Dodaj do ulubionych

Schalke 04- BVB 1:3

26.10.13, 17:34
Mecz w piłkę kopaną skończył się przed chwilą.
Borussia wygrała z Schalke 3:1 na ich terenie. Wczoraj przeczytałem to, i dlatego się zainteresowałem, że to derby najważniejsze w Niemczech ponoć:
www.sport.pl/pilka/1,133812,14839384,Schalke___Borussia__Odwieczna_wojna_w_Bundeslidze.html
A dziś jeszcze Polak strzelił Schalke gola.
I jeszcze zauważyłem, że piłkarze Schalke na koszulkach i cały stadion Schalke jest w reklamach GAZPROM.
Reasumując: BVB pokonał nazistów spiskujących z Rosją, i bramkę strzelił Polak smile
Obserwuj wątek
    • balamuk Re: Schalke 04- BVB 1:3 26.10.13, 17:49
      Na piłce kopanej się nie znam i nie zamierzam, ale to, o czym piszesz, to chyba globalizacja? wink
      • old.bear Re: Schalke 04- BVB 1:3 26.10.13, 18:11
        Pomijam sam mecz. Jedna rzecz mnie fascynuje jak oglądam Bundesligę. Frekwencja kibiców.
      • kapitan_marchewa Re: Schalke 04- BVB 1:3 26.10.13, 18:15
        Oj tam, biorąc rzecz narodowo-patriotycznie to Polak strzelił historycznie w pakt Ribbentrop-Mołotow wink
        • old.bear Re: Schalke 04- BVB 1:3 26.10.13, 18:21
          Oj tam, oj tam ... wink
          • tojabogdan czyje pieniądze za tym stoją? 26.10.13, 18:56
            Tego i tak nikt już dokladnie nie wie, no może poza ścisłą wierchuszką przy żłobie, dzielącą też zyski. Formalnie BVB to spółka akcyjna, też wiele innych klubów.
            Kilka lat temu niemal się finansowo nie przykręciła, bo np. sprzedała własny stadion, a potem musiała za jego używanie płacić. Szybko jednak odkupiła i sprzedała na czas określony, chyba do 2021, jego nazwę firmie ubezpieczeniowej, stąd też nazywa się SIGNAL IDUNA PARK, tak samo też przystanek kolejki.
            • kapitan_marchewa Re: czyje pieniądze za tym stoją? 26.10.13, 19:22
              Bogdan, ale czy to prawda, że to niemal święta wojna?
              I że BVB pamięta o nazistowskich korzeniach Schalke?
              Czy to już puszczone w niepamięć?
              • tojabogdan dla obecnego pokolenia kibiców 26.10.13, 20:27
                tamte czasy to prehistoria. Tutaj znajomość historii najnowszej, też tzw. świadomość historyczna, jest niemal analfabetyczna. Dla młodych to abstrakcja albo jakieś tam stereotypy, najczęściej pielęgnowane przez dziadków.
                Te kluby dużo więcej łączy, niż dzieli. Oba powstały w dzielnicach robotniczych, w Zagłębiu Rury, w obu silny wpływ mieli Polacy(!), którzy przed I WS przyjeżdżali tu do pracy (w obrębie zaboru pruskiego) i ich potomkowie (w książkach telefonicznych w tym regionie, ale i na cmentarzach, co trzecie nazwisko brzmi swojsko), tyle, że prawdziwa rywalizacja zaczęła się po II WS, bo przedtem dominacja Schalke była porażająca.
                Owszem, te mecze wzbudzają emocje, oba kluby mają wielkie stadiony, Borussia bodajże największy, ale na ich spotkania angażuje się wyjątkowo dużo "sił porządkowych".
                Trzeba przyznać, że kibice są dobrze, ale w pozytywnym znaczeniu, zorganizowaniu. Lata pracowano nad tym, to dało efekty.
                • kapitan_marchewa Re: dla obecnego pokolenia kibiców 27.10.13, 05:20
                  To wszystko wyjaśnia - stereotypy i tradycja.
                  Natomiast GAZPROM reklamowany przez Schalke też już mnie nie dziwi.
                  Bo wczoraj w wielkim meczu Barca-Real na koszulkach zawodników było: QATAR AIRWAYS oraz FLY EMIRATES.
                  Czyli GAZPROM na koszulkach Schalke jest OK.
                  Nieważne kto płaci, grunt, żeby kasa się zgadzała..
                  • old.bear Re: dla obecnego pokolenia kibiców 27.10.13, 05:58
                    Już widzę reakcje gdyby Gazprom chciał sponsorować jakąś polską drużynę .... big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka