Dodaj do ulubionych

Kociarze! Pomozcie

06.03.03, 17:12
Mam prosbe do wszystkich kociarzy. Chodzi o kocie jedzenie. Moja kota dostaje glownie puszki, staram
sie dawac jej takze surowe i gotowane mieso, troche nabialu. Ale kot ostatnio obrazil sie wlasciwie na
wszystko, nie chce jesc, jedynie mleko i jogurt pochlania bez gadnaia. Czym ja karmic? Gotowac jej? Ale
co- mieso z warzywami, z ryzem? Czym karmicie swoje kotki? Bo juz naprawde nie wiem co jej dawac...
Obserwuj wątek
    • ramka Re: Kociarze! Pomozcie 07.03.03, 17:34
      hm... mleko i jogurt? to trochę niezdrowe dla kota. Zwłaszcza jeśli to jest
      jedyna pozycja w menu?
      A próbowałaś z jakimiś lepszymi puszkami? Mój kot też niektórych nie tknie,
      choćby padał na pyszczek z głodu.
      Może jeszcze np. piersi z kurczaka - też koci przysmak.
      No nie wiem, nie przychodzi mi nic do głowy. Koty to wielkie hrabiostwo i
      jaśnie państwo smile ale na szczęście różnych rodzajów karm jest na rynku mnóstwo
      i dla każdego coś powinno się znaleźć. Tyle, że poszukiwania mogą być
      drogawe.....
      Życzę powodzenia smile)))
      • astrit Re: Kociarze! Pomozcie 17.09.03, 12:09
        ramka napisała:

> hm... mleko i jogurt? to trochę niezdrowe dla kota. Zwłaszcza jeśli to jest
        > jedyna pozycja w menu?

Mleko faktycznie nie jest dobre dla kota, ale jogurt jak najbardziej. Reguluje
        florę bakteryjną i dostarcza minerałów. Jesli kot ma ochotę na jogurt lub
        kefir - można mu spokojnie go dać.
    • nanette Re: Kociarze! Pomozcie 15.03.03, 12:13
      Witaj! Mialam ten sam problem ze starsza kotka, gdy wyrosla z okresu objadania
      sie wszystkim, co dalo sie polknacsmile Bywalo, ze przez kilka dni wylizywala
      tylko sosy i galaretki z przeroznych kocich karm, ktore i tak w koncu zjadal
      pies. Od dwoch lat je z apetytem wylacznie surowa wolowine (wczesniej zamrozona
      na conajmniej dobe), gotowana rybe, twarozek 'wiejski' (ten ze smietanka) i
      czasem zóltko. Sucha karma tylko okazjonalnie. Oczywiscie woli miesko bez
      zadnych dodatkow, ale mieszam je z dokladnie rozgniecionymi warzywami(wieksze
      kawalki wyrzuca z miski)i odrobina 'blyskawicznych' platkow jeczmiennych, ryzu
      lub makaronu. Dodatkow musi byc naprawde niewiele, bo inaczej nie tknie
      jedzenia wcale.
      Karmienie kota miesem jest tansze i zdrowsze od karmienia konserwami. Trzeba
      tylko pamietac o wczesniejszym rozmrozeniu porcji. Dodatki gotuje od razu na
      dwa dni, trzymam w lodowce i przed zmieszaniem z miesem lekko podgrzewam.
      Zycze powodzenia i pozdrwiam
      n.
    • madziasz Re: Kociarze! Pomozcie 20.03.03, 21:34
      a próbiwałaś jakiś suchych karm?? jest wiele karm dobrze zbilansowanych i
      smakujących kotom - np. Purina lub RC...
    • godfat Re: Kociarze! Pomozcie 28.04.03, 23:42
      tak, tak. piersi z kurczaka to dla kota istna uczta. mozna by tak karmić kotka,
      ale trochę drogo się kalkuluje. ja polecam kupić wątróbkę drobiową i ugotować
      (bez żadnych kostek knora oczywiście smile) ). jak ja się czasem skłonię
      przyżądzić takie danie mojemu milusińskiemu, to zanim wątróbka ostygnie, mam
      sposobność wysłuchiwać jego długich i dość głośnych zachwytów nad posiłkiem,
      który za chwilę on bedzie jadł. dałby się zabić za jeden kęs.
      pozdrawiam, a kici życzę smacznego!
      • antoska Re: Kociarze! Pomozcie 12.05.03, 21:21
        Dziekuje za rady smile Ostatnio mojej kici sie "odmienilo" i wsuwa z apetytem karme z puszki, surowe miesko nie
        bardzo jej smakuje... ech te kocie humory... Wasze kotki tez tak maja? Ja naprawde za swoja nie nadazam!
      • aw100 Re: Kociarze! Pomozcie 13.05.03, 14:30
        to jak bym widziala mojego kotasmileostatnio dalam mu sprobowac tunczyka z puszki-
        taka najtansza po 1,5 na salatke sie nie nadaje bo przemielona dokladnie.
        rany jaki byl zachwycony! jak jadl to mu sie az prega na grzbiecie zrobila nie
        mowiac juz o tym ze traktor chodzil caly czas- nawet przy przelykaniusmile))))
    • l2m Re: Kociarze! Pomozcie 17.09.03, 10:52
      Tuńczyk z puszki może być dawany kotu bardzo rzadko, jako przysmak. Ryba morska
      w innym stanie, niż gotowana, może wywołać ciężkie schorzenie, zwane karmicą
      nerkową.
      Tym, co wiem na temat karmienia kotów, podzieliłam sie w wątku o karmicy:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10264&w=4489487&v=2&s=0
    • astrit Re: Kociarze! Pomozcie 17.09.03, 12:10
      Jest ROYAL dla kotów wybrednych, warto spróbować.
      • joko5 Re: Kociarze! Pomozcie 17.09.03, 12:30
        Poczytajcie skład Wiskasów, Kitekatów lub innych popularnych karm na naszym
        rynku, niestety prócz ładnych reklam, karmy nie są wiele warte. Zawartość mięsa
        w tych karmach jeś śladowa, a jak chyba wiecie koty są mięsożerne a nie sojo-
        żerne, bo najczęściej głównym składnikiem jest soja lub inne wypełniacze a
        mięso do nikły dodatek. Weterynarze polecają Iama (odpowiednikiem dla psa jest
        Eukanuba) lub Royal.
    • mantha Re: Kociarze! Pomozcie 17.09.03, 12:59
      Jak moja kotka ma okres obrazenia sie na wszystkie jedzenia kupuje jej drobiowa
      shebę, rzuca sie na nie i zjada natychmiast, moze i twojej zasmakuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka