andziulec 01.12.15, 22:00 Czyli co dajecie kotom jeść poza karmami czy to suchymi czy mokrymi. Szukam pomysłów i inspiracji I oczywiście bez foto się nie liczy więc proszę, mój żarłok: Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lisek.chytrusek Re: Kocia dieta 01.12.15, 23:34 Bardzo dekoracyjny żarłok! Moje koty są jak odkurzacze, zjedzą wszystko. Oprócz typowego kociego dostają czasem kurczaka, serca drobiowe, wątróbkę (wiem, wiem, zdania są podzielone, ale moje lubią i nic im nie jest od 10 lat), rybę - pokrojone i przelane wrzątkiem. Ostatnio najczęściej im się trafia gotowany kurczak, bo ryżanką na kurczaku karmię naszego delikatnego psa. W ramach deseru od czasu do czasu śmietanka kremówka I lubią sobie poskubać zieleninę - natkę pietruszki, bazylię, liście od rzodkiewki. Odpowiedz Link
andziulec Re: Kocia dieta 01.12.15, 23:54 Przeze mnie bałaganiarę, Jimmy dobrał się ostatnio do twarożku. Nic mu nie było, ale ja nieobeznana nawet nie wiem czy można... Odpowiedz Link
lisek.chytrusek Re: Kocia dieta 02.12.15, 00:04 Moje czasem jedzą, ale one wszystko jedzą Odpowiedz Link
andziulec Re: Kocia dieta 02.12.15, 00:11 Wety mi wspominali, ze Jimmy też będzie jadł wszystko i to długo bo ciagle będzie niepewny przyszłości jako dzikusek. Odpowiedz Link
aankaa Re: Kocia dieta 02.12.15, 01:17 specjalnie dla kota kupuję biały ser (zjada może okruszek, resztę ja, ale i tak większość wyrzucam), żółtko przepiórczych jaj ... <mlask> ... jedno ... a zgrzewka ok. 18 zachwalany tuńczyk - ... nawet nie chce mi się pisać ... z talerzyka znika kęs wielkości większej muchy a ja mam problem z resztą puszki kocia dieta jest wyjątkowo droga Odpowiedz Link
aankaa Re: Kocia dieta 02.12.15, 01:28 + 1-2 razy w tygodniu kapsułka śmietanki do kawy Odpowiedz Link
andziulec Re: Kocia dieta 06.12.15, 23:13 Tuńczyka to ja uwielbiam Ale jak pokazało chwilowe zniknięcie kota, on też Odpowiedz Link
ortolann Re: Kocia dieta 02.12.15, 08:02 Serk topiony Hochland w plasterkach. Zawsze się zastanawiam czy kot może to jeść bez szkody dla siebie, ale ta małpiatka wcina i nie ma dość. Zeżarłaby całe opakowanie na raz. Całe opakowanie, czyli 8 plasterków. Kiedyś wciągnęła za jednym posiedzeniem 2,5 plasterka, a jakieś 15 minut później przyszła po jeszcze. Odpowiedz Link
arim28 Re: Kocia dieta 02.12.15, 08:22 4 sztuki - zamrozone jeszcze, kulki z ciasta ptysiowego z nadzieniem smietankowym. Wyjelam aby sie rozmrozily, do kawy mialo byc Odpowiedz Link
kkk Re: Kocia dieta 02.12.15, 14:15 surowe miesa ... przetwory mleczne (al eni emleko) jogurt, maslanka, kefir, śmeitana, twarożek, surowe żołtko, gotowane warzywa - jedno koci uwielbiało marchewke z rosołu, buraczki, nawet bób - gł. skórki... to samo kocie zjadłoby chlebek z masłem a nawet coasto jeśli ukradło, a tak sam az siebi ejej nie dawała oczywiście, poszła nawet rucola z pizzy... pewni edlatego ze pachniała pizza ale najstarsza kocia damesa je tylko suche, mokre, surowe (bez wątróbki i żołądków) ewentualnie dobry tłusty twarożek nie kwaśny, jakiś śmietankowy taki... i tyle :] Co kot to upodobania i preferencje smakowe. Kocie bidy przybłedy niestety są żarłoczne, zauważyąłm że zjadłyby wszystko i ta żarłoczność i upodobania do wszystkiego co w miare jadalneim nie mija... Oczywiście nie daje wszystkiego jak leci, czasem coś nowego sie zdarzy ale jednak pilnuje zeby nie ukradło pizzy czy ciasta czy innych rzeczy ze stołu. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Kocia dieta 02.12.15, 16:22 Jej Najwyzsza Wysokosc Kicia.Yoda jada wylacznie suche, staramy sie dla niej kupowac to co mozemy dostac najlepszego, a ostatnio z narazeniem konfistakty dochodza w paczce bezbozowki z Polski. Reszta bandy jada suche i owszem, ale dostaje tez surowizne, kurak, indyk, wol, od czasu do czasu watrobka, za ktora przepada Grubson Surowizne lubia na tyle, ze mokre puszkowe zjedza, ale bez zachwytow ale to Szarancza I Bractwo Kurnikowe, natomiast SW wylize sosik i sucche zostawi, Grubson i owzem da sie skusic na puszke, ale wloska z indykiem Miszczu za to je wszystko, on dlugo byl kotem bezpanskim, zywiacym sie pewnie na smietnikach i tym co psom gdzies ukradl, no i upolowal, kroliczki, szczury. Mokre znika z miski blyskawicznie, wiec to czym pogardzi SW jest mile przyjete. Niestety bardzoooo gustuje w saszetkach lyskasa, troche w tym i naszej winy, bo raz czy dwa przywiezlismy mu w prezencie wracajac z zakupow, ale on prowadzi zdrowy tryb zycia, codziennie mlody kroliczek albo dwa skoro Krolowa Yoda nie przyjmuje holdow z zywizny... Przytyl chlop przy tym swoim syndromie obozowym i teraz jest fajna parowa Mamy tez dwie koty, ktore maja biegunke po zjedzeniu czekolowiek innego poza RC Sensible, majac do wyboru ciagle sprzatanie, pranie, wymianie zwirku wybralismy opcje suchego, w koncu Kicia.Yoda jadla Sensible przez kilka lat i ma sie dobrze. Z innych przysmakow, idzie troche surowej ryby jak filetuje, jogurt naturalny (Kluska bardzo lubi), serek, maslo , Kicia.Yoda lubi popic earlgreya i liznac od czasu do czasu sosu z oliwa i czosnkiem, maslo tez lubi. Poza tym Bursztyn i UmpaLumpa skubna listek selera czy rzodkiewki, nac marchewki i co tam jeszcze znajda w spizarni. Generalnie kolacja w towarzystwie Szaranczy i Grubsona jest wyzwaniem, porcja szynki z indyka musi byc, zeby koty nam w talerze nie zagladaly. A i jeszcze jest bojka o talerze po frytkach z topionym serem Wielkie wziecie ma tez pasta na klaki, ale glownie u tych co jej nie potrzebuja majac krotkie futro. Nie bardzo tez wchodza specjalne smakolyki, owszem przysmaki w formie pasty sa lubiane, ale tylko takie. Odpowiedz Link
wiesia.and.company Re: Kocia dieta 02.12.15, 18:01 Teraz to już zebrałaś całą listę kocich przysmaków Moje najbardziej kochają mięso, mięso surowe, pociachane na cienkie listki i te na trochę mniejsze kawałki. Surowa pierś kurczaka, wołowina, wieprzowe od szynki, nietłuste, indyk, czasem dostaną ciut wątróbki wołowej (ale im jednak ograniczam), nerek wołowych już nie chcą (ale kiedyś i owszem, takie odczyszczone z białych rdzeni), serce wołowe (odczyszczone) ooo tak! Chrupki różnych producentów i z różnymi smakami. Ale oczywiście: od czasu do czasu orzeszek bitej śmietany (pyszne!), 2 łyżki śmietanki do kawy 12%, serek homogenizowany np. Danio waniliowy, czasem upolowane ziarenko groszku zielonego (ugotowanego, z mojego talerza), trochę wylizanego sernika, tarty serowej, muffinki, wciągnięta nitka ugotowanego makaronu, starszeństwo nie chce ryb morskich, w ogóle nie chcą (ja ich nie zmuszam), ani puszkowych, nie chcą wędlin. Chociaż np. Kiełbasa Tradycyjnie Wyrabiana Wolarek - ooo, to jest dobre (ja też tak uważam) i odrobina pasztetu mięsnego wypiekanego osobiście dwa razy w tygodniu przez panią z Bazarku na Olkuskiej 12. Jakość towaru przetworzonego do moich kotów przemawia... chociaż Whiskas puszkowy w galarecie też im idzie, bo ma dodatek zachęcacza zapachowego. Ale dostają go raz na dwa miesiące, one go traktują jak ja salceson. Czasem muszę sobie kupić Odpowiedz Link
jehanette Re: Kocia dieta 03.12.15, 11:32 Moje koty jedzą BARFa - mięso z suplementem Felini Complete. Starszy nie chciał jeść bezzbożowej suchej karmy, a mokra dobra karma jest bardzo droga. Młodsza ma bardzo wrażliwy układ pokarmowy i jakakolwiek przemysłowa karma powoduje u niej koszmarne rozwolnienia (tak, badana na robale), dieta surowa opanowuje sytuację, nie ma kuwetowego armageddonu. Odpowiedz Link
kkk Re: Kocia dieta 03.12.15, 14:38 ,,...Kicia.Yoda lubi popic earlgreya i liznac od czasu do czasu sosu z oliwa i czosnkiem...'' to ja myslałam, że moja jedna kocina to dziwadło żywieniowe Pierwszy raz w szoku byłam jak wyrwała mi z ręki chrupki ryżowe... byłam przekonana ze zaraz zostawi ale nie, ona chrupa w zęby i w nogi! i jeszcze warczała (tak tak) warczała jak jej zabierałam Ehh maleńka, nie dało sie zjeśc jogurtu bo na dzwiek otwieranego wieczka darła się w niebogłosy, lubiła pierogi jeść z pańciem, pizze, ciasto, właściwie wszystko... cokolwiek jedza człowieki Po paru jej złodziejskich sztuczkach wiedzieliśy że jest w stanie zjeść wszystko i w kazdej ilości więc pilnowaliśmy się podwójnie. Przyuważyliśy kiedyś ze pożarła jakaś babkę słodką, którą sąsiadka pokrojona w kostkę zostawiła na murku dla ptaków.... a było tego ho ho! Odpowiedz Link
aankaa Re: Kocia dieta 03.12.15, 17:57 ostatni kulinarny wyczyn BiŚki: krakersy wielozbożowe (!!) papryka z ziołami... Odpowiedz Link
kkk Re: Kocia dieta 05.12.15, 06:47 ee, normalnie, dobrze że do tych krakersów nei żłopie piwka Koty są jednak z kosmosu... Odpowiedz Link
ajaksiowa Re: Kocia dieta 05.12.15, 16:41 Ja daję ludzkie jedzenie w ilości ,,na spróbunek,,za wyjątkiem czekolady. Odpowiedz Link
kot404 Re: Kocia dieta 06.12.15, 15:34 Mój jeden kot poza wołowiną świata nie widzi. Dostaje czasem tłuszcz, ścięgna i tym podobne (wołowina). Zżera jak młocarnia omłotowa. Odpowiedz Link
wladziac Re: Kocia dieta 06.12.15, 20:35 ja odradzam przyzwyczajanie kota do próbowania ludzkiego jedzenia szczególnie tego przetworzonego,wszelkich słodyczy a szczególnie czekolady która jest śmiertelnie groźna dla kota,jedne produkty uszkadzają wątrobę inne nerki a nawet powodują anemię,szkoda kota na eksperymenty a kotu nie przynosi pożytku,mam wszystkożernego któremu pofolgowałam i jest gruby mimo że już dawno darowałam sobie pozwalanie mu próbowania tego i owego,spaślaka trudno odchudzić,pozostałe koty które raczej niczego innego niż kocie jedzenie nie tykają są szczupłe i zgrabne,urozmaicam kotom jedzenie tym które się na to piszą jajkiem,serkiem białym czy jogurtem,gotowaną rybą i surowym mięskiem,wyjątkowo pozwalam sobie podać szynkę jaką dla siebie kupuję bez konserwantów z krótkim terminem przydatności Odpowiedz Link
andziulec Re: Kocia dieta 06.12.15, 23:16 Z innych rzeczy poza karmą ostatnio dostał twarożek i tuńczyka. I kawałeczek szynki. Oczywiście wszystko wymiecione aż miska po "kuchni" latała. Odpowiedz Link