Dodaj do ulubionych

Karma dla dużych ras

10.04.12, 17:30
czy jest picem na wodę ? Czy maine coon powinny mieć swoją karmę ? Czy wogóle karmy dla dużych ras czymś się rożnią. Mój kot też jest potężny, waży 5,5 kilograma to jest krzyżówka dachowca z jakimś ala persem, wg weterynarz wyjątkowo duży kot, choć rzebra mu czuć i po kąpieli jest jak "mały palec" . i tak się zastanawiałam nad tymi karmamy.
Obserwuj wątek
    • kontik_71 Re: Karma dla dużych ras 10.04.12, 17:41
      Oczywiscie, ze jest to pic na wode. Karma ma miec odpowiedni sklad i byc dobra. Duzy kot, majacy wieksze zapotrzebowanie (o ile w ogole) zje jej wiecej, maluch zje jej mniej.

Nie bez przyczyny firmy produkujace karmy maja duuze fundusze na marketing. Im gorsza karma tym wieksze pieniadze
    • lauralay Re: Karma dla dużych ras 10.04.12, 20:33
      Karma dla mco to duże krokiety o odpowiedniej teksturze, które mają pomóc kotu spożywać pokarm prawidłowo. Mco mają specyficzną budowę szczęk i skłonność do łykania mniejszych krykietów w całości. Karma specjalnie dla nich jest łatwiejsza do chwycenia i ma strukturę zachęcającą do pogryzienia i przeżucia.
      Nie ma za to nic wspólnego z rozmiarem kota smile
      • kontik_71 Re: Karma dla dużych ras 10.04.12, 20:41
        Koty z zasady lykaja jedzenie. Jeszcze nie udalo sie zrobic chrupki, ktora czysci zeby. Koty nie zuja bo nie maja czym zuc.
        Wszelakie "specjalne" kary to tylko i wylacznie marketing. Jakos MCO nie maja problemu z zezarciem calkiem standartowej myszy, ktora nie jest dopasowna tej specjalnej rasy.
      • kontik_71 Re: Karma dla dużych ras 10.04.12, 20:54
        Zapytalem sobie wujka googla o ta "szczegolna" budowe zgryzu MCO i do tej pory jednym zrodlem tej informacji jest opis RC.. czyzby poza karma RC produkowalo tez tzw "urban legends" smile?
        • lauralay Re: Karma dla dużych ras 10.04.12, 21:11
          Informacje, którymi się dzielę, posiadłam od hodowców i z obserwacji własnych. Mco mają masywną żuchwę, którą nabierają "chrupki" jak koparą. Może źle się wyraziłam, pisząc o "żuciu".
          Mniejsze koty, o mniejszych szczękach, krykiety gryzą (obserwacja własna).
          Moje drobniejszą karmę pałaszują w całości, bez gryzienia. Wnioskuję po przypadkach "zwrotów" wraz z kłakami czy też po antybiotyku, który organizmowi kota nie podpasował (obserwacja własna).
          Krykiet o większym rozmiarze zmusza kota do pogryzienia przed połknięciem tegoż (obserwacja własna).
          Równocześnie nie uważam, żeby wpływało to w najmniejszym nawet stopniu na czyszczenie zębisk smile
          • kontik_71 Re: Karma dla dużych ras 10.04.12, 21:23
            To, ze kot lyka karme nie jest niczym zlym lub nienaturalnym. Niektore koty gryza, inne nie robia tego. Inne znowu rozgryzaja jedna chrupke na iles tam. RC i inni producenci wcisna kazda bzdure byle tylko sprzedac mozliwe duza ilosc swojej kukurydzianej papki.
            • lauralay Re: Karma dla dużych ras 10.04.12, 21:33
              Ależ oczywiście, zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości.
              RC dla mco kupiłam raz jedyny, eksperymentalnie. Moim kotom smakowała średnio, więc kupuję inne i nie robię problemu z faktu, że nie gryzą, a często połykają jak leci.
              Wyjaśniłam tylko, że są to krykiety większe niż standardowe i zmuszają kota do gryzienia. I przeznaczenie karmy nie ma niczego wspólnego z wielkością kota - o czym napisałam w pierwszym moim poście w tym wątku.
              • kr_ka_11 Re: Karma dla dużych ras 11.04.12, 07:58
                hodowcy też ściśle współpracują z konkretnymi firmami, dając w wyprawce karmę danej marki, lub gdy na stronie hodowli jest napisane: nasze koty jedzą wyłącznie karmę hills to też czysty marketing, za piękny uśmiech ta informacja tam nie ląduje.
                moje koty to nie maincoony a karmę też połykają, sugerowanie, że to coś złego jest wprowadzaniem w błąd. RC niedługo będzie produkował karmę dla kotów czarnych czy rudych i znając życie też jakoś to sprytnie uzasadni.
                • annb Re: Karma dla dużych ras 11.04.12, 09:04
                  U mnie koty jedząRC gdyz Gaba która była pierwszym moim najmojszym kotem(nie kotem rodziców) była ustawiona właśnie przez hodowcę na RC.
                  Tak się tworzy klientów w przyszłości.
                  Proste
                  Co do krokietów dla MCO, to uwielbia je Hava, norweżka, bez zębów
                  Gaba wcale
                  • xxagaxx Re: Karma dla dużych ras 11.04.12, 13:40
                    mój dachowiec gryzie na 200%, bo kocha jeść suche nocą i słychać jak chrupie wink
                    • kontik_71 Re: Karma dla dużych ras 11.04.12, 13:41
                      Moj Leon to tez robi co nie znaczy, ze zuje i tez niestety ma sie to nijak do higieny zebow uncertain
                      • k1234561 Re: Karma dla dużych ras 11.04.12, 21:25
                        Mój brytyjczyk wciąga obecnie na zmianę karmę dla Maincoonów i Oral z Royal Canin.Niestety karmy bezzbozowe zostały oprotestowane.Za to uwielbia RC i Hill's.To są karmy,które gryzie,a nie łyka.Nie otruł się,jak zjadł karmę dla Maincoonów pomimo bycia Brytyjczykiem.smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka