Dodaj do ulubionych

kotka nie je

20.06.06, 14:05
moja kotka wybiera sobie co chce jesć, czasami przez pół doby nie je bo
akurat dałam jej nie takie jedzonko jak ona chce. Na poczatku kupowałam inne
puszki, ale w takim tempie jak ona wybiera, to na półkach zabraknie jedzenia
dla kotów. Do tego jak jej nałoże np. rano to stoi to do wieczora, wiec musze
wymineic jedzenie wieczorem..., odpadło juz z menu Friskess saszetki,
gourment puszki, Felix puszki... jedyne co wcina to Sheba. Whiskas tez
odpada, bo po nim ma problemy z wypróżnianiem... starałam sie ją nauczyć
jeść, to co dostanie i przez kilka dni nie wymieniałam jej miski, ale i tak
nie zjadła. Jest chuda, ma 9 miesięcy, a zalezy mi by była zdrowa. Co robić?
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: kotka nie je 20.06.06, 14:46
      Ja mam trójke grymaśników i tez przetestowałam furę puszek tyle, ze jestem w
      lepszej sytuacji , bo zawsze któryś zje.Natomiast suche Puriny(dla kastratów i z
      odkłaczaczem) jedzą zawsze i surową wołowinę też.
      • wiesia.and.company Re: kotka nie je 20.06.06, 15:58
        A moje nie chcą Felixa w sosach, życzą sobie tylko Felixa małego pasztetowego,
        i to nie dużego (400 gramowego bo jest też i taki), ma być mały i już. Czasem
        je raz na tydzień znęci Gourmet pasztetowy 400-gramowy (ma inną konsystencję
        niż ten Gourmet mały 200 gramowy), no i czasem podskubią pasztetowego tego Gold
        Gourmeta (180 g - rany, na 6 kotów, to tak tylko ciasteczko na ząbek). Ale
        generalnie jeśli już to pasztetowe: Whiskas ale tylko 200 g niemiecki
        oryginalny pasztet, nie musy polskie. Ach, co ja już kupowałam, co
        przetestowałam. Jednak najlepiej mięsko krojone, no łaskawie Royal Canin suchy
        dla persów (pyszny tłuściutki, lepiej się qupka) lub Hair Care (pamiętam dawną
        nazwę "Skin and Hair") bo też tłuściutki, dla kastratów suche jest pfuj.
        Próbuj, dostaniesz buzi od grymaśnicy.
        Pozdrawiam. Wiesia + 6
        • 1966f Re: kotka nie je 21.06.06, 09:43
          Mam 4 kotki w domu/jedna jest bez zębów i musi jeść tylko miękkie
          jedzenie/dokarmiam jeszcze 2 na podwórku-gdybym chciała je karmić takimi
          pysznościami jak jedzą Wasze kotki to poszłabym z torbami.Moje jedzą suche 2
          kilowe z Biedronki i puszki z Plusa.Są zdrowe i dorodne i zjadają wszysko aż
          sie im uszka trzęsą.
          • wiesia.and.company Re: do 1966f -w sumie najważniejsze, że im smakuje 21.06.06, 10:27
            i że jedzą. Moje sobie pozwalają na eksperymenty ze mną, bo wiedzą, że mogą.
            Jeśli one nie zjedzą, to zjedzą koty, ktore dokarmiam (a resztki z nerek
            wołowych, te białe takie zjedzą wrony, to są mądre ptaki, niech też mają).
            Pozdrawiam. Wiesia + 7
            • kirke18 Re: Wiesiu... 21.06.06, 10:32
              wiesia.and.company napisała:

Wiesia + 7

czyżby pomyłka czy może jednak powiększenie rodzinki???
              pozdrawiam
    • kirke18 Re: kotka nie je 21.06.06, 10:38
      My (z Katią) mamy wypróbowany sposób z poprzedniczki- sucha karma stoi stale,
      mokrą dostaje 2-3 razy dziennie. Czasem zjada, a czasem -(wczoraj kurczaczek)
      nie. Niestety najbardziej wcina Friskisa... od niechcenia też małego gourmeta,
      no i do tego razem z Pańcią jogurcik (chętnie Fantazję), szyneczkę (świeżą i
      swojską), mleczko dla kotów też sie wciągnie. A dodatkowo witaminki, pastę na
      zęby i tran w kapsułkach- najpierw hokej, a jak się "pęknie" wcinanko.No i woda
      cały czas świeża z filtra, a bardzo chętenie z kranu jak ktoś myje żeby albo
      sie kąpie smile. No to smacznego i głowa do góry! pozdrowionka
      • miranda8 Re: kotka nie je 21.06.06, 11:01
        kupilam gulasz w saszetkach z Frisskasa i tylko powąchała, zjadla dwa kawalki i
        dalej nic nie jadła. Wiec wczoraj znowu zaps zółtej Sheby w sosie kupiłam, jak
        to jej dam to miski mało nie połknie... dziwczka ta kota.
        A co do tych puszek w biedronkach, to chyba spróbuje, ale boje sie,ze są jakoś
        sztucznie barwione.. juz sama nie wiem.
    • kejt35 Re: kotka nie je 21.06.06, 12:06
      Nie martw się, moi rodzice mają kotkę 11-letnią, też chudą i bardzo wybredną.
      Tak jak twoja potrafi nie jeść cały dzień, ale jest i zawsze była zdrowa i
      ładna.A swoja drogą rodzice mają wesoło, bo oprocz tej kotki sa jeszcze dwie i
      kocurek. Każde lubi coś innego. Mamie trudno jest przygotowywać codziennie 4
      różne posiłki, więc zdarza się,że raz jedna pogrymasi, raz druga, ale ogólnie
      mają się bardzo dobrze.Dobrze byłoby,zeby twoja kotka miała stale dostęp do
      jakiegoś suchego, w razie jak zglodnieje, po prostu sobie pochrupie.Napweno sie
      sama nie zagłodzi.
      • ma.witkowska Re: kotka nie je 21.06.06, 12:24
        A ja wczoraj zostawilam suche kocie zarelko na noc na balkonie (na noc moje 2
        koty sa chowane do mieszkania i balkon jest zamkniety). Rano juz micha byla
        pusta. Na bank nie odwiedzily mnie obce kotasy, bo mieszkam na 3 pietrze.
        Widocznie ptaki mialy wyzerke z kociego jedzonka dla kastratow. Hihi. smile
    • bellisea Kot niejadek-kupcie Nutra Nuggets Platinum Edition 21.06.06, 13:54
      wszystkie znane mi niejadki (wlacznie z moim wlasnym) wcinaja te karme, az sie
      uszy trzesa. Ma bardzo wysoka zawartosc miesa 45%, witaminki, kontrole ph
      moczu, odklaczacze. Cana za 1,5 kg 25/26 PLN. Jedyna wada jest, ze ma drobne
      granulki i w przypadku doroslych osobnikow duzych ras nie jest zbyt przydatna.
      Powodzenia.
      • wiesia.and.company Re: Kot niejadek-kupcie Nutra Nuggets Platinum Ed 21.06.06, 14:17
        Dobrze, kupię, chociaż głowy nie dam, czy nie kupowałam, raczej w głowie mam
        te, które moje koty eliminują z kręgu zainteresowań. Już jest dużo tego, czego
        nie chcą.
        Ale jogurcik naturalny też jest OK, bardzo dobry na florę bakteryjną jelit,
        a i w przypadku gdyby koty dostawały antybiotyki, to po prostu będą piły ten
        jogurt bez nachalnego namawiania.
        Pozdrawiam. Wiesia + 7 (nie pomyłka, od wczoraj jest nas więcej)
      • biljana Re: Kot niejadek-kupcie Nutra Nuggets Platinum Ed 21.06.06, 18:40
        bellisea napisała:
        Jedyna wada jest, ze ma drobne
        > granulki i w przypadku doroslych osobnikow duzych ras nie jest zbyt przydatna

a juz sie ucieszylam, ze bedzie czym karmic potworawink ale nic z tego. skoro
        male granulki - to nie jemy. chrupki musza byc duze i bardzo smierdzacewink
        • bellisea Re: Kot niejadek-kupcie Nutra Nuggets Platinum Ed 21.06.06, 20:45
          Chrupki sa smierdzace i jak na moj nos nawet bardzo.
    • balbina_alexandra Re: kotka nie je 21.06.06, 16:23
      Hmmm, może powinnaś sobie jeszcze jednego kotka sprawić smile mój Reks był
      rozpieszczany przez całą moją rodzinę i z grzecznego wszystkożernego kociąta
      stawał się powoli małym grymaśnikiem, gdy przywiozłam Malinkę. Teraz jedzą oboje
      na wyścigi smile to jeszcze maluchy, więc suche mają w miseczkach na okrągło, plus
      tego dostaję jeszcze mięsko/puszkę/twarożek (to znika z michy od razu).
      Reksio nawet w chwilach największego zgrymaszenia nigdy nie odmówił mi Animondy
      - puszki, tacki i zupki są pochłaniane w mgnieniu oka. No i surowe, przemrożone
      mięcho - to też znika od razu...
      Jak mam dwa kociaki, w zasadzie zjadają bez proszenia wszystko oprócz kociego
      paszteciku Iams. Nienawidzą tego serdecznie sad
      • miranda8 Re: kotka nie je 21.06.06, 19:31
        tak myślałam o drugim kotku, ale chyba nieprzejdzie w domu. A co do karmy
        suchej, to tez mam trzy rodzaje, bo dzis je kwadratowe jasne, a za dwa dni małe
        kulki. Royala w cale nie chce jesć, teraz w zoologicznym dostałam jakies nowe,
        dla psów i kotów, jakas amerykańska, wcina.. ciekawe jak długo.... a na dodatke
        wylewa mi wode z miski, nawet kupiłam jej taką miskę na gumie, by się zassało,
        ale i tak wyleje.. a potem leży na płytkach rozwalona i zaje z gorąca...
        • katikot Re: kotka nie je 21.06.06, 21:30
          bo wiele kotów woli pić z innego naczynia niz miska, np. z garnkawink my mieliśmy wodę do kwiatków w kubełku po lodach i szybko z wody do kwiatków zrobiła się woda dla koty...wink
          • 1966f Re: kotka nie je 21.06.06, 23:02
            Moje koty piją wyłącznie z miski psa-rano stoi tam kolejka, acha i zapomniałam
            powiedzieć że moje niewybredne kotki wykożystuje do testowania mielonego mięsa
            i kiełbas.Jeżeli coś jest podejrzane a one się od tego obracają to ląduje to w
            kuble.One nigdy się nie mylą.
            • wiesia.and.company Re: A jeszcze ostatnio zaakceptowana karma sucha 22.06.06, 10:23
              holistyczna, (Super czy Gold ) Nuggets Nutricion firmy Diamand z USA,
              sprzedawana w torebkach po 300 g (holistyczna, jak podaje producent,
              produkowana jest bez chemicznych,sztucznych składników). No i jeszcze czasem
              Eukanuba, Kocie Łby (nie pamiętam nazwy karmy amerykańskiej).
              Pozdrawiam
              • bellisea Wiesiu...wlasnie o tej pisalam wyzej n/t 22.06.06, 11:12

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka