Dodaj do ulubionych

Rada potrzebna na CITO!!!!

14.03.12, 20:25
Martwie się sad wiem może przesadzam, ale rady potrzebuje od kociarzy..... Jakie sa objawy goraczki u kota????? Bo moje futerko jest jakies dziwne, chodzi taka niespokojna, pomiałkuje... Nosek ma niby mokry i zimny ale za to uszka gorące sad A że to diabeł straszny jest to nie ma mowy o zmierzeniu temperaturki w kociej dupince bo zamienia się w tygrysa crying
dzwoniłam do naszego weta ale jest chwilowo niedostępny.... Czy ktos zna sprytny sposób na pomiar goraczki, lub chociaż podpowie jakie są objawy??? Boje się czekac do rana a wet nie odbiera sad
Obserwuj wątek
    • salimis Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 20:33
      W naszym przypadku koteńka miała suchy i ciepły nosek,była markotna,siedziała w jednym miejscu.Nie chciała jeść.Pamiętam że miała prawie 40 stopni.No ale przypadek przypadkowi nie równy.
      • karple Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 20:40
        kurcze- nosek ma zimy, ale jest taka inn niz zawsze, no i te uszy gorace!!!! Juz trzecie podejście z termometrem robie, ale ona wtedy dziwnie zdrowieje syczy, gryzie i pazurami drapie na oślep, więc moze ja przesadzam i kotu nic nie jest???
        • olinka20 Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 20:43
          Zebys wiedziała jaki potwor wchodziłw mojego Puka, ktory miał goraczkę i koci katar.
          wiec to, ze kocina protestuje to nie objaw zdrowienia tylko strachu wg mnie.
          Ale ja sie mało znam.
        • wladziac Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 20:45
          gorączkujący kot jest osowiały i raczej unika kontaktów a pomiałkiwanie o niczym nie świadczy,jak kota coś boli to też jest osowiały,natomiast to że się silnie wyrywa ze strachu też nie świadczy o tym że kot jest zdrowy bo kiedy się boi to nawet chory dostaje nadzwyczajnej siły
    • zakonna Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 20:41
      niestety, chyba tylko mierzenie pod ogonkiem da Ci pewności. Jeżeli kot je, pije i załatwia się to nie jest źle. Czy kota jest po sterylce? Może to rujka? a może wiosnę czuje, moje wszystkie ciachane ale wiosna i tak ich pobudza
      • karple Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 20:46
        Rujki na pewno nie ma bo jest po sterylizacj. W sumie teraz jadała, załatwiała się dzisiaj normalnie, tylko jest taka poddenerwowana, nieswoja no ite uszy sad jakos do tej pory nie zauważyłam zeby były ciepłe. Nie no były, ale jak spała potem zawsze zimnuitkie, a dzis łazi, mędzi i ciagle ciepłe a na próbe pomiaru pod ogonkiem budzi sie w niej tygrys i to bardzo dziki sad
        • zakonna Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 20:50
          spokojnie, jak nie jest osowiała gdzieś w kąciku to do jutra powinna wytrzymać do wizyty u weta. Nawet ciachnięte zwierzaki mogą na wiosnę reagować.
          • karple Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 20:56
            dziękuje zarady smile troche sie uspokoiłam, bo Niulka je, sika i nosia ma zimnego. Może jest zła?? Jak jej nie przejdzie to rano pojedziemy do weta i zobaczymy. Ja chyba przewrazliwiona jestem te, moje fytra to cały mój swiat smile
            • zakonna Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 21:01
              rozumiem Cię doskonale, ja jestem mega-panikara, wiecznie się jakiś chorób doszukuję u mojego zwierzyńca.
              • wladziac Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 21:13
                ha,ja też jestem panikara jak chodzi o zwierzyniec ale po zachowaniu poznaję kiedy kot jest chory
                • zakonna Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 21:21
                  ja mam coś w rodzaju świra i nie umiem racjonalnie ocenić, które zachowania są chorobowe a które to kwestia dnia albo humoru zwierzęcia. Mój TŻ nabija się ze mnie, jak tylko mówię "Oj, (imię ziwerza) jakiś smutny" to mój TŻ reaguje błyskawicznie "Tak, tak, trzeba mu jutro kał, mocz i krew do badania". I ja wtedy trochę przytomnieje smile
                  • karple Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 21:29
                    he he czyli jako panikara nie jestem odosobnoina- kamień z serca smile ja po prostu tak kocham moje futerka, że na samą myśl o chorobie mam dreszcze..... a juz jak cos mnie niepokoi poza godzinami pracy naszego weta to juz dostaje histerii.... ale nic czekam do jutr bo jak na raze poza ciepłymi uszami i ogólnym poirytowaniu nic jej nie jest smile kolacje zjadła, kupala strzeliła normalnego i nawet Majeczkę ( kocia siostrę ) pogoniła jak zwylke wieczorem smile
                    • pi.asia Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 21:36
                      Tak mi przyszło do głowy, że my, ludzie, też miewamy czasem gorące uszy, a niekiedy jedno ucho, i mówimy sobie wtedy, że pewnie ktoś nas obgaduje, bo to nie jest żaden objaw choroby wink

Może u kotów też tak jest (tzn. bez obgadywania).
                      • karple Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 21:40
                        A to dobre jest smile juz sobie wyobraziłam jak inne koty siedzą na murku i gadaja po kociemu o mojej Neluśce big_grin pi.asiu dziekuję bo humor mi poprawiłaś i może jakoś spokojnie przespię te noc.......
                        Buziaki dla wszystkich wspierających w mojej paranoi i głaski dla waszych kotów smile
                    • andy3458 Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 14.03.12, 21:40
                      Jeżeli do rana nic złego nie będzie się działo to nie ma powodu do obaw. Jeżeli ma apetyt , jest wesoła, ma chęć do zabawy i nie okazuje innych niepokojących objawów to jest oki. A w nocy i rano zaobserwuj zachowanie i w razie czego dopiero można interweniować.
    • zakonna Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 15.03.12, 09:23
      co tam u was? kicia zdrowa?
      • karple Re: Rada potrzebna na CITO!!!! 15.03.12, 10:58
        Na szczęście wpadłam w panike niepotrzebnie, bo dzisiaj Nelka wyglada na okaz zdrowia smile w nocy spała, teraz zjadła, załatwiła się i ma swoja codzienna głupawkę smile nawet uszy ma zimniutkie, więc przestałam się martwić i tylko obserwuję big_grin
        nie wiem o co chodziło z tymi wczorajszymi żałosnymi pomiałkiwaniami, bo dziś jest już normalna, dała sie wydotykać wszędzie więc raczej nic jej nie boli, kupal był, siku normalnie, więc to pewnie moja nadgorliwość, ale dziekuje za wszystkie porady a jakby jej sie coś zmieniło to napewno napiszę kiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka