Dodaj do ulubionych

Fontanna - jaka?

08.04.19, 12:12
coś chłopcy mało piją, zastanawiam się nad kupnem fontanny, sporo tego w ofercie ale nie wiem jaką wybrać, jest nawet taka z czujnikiem ruchu wink Mysiulek pisała że koty mają. Jaką polecacie?
Obserwuj wątek
    • halszka2 Re: Fontanna - jaka? 08.04.19, 14:50
      Mój Duszek też mało pił. Kupiłam takie poidełko i jest OK.
      www.koty.pl/fontanna-dla-kota/
      • basia_2804 Re: Fontanna - jaka? 08.04.19, 19:58
        dzięki bardzo smile
    • mysiulek08 Re: Fontanna - jaka? 08.04.19, 17:23
      Maja, maja smile rozne modele

Kicia.Yoda lubi ten model:

www.zooplus.pl/shop/koty/automatyczne_poidelka_karmniki/poidelko_fontanna/644285

tylko najlepiej wyjac zolta zatyczke, wiecej miejsc cieknacej wody sie robi smile

na zmiane z tym:
      www.zooplus.pl/shop/koty/automatyczne_poidelka_karmniki/poidelko_fontanna/644285

i te tez ma Bubu
      obie sa latwe do mycia. Filtry o zielonego catita moga byc od tej fontanny:
      www.zooplus.pl/shop/koty/automatyczne_poidelka_karmniki/poidelko_fontanna/68395

akurat Kicia.Yoda filtra nie, wode zmieniam jej codziennie, zlopie sporo wody

Grubsony maja ten model:

www.zooplus.pl/shop/koty/automatyczne_poidelka_karmniki/poidelko_fontanna/174528

Grubson lubi, on nawet potrafi leb pod cieknaca wode wsadzic, lapy sobie wyprac smile woda tez niemal codziennie do wymiany,

sprzet latwy do mycia

Miszcz ma taka:

www.zooplus.pl/shop/koty/automatyczne_poidelka_karmniki/poidelko_fontanna/174528

spory pojemnik, ale najgorsza do mycia

Szarancza pije z takiego wypasu :
      animalia.pl/drinkwell-fontanna-360-stainless-steel-dla-kotow-i-psow-378l/szczegoly/35315/

ale oni musza miec duza pojemnosc, tez latwa do mycia, dzieki Kkjp mamy druga taka i dostana je Kurnikowcy smile jak rozwiazemy kwestie podlaczenia do pradu i nie beda sie jej bali, bo z nimi to roznie

Natomiast nie polecam:

www.zooplus.pl/shop/koty/automatyczne_poidelka_karmniki/poidelko_fontanna/68395

mielismy poprzedni model, musial stac na tacy, cieklo z miejsca mocowania kabla az milo, niewykluczone, ze poprawili

a stanowczo! odradzam:
      animalia.pl/catit-poidelko-fontanna-dla-kota-z-miseczka-dla-kotow-i-psow-30l/szczegoly/3778/

horror przy myciu mnostwa zakamarkow, wkrecenie odpowiednie kopuly wymaga dyplomu uczelni technicznej tongue_out a woda leci tak sobie

Fontanny,jesli koty polubia to sa super, mycie da sie przezyc, ale jest ciemna strona, rozbieranie i mycie pompek, a raz na tydzien to zrobic trzeba
      A i dobrze sie sprawdza taki zestaw szczotek:

animalia.pl/drinkwell-cleaning-kit--zestaw-do-czyszczenia/szczegoly/14454/

nie musi byc ten konkretny smile

• mysiulek08 Re: Fontanna - jaka? 08.04.19, 17:26
        ta metalowa, pioneera pracuje juz 10 rok smile zmienilismy pompke, tylko dlatego, ze wczesniej byla wersja USA i popekala obudowa i obudowe filtra, odpadly ssawki mocujace, mialy prawo, czesci do kupienia w animalii
    • mysiulek08 Re: Fontanna - jaka? 08.04.19, 17:30
      sumujac moje wypociny smile jesli mozesz wydac wiecej kasy, to zdecydowanie polecam metalowego pioneera, umyjesz nawet w umywalce smile a jesli wersja ekonomiczna, to catit z kwiatkiem
      • basia_2804 Re: Fontanna - jaka? 08.04.19, 19:41
        super, dzięki bardzo smile wczytałam się we wszystko, faktycznie metalowy pioneer wydaje się najlepszy, ale ta cena ...(chociaż co tanie to drogie), na razie zafunduję chłopcom ten z kwiatkiem, w ofercie jest wymienna pompa, często trzeba pompę wymieniać (z resztą będzie pewnie w instrukcji)? Potem zobaczymy, jak polubią fontannę może dostaną lepszy model smile Ta ostatnia nie budzi zaufania jakoś przekombinowana razem z tym żarełkiem ... Mało piją te moje ogony, regularnie wymieniam na świeżą a tej wody ubywa tyle co nic, niby jedzą mokre, ale jednak ...
        • mysiulek08 Re: Fontanna - jaka? 08.04.19, 20:13
          z kwiatkiem pracuje chyba juz trzeci rok bez awarii, ponoc jak bylam w Polsce to Starszemu po myciu pompka ze dwa razy niezadzialala, pomoglo ruszanie kabelkiem, kupilam wiec zapasowa pompke, na razie nieuzyta smile

przy tej cudacznej, miske do zarelka mozna odlaczyc, jest tylko dostawiana

zaprzyjznione polskie smile ragdole maja taka:

www.zooplus.pl/shop/koty/automatyczne_poidelka_karmniki/poidelko_fontanna/151732
          zdania kotow nie znam, ale czlowiek od kotow twierdzi, ze jest warta ceny, bardzo latwa do mycia

Pioneer jest nie do zdarcia, choc bywa glosny smile

Fontanny po rozmontowaniu myje co jakis czas w zmywarce, tak mniej wiecej raz na miesiac (tzn mylam, bo w nowej chalupie zmywarka stoi ciagle nie podlaczona smile) a pompki moczylam w cieplej wodzie z kwaskiem, do czasu jak woda zbyt goraca i dwie pompki zmienily ksztalt smile

Dobrym patentem na dezynfekcje od czasu do czasu jest wlanie do fontanny wody utlenionej, postawienie fontanny poza kocim zasiegiem (wkladam do duzego pudla plastikowego) i wlaczenia z ta woda na dwa-trzy dni, co nie zwalnia od czyszczenie pompki smile

Radze unikac niemarkowej chinszczyzny tongue_out szczegolnie z plastiku, raz ze niewiadomo z czego zrobiona a dwa jakosc raczej kiepska, skusilam sie na fontanne polecana przez Anke, po roku padla pompka.
    • mysiulek08 Re: Fontanna - jaka? 08.04.19, 20:21
      ta tez fajnie wyglada:
      www.zooplus.pl/shop/koty/automatyczne_poidelka_karmniki/poidelko_fontanna/734424

nie ma duzej pojemnosci wiec ekologiczna tongue_out tylko moze byc za niska i na bank koncowki beda wszedzie ale nie na fontannie smile Umpa Lumpa potrafi rozmontowac mocowania tej duzej metalowej fontanny, Wasik sciaga koncowke od rozprowadzania wody to co dopiero te necace silikonowe koncowki smile
      • basia_2804 Re: Fontanna - jaka? 08.04.19, 20:41
        już zdecydowałam, ta z kwiatkiem będzie, u Ciebie koty z niej piją, u halszki też - zamawiam smile
        • mysiulek08 Re: Fontanna - jaka? 08.04.19, 20:44
          smile pisz jak sie sprawdza i pamietaj o niezakladaniu zoltego srodka smile
          • halszka2 Re: Fontanna - jaka? 09.04.19, 07:54
            U mnie żółty środek fontannowego kwiatka służy Duszkowi do zlizywania wody , więc sprawdza się jak najbardziej

• mysiulek08 Re: Fontanna - jaka? 09.04.19, 16:25
              ale woda nie przelatuje nad zoltym, tylko pomiedzy, nawet jak mocno wcisniesz, ale to juz zalezy od kota smile
      • anaiss Re: Fontanna - jaka? 09.04.19, 16:19
        A to ustrojstwo to rozumiem ma być cały czas podłączone do prądu?
        • mysiulek08 Re: Fontanna - jaka? 09.04.19, 16:27
          no a jak inaczej? bez pradu to bedzie mniej ub bardziej ozdobna miska smile a nawet gorzej, bo w niektorych modelach (jak ta z kwiatkiem) bez dzialajacej pompki nie ma wody,

pobor pradu jest bardzo znikomy, w kazdym razie duzo, duzo mniejszy niz wizyty u wetow wink
          • basia_2804 Re: Fontanna - jaka? 10.04.19, 12:57
            fontanna dojechała, techniczna to ja nie jestem ... sad Po złożeniu okazało się że pompa, która była w zestawie nie ciągnie, ale razem z fontanną zamówiłam dodatkową i poszło, muszę tamtą zareklamować. Fontanna sobie a koty sobie, na razie olewka wink Popatrzyły i tyle, nawet nosa nie zbliżyły, czekam ...wink
            • mysiulek08 Re: Fontanna - jaka? 11.04.19, 00:47
              to mialas pecha z pompka, dobrze, ze zapasowa kupilas, daj im czas, musza sie osowic, jesli lubili pic z kranu to szybko zalapia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka