Dodaj do ulubionych

Kuweta zamykana

20.02.14, 11:04
mamy w użytku zwykła ale, że stoi ona w przedpokoju chciałam zmienić na zamykana.
Czy lepiej pozostać przy takiej otwartej. Kotka jest u nas 1,5 roku wiec nie wiem czy przyzwyczai się do "nowości". I na co zwrocic uwagę przy zakupie zamykanej kuwety??
Z góry dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • niebieskaa4 Re: Kuweta zamykana 20.02.14, 12:04
      Magda mam ten sam problem. U mnie koty wychodzące i rzadko korzystają więc odkryta zbiera kurz no i nie wygląda zbyt estetycznie. Oglądam tą www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_pielegnacja_kota/kuwety_kryte/kuwety_innowacyjne/162358
      ma dosyć pozytywne komentarze. Ale sama nie wiem.
    • aankaa Re: Kuweta zamykana 20.02.14, 12:33
      na początek zrobiłabym "wieko" kuwety z kartonu, jeśli kita zaakceptuje - kupuj, jak nie to zaoszczędzone pieniądze wydaj na co innego
      • wilowka Re: Kuweta zamykana 20.02.14, 18:40
        Mam zamykaną i ją uwielbiam bo mnie żadna widoczna niespodzianka po wejściu do domu nie wita. Lubię ją tym bardziej, że ze względu na mikropęknięcie - kosztowała koło 30 zł
        www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_pielegnacja_kota/kuwety_kryte/klasyczne/174569
        Najpierw Mysza robiła do dolnej części, potem nałożyłam pół budki, potem szary daszek a na końcu drzwiczki - w ciągu tygodnia przyzwyczajałam ją stopniowo - ale zależy jak śmiałego masz Kota - Moja nie ma problemów żadnych - jak było trzeba załatwiała się w aucie do stojącego za fotelem pasażera pudełka po butach z nasypanym żwirkiem - a to wszystko w trakcie jazdy autostradą - więc nie ma zahamowań smile

Zrób budkę z kartonu - to świetny pomysł smile
        • wilowka Re: Kuweta zamykana 20.02.14, 18:44
          A na co zwrócić uwagę? Chyba, zeby miała uchylane wieczko a nie tylko same drzwiczki jak np taka
          - www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_pielegnacja_kota/kuwety_kryte/klasyczne/138517

żeby ogarnąc zawartość trzeba się wczołgiwać albo zdejmować wieko - we wcześniej przeze mnie linkowanej górna część się odchyla - i to jest fajne smile

Nie wszystko złoto co się świeci,
          Nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
          www.kot-malenstwo.blogspot.com małżeński - do czytania
          www.ztworzonka.blogspot.com mój robótkowy
          • zwiatrem Re: Kuweta zamykana 24.02.14, 11:29
            Nie wiem jakiego masz kota, ja mam puszyste i w tym wypadku żałuję że zachciało mi się zakrywanej, bo filtry to zwyczajne gąbki, a zabudowa chroni tylko przed wizualną niespodzianką
            Nie przewidziałam też, że mimo zdjęcia klapki, która wydaje nieprzyjemne dźwięki i została zdjęta na samym początku, zabudowa ograniczy przestrzeń wygody w dużym stopniu.
            Mimo, że jest duża tak na szerokość i wysokość, dorosły dachowiec mieści się bez problemu i na luzie, to puszystość persa jednak lepiej się ma w kuwecie odkrytej.
            Stu ważący 5kg i mega puszysty ogon, nie może wykręcić na małe co nieco.

• mitta Re: Kuweta zamykana 20.02.14, 18:51
          Ja mam tę samą, co Wilowka, ruchomych drzwiczek z pleksi nie zakładałam.
          Polecam tę właśnie kuwetę, bo można podnieść daszek i swobodnie sprzątnąć. Do innych to trzeba prawie, że wejść wink. No, i ta jest duża i wygodna. Koty nie mają żadnych problemów z nauką korzystania z krytej kuwety.
          • magdakingaklara Re: Kuweta zamykana 20.02.14, 19:41
            no to widze, że w ciemno kupiłam dobrą smile
        • magdakingaklara Re: Kuweta zamykana 20.02.14, 19:40
          Kochana właśnie tą zamówiłam zanim przeczytałam Twego posta smile
          Nawet z tej strony hahahah
          • wilowka Re: Kuweta zamykana 20.02.14, 20:31
            To jak przyjdzie to od razu Baaaardzo dokładnie sprawdź czy nigdzie nie jest pęknięta - u mnie ktoś niestarannie spakował zgrzewkę puszek luzem i kuwetę w ten sam karton - kuweta lekko pękła w okolicach daszka - nie przeszkadza to w używaniu - ale nie powinno tak być - napisałam do sklepu, zeby rozsądniej pakowali - w ciągu pół godziny dostałam mejla z pytaniem czy zgadzam się na zwrot 40 % wartości kuwety na konto lub w formie voucheru. Od tamtej pory kocham ten sklep i polecam każdemu smile

A drzwiczki te przezroczyste założyłam - Mysza lubi pacać w nie łapą smile
    • niebieskaa4 Re: Kuweta zamykana 21.02.14, 10:56
      Dzięki dziewczynki za poradę. Ta "Wasza" jest tylko 10 zł droższa od tej co wyparzyłam ale za to większa. Lecę zamawiać.
    • magdakingaklara filtry 21.02.14, 11:17
      jak często je wymieniacie??
      • mitta Re: filtry 21.02.14, 15:24
        magdakingaklara napisała:

> jak często je wymieniacie??

W ogóle. To jest tylko taki bajer, aby podwyższyć cenę. Wierz mi, mam tę kuwetę od kilku lat i działa tak samo, jak na początku.
        • wilowka Re: filtry 21.02.14, 22:55
          Ja też nie big_grin
    • niebieskaa4 Re: Kuweta zamykana 25.02.14, 10:31
      Dziś przyszła kuweta. Niestety tak jak i u Wilkowej pęknięta. Też uważam ,że to wina pakujących bo oba elementy były bardzo mocno wciśnięte w siebie " na chama". Taka bezmyślność i nerwy dla kupującego. Napisałam maila do sprzedawcy. Jestem zła.
      • magdakingaklara Re: Kuweta zamykana 25.02.14, 12:04
        Kurcze sad
        Moja ma być o 15 dzwonił kurier. Az się boje sad
        • magdakingaklara uffff 25.02.14, 17:41
          Doszła cała i zdrowa. Moja byłą bardzo dobrze zabezpieczona.
          Emilka chodzi koło niej i ją wącha. Na razie boi się wejść do niej. Ale jak jej się zachce to wejdzie pewnie (tzn. mam nadzieje wink ).
          • k1234561 Re: uffff 27.02.14, 18:36
            A ja polecam kuwetę firmy Catit taką: www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_pielegnacja_kota/kuwety_kryte/klasyczne/174569

Ma górną część wieka otwieraną,dzięki temu nie trzeba klękać przed kuwetą i niemal nurkować w niej aby wydobyć nieczystości.
            Ogólnie też polecam kryte kuwety.Ale bardziej ze względów estetycznych dla ludzi niż kotów.
            Ja akurat mam 2 kuwety tą Catit i Maxibella,ale ja mam dużego brytyjczyka,który musi się spokojnie w kuwecie obrócić jak zechce.W końcu kot też musi mieć komfort wypróżniania. smile
            Nie mam zamontowanych tych uchylnych drzwiczek.Mój kotek,będący kociakiem,kiedy zakupiłam te kuwety,pomimo usilnych mych starań i treningów drzwiczek nie polubił.Zatem stwierdziłam,że jak kot ma mi ze stresu sikać i q..kać gdzieś po kątach to wymontuję te drzwiczki i niech chłopak ma luz i swobodę.Filtry to moim zdaniem pic na wodę,a dodatkowo mój kociak namiętnie je lizał,podgryzał i wydrapywał no więc też musiałam zlikwidować.
            • magdakingaklara Re: uffff 01.03.14, 09:00
              Emila bez problemu przyjela zmiane kuwety. Juz na drugi dzien miala opuszczone drzwiczki i szybko zalapala jak wejsc i wyjsc smile
              To byl udany zakup.
              Teraz poszukiwania torby transportera
            • mitta Re: uffff 01.03.14, 11:45
              k1234561 napisała:

> A ja polecam kuwetę firmy Catit taką: www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_pielegnacja_kota/kuwety_kryte/klasyczne/174569

K, ale właśnie o niej cały czas mówimy, mam ją już kilka lat i każdemu z czystym sumieniem polecam.
              Ja zamawiałam w animalii nie było żadnych uszkodzeń.
    • czarna_pumka Re: Kuweta zamykana 01.03.14, 10:25
      Witajcie smile Od miesiąca mam kuwetę "Cabrio" www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_pielegnacja_kota/kuwety_kryte/kuwety_innowacyjne/162358, tą, o której mowa wyżej.

Jestem zachwycona tą kuwetą. Z kilku powodów:

-Bardzo, bardzo praktyczna podnoszona część góry kuwety, pozwala na łatwe i bezproblemowe sprzątanie kuwety, bez konieczności demontażu całej góry.
      -Filtr węglowy dobrze spełnia w niej swoją rolę i przestałam czuć już brzydkie zapachy.
      -Jest estetyczna i sympatyczna. Kolor ma kremowy, więc idealnie pasuje do mojej łazienki. Wygląda nienachalnie, a kocie łapki na górze dodają jej uroku

-Mój kot nie miał problemów z zaakceptowaniem jej.

Także naprawdę 10/10. Szczerze polecam smile
      • mitta Re: Kuweta zamykana 01.03.14, 11:47
        Pumko, ale ta Twoja jest mniejsza, moje koty nie lubią ciasnoty w kuwecie.
        • czarna_pumka Re: Kuweta zamykana 03.03.14, 17:48
          Nie jest aż taka mała smile Moja kicia czuje się w niej komfortowo i nawet jak będzie większa to myślę, że będzie miała tam sporo miejsca. Zobaczymy. Ale oczywiście zawsze można kupić większą kuwetę smile
      • agazuchwa Re: Kuweta zamykana 03.03.14, 17:54
        ? a ja pod tym linkiem nie mam kuwety?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka