Dodaj do ulubionych

FIP? wyniki badań

21.01.16, 17:17
Poradźcie bo ręce mi z lekka opadły i zdecydowana jestem omijać Panią weterynarz szerokim łukiem. Miałam zrobić kotu kontrolne badania i zrobiła w naszej lecznicy żeby go nie wozić, tak też się umówiłam z weterynarzem, z którym konsultowałam koteckiego przy zapaleniu trzustki. Niestety jest on teraz na urlopie przez najbliższe 1,5tyg.
Pani wet wysłała mi wyniki w mailu i napisała, że trzustka już ok, poziom amylazy się unormował, natomiast jest luekopenia, która też pokazała się w czerwcu, ale w ostatnich wynikach jej nie było. Zbyt niskie jest MPV, może wskazywać na niedokrwistość, której w wynikach nie widać. Pani doktor napisała, że wskazane jest zrobienie testów w zakresie chorób zakaźnych, ze wskazaniem na FIP, zakaźne zapalenie otrzewnej...
Kot nawet bez jednego objawu mogącego wskazywać FIP. Nawet z tych podstawowych, je, wydziwia jak zawsze, żebrze tak, że chowam się z jedzeniem bo nie mogą buzią ruszyć. Bawi się, dziś na siłę ściągałam go z balkonu zasypanego śniegiem. Śpi tyle co przeciętny kot, przez 4h pobytu przedpołudniowego nie przymknął ona na chwilę bo min innymi robiłam obiad. Kocisko niewychodzące. Jedyne wyjścia to do samochodu i pensjonat/hotel na wyjazdach.
Poniżej wyniki:
Morfologia
Leukocyty 4,10 G/l norma 6,0-20,0 L
Erytrocyty 9,13 T/l norma 6,5 - 10,0 ~
Hemoglobina 7,76 mmol/l norma 6,21 - 9,31 ~
Hematokryt 0,37 l/l norma 0,30 - 0,45 ~
MCV 40 fl norma 39 - 55 ~
MCH 0,85 fmol norma 0,81 - 1,05 ~
MCHC 21,1 mmol/l norma 18,6 - 22,3 ~
RDW 15 norma 14 - 31 ~
Płytki krwi 341 G/l norma 300 - 800 ~
MPV 10 fl norma 14 - 18 L
Obraz leukocytów wg Schillinga:
Kwasochłonne 5 % norma 2 - 12 ~
Segmentowane 71 % norma 35 - 75 ~
Limfocyty 22 % norma 20 - 55 ~
Monocyty 2 % norma 0 - 4 ~
Obraz krwinek czerwonych:
Bez zmian
Oznaczenia biochemiczne:
AspAT 11,0 U/L norma 3 - 44 ~
AlAT 60,0 U/l norma 10 - 107 ~
ALP 29,0 U/l norma 7 - 107 ~
Glukoza 107,0 mg/dl norma 100 - 130 ~
Kreatynina 1,5 mg/dl norma 1,0 - 2,0 ~
Mocznik 37,0 mg/dl norma 25 - 70 ~
Białko całkowite 76,0 g/l norma 60 - 80 ~
Albuminy 34,0 g/l norma 27 - 39 ~

Amylaza 1442,0 U/l norma 433 1600 ~

Na razie mam utrzymać podawanie Amylactiv'u i karmy hypoalergicznej, bez węglowodanów... Nie wiem czy dostaje hypoalergiczną bo kupiłam u niej chrupki Specific dla kotów trzustkowych, natomiast kot przestawiony na Animondę VF z kurczak, zamiennie z wołowiną. Animonda zaakceptowana ze względu na skład.
Nie wiem co o tym myśleć... Za profil zakaźny krzyknęła mi 380zł (FIP 160zł) i chyba się wstrzymam do powrotu drugiego weta z urlopu bo coś mi tu nienaciąganiem zalatuje sad .
Miałyście kotki z FIP? Jakie były objawy?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: FIP? wyniki badań 21.01.16, 19:59
      czekaj, czekaj, ale FIP nie atakuje raczej mlodych kotow? doswiadczen nie ma i gdyby mial FIP, to raczej kota by juz nie bylo...

cos mi to przypomina, my dalej bez wynikow UpmyLumpy ale 250 za caly profil skasowali

ps,
      chyba, ze wetka miala na myslo FIV?
      • silje78 Re: FIP? wyniki badań 21.01.16, 20:09
        nie zazdroszczę, u nas przynajmniej mam JAKIŚ wybór....
        co do mojego szczurka, to jeszcze raz sprawdziłam maila. napisała "zwłaszcza koronowirus, czyli FIP, zapalenie otrzewnej), a tu nie pasuje nic.
        poczytałam o FIV, jeśli już to faktycznie może byc ta faza druga, ale pierwszej z ostrym przebiegiem nigdy nie było. ona chorował tylko trzy razy, dwa zapalenie pęcherza, raz się zatkał i teraz. nigdy problemów nie było z drogami oddechowymi, nie gorączkował.
        teraz też nie ma objawów fazy przewlekłej. no nic, powstrzymam się przed badaniem do wizyty u drugiego weta. jutro jeszcze zaniosę kocie siuśki do badania i spytam skąd podejrzenie o FIP...
        zdrówka dla Umpy smile
    • salimis Re: FIP? wyniki badań 21.01.16, 20:30
      Kurcze, szkoda że już usunęłam z kompa wyniki Milusia.
      Nie będę opisywać całej historii ale pamiętam że wetka zamiast zrobić mu badanie w kierunku FelV/Fiv , zrobiła Felv/Fip . No i wyszło że niby kot ma Fipa. Może zacytuję to co napisałam wtedy w wątku Milusia a co okazało się bardzo istotne.

Wet robiący wczorajszy test Milusiowi, gdy przeczytał wyniki badania serologicznego w kierunku nieszczęsnego Fipa zapytał czy Miluś wcześniej chorował. W tym tygodniu byłam tak nieprzytomna że odpowiedziałam nie. Rozmawiając z przez telefon z Martą z Puław, dowiedziałam się że jej wetowi nie dawały spokoju te wyniki i przewertował w tym kierunku książki. Powiedział że miana podane w wyniku mogą świadczyć iż Miluś kiedyś miał jakieś zapalenie jelit a nie kontakt z koronowirusem. No i przypomniało mi się że pytałam w niedzielę właściciela na co odszedł braciszek Milusia, odpowiedział że na koci tyfus czyli panleukopenię. Czarnego kociaka nie udało się uratować natomiast Milusiowi udało się wykaraskać. Nigdy w życiu nie miałam kontaktu z pp i w sumie nic o niej nie wiem, za to Marta mówi do mnie że w takim razie wszystko się zgadza bo panleukopenia to zakaźne zapalenie jelit.

Tak więc może i tu jest coś na rzeczy. Poza tym z tego co się orientuję to akurat testy na FIP nie są miarodajne .
      Tu masz więcej informacji >>> FIP
      Poza tym w przypadku Milusia wyniki oglądali trzej niezależni weci i żaden nie skłaniał się ku temu że niby ma FIP, no a ten z Lublina wyżej wspomniany to już przyjrzał się sprawie dokładniej
      • silje78 Re: FIP? wyniki badań 21.01.16, 20:55
        Totka mam od kociego niemowlęctwa. Miał z tydzień jak go znalazłam. Jedyne co przywlókł to grzybicę wąsów. Jutro podejdę z siuśkami i podpytam. Może i łapię się resztek nadziei, ale on naprawdę nie ma żadnych objawów uncertain.
        • wiesia.and.company Re: FIP? wyniki badań 22.01.16, 18:03
          Moja Amelka malutka umarła na FIPa. W ciągu minuty. Zadusiła się płynem. Ale nie znam się na tym.
          Bardzo dużo informacji znajdziesz na miau.
          Jest taki wątek: co to jest FIP tu: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=1854
          Potem: co wiem o FIPie tu: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=7808
          Potem: jak rozpoznać FIP jednoznacznie tu: www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=19
          I chyba w tej chwili najważniejsze: FIP błędna diagnoza tu: forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=83129
          Trzymam kciuki! Może błędna intepretacja wyników, może to tylko podejrzenie...
          • silje78 Re: FIP? wyniki badań 22.01.16, 22:07
            Zadzwonilam dzis do lecznicy, w ktorej konsultowalam kota. Wyslalam wyniki z trzech ostatnich badan, dolaczylam opis choroby od grudnia. Zachowanie kota, jak je i co je. Ile spi, temperatura. Z kotem moge pojechac dopiero po weekendzie (uwzgledniajac to, ze kot zachowuje sie normalnie). Na maila dostalam odpowiedz, ze profli zakazany u kota nie potwierdzi zachorowania na FIP, najwyzej nosicielstwo, co dotyczy 90% kotow... Z wynikow nie wynika nic co mogloby sugerowac FIP, wynik MPV w tym kontekscie niczego nie wnosi, zwlaszcza ze pozostale parametry sa w normie. Leukopenia na tym poziomie nie wskazuje na FIP (znow powolanie sie na pozostale wyniki), moze byc to na zasadzie "ten typ tak ma" i kot sobie nedzie zyl w pelnym zdrowiu do konca swych dni. Moze tez bux to kwestia nowotworu. Najbardziej prawdopodobnym bylby chloniak gdyby nie to, ze kot nie ma zadnych objawow na to wskazujacych. Co do FIV to ma podstawie wywiadu mozna je w zasadzie wykluczyc. Jade z nim w poniedzialek, niech go sobie obejrza. Lekarz, ktory mi to opisal dodal tylko, ze nie jest to diagnoza, a jedynie interpretacja wynikow lolaczona z wnioskami plynacymi z wywiadu. Troche sie uspokoilam, choc wnioski plynace z w/w linkow nie sa zbyt optymistyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka