Dodaj do ulubionych

koci żwirek poleccie bo "wymiękkam"

26.08.12, 21:25
Mój kocur ma 10lat (wysterylizowany). Do tej pory przerobiłam różne żwirki począwszy od ebonitowych, przez drzewne po silikonowe. Od 7 lat używam silikonowego. Niestety od 1,5 miesiąca mam problem. Paczka 7,6l zdaje egazmin przez tydzień, maksymalnie 10dni. Spróbowałam ebonitowego to samo, drzewny (rozniesiony po całym domu) też w sumie na 10dni. Silikonowe przerobiłam różne. Po 7-10 dniach zaczyna śmierdzieć moczem i kot kupsko robi obok (w sumie się nie dziwię). Nie wiem czy on wiecej sika czy coś jest nie tak ze żwirkami. Może coś doradzicie bo wydawanie 170zł miesięcznie na żwirek to przesada sad .
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 26.08.12, 21:40
      Wiele nie pomoge, zwirek ktory Kicia.Yoda libi i toleruje (TidyCats) nie jest chyba dostepny w Polsce. Worek 10kg starcza na 3 wymiany, koszt okolo 16USD.

Ale tez nie starcza dluzej niz 7-10 dni - kota po sterylce sztuk jeden smile

Skoro silikon sie nie sprawdza to moze wroc do drewnianego (sa takie nie pylace), taniej wyjdzie przy tygodniowej wymianie.
      • pi.asia Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 26.08.12, 22:03
        Ja używam Cats Best Eko Plus (drewniany). 10 litrów kosztuje 30 zł, dla dwóch kotek starcza na miesiąc-sześć tygodni, więc jest bardzo ekonomiczny. Pięknie się zbryla, nie śmierdzi, nie przykleja się do kuwety, urobek można wywalać do wc albo na kompost. Jedyna wada to to, że trochę się roznosi. Pomaga ułożenie przed kuwetą wycieraczki dla kota albo chociaż grubego ręcznika.
    • arim28 Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 26.08.12, 22:38
      Wydaje mi sie, ze kazdy zwirek po 7-10 dniach zaczyna smierdziec.
      Nigdy nie napelniam kuwety maxymalnie, tylko tyle aby koty mogly korzystac z kuwety i mialy radosc zagrzebywania i po tygodniu wyrzucic to co zostalo. Zawsze wymieniam zwirek na nowy i gruntownie myje kuwete. Mimo to po 6-7 dniu lekko zwirek czu sad

Uzywam
      www.zooplus.de/shop/katzen/katzenstreu/cats_best/3187
      • wadera3 Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 26.08.12, 22:52
        Nic mi nie śmierdzi, choć jako żywo nigdy nie "wymieniam" żwirku.
        Wyjmuję jedynie urobki z kuwet, raz na parę dni zsypuję żwirek do jednej kuwety, pozostałe myję - też bez żadnych ochów i achów, po prostu myję szarym mydłem z dodatkiem sody.
        To wszystko.
        Jestem węchowcem, więc możliwości, że się przyzwyczaiłam do śmierdzącego żwirku, również nie ma, poza tym mam jeszcze dwa zewnętrzne i bardzo czułe mierniki - syna i brata.
        Już oni by mnie przeczołgali za smród w domu....
        • mysiulek08 Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 26.08.12, 23:02
          Nam tez nie smierdzi, ale najwyrazniej Kici tak smile Po mniej wiecej tygodniu zaczyna tak intesywnie kopac w kuwecie, ze cala lazienka jest zasypana. Kopie i kopie. Wiemy wiec, ze to juz czas na czysty zwirek. W czystm grzebnie dwa, trzy razy i po sprawie.

Tidycats sie nie zbryla.
          • wadera3 Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 26.08.12, 23:07
            U mnie też wyznacznikiem są koty, ale wyznacznikiem tego, że kuwety czas wymyć/
            A właściwie jedna Tosia sygnalizuje, kiedy z ociąganiem wchodzi do kuwety, obwąchuje każdą po kolei, znaczy czas wymyć.
        • wadera3 aha, no i 26.08.12, 23:04
          używam też Cat's Best Eco Plus.
          Jedynym minusem jest rozwlekanie po chałupie.
    • ahnija Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 27.08.12, 09:46
      U nas tak samo Cats Best Eco Plus - dwa koty, urobek nie śmierdzi a też mam bardzo wyczulony węch. Żwir niezwykle wydajny - my kupujemy opakowania po 40l(nie dźwigam - kurier dzwiga i chwała mu za tosmile) i starczają naprawdę na długo. Trochę się nosi ale coś za coś - wolę widzieć oszczędność w portfelu i pozamiatać..
    • fajnykotek Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 27.08.12, 11:08
      Mój kocur ma 8 lat, też sterylizowany. Używam żwirku silikonowego takiego:
      www.krakvet.pl/hilton-zwirek-silikonowy-p-2972.html
      koszt 15,90 zł, wsypuję na raz całe opakowanie i to wystarcza na tydzień. Potem już za bardzo śmierdzi. Wyrzucam cały żwirek z kuwety i wsypuję nowy. Czyli miesięczny koszt to 63,60 zł.
    • elzbieta.24 Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 27.08.12, 11:36
      Moja 5 używa cats besta eco plus zbrylającego ,worek 9 kg (20 litrów) wystarcza na miesiąc ale roznosi się w moim przypadku koszmarnie po całym domu.Koszt za to tylko 49,80.
      • wadera3 Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 27.08.12, 12:15
        Ja kupuję 40-to litrowy, kurier przynosi pod drzwi, więc o dźwiganiu nie ma mowy.
        Cenowo trochę taniej niż w sklepie.
        • mitta Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 27.08.12, 13:27
          Ja tak samo, cats best w 40 kg worach, przynoszonych przez kuriera. A silikonowych nawet nie próbuję - odstraszają mnie te tygodniowe siki, których nie ma jak usunąć.
    • ewarudo Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 27.08.12, 21:27
      A robiłaś kotu badanie moczu? Bo mi to się skojarzyło z cukrzycą mojego Kubka, który nagle zaczął zużywać żwirki w zastraszającym tempie. Nawet jeśli to nie cukrzyca (czego życzę z całego serca), to może coś się w jego moczu zmieniło i stąd inny, bardziej intensywny zapach. Przy cukrzycy charakterystyczne jest to, że kot dużo pije (zanim Kubek został zdiagnozowany i ustawiony z insuliną, wypijał z 1.5 l wody dziennie!)

Natomiast jeśli kot zdrowy, to chyba bym się przychyliła do rekomendowania Cat's Best Eco Plus albo drobny silikonowy Gwiezdny Pył, w dużych workach (40l).
      Przy moich dwóch kotach te dwa świetnie się sprawdzają.

PS Żwirki to raczej są bentonitowe niż ebonitowewink bo choć ebonit ma wiele zastosowań, to jednak trochę innychsmile
      • maryshaa Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 28.08.12, 11:38
        A gdzie kupujesz żwirek? Ja za 5l x 12 dałam 160zł na allegro. Ale robię tak, że go wybieram... bo moje np. sikają ciągle w ten sam punkt kuwet, więc wybieram sika i dosypuję nowego. Starcza na dłużej... Jesli chodzi o smrody, to dla mnie silikonowy jest bezkonkurencyjny smile
      • silje78 Re: koci żwirek poleccie bo "wymiękkam" 28.08.12, 13:20
        nie wydaje mi się żeby to była cukrzyca. kocisko je suchą karmę (raz w tygodniu dostaj rybę) i wypija maksymalnie 200-250ml (tyle mniej więcej ubywa z miski), wliczając w to spijanie kropelek z wanny czy podpijanie z niej wody podczas naszej kąpieli, tak zachowuje się od zawsze. obawiam się czy to nie są początki niewydolności nerek sad . wybieram się z nim na badanie krwi choć to bardzo ciężki, niewspółpracujący przypadek (rok temu się zatkał i poza wsadzeniem wenflonu wszystkie zabiegi musiałam wykonywac sama włącznie z wyciągnięciem go, a włożyć sobie pozwolił tylko dlatego, że był osłabiony). nie bardzo wiem jak weterynarzowi się to uda. najwyżej poda mu głupiego jasia. gorzej z pobraniem moczu, ale rozmawiałam z naszą weterynarz i powiedziała, że jeśli są to początki niewydolności nerek to badanie krwi też to powinno wykazać. zapach moczu się nie zmienił jeśli chodzi o intensywność. siku robi 3-5 razy dziennie, grubsza potrzeba raz na ok 1,5 dnia. zachowuje się normalnie, czyli w nocy mam z trzy pobudki, w dzień śpi, chyba, że jestem w kuchni albo wracamy do domu. pobawi się trochę, ale mniej niż kiedyś (10 lat).
        wracając do żwirku to kupię mu na all silikonowy 30l, będę sypać mniej i wymieniać częściej. do tej pory kupowałam w sklepach zoologicznych. cat's best roznosił w łazience
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka