak i większe kryształy). Czas stosowania: przez 2 miesiące (minimum 5 tygodni, maksimum 12 tygodni). Potem przez następne 2miesiące - trzy miesiące karma S/O zwykła (rozgęszczająca). Potem karma ASD (różne firmy mają ten rodzaj karmy zapobiegającej powstawaniu struwitów, może być Trovet holenderski ASD, świetna karma, po prostu dopasować Wikci to, co jej smakuje. Można w tym okresie sypać także dla urozmaicenia inną karmę bytową, wymiennie z ASD i z przewagą jednak ASD.
            Istotne jest zapobieganie kryształom amonowo-fosforanowo-magnezowym (struwitom), a sprzyja temu zakwaszanie moczu w pęcherzu. U weterynarzy można kupić Urinovet, info jest tu: animalia.pl/produkt,17649,VetExpert_UrinoVet_Cat.html
            ale w przypadku kota to wątpię, czy wyjdzie taki gwałt na kocim organiźmie. Ja nie spróbuję przekonać Wikci o konieczności picia tego żurawinowego płynu, ha ha ha, już to widzę wink
            Bardzo dobry jest Uropet, tyle, że Wikcia nie cierpi tego preparatu. Smarowanie łapki powoduje, że Wikcia po prostu ignoruje Uropet aż wyschnie na łapce i się wykruszy wink spryciula.
            Zatem: zakwaszenie moczu osiągnę przez podawanie witaminy C lub Rutinoscorbinu dopyszcznie, 1 tabletka dziennie. Wikcia jest dobrą pacjentką, łyka smile
            Wszystko to uzgodnione z moimi wetami, przekazuję na świeżo.
            Jeśli masz jakieś pytania, to zapytaj w tym wątku, bo jadę z Grosią w poniedziałek na kontynuację leczenia immunologicznego zapalenia jamy ustnej, to po prostu zapytam i sama w ten sposób dowiem się więcej w temacie choroby Wikci. A, w mojej klinice karma Royal Canin HD S/O 1,5 kg kosztuje 63 zł. Pozdrowionka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka