Dodaj do ulubionych

Prośba od wiceadministracji

01.03.14, 14:34
Czyli ode mnie.
Uprzejma prośba, ale i ostrzeżenie.
Nie odnosząc się do meritum wątku:
forum.gazeta.pl/forum/w,10264,149767490,149767490,kolejny_opad_rak_dla_tych_co_maja_fb.html
Bardzo proszę o powstrzymanie gorących głów i zbyt szybkich "piór"(czytaj klawiatur), a mówiąc dosadniej, osobiście mam dość, co i rusz pojawiających się chamskich zwrotów w dyskusjach.
Nigdy tego tu nie było, i zapewniam Was, że nie będzie.
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie, i każdy ma równie święte prawo się z nim nie zgadzać, ale kultura obowiązuje wszystkich.
Może za dużo polityki oglądacie w tivi?
Ostrzegam, że chamskie posty będę wywalała w kosmos, bez tzw. nikakich.
Nie widzę żadnego powodu, dla którego nasz Zakątek koniecznie musi równać...w dół.
Obserwuj wątek
    • barba50 Re: Prośba od wiceadministracji 01.03.14, 14:54
      Zgadzam się z wiceadministracją. Też mi się to nie podoba. Jak wiceadministracja nie zdąży wyciąć ja to zrobię. Zakątek był od zawsze, a od kilku lat na pewno najsympatyczniejszym miejscem w internecie. I nie dlatego, że było to miejsce wzajemnej adoracji, były różnice zdań, ale zawsze potrafiliśmy rozmawiać grzecznie, spory rozwiązywać z klasą. Oby tak było dalej.

Chciałam coś nawet dopisać w tamtym wątku, bo wychodzi na to, że nie jestem całkiem "tego", przecież wzięłam pod skrzydła dziesiątkę znajduchów po przejściach. Ale nie.
      • verdana Re: Prośba o wyjaśnienie 01.03.14, 18:01
        Dzięki za przypomnienie o dobrych manierach. Jednak nieco zaniepokoiło mnie, ze o ile Waderze niewątpliwie chodzi o zmitygowanie i obniżenie temperatury dyskusji, o tyle mam wrażenie, ze Barba raczej uznała, ze należy powstrzymać sie od wyrażania opinii, które nie podobają sie części forumowiczów.
        Bardzo prosiłabym czcigodnych adminów o napisanie, o co dokładnie chodzi
        - czy o posty, które nikogo nie obrażają personalnie, niezależnie czy sie z nim zgadzamy, czy nie i o wyważone odpowiedzi nawet w wypadku, gdy poczuliśmy się sprowokowani
        - czy o powstrzymanie się od pisania opinii na tym forum niepopularnych, których część osób może nie podzielać
        • wadera3 Re: Prośba o wyjaśnienie 01.03.14, 18:27
          Obu nam chodziło o wypowiadanie się bez wycieczek osobistych, niezależnie od temperatury dyskusji.
          Mówiąc w prostych żołnierskich słowach - o więcej kultury wypowiedzi.
          Powtórzę, każdy ma prawo mieć swoje zdanie, i nie zgadzać się z innymi, każdy ma prawo nie lubic iksa, igreka czy zeta, ba, jesli mu/jej ulży i czuje taką potrzebę, niech nawet to wyrazi, ale bez prostackich, chamskich, wulgarnych odzywek.
          Oczywiście nie chodzi o blokowanie dyskusji, bo po co wówczas byłoby nam forum?
          Tylko o tę kulturę, która nam od pewnego czasu jakoś uległa spłyceniu.
          • verdana Re: Prośba o wyjaśnienie 01.03.14, 18:50
            Dzięki wielkie, tak właśnie to zrozumiałam.
            • margo.4 Re: Prośba o wyjaśnienie 01.03.14, 19:10
              W zasadzie nie powinnam zabierac glosu bo jestem na tym forum od niedawna ale za mojego juz pobytu doszlo do niepotrzebnej scysji a co najgorsze do obrazenia autora watku. Dlatego bardzo sie ciesze, ze Administracja ustosunkowala sie do tego i calym sercem popieram wyrazona opinie.
              • verdana Re: Prośba o wyjaśnienie 01.03.14, 19:22
                Hm, chyba nie do końca o to chodziło, ale nie chcę, zgodnie z prośbą, wdawać się w dyskusję.
                • wiesia.and.company Re: Prośba o wyjaśnienie 02.03.14, 15:25
                  No tak... jak by tu... no nie wiem... jak się mam rozsupłać...
                  Bardzo lubię Koci Zakątek i to od wielu wielu lat. Jest Zakątkiem, czyli jakby azylem, gdzie nie powinny docierać burze i zawirowania ze świata ludzkiego. Oooo człowiek potrafi bez żadnych zasad, które są obowiązują nawet w świecie zwierząt, w jakimkolwiek stadzie. Są reguły. Dla człowieka one nie istnieją. Na całe szczęście nie wszyscy ludzie są identyczni.
                  A o bezpieczeństwo na naszym Zakątku dbają administratorzy, i całe szczęście. Wolność wypowiedzi i meritum - to zupełnie coś innego niż forma wypowiedzi.
                  Na forum stosujemy słowo pisane. Pisane, czyli widzimy to, co piszemy. Czyli możemy tekst poprawić, wstawić znaki przestankowe, pomyśleć, czy tak chcieliśmy się wyrazić. Jest na to czas, żeby skorygować. Czas na to, żeby pomyśleć (np. o tym, czy chcielibyśmy sami dostać taki mail, jaki próbujemy stworzyć). Mamy czas.
                  Jeśli próbujemy tworzyć tekst pisany w stylu tekstu mówionego i to na czas, to jest tak, jakby próbować stworzyć mówione CV i przekazać to w rozmowie telefonicznej z USA - płacimy za rozmowę, czyli wydajemy z siebie jak najwięcej słów w jak najkrótszym czasie, bo za to płacimy. Czyli spieszymy się, nie zawieszamy głosu na kropkach i przecinkach, i nie myślimy, nie korygujemy, leeeeeci z nas jak rzyganko. Nie wiem, czy tak przedstawiona aplikacja o stanowisko zostałaby przez pracodawcę przyjęta. Wątpię, bo byłby to objaw braku szacunku.

Strasznie dużo napisałam po to, żeby powiedzieć: merytorycznie to może dyskutant ma rację, ale ta forma....! Przez nią się gubi treść.

I żeby tak nie brzmiało okrutnie dydaktycznie to dam przykład z mojej korespondencji wink
                  Kiedyś wysłałam do koleżanki smsa (było to późną porą, z lasu, a ja byłam złakniona ludzkiego słowa). Sms brzmia: Nie śpisz? Mogę zadzwonić i porozmawiać?"
                  I dostałam od niej szybkiego smsa: nie dzwon
                  No to posłuszna temu rozkazowi usiadłam i zajęłam się krzyżówką. Po 20 minutach odebrałam od koleżanki telefon: "No i dlaczego nie dzwonisz?"
                  Okazało się, że koleżanka odpowiedziała mi na moje pytania (Nie śpisz?) - dała info: "Nie".
                  (Mogę zadzwonić i porozmawiać?) dała info: "Dzwoń!"
                  Nie postawiła kropki, wykrzyknika, nie użyła dużych liter, bo jej się nie chciało tak męczyć.
                  Z informacji: Nie. Dzwoń! zrobiła: nie dzwoń.
                  A to jednak zupełnie coś innego niż to co chciała powiedzieć.
                  Powiedzieć łatwo, napisać trudniej. Wiem, nie każdy jest pisarzem... wink Pisząc, możemy widzieć tekst i mamy czas, by go skorygować. Dlaczego nie skorzystać z tego dobrodziejstwa?
                  smile
                  Na dobrą sprawę,
                  • niutaki Re: Prośba o wyjaśnienie 03.03.14, 09:31
                    Bardzo przepraszam wszystkich Zakatkowiczow i Administracje za moje wypowiedzi, niestety emocje u mnie wykluczaja czasem rozum i kulture. Wszystkich rozczarowanych niskim poziomem dyskusji serdecznie przepraszam, ja osobiscie niczego do nikogo nie mam - na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, ze wlasnie okocila mi sie kotka na ulicy, ta ktorej maluchy z ostatniego miotu umarly na pp. Pozdrawiam serdecznie.
                    • wiesia.and.company Re: Prośba o wyjaśnienie 03.03.14, 13:30
                      Niutaki, to bardzo fair, że napisałaś. Dla mnie to w porządku. Dziękuję i chylę czoła, że umiałaś wypowiedzieć to, do czego wielu osób nie można by zmusić nawet łamiąc kołem wink Klasa smile Pozdrawiam. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka