Dodaj do ulubionych

szukam majsterka

05.10.17, 18:55
coś takiego mi się zamarzyło
beautiful-house668.blogspot.com/2011/08/unique-cat-tree-house-design-from-pet.html
pewnie Jacek by zrobił w 2 weekendy...
Obserwuj wątek
    • wiesia.and.company Re: szukam majsterka 05.10.17, 19:59
      Świetne! Jak się bardzo uprzesz, to jakiś zakład stolarski... tongue_out Staraj się, staraj, musisz mamić duuużą kwotą smile
      • jottka Re: szukam majsterka 05.10.17, 20:15
        ale tu nie obudowa, że tak powiem, jest problemem, tylko to żywe drzewko wew środku... ono na takie z cieplejszych krain wygląda i pewnie jeszcze jakoś bonzajowato prowadzone. chyba że zamiast masła bierzemy mydło i sztuczne drzewko też jest piękne, a nawet lepsze, bo wymienialnesmile
        • aankaa Re: szukam majsterka 05.10.17, 20:31
          też to tak widzę - tzn pnie, plastik i reszta konstrukcji
    • olinka20 Re: szukam majsterka 05.10.17, 20:36
      Dzieci zaprzęgnij do roboty, po coś je masz wink
      • roscoa Re: szukam majsterka 06.10.17, 18:57
        Fajne ja myślę,że to prawdziwe konary i sztuczne listki takie" beniaminkowe". Na tym pierwszym zdjęciu widać taki cienki patyk włożony w konar.
      • aankaa Re: szukam majsterka 06.10.17, 19:53
        dziecki to ja mam do wyższych wink celów - jak mi techniko/elektronika padnie

lub

trzeba wtargać na 4 piętro (bez windy) furę zakupów
        • dorcia1234 Re: szukam majsterka 06.10.17, 21:32
          Pi.asia z Rumcajsem na pewno dadzą radę
          • aankaa Re: szukam majsterka 06.10.17, 22:57
            big_grin
            jakoś się nie odezwali w tym wątku...
            • pi.asia Re: szukam majsterka 07.10.17, 09:58
              Dorcia1234 napisała:

>Pi.asia z Rumcajsem na pewno daliby radę

aankaa napisała:

> big_grin
              > jakoś się nie odezwali w tym wątku...

Wątek wisi raptem 24 godziny i mamy się juz odzywać? Ludzie pracy ledwie mają czas komputer włączyć i obejrzeć kontynuację czterech seriali naraz wink

Roscoa ma rację - to jest rozgałęziony pień z powtykanymi gałązkami sztucznego fikusa
              beniamina.
              Z tej całej konstrukcji najłatwiej o pień. Nawet mamy taki porozgałęziany konar na stanie. Problemem jest takie zamocowanie go w podstawie, żeby się nie gibnął. No i generalnie zrobienie tak ciężkiej podstawy, żeby całość była stabilna, gdy sześć kilo kota wlezie na boczny konar. Zresztą to jest jeszcze do ogarnięcia. Prawdziwym wyzwaniem jest ten domeczek na dole. Musi być tak cholernie ozdobny??? I to nie jest płyta meblowa, tylko lite drewno.
              Jak Rumcajs wróci z pracy, to mu to pokażę. Jak go znam, to powie, że to jest do zrobienia. Pewnie, skoro ktoś juz to kiedyś zrobił... Ale mam wątpliwości, czy by się podjął. Pożyjemy, zobaczymy.
              • aankaa Re: szukam majsterka 07.10.17, 10:52
                ależ domeczek może być z płyty np osb smile
                gont na daszku można zrobić z listewek
                • jottka Re: szukam majsterka 07.10.17, 10:55
                  i wcale nie musi być zdobiony złotem, wystarczy platynasmile
                  • wiesia.and.company Re: szukam majsterka 07.10.17, 13:09
                    Platyna smile E, chyba by była za mało widoczna, taka jakaś stalowa, a tu chodzi o ten szpan i błysk smile A w ogóle to sobie kup jakiś siding i obłożysz domek jak trzeba (lub nie trzeba) wink
                    • aankaa Re: szukam majsterka 07.10.17, 13:57
                      domek to najmniejszy problem - równie dobrze można tam postawić obecną (tekturową) willę
                      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ei/ef/kdsh/Ky8z1axbQdGMAmvBFB.jpg

mocowanie tych konarów coby razem z koteckiem/-ami nie pierdyknęły na ziemię - to jest wyzwanie
                      • roscoa Re: szukam majsterka 07.10.17, 15:22
                        Kolejna inspiracja dla Anki może i majstrowi pomoże
                        imgur.com/a/8B5z0
                        • p.b.rumcajs Re: szukam majsterka 07.10.17, 15:50
                          Da się zrobić ale ze trzy dni by mi to zajęło. Zamiast drzewka wykorzystał bym naturalny konar który oplótł bym sztucznym bluszczem. Domek bym zrobił z płyty HDF poniważ jest prostszy w obróbce a wykończył bym go patyczkami do lodów pomalowanych esencją z buraka wymieszanego z herbata bo koty nie lubią bejcy. Tylko czasu nie zawsze jest by tak się bawić ale kto wie.... Wszystko w rękach Pi.asi. Kominek dałem radę w jeden wieczór to pewnie i to by się dało.......
                          • arim28 Re: szukam majsterka 07.10.17, 16:11
                            no i Baby wink o nic nie proszac przekonaly Rumcajsa wink
                          • aankaa Re: szukam majsterka 07.10.17, 17:31
                            <rozanielona>
                            propozycja Roscoa jest o wiele prostsza w wykonaniu...
    • babcia47 Re: szukam majsterka 07.10.17, 15:43
      a na co takie cuda? mam szczęście być zasilana regularnie nowymi fajnymi pudełkami w dobrej jakości' Można z nich robić legowiska wyłożone naturalnym futerkiem, można robić "pałace" piętrowe z wieloma otworami, wyjściowo-wejściowymi i takimi na jedną łapkę wystawianą gdy się gościa zachęci (potrzebna taśma klejąca i nóż do tapet)...pudełka są traktowane jak drapaki i maja niedługi termin przydatności do spożycia ale nowa dostawa zapewnia kolejne atrakcje..tanie to a stare pudełka idą na rozpałkę
      • aankaa Re: szukam majsterka 07.10.17, 15:50
        mam jakieś popsute koty i żadne z nich nie zasiedla pudełek, willa doczekała tego zaszczytu po wieeelu dniach stania
    • hamerykanka Re: szukam majsterka 05.11.17, 17:31
      Przyjrzalam sie jako majsterkawink
      To nie jest zywe drzewo, raczej z rurek gietych i z przyklejona wartswa imitujaca drewno. Mozsz uzyc np rurek pcv z roznymi laczkami, zeby bylo powyginanne, i na to przykleic sznurek sizalowy, o ktory koty lubia ostrzyc pazury. W rto z tylu wsadzony jest pek sztucznych badyli z liscmi.

Drewno to cedr, on jest naturalnie wielokolorowy. Podobny jest do sosny, bardzo miekki. Domek mozna zrobic z deseczki nawet centymetrowej grubosci, wyciac niby klepki i przykleic na wierzch. Albo zostawic prosty.

Sprod wyglada na cos w rodzaju ramki z cementem, w ktory wsadzony byl glowny konar drzewka. I znowu-zrobienie ramki ze spodem, w ktory mozna wlac cement i zacementowac rurke, nie jest problemem. Dla wiekszej stabilnosci zrobilabym podstawke wyzsza, wiec i ciezsza, bo wiecej cementu wejdzie. Na wierzch mozna potem dac deseczke albo w schnacy cement powtykac ozdone kamyczki, ktore mozna sobie nazbierac lub kupic w ogrodniczym czy zoologicznym -uzywane do akwarium.
      • aankaa Re: szukam majsterka 05.11.17, 18:44
        no, z taką instrukcją to sobie wiosną rozłożę się na balkonie i to wystrugam smile
        • hamerykanka Re: szukam majsterka 05.11.17, 21:36
          W miedzyczasie poszukaj sobie pistoletu na klej (do skladania domku, wiertarki, mieszadla do cementu/gladzi itp (znajdzieszz w kadym budowlanym, wklada sie to do wiertarki, w kilka minut wymiesza ci pieknie cokolwiek musisz wymieszac a kosztuje malo (przyda sie potem do kafelkowania, bo orginalnie miesza spoine z woda), i wyzynarke katowa (jig saw), ktorym bedziesz wycinac i przycinac poszczegolne elementy, nawet plastikowe rurki. Przydaje sie w domu do wszystkiego.
          Powodzenia!

Ja w tej chwili robie lazienke od nowa, uzywajac m.in tej pilysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka