Dodaj do ulubionych

Alternatywa dla Acany

19.03.12, 14:25
Prawie od samego początku mój kot jest karmiony Acaną Grassland. Karma jest super pod każdym względem. Wczoraj zauważyłam, że jest już resztka na dnie, siadłam zamówić nową i o mało nie spadłam z krzesła. Opakowanie 7 kg kosztuje obecnie 171 zł. Wystarcza nam ono na niecałe trzy miesiące. To zdecydowanie za duży koszt dla nas. W zeszłym roku za takie samo opakowanie płaciłam 135 zł i taka cena była dla mnie do przyjęcia. Nie wiem co się stało, że Acana tak zdrożała, ale z przykrością stwierdzam, że już mnie na nią nie stać. Co prawda jeszcze ją wczoraj zamówiłam, ale to już będzie ostatni raz.
W związku z powyższym szukam alternatywy - dobrej karmy za mniejsze pieniadze. Pomożecie coś wybrać? Mokrą je animondę i tego nie będę zmieniała. Dodam jeszcze, że mój kot nie je w ogóle ludzkiego jedzenia, nie lubi także mięsa, ani gotowanego, ani surowego. Czasmi raczy kawałek zjeść, ale nie zawsze, musi miec dobry dzień wink Jest tylko na suchej i mokrej karmie.
I proszę nie piszcie, że Acana i Orijen są najlepsze, bo ja o tym wiem, ale mam chore poważnie i przewlekle dziecko i muszę obniżyć koszty (cięcia dotyczą wszyskich dziedzin naszego codziennego życia, a nie tylko kota). Jeśli będę miała wybór czy leczyć dziecko czy kupić najlepszą karmę kotu, to wybiorę leczenie dziecka.
Obserwuj wątek
    • babcia47 Re: Alternatywa dla Acany 19.03.12, 15:18
      a pytałas kota?..chociaz chyba na to za późno, bo jak kazde stworzenie nabiera nawyków zywieniowych..a z tego co mi powiedziało kilku wetów nie nalezy kota karmic jedna karmą, z wielu powodów, chocby dlatego, ze ma okreslony skład i w któryms momencie moze sie okazac, ze pewnych składników ma zbyt duzo lub za mało..inny problem, to, ze moze danej karmy zabraknąc z jakis powodów..i wtedy zaczyna sie problem, gdy kot jest przyzwyczajony do jednego smaku, gatunku, rodzaju karmy. Jeszcze inną sprawa jest ile w przekonaniu o jakosci karmy jest prawdy..a ile reklamy..czy płaci się faktycznie za jakośc czy za markę. Nie znam karmy tej firmy, moje koty równiez. jadają suche karmy i mokre, dostaja obrywki a nawet same wybieraja sobie rózniste przysmaki z naszego jadłospisu. Mysle, ze po prostu zaspokajaja m.in. jakies swoje potrzeby, niedobory własnie w naturalny sposób..tak samo jak robia to ludzie..u których zapotrzebowanie na jakies składniki, rodzaj pozywienia zmienia sie nie tylko w zaleznosci od ich kondycji fizycznej, wieku, dojrzałosci płciowej..ale nawet od pory roku..latem potrzebujemy lekkiego pozywienia, zimą lakorycznego..i ma to sens.
      • babcia47 Re: Alternatywa dla Acany 19.03.12, 15:25
        ups Kota przeszła po klawiaturze i wysłała zanim skonczyłam wink kup w sklepie zoologicznym po trochu róznych karm i spytaj kota co on na to..i niekoniecznie musza byc to jakies bardzo drogie i "wypasione" karmy..mozliwe, ze zainteresuje sie taka, której nigdy bys nie kupiła. Warto tez pozwalac kotu uzupełniac swoja diete o surowe produkty w tym o warzywa..wbrew pozorom nawet taki typowy drapieznik jak kot troche ich potrzebuje..moje nie jadaja karmy droższej niż 4 zł za 400g, dostaja tez rózne inne produkty..i jak dotychczas tylko jeden miał problem z nerkami (podżerał namiętnie karmę psią, która zawierała nadmierne ilosci mączki kostnej, wystarczyło nie pozwalać) wszystkie były w dobrej kondycji fizycznej, nie miały problemów z sierścią czy trawieniem
      • sonrisa06 Re: Alternatywa dla Acany 19.03.12, 15:28
        Mamy Bursztynka od sierpnia zeszłego roku, więc to nie są lata przyzwyczajenia tylko miesiące, ale czy to ma jakies znaczenie?
        Biorę pod uwagę Animondę, Bosch Sanabelle oraz Purinę Pro Plan. Tylko nie wiem na która się zdecydować.
        Kupiłam mu kiedyś Taste of the wild, ale bardzo mu nie smakowała. Jakoś zmęczył paczkę, ale musiałam mieszac z acaną i z mokrym z puszki.
        • schiraz Re: Alternatywa dla Acany 19.03.12, 16:30
          A może TOTW ten o smaku ryb? To nowość, w pomarańczowym opakowaniu. Moje koty lubią także Joserę Culinesse, pachnie bosko. I najlepiej by było, gdybyś na początek kupiła po troszkę kilku karm na wagę i popróbowała na kocie, bo nie ma to jak dziesięć worków i fura wydanych pieniędzy a kot, jak to kot, "powie", że nie i co mu zrobisz.
          • schiraz Re: Alternatywa dla Acany 19.03.12, 16:34
            Tutaj masz acanę 7kg za 149zł
            www.telekarma.pl/c2/suche.htm?prod=217&start=0
            przesyłka jest gratis, również pobraniowa. Ja tam zawsze zamawiam i nie było sytuacji, żeby nie przywieźli w ciągu 24 godzin (zawsze biorę za pobraniem). Jak koło karmy masz ikonkę "info" to wystarczy na nią kliknąć i zostawić mail, a następnego dnia towar staje się dostępny. Ale oczywiście byłoby świetnie gdybyś znalazła inną, jeszcze tańszą karmę, która byłaby dla kota dobra i która by mu smakowała.
          • kontik_71 Re: Alternatywa dla Acany 19.03.12, 17:04
            Josera raczej nie jest zamiennikiem dla karm klasy Acany lub TOTW. Tania nie jest a w cenie jest kukurydza...
            • mitta Re: Alternatywa dla Acany 19.03.12, 17:40
              A Brit albo Fitmin? Mają kukurydzę, ale słyszałam dość dobre opinie. Też rozglądam się za tańszą karmą.
              • kontik_71 Re: Alternatywa dla Acany 20.03.12, 09:29
                Jesli maja kukurydze to te dobre opinie sa niewiele warte.
                W ogole kwestia kosztow jest przewaznie zle analizowana. Wiekszosc ludzi porownuje jedynie cene zakupu i kompletnie pomija calosc kosztow. Co z tego, ze kupie cos taniej, jesli bede musial wiecej tego uzyc i calkiem mozliwe, ze w sumie zaplace wiecej niz gdybym kupil drozej, ale mniej zuzyl.
                • babcia47 Re: Alternatywa dla Acany 20.03.12, 13:31
                  moze ja sie nie znam ale nie wiem co wy macie do tej kukurydzy? moje koty za nia przepadają dopominaja sie wręcz swojego udziału. W czasach gdy nie mozna było jeszcze kupić kukurydzy w puszcze lub była koszmarnie droga, w sezonie musiałam zawsze pamietac by kupic jedną kolbe więcej, bo mój Kuba wydzierał dla siebie ugotowany kaczan i bez problemu potrafił go precyzyjnie obgryźć..uznaję, ze jeżeli jakakolwiek istota, ludzka czy kocia, ma "smaka" na jakis produkt, to znaczy, ze zaspokaja on jakieś potrzeby lub uzupełnia jakies niedobory, byc moze ten dodatek kukurydzy do karmy nie ma na celu tylko i wyłacznie poprawy opłacalnosci danej karmy
                  • kontik_71 Re: Alternatywa dla Acany 20.03.12, 13:45
                    Kukurydza uczula, zboza jako takie zmieniaja pH uryny, kot jest miesozerca i jego uklad pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia pokarmow roslinnych.
                    Pomine juz, ze nie mowimy o ziarnach kukurydzy a o odpadach kukurydzianych, np kolbach.
                  • kontik_71 jeszcze cos. 20.03.12, 13:48
                    Czym innym jest sporadyczne zjadanie a czym innym permanentne karmienie zbozem.
                    Moj Leon tez uwielbia ogorka zjada czasami kawalek, ale nigdy nie dalbym mu mizerii jako posilku.
                    • babcia47 Re: jeszcze cos. 20.03.12, 14:34
                      no fakt
    • jarka63 Re: Alternatywa dla Acany 19.03.12, 20:40
      Sonrisa, a czy Ty Bursztynka czasem nie przekarmiasz? U nas 3,5 kg karmy wystarcza na 3 miesiące.
    • bebe.lapin Re: Alternatywa dla Acany 19.03.12, 20:46
      Taste of the wild, moje przedtem jadly applaws i jedna skubala acane, ale cenowo/jakosciowo najlepiej wychodzi mi totw wlasnie. a, koty przesiadly sie na nia wlasciwie z automatu.

za to osattnio zmieniam im puszki z animondy na cosme, troche drozej, ale jednak puszka inaczej wyglada (choc akurat rybne im nie podeszly, a cosma ma kiepski wybor puszek miesnych uncertain)

Więc kiedy ja mówię 'wolność',nie mów mi że nie wolno
      Moja wolność to żaden Twój grzech
      • zielistka00 Re: Alternatywa dla Acany 19.03.12, 21:30
        Mamba zjadla dwie paczki Acany a teraz dostala Taste of the Wild o smaku ryb i tez jej smakuje.
        Wychodzi taniej niz Acana.
        • sonrisa06 Re: Alternatywa dla Acany 20.03.12, 14:43
          Kontik_71
          Czyli nie ma alternatywy dla Acany? Bo z tego co piszesz tak wynika, albo Acana/Orijen albo nic. Pozostałe karmy są na takim samym poziomie, nie ma lepszych czy gorszych, bo wszystkie są ze zbożami, czyli wszystkie są złe? Czyli właściwie powinno ich w ogóle nie być, bo zadne koty nie powinny byc karmione zbożem?

Jarka63
          Wydaje mi się, że nie przekarmiam Bursztynka, sypię mu zawsze dwie garstki karmy do miski rano i wieczorem. nawet kiedyś z ciekawości zwazyłam i te moje dwie garstki to jest 50 gram.
          Kupiłam Acanę (7kg) pod koniec grudnia i dzis właśnie się skończyła, czyli starczyła na około 3 miesiące.
          • kontik_71 Re: Alternatywa dla Acany 20.03.12, 14:46
            Moim zdaniem jedyna alternatywa na polskim rynku jest Taste of the wild.
            • malgosiann Re: Alternatywa dla Acany 20.03.12, 15:54
              Moja Tea właśnie dziś dostała pierwszą porcję Taste of the wild, do tej pory była na Acanie. Zjadła z apetytem, zobaczymy jak będzie z trawieniem wink ale mam nadzieję, że będzie dobrze.
            • manekineko Re: Alternatywa dla Acany 20.03.12, 20:24
              A Power of Nature? Ma mniejszą ilość węglowodanów niż Taste of the wild

SKŁAD

suszone mięso z kurczaka, suszone mięso z indyka, świeży łosoś, tłuszcz z indyka (stabilizowany naturalną witaminą E), lucerna, wątróbka drobiowa, olej z łososia (stabilizowany naturalną witaminą E), całe siemię lniane, algi morskie, żurawina, tauryna, prebiotyki, minerały (chelatowane), witaminy.

ANALIZA

Białko 44%, Tłuszcz 18%, Włókno surowe 2,9%, Wilgotność 8%,Omega-6 3,32%, Omega-3 0,84%

DODATKI NA KG:
              Witamina A 22999 IU, Witamina D3 1000 IU, Witamina E (alfa-tokoferol) 400 IU, Witamina C 500mg, Miedź (w postaci chelatu) 20mg, Tauryna 3500mg. Przeciwutleniacze: ekstrakty tokoferolu pochodzenia naturalnego (witamina E).

Jeszcze mówią, że Wildcat Etosha jest równie dobra z bezbożówek:

Składniki:
              suszone mięso z indyka, suszone mięso z kurczaka, świeży kurczak, tłuszcz z kurczaka, siemię lniane, wątróbka drobiowa, żurawina, tymianek, majeranek, oregano, pietruszka, szałwia, wyciąg z pestek wingoron, sól, witaminy i minerały

Analiza:

Białka 46 %
              Tłuszczu 23 %
              Włókno 1,5 %
              Popiół surowy 9,9 %
              Woda 8 %
              Omega 6 4,16 %
              Omega 3 0,96 %
              Witamina A 24.500 IU/kg
              Witamina D3 1.700 IU/kg
              Witamina E 500 IU/kg
              Witamina B1 13,50 mg/kg
              Witamina B2 13,00 mg/kg
              Witamina B6 5,00 mg/kg
              Witamina B12 100,00 mcg/kg
              Witamina C 38,00 mg/kg
              Biotyna 275,00 mcg/kg
              Niacyna 24,00 mg/kg
              Inozytol 21,00 mg/kg
              Chlorek choliny 222,00 mg/kg
              Pantotenian 9,00 mg/kg
              DL-metionina 1240,00 mg/kg
              Probiotyki MOS 610,00 mg/kg
              Probiotyki FOS 610,00 mg/kg
              Tauryna 1400,00 mg/kg
              Wapń 1,840 %
              Fosfor 1,460 %
              Potas 0,900 %
              Sód 0,640%
              Magnez 0,150 %
              siarczan cynku 148,000 mg/kg
              siarczan miedzi (chelatowane) 20000 mg/kg
              Mangan (chelatowane) 35,000 mg/kg
              Żelazo (chelatowane) 100,000 mg/kg
              Selen 0,220 mg/kg

Jakaś alternatywa jest.

• mitta Re: Alternatywa dla Acany 20.03.12, 21:26
                Obie karmy są dużo droższe od acany, autorce chodziło o tańszy zamiennik.
                • manekineko Re: Alternatywa dla Acany 20.03.12, 21:50
                  Wiem, mnie chodziło o post kontik_71, który napisał, że Taste of the wild jest jedyną alternatywą w Polsce dla Acany w Polsce. No chyba, że chodziło, że tańszą, to źle zrozumiałamsmile. I tak, zgadzam się, cenowo TOW wypada taniej niż Acana. Mój kot też ją jada, lubi i polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka