joasia_ko 16.09.05, 07:07 Nasza 6-miesięczna kotka śpi z nami w łóżku, a my przy otwartym oknie i wydaje mi się, że dziś w nocy zmarzła. Czy kot może zmarznąć i czy w związku z tym przykrywać ją w nocy jakimś kocykiem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beali Re: czy trzeba przykrywać 16.09.05, 07:23 Pewnie,że może,to ssak i to wyjątkowo ciepłolubny U nas otwarte tylko lufty,a juz koty szukają czegoś, w co mozna się wtulić.Adelka po dwutygodniowej przerwie wlazła pod kołdrę,Kacper spała ostatnio wtulona w męża. Rzucony na fotel kocyk i pewne,że pod nim ukryty i śpiący w najlepsze jakiś kotKiedyś około 11-tej w południe ścieliłam łoże,wzięłam z fotela kapę i wyleciała z niej na podłogę spiąca w najlepsze Kacper/kota lubi długo pospać/ Moje zrezygnowały juz ze spania na oknie,gdzie mają posłanie- zimno od tego luftu uchylonego. Twoja kicia pewnie nie zamarznie śpiąc na kołdrze,ale miło i cieplutko jej będzie pod kocykiem. Odpowiedz Link
snape82 Re: czy trzeba przykrywać 16.09.05, 11:16 Mojego pulpeta chyba grzeje ten jej obfity tłuszczyk, bo nie ma mowy o jakimkolwiek przykryciu. Ucieka wtedy. Czasem zakopie sie w jakis koc, ale ja mam wrażenie, że przez przypadek. Czasem chodzi spać do wersalki (wtedy wiem, że trochę zmarzła), jak jest złożona (werslak, oczywiście ) to sobie wchodzi do środka i kota nie ma, ujawnia się dopiero w porze karmienia. Pzdr Odpowiedz Link
wiesia.and.company Re: czy trzeba przykrywać 16.09.05, 11:25 Moje są wrażliwe i jak je trochę przewieje (koty nie lubią przeciągów i wiatru), bo posiedzą na balkonie, to kichają salwami. Lepiej przykryć, jeśli rzeczywiście spod okna mocno wieje, co najwyżej się wykopie spod przykrycia. Wolę to, niż potem leczyć. Pozdrowionka Odpowiedz Link
moboj Re: czy trzeba przykrywać 17.09.05, 17:55 mój kocur nadal sypia na parapecie przy leciutko uchylonym oknie i dziwię się że nie marznie. wczoraj rano zdarzyło mu się tylko zasnąć na trochę pod kołdrą. Odpowiedz Link
marta_i_koty Re: czy trzeba przykrywać 18.09.05, 13:41 Wydaje mi się, że to kwestia przyzwyczajenia... Moje wychodzące koty uwielbiaja spać na dworze, na parapetach okiennych... Fakt, ze nasze okna sa osłonięte od wiatru i jeszcze na parapetach sa drewniane gęste płotki, za którymi koty moga sie ukryć, ale jednak juz za ciepło nie jest... I mało tego, niechętnie siedza w domu, a w nocy to juz w ogole nia maja na to ochoty, tylko śpia na parapecie... Oj, biedne będą, jak juz bedzie naprawdę zimno, bo wtedy spacerki nie beda tak miłe, jak teraz... Odpowiedz Link
wiesia.and.company Re: czy trzeba przykrywać 19.09.05, 12:02 A mój duży czarny kocur posiedział wczoraj na balkonie i kicha, oczko lekko załzawione. Ale tak ma, delikatny się zrobił po okropnej infekcji w grudniu dwa lata temu. Teraz sobie życzy, żeby mu podłożyć ciepłe ramię lub dłoń pod ciałko i przytula się do mnie na poduszce (czytaj: uwala się na mnie - na poduszce dla mnie już niewiele miejsca, bo z drugiej strony mam Wikcię). Pozdrawiam Odpowiedz Link