Dodaj do ulubionych

tabletki z trawa

09.01.16, 23:05
po co one sa, podaje sie zeby kot zwrocil klaki czy profilaktycznie?
zapytalam o nie w sklepie zoologicznym a pani wielkie oczy: czy o to chodzi, zeby one zielone byly? big_grin (UK ech...)

w koncu zakupilam te trawe do wysiania i czekam obserwujac jak rosnie z niecierpliwoscia, bo mi kocisko cos raz dziennie od paru dni jakos dziwnie jakby kaszle (???) przyczajaajc sie nisko ku podlodze tak jakos. nie trwa to dlugo, nie wiem 15 -20 sekund, wczoraj nie zaobserwowalam, no ale moze jak mnie nie bylo to sie co zadzialo. zadnych sladow zwracanych klakow nie znalazlam, kuweta normalnie, daje wiecej mokrego i wiecej przeciwklakowej suchej, nie wiem, co jeszcze moge w tym kraju, przeca nie pojde ukrasc trawy z parku dla kota (a mozna by bylo, bo trawa wciaz zielona jak wiosna, a nawet drzewa nam zakwitly w parku w tym tygodniu wink)
no wiec wracajac do tematu, chyba kot zatkany nie jest? zanim sie zaczely te 'ataki' kichal pare razy w jeden dzy leciec do veta czy obserwowac?ien. ja tez jestem chora... no ale chyba kota nie zarazilam? wymiotowal klakami w swoim niemal poltorarocznym zyciu dwa razy, pierwszy zanim odkrylam porzadna karme antyklakowa, a potem raz tez, ale nie tak mocno.
aha, zachowuje sie normalnie. wariuje, spi, je (albo olewa jedzenie, ktorego nie lubi nawet po zmieszaniu z tym co kocha, cysorz jeden) itd smile, pije
troche sie wciaz niepokoje jednak, na co powinnam zwracac uwage? trwa to 4 dni
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: tabletki z trawa 09.01.16, 23:20
      www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmaki_gimpet/przysmaki_w_tabletkach_gimpet/31997

BiŚka dostaje je od początku, nie wysiewam żadnej trawy/owsa/...
      jeszcze nie zdarzył się kłakowy paw

Mieszko też dostaje
      • aankaa Re: tabletki z trawa 09.01.16, 23:21
        daję profilaktycznie
      • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 09.01.16, 23:25
        dzieki, to widzialam, ale tam nic nie ma co i keidy, ile i po co wink
        btw. glaski dla kotikow (czytam czytam wink)
        • aankaa Re: tabletki z trawa 10.01.16, 00:36
          3-5 tabletek dziennie
          nie wszystko zjadają ale nie rzygają
    • zew-is Re: tabletki z trawa 09.01.16, 23:23
      Z opisu wygląda na kaszel kłaczkowy i trawka powinna pomóc. Możesz też dodawać do jedzenia 2-3 razy w tygodniu zmienione siemię lniane (małą ilość) zalane ciepłą wodą . Ale to trzeba systematycznie. Obie metody zapobiegają zakłaczaniu, jednak musisz się liczyć z rzygiem kłaczkowym.
      Ewentualnie pasta odkłaczająca wtedy jest lepszy poślizg i nie ma cofki, ale jak przeczytasz skład to się możesz zniechęcić smile Stosuję u Czakry w sytuacjach kryzysowych, np. przy takim nadmiernym kaszlu, choć jestem z opcji pawika.
      • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 09.01.16, 23:28
        ja w sumie tez jestem z opcji pawika, nawet jak on musi byc pod moim lozkiem tylko i wylacznie wink podejrzewam, ze ta karma przeciwklakowa, co ja dodaje do normalnej to jest cos takiego, jak te tabletki w trawa w Polsce, ale nie wiem...
        tutaj ta karma
        www.zooplus.co.uk/shop/cats/dry_cat_food/wellbeloved_catfood/wellbeloved_cat_adult/354427#more
        • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 09.01.16, 23:28
          moze dla mojego puchacza to po prostu nie wystarcza sad
          • zew-is Re: tabletki z trawa 10.01.16, 00:10
            Bardzo możliwe, że nie wystarcza, nie wiem jak to jest z długowłosymi futrami. Pastę możesz kupić w sklepie zoo, przynajmniej w Polsce, a jeśli w gabinecie to możesz nagrać taki kaszel i pokazać lekarzowi. Nam weterynarz zalecił bezo-pet i to wtłaczam do paszczy jeśli już nie widzę innego rozwiązania.
            • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 10.01.16, 11:25
              z siemieniem tez sprobuje, nie wiadomo, czy cysorz ruszy to w ogole smile
    • wladziac Re: tabletki z trawa 09.01.16, 23:32
      obecnie podaję kotu tabletki z trawą profilaktycznie,jeden tylko chce je jeść dobrowolnie,pozostałe również profilaktycznie dostają na przymus pastę odkłaczającą,kupiłam taką którą profilaktycznie podaje się raz na 3 dni a w przypadku zaistniałego już zakłaczenia 3 dni pod rząd,inne pasty należy podawać codziennie i to w dość dużej ilosci ale wg opisu na opakowaniu,kiedy moja Zuzka rozchorowała się z powodu zakłaczenia dostałam od weta jakąś inna jeszcze pastę którą nakazał mi podawać nawet trzy razy dziennie i dopiero po kilku dniach stan się poprawił,tak że lepiej zapobiegać bo wcześniej czy później kot się zakłaczy,ja mam watpliwosci czy karma ma dość dobre działanie odkłaczające tzn wystarczające bo sytuacja może też zależeć od tego ile tej karmy kot zje,wcześniej darowałam kotom to dodatkowe odkłaczanie ale okazało sie że lepiej intensywnie zapobiegać zdarzeniu zakłaczenia bo jest dość niebezpiczne dla kota,u syna kotka wychodząca podjada trawkę z trawnika w ogródku tak sama z siebie instynktownie,czyli jest to kotom potrzebne
      • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 09.01.16, 23:40
        no przedwczoraj to jak kopciuszek siedzialam wybiorajac ziarenka z tej rybnej, zeby zjadl wiecej, poza tym nic nie dalam po prostu wieczorem, wiec do rana zjadl. chyba znowu zaraz usiade w roli kopcciszka, bo trawa to nawet jeszcze nie zakielkowala (a niby ma byc gotowa w 3-4 dni)
        najwyzej w poniedzialek zapytam, czy vet ma jakies pasty, ale to pewnie sie skonczy na wizycie zkotem, bo przez tel go nie zdiagnozuja.
        wiem, ze trawka potrzebna, pamietam jak mialam koty wychodzace, no a ten jest niewychodzacy i moj pierwszy rowniez dlugowlosy
        • wladziac Re: tabletki z trawa 09.01.16, 23:54
          oj z długowłosym to szczególnie musisz dbać żeby się nie zakłaczył,pastę kupuję w sklepie zoologicznym nie u weta ale nawet gdyby u weta to przecież mozesz w chwili obecnej iść bez kota skoro pasta ma dzialanie profilaktyczne to musi Ci sprzedać,badanie u weta może i tak nic nie dać jeżeli zbite kłaki są w żołądku bo tego przy badaniu nie wyczuje,tak było z moją Zuzką,diagnozę postawił wet na podstawie opisu dolegliwości i swojego doświadczenia bo z badania nic nie wynikało w jelitach nie było żadnego zatoru
          • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 10.01.16, 00:05
            o, nie wiedzialam, dzieki za to info smile
    • silje78 Re: tabletki z trawa 10.01.16, 00:07
      Kot kotu nie rowny. Moj Totek zjadl kilka, po chwili byl pawik. Samymi tabletkami. Dwa razy probowalam i to samo.
      U nas przy zaklaczeniu pomogl Bezopet. Do czasu jak zachorowal na trzustke dostawal mniej wiecej co trzy dni. Pawiki bywaly, ale z kilkoma luznymi kepkami klakow.
      • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 10.01.16, 11:24
        zobacze czy to w ogole maja u mnie na wsi wink
    • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 10.01.16, 14:31
      trawa zaczyna kielkowac alleluja a tymczasem zakupilam paste, na ktorej napisano,ze jest dobra i chyba jest, bo kot z podlogi probowal nawet zlizac to, co mu sie od lapki odkleilo wink oraz specjalne ciasteczka antyklakowe, ktore (ufff...) tez lubi! kopciuszkowo przebrane ziarenka na noc tez dostal. miejmy nadzieje, ze te wszystkei dzialania ulatwia mu zycie smile
      dziekiz a wszystkie rady!
      • wiesia.and.company Re: tabletki z trawa 10.01.16, 18:56
        Trafić w gust kota z czymś, co mu będzie pomagać, i nie będzie grymasił, ho ho ho! Ziareneczka mu przebrałaś! Powinien Ci codziennie masaż robić łapkami w podziękowaniu za starania big_grin
        • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 10.01.16, 21:25
          haha, zaufalam pani ze sklepu, ktora powiedziala, ze te paste sprzedaja najdluzej, a nie byla to ani najtansza, ani najdrozsza, wiec pomyslalam, ze w takim razie chyba kotom faktycznie pomaga wink
          w podziekowaniu to on mnie co dzien przegoni pare razy, poprawiajac mi w ten sposob krazenie (praca przy kompie wink) - taki dobry jest! big_grin
          • elle-joan Re: tabletki z trawa 11.01.16, 12:53
            Miau, jak się nazywa Wasza super-pasta? my tez w UK, to mozemy poszukac. W Pets at Home kupiłaś?
            • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 11.01.16, 14:43
              nie w pampurredpets, nie wiem, czy moge tu podawac nazwy? zeby nie bylo, ze cos tam lokuje wink
              • aankaa Re: tabletki z trawa 11.01.16, 15:00
                podawaj śmiało ! w ten sposób więcej kociarzy skorzysta smile
                • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 11.01.16, 15:26
                  oki, Johnson's veterinary hairball remedy, rozowa tubka z kotkiem oblizujacym lapke. dzis lape tez wylizal do czyta i szukal po podlodze, jednak ten atak kaszelku znowu mu sie zdarzyl sad
                  dziwna rzecz, wyglada na to, ze to raz dziennie sie dzieje. zazcynam sie zastanawiac, czy on czegos nie obgryza w mieszkaniu, o czym ja nie wiem...roslin nie mam, wlasnie ze wzgledu na niego, wiec ewentualnie tapicerke gdzies, dywan albo co...
                  • elle-joan Re: tabletki z trawa 11.01.16, 15:49
                    Dzięki. A kaszelek podobno moze być tez od robali, tylko nie wiem, czy akurat tak wygląda, jak opisujesz.
                    • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 11.01.16, 16:50
                      sek w tym, ze systematycznie dostaje tabletki. nie wiem sad kuweta nadal normalnie, aczkolwiek chyba zaobserwowalam klaki (sorry, jesli TMI wink)
                      • wiesia.and.company Re: tabletki z trawa 11.01.16, 18:49
                        Owszem, glisty mogą powodować kaszelek, odkrztuszanie, bo glisty wędrują też i układem oddechowym, nie tylko pokarmowym. Nie wszystkie tabletki zabijają glisty, muszą być odpowiednie przeciw glistom. W kuwecie wcale nie musisz znaleźć glist, czasem kot zrobi "uprzejmość" i zwymiotuje glisty. Ale często nie wiadomo, co kota dręczy.
                        A może ten kaszelek związany jest z suchą temperaturą we wnętrzach (ogrzewanie) i unoszeniem się naelektryzowanych pyłków lub włosków?
                        W sumie: jeśli potrafi zwymiotować trochę kłaczków lub wydalić je w kuwecie, to raczej dobrze, że się organizm ich pozbywa niżby miał się zaklopsować wink
                        • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 11.01.16, 19:39
                          te co dostaje sa m.in przeciw glistom
                          ech...czlowiek ma go pod nosem 24/7 to wszystkim sie przejmuje, gdyby kot wychodzil, moglabym o tym w ogole sie nie wiedziec wink (nie znaczy, ze byloby wtedy lepiej)
                          • elle-joan Re: tabletki z trawa 11.01.16, 20:03
                            Na robalki to u nas często Drontal zalecają, faktycznie tez jest na glisty.
                            Moze to jednak przez kłaki tylko trzeba zaczekac na efekty.
                            Tez juz sobie zamowilam ten smakolyk w tubce z kotkiem oblizującym łapkęwink
                          • mysiulek08 Re: tabletki z trawa 12.01.16, 20:19
                            kaszel to najczesciej glisty, tak jak Wiesia mowi, pomaga drontal bayera i febendazol, jest w aniprazolu i panacur'ze

jak juz widac glisty czy to w kupalu czy rzygu to znaczy, ze kot ma ich bardzo duzo
    • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 12.01.16, 15:41
      wow, jak to sie dzieje, ze kot, ktory trawy w zyciu nie widzial i nie wachal, jak dopadl do grzadki, to by wyzarl wszystko, co wykielkowalo! big_grin musialam dac mu sie najesc i odstawic znowu w miejsce niedostepne, bo podloze to nie ziemia tylko cos spreparowanego z zoologa, wiec kot te trawe wyrywa z korzeniami, a przeciez ona musi mu starczyc na dluzej big_grin
      • aankaa Re: tabletki z trawa 12.01.16, 17:26
        nie pozostaje Ci nic innego jak powiększyć areał big_grin
        • miau.weglowy Re: tabletki z trawa 13.01.16, 16:03
          trawa nieco okrzepla przez noc i juz dzisiaj sie tak nie rzuca na nia. ale zjadl. poza tym szaleje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka