huann rzycie jest makrelą vol.2 20.01.06, 01:20 "M jak miłość": Romanse Stefana (Fakt, Daga/19 stycznia 2006 10:35) W serialu "M jak miłość" szykuje się nowy skandal obyczajowy - czytamy w dzienniku "Fakt". R E K L A M A czytaj dalej Steffen Möller W najbliższych odcinkach pomiędzy Stefanem (Steffen Möller), a Elką (Monika Obara), pracownicą pubu, którego jest współwłaścicielem, wybuchnie namiętny romans. Mieszkańcy Grabiny nie będą mogli powstrzymać się od plotek, tym bardziej, iż Stefan, chociaż rozstał się niedawno z Gosią (Joanna Koroniewska), to nie ma z nią jeszcze oficjalnego rozwodu. Młoda żona uważała swojego męża za nudziarza i życiowego nieudacznika, ale teraz poczuje się bardzo zraniona. Przypomnijmy, iż zmiany szykują się także w życiu pozostałych bohaterów "M jak miłość". Hanka, którą gra Małgorzata Kożuchowska, będzie musiała ostatecznie zamknąć swoją fundację i szukać pracy gdzie indziej. Znalezienie nowego zajęcia okaże się jednak bardzo trudne. Bohaterce zamiast etatu przedszkolanki, zostanie zaoferowana praca woźnej. Marysia Zduńska (Małgorzata Pieńkowska) owdowieje i popadnie w ciężką depresję, z której długo nie będzie mogła wyjść. Teodor (Edward Linde-Lubaszenko) zacznie mocniej walczyć o serce Janeczki (Ewa Wencel), a także zacznie namawiać jej córkę Ewę (Dominika Figurska) do ożenku z Leszkiem (Michał Chorosiński). O tym, jak rozwiążą się wszystkie powyższe, a także inne perypetie bohaterów serialu, widzowie dowiedzą się w najbliższych miesiącach. Odpowiedz Link
yavorius Re: Jenois maxima 17.02.06, 12:01 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=36979236 Odpowiedz Link
szprota moja mama jest cudowna 29.03.06, 15:01 ale dzisiaj powiedziała mi surowo: -Trzeba chodzić na pogrzeby, bo wtedy poznaje się rodzinę. Odpowiedz Link
aard ROTFL! 26.04.06, 22:45 Mogę to na sygnaturkę, mogę, mogę??!! A Twoją mamę (z tatą!) spotkałem przedwczoraj :p Odpowiedz Link
szprota mojżesz 26.04.06, 22:51 wiem, i to w aardomie, i cipi sałam, że chcieli przekazać, że tam nie kupuj, bo tam droga chujnia z grzybnią, tylko na placu pokoju. Odpowiedz Link
nata82 Re: Wybiła godzina W 23.05.06, 21:55 wiecie co jest żenujące , ze spędziłam dzis około 1,5 godziny czytając forum ciąza i poród :D Odpowiedz Link
huann :D 23.05.06, 22:06 nata82 napisała: > wiecie co jest żenujące , ze spędziłam dzis około 1,5 godziny czytając forum > ciąza i poród :D ale na chuj, że tak pozostanę przy nadziei? Odpowiedz Link
nata82 Re: :D 23.05.06, 22:10 ja nie przy nadziei. Choć może bym i chciała... wiec nie po chuj w sumie :/ sma się pogubiłam ... Odpowiedz Link
nata82 P.S. 23.05.06, 22:13 niektóre wątki sa rozbrajające. A tak przy okazji - to chyba u Was było cos o tym czy faceci są przygotowani na dziecko??? Huannie - Ty jestes dobry w linkowaniu z tego co zdążyłam zauważyć - poszukasz? Odpowiedz Link
huann Re: P.S. 23.05.06, 22:18 u nas faceci są zdecydowanie nieprzygotowani na dziecko :] Odpowiedz Link
nata82 Re: P.S. 23.05.06, 22:24 a to też ciekawe, ale było chyba coś takiego o nakrecaniu budzika w nocy co godzinę ...i o ogladaniu papierków na spacerze - uśmiałam się z tego do łez :D Odpowiedz Link
nata82 Re: a to ja nie wiem. 23.05.06, 22:47 hmm aard wtedy zareagował bodajże "o kurwa" ale on chyba tak często (?) :). No nic dzięki, może sama znajdę. Odpowiedz Link
szprota daj mi chwilkę... 23.05.06, 22:52 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10322&w=15319216&a=39490496 chyba o to chodziło. wybacz wścipstwo wziernikiem, ale po chuj ci łażenie po ciążach? czy po to, co mnie, żeby się ponawydurniać z tych rozgdakanych mamuś entuzjazmujących się nadrukami na pampersach i moczeniem siusiaków w rivanolu? Odpowiedz Link
nata82 dokładnie :) 23.05.06, 22:59 dzięki :) Muszę to komuś pokazać - a cip(y) (swoją drogą niezły skrót :)) czytuję bo chyba we mnie odzywa się instynkt na skutek zaciążania znajomych... Ostatnio jakoś tak wszyscy naraz wpadają :) Odpowiedz Link
huann Re: dokładnie :) 23.05.06, 23:02 nata82 napisała: > chyba we mnie odzywa się instynkt na skutek zaciążania znajomych... > Ostatnio jakoś tak wszyscy naraz wpadają :) jak to dobrze, że się nie znamy w takim razie! :P Odpowiedz Link
szprota rzenuła straszliwa 27.05.06, 19:14 można było napisać prosto: Pustelnik zrezygnował z wejścia na Annapurnę, bo Tybetańczyk (prawdopodobnie z jego ekipy) potrzebował pomocy. a jakieś coś podpisujące się "Wiol" popełniło takie: miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,3365732.html kurde, ja esemesy lepiej stylistycznie piszę. pomijam już taki drobiazg, że gdy chce się skomentować artykuł, post ląduje na Opolu jako komentarz o cukierkach :B Odpowiedz Link
aard no, ale z narażeniem! 27.05.06, 23:59 i to na porażenie. łał! A swoją drogą naprawdę szkoda Piotra... Odpowiedz Link
szprota Re: rzenuła straszliwa 29.05.06, 19:26 trochę poprawili artykuł, juz się nie powtarza trzykrotnie, że z narażeniem, aczkolwiek Tybetańczyk nadal okazuje objawy paniki, że to już koniec. trochę poprawili komentowanie artykułu, już komentarze trafiają na Łódź, ale jeszcze jako zmieniające skład cukierki. ...może im wysłać trzeciego mejla...? Odpowiedz Link
aard o kurwa, jaka żenuła! 31.05.06, 18:21 Dostałem dziś list z ZUSu z zestawieniem składek wpłaconych w... 2000 roku (!!!) Fajnie te nasze państwowe instytucje działają... Odpowiedz Link
cruach o zuswa jaka józwa 01.06.06, 07:52 > Dostałem dziś list z ZUSu z zestawieniem składek wpłaconych w... 2000 roku ale czy, tak jak ja, wcześniej dostales za 2002, potem 2001, potem 2004, potem 2005, teraz wlasnie 2000, a wiec wszystko, na swoj sposób, gra? czy 2003, quote, "nie ma, ale będzie", a 1999 niepoliczony, bo, quote, "skaner nie odczytal" a zate,, quote, "serdecznie zapraszaja" do swojej siedziby trzy miasta dalej, zeby...wlaciwie nie wiem zeby co. poskanowac za nich? :) oraz jaka awara: te psa mnie dzisiaj szósta rano minut trzydziesci odblokla limit transferu, no i jak srutnela, to zamiast 128 zrobilo mi sie 256. az mi sie oczach podwoilo. dzierżpsa! (za szmycz) Odpowiedz Link
lolik2 ja miałam podobnie! 01.06.06, 07:57 najpierw dostałam za 1999, ale tylko za kawałek, potem tak róznie, a parę dni temu zakończyło się na 2000. :) Odpowiedz Link
aard Re: o zuswa jaka józwa 01.06.06, 10:22 cruach napisał: > ale czy, tak jak ja, wcześniej dostales za 2002 [...] Nie, wcześniej (jakieś 2 lata temu) tylko za 2001 dostałem :/ a moja tepsa grzecznie na smyczy abonamentu socjalnego chodzi :) Dzierż To ya! Odpowiedz Link
szprota o manu jaka faktura 01.06.06, 12:47 co to jest te psa i kto dogoni cztery wapy? Odpowiedz Link
aard Wszystko przez Marcinkiewicza! 13.06.06, 22:43 SLD: Polacy przegrali przez Marcinkiewicza - Porażka polskiej kadry na mistrzostwach świata to wina premiera Marcinkiewicza - mówi szef SLD Wojciech Olejniczak. - Gdyby nie premier, przegralibyśmy 0:4 - ripostuje poseł PiS Tadeusz Cymański Choć od przegranego przez polską drużynę meczu z Ekwadorem minęło już kilka dni, wciąż nie ustają dyskusje skąd ta przegrana. Ta dysputa nie ominęła również świata polskiej polityki. Własną teorię na ten temat ma szef SLD Wojciech Olejniczak. - Wszystko przez premiera - mówi wprost. - Jeżeli premier Marcinkiewicz na godzinę przed meczem wchodzi do szatni reprezentacji Polski, to proszę się nie dziwić, że później jest rozprężenie. To jest skandal. W sporcie potrzebne jest skupienie, a premier wchodzi tam tylko po to, żeby w razie zwycięstwa Polski powiedzieć, że to jego sprawka - mówi Olejniczak. - Gdzie jest premier po przegranym meczu? - pytał się retorycznie szef SLD. Premier milczy, ale odpowiedź jego partyjnych kolegów na te zarzuty jest błyskawiczna. - Gdyby nie wizyta premiera Marcinkiewicza, wynik brzmiałby 0:4 dla Ekwadoru. To dzięki premierowi przegraliśmy tylko 0:2 - odpowiada poseł PiS Tadeusz Cymański. Ciekawe, jak pójdzie polskim piłkarzom w meczu z Niemcami, gdy na trybunach zasiądzie prezydent Lech Kaczyński. Gdy piłkarzom kibicować przychodził poprzedni szef naszego państwa Aleksander Kwaśniewski, reprezentacja nie mogła zaliczyć swoich występów do udanych. źródło: sport.gazeta.pl/pilka/1,65046,3415070.html PS. A może powinienem to wrzucić na "Wypadki i mordobicia"? Odpowiedz Link
huann Re: Wszystko przez Marcinkiewicza! 13.06.06, 23:13 aard napisał: > PS. A może powinienem to wrzucić na "Wypadki i mordobicia"? sugerujesz, że mógł to być jednak wypadek? :> Odpowiedz Link
aard Nie, aż tak daleko się nie posuwam 14.06.06, 13:07 Ale może to było jednak mordobicie? Prasa aż kipi od bokserskich porównań! Odpowiedz Link
huann Re: Nie, aż tak daleko się nie posuwam 14.06.06, 16:43 Prasa kipi ściana groch! ps. gadał Jak: 'chłop, do obrazu!' Odpowiedz Link
szprota Re: Jenois maxima 16.06.06, 01:11 więc tak: po pierwsze znów jakiś rodzaj święta rodzinnego. Kawusia z sąsiadami, a może jeszcze dyskusja o Senyszyn, a ja mam siedzieć cicho, bo co mogę wiedzieć, skoro telewizji nie oglądam. żenujące jest, gdy dorośli panowie noszą w kwestii odwagi krótkie majteczki i mówią mi, że sama wiem, kto ma podwójną moralność i powinnam zwrócić na to uwagę. i nie trzeba tu żadnych argumentów ani przykładów - tak po prostu jest! Odpowiedz Link
szprota a wiesz 16.06.06, 19:24 właśnie mi o to szło, żeby niezbyt konkretnie, by się dziś przesadnie za ten wpis nie rumienić. zeźliło mnie wczoraj takich dwóch, w tym jeden nasz wspólny przyjaciel. Odpowiedz Link
dziad_borowy Re: więc pomiń Huann :) [nt] 16.06.06, 20:46 Mam nadzieje, ze Huann nie poczuje sie urazona. Nic to, czekam na dalszy przebieg sprawy. Dzierżżżż!!! Odpowiedz Link
dziad_borowy Re: Od araku głowa boli 29.06.06, 12:25 Ja sadze, ze arak to jedyna sluszna droga:-) Dzierżżżż!!! Odpowiedz Link
aard To już zrobiłem 17.06.06, 12:02 (choć może nie powienienem się do tego przyznawać :p), ale żeby Tamten Przyjaciel tak nie ten-teges...? Odpowiedz Link
szprota Re: To już zrobiłem 17.06.06, 14:49 to nie jest cecha stała. zeźliłam się konkretną, jedną sytuacją i zarówno moje emocje, jak i ich powody juz dawno minęły. oczywiście, mogę wykasować tamten wpis, ale kusi mnie mieć pamiątkę po tym, jak MZtkę ponosi po raz pierwszy od bardzo dawna nie na sytuację, a na ludzi. Odpowiedz Link
yavorius Re: Jenois maxima 26.06.06, 09:15 Yavorius: -Będziemy chyba się logować, bo jest kolejka klientów. Kierowniczka: -To się logujcie. <jeb> Odpowiedz Link
nata82 Re: Jenois maxima 27.06.06, 16:18 żenujące jest to, że udzielam się tu tylko w chuju i kurwach :D Odpowiedz Link
nata82 Re: zawsze możesz jeszcze 27.06.06, 17:15 aard napisał: > się obnażyć na wątku blogującym :p nagusieńka - w japoneczkach <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10322&w=25062017&a=44282572">tu</a> wątek blogujący czytałam wyrywkowo - może dojdę kiedyś do tego stopnia uzewnętrznienia :). <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10322&w=25062017&a=42046926">jak wczesniej wspomniałam</a> Odpowiedz Link
maginiak Re: Jenois maxima 29.06.06, 15:11 nata82 napisała: > żenujące jest to, że udzielam się tu tylko w chuju i kurwach :D no dokładnie. mogłabyś wreszcie napisać coś od siebie! Odpowiedz Link
nata82 od siebie. Normalnie jakbym została wywołana do ta 29.06.06, 19:38 blicy. Hmm, będzie krótko. Juz jutro (chyba) skończą się "remonty" pod moim blokiem toteż najprawdopodobniej przestane bluźnić na tym forum ;). Nie będzie więc już kurew - no chyba, że moi sąsiedzi będą kontynuować zeszłotygodniowe imprezy (czyt. zajebiście głośne umc umc umc). A, że jestem w wątku o żenujących sytucjach - to powiem, iż dla mnie żenujące jest zaczepianie nieznajomych dziewczyn(czy też pogwizdywanie na ich widok). Robią to (juz wsławieni tutaj) robotnicy. Nie jestem żadną dupą, nie latam w mini i nawet nie wyglądam na swój wiek (dziś po ścięciu włosów wyglądam jak nastoletnia dziewczynka ;))a jak przechodze obok nich to ku..wa zawsze muszą coś skomentować. Ech a ja taka nieśmiała jestem ... ;( To tyle ode mnie :). Może być? Odpowiedz Link
maginiak Re: od siebie. Normalnie jakbym została wywołana 30.06.06, 11:12 no widzisz, jak się postarasz to daje radę :) i do tego masz jedną kurwę mniej do odpuszczenia! czy to nie cudowne? P.S. Natko, następną razą nie bierz mnie tak do siebie, naprawdę! no chyba, że chcesz :) Odpowiedz Link
aard A ponadto Nato 30.06.06, 11:19 nie bierz czasem do siebie tego, że się Maginiak potknęła! Naprawdę! ;) Odpowiedz Link
dziad_borowy A ponadto Nato 30.06.06, 11:35 A juz z cala pewnoscia nie mozna brac do siebie, ze Maginiak cos wylala:-) Dzierżżż!!!! Odpowiedz Link
cassani kilka lat temu jak była dyskusja o NATO 30.06.06, 13:15 i naszym wejściu do Paktu, miałem w akademiku sąsiadke o imieniu Donata, któRa była pojebana i się ciągle skarżyła na nas u kierowniczki (jak patrzę z perspektywy - słusznie). Kiedyś w czasie dziennika tv piliśmy (jak to w czasie dziennika w tamtych czasach) no i był jakiś reportaż o naszym wejściu do Nato, mój już lekko ugotowany kolega zerwał się od stołu zaczął napierdalać w ścianę od strony sąsiadki Donaty i sie drzeć: MY CHCEMY WEJŚĆ DO_NATO!!! Odpowiedz Link
aard Ja 12 marca też dobrze zapamiętałem 30.06.06, 14:08 tamtego dnia poszedłem na coś do kina :p Odpowiedz Link
aard PS. 30.06.06, 14:09 Zdaje się że na "Ogniem i mieczem" albo na "Pana Tadeusza". Jeden polski chuj :p Odpowiedz Link
cassani oj 30.06.06, 14:27 to okropny chuj żeś wybrał. ja kiedyś dostałem darmową wejściówke na QuoVadis i byłem pardziej umęczon jak tamci chrześcijanie. Odpowiedz Link
aard ojoj! 30.06.06, 14:51 Quo Vadis najgorsze z nich wszystkich! Niestety też dostałem kiedyś wejściówkę. Od rodziców :p Odpowiedz Link
cassani Re: ojoj! 30.06.06, 15:08 wierzę na słowo. nie oglądałem nic z ostatniej "biegunki szkolnych hitów" poza QuoVadis. QuoVadis utwierdziło mnie iz ta wstrzęmięźliwość była słuszna! Odpowiedz Link
huann Re: ojoj! 30.06.06, 23:20 cassani napisał: > wierzę na słowo. nie oglądałem nic z ostatniej "biegunki szkolnych hitów" poza > QuoVadis. QuoVadis utwierdziło mnie iz ta wstrzęmięźliwość była słuszna! co to jest SIPTU? Odpowiedz Link
nata82 Re: A ponadto Nato 01.07.06, 07:54 aard napisał: > że się Maginiak potknęła! No to podnosimy, podnosimy. PO co kobieta ma tak leżeć potknięta. Odpowiedz Link
szprota kiedy Maginiak 01.07.06, 10:49 jest tak surrealna, że najpierw się położyła, a potem potknęła. Odpowiedz Link
nata82 Re: od siebie. Normalnie jakbym została wywołana 01.07.06, 07:53 maginiak napisała: >czy to nie cudowne? cudowne, wspaniałe - normalnie orzeszki w miodzie ;). Będą inne powody do kurew :D - nawet całkiem niedługo :(. Juz się boję. Brrrr > P.S. Natko, następną razą nie bierz mnie tak do siebie, naprawdę! no chyba, że > chcesz :) Ojej, nie chcę, nawet nie chciałam - juz oddaję, oddaję. A mama uczyła, żeby od obcych nie brać. Echh Odpowiedz Link
huann Re: od siebie. Normalnie jakbym została wywołana 01.07.06, 23:33 nata82 napisała: >A mama uczyła, żeby od >obcych nie brać. Echh ale to Swój Maginiak jest!Swój! :] Odpowiedz Link
huann Jenois maxima & mów mi tak jeszcze 27.07.06, 12:07 i na tym poprzestanę. osoba, której ten post dotyczy zrozumie z całą pewnością, jeśli tylko go przeczyta, bo osoba ta ma tę JEDNĄ zaletę, że jest osobą inteligentną. to wszystko, co mam w tej kwestii do powiedzenia, resztę symbolicznie w kwestii forumowej załatwia kolor szary. przepraszam wszystkich niezorientowanych, a chwilowo być może zainteresowanych powyższym za hermetyczność tego akurat posta, ale z góry zapowiadam, że jakichkolwiek dalszych wyjaśnień z mojej strony na forum nie będzie. Odpowiedz Link
cassani no ładnie 27.07.06, 14:27 teraz każdy sobie to wziął do serca. Ja nie wiem, nie wiem... Odpowiedz Link
maginiak Spokojnie Cassani, to nie o Tobie 27.07.06, 15:06 Przecież Huaś wyraźnie napisał, że ta osoba jest inteligentna :-P Odpowiedz Link
dziad_borowy Wybacz Cassano 27.07.06, 15:32 ale w takich okolicznosciach nie moge Ci przytaknac. W przeciwienstwie do Maginiaczka, ktoremu przytakuje ochoczo taktak. Ja rowniez wlasnie po tym zdaniu Huanny poznalem, zem bez winy:-) Dzierżżż!!! Odpowiedz Link
cassani brajcie - przykro mi 27.07.06, 16:41 Tyś jeden inteligentny na tym forum. ja profilaktycznie: [i] Odpowiedz Link
brite gdzie tam 27.07.06, 22:21 ma inteligencja idzie w parze z ignorancją - nie wiedziałem, że Sosnowiec to nie Śląsk! Odpowiedz Link
szprota nie przejmuj się 27.07.06, 22:59 Maginiak to kiedyś pytała Dziada, gdzie są Katowice! o mnie to też nie. oprócz tego, że jestem inteligentna, mam jeszcze inne zalety. np zmrożony na kość budyń kawowy :D Odpowiedz Link
szprota błysk geniuszu pani Sobeckiej 22.10.06, 13:16 "Jak podkreślała Anna Sobecka (RLN), istotną cechą rodziny jest wielodzietność. Jej zdaniem, każda taka rodzina powinna otrzymać mieszkanie ze specjalnego funduszu mieszkaniowego. "Rodziny, które nie wychowują dzieci, winny być obciążone podatkami, ponieważ nie uczestniczą w trudzie budowania społeczeństwa" - mówiła." całość tu: wiadomosci.onet.pl/1420360,11,item.html coraz bardziej dochodzę do przekonania, że aktualnie rządzącym zależy na tym, by nas było jak najwięcej i byśmy byli jak najgłupsi (vide cassus amnestii maturalnej). ciekawe, dlaczego. Odpowiedz Link
huann dlatego, że najgłupszymi najłatwiej rządzić. 22.10.06, 13:24 w odpowiedzi najwyższy czas stworzyć program "Co z tą Anglią?" a następnie wdrożyć :/ Odpowiedz Link
szprota zawsze nam pozostaje 22.10.06, 13:35 shandlować wykształcenie na <a href="http://orly-sokoly.blogspot.com/2006/10/bransoleta-zajefajna-i-miazdzaco.html"> allegro</a> Odpowiedz Link
szprota pocieszające jest 22.10.06, 13:36 że najgłupsi najpiękniej handlują: orly-sokoly.blogspot.com/2006/10/bransoleta-zajefajna-i-miazdzaco.html Odpowiedz Link
nata82 Jenois maxima 23.10.06, 20:12 w ostatnim czasie miałam tyle żenujących sytuacji, ze aż wstyd o nich pisać :]. MAXIMA na MAXA Odpowiedz Link
aard Napisz, napisz 24.10.06, 10:10 Chodzi o to, żebyśmy i my się pobawili, nie bądź sobek ;) Odpowiedz Link
nata82 echhh 26.10.06, 23:19 to moze tylko chociażby z ostatniej nocy: - za dużo wypiłam co spowodowało nieuniknione w tej sytuacji wymioty.Buuuu Powiedzenie "rzygać jak kot" doskonale oddaje jak przyjemne mi wczoraj było :/. - do domu wróciłam po pierwsze - bez swetra po drugie - bez dokumentów* po trzecie i najważniejsze - bez komórki :((( (generalnie czuję się teraz jak bez ręki)KURWA:((( ale wyciagam wnioski - koniec z piciem na jakieś hmmm 2 miesiące powiedzmy :] * dokumenty na szczęście ktoś znalazł i dzis zwrócił za 4 LECHY Odpowiedz Link
vauban Re: echhh 26.10.06, 23:48 4 Lechy ? Drożyzna :( Kiedyś się kurwa, takie rzeczy robiło gratis. A teraz, kurwa, tylko w Erze ? Odpowiedz Link
szprota zaERAz 27.10.06, 00:18 ja bym ewentualnie za darmo. no, ostatecznie za słój nutelli :D Odpowiedz Link
szwagier_borowy Huh, niezły numer z Ciebie! ;) 27.10.06, 11:59 chociaż w sumie my z dziadkiem w boru... Odpowiedz Link
nata82 Re: Huh, niezły numer z Ciebie! ;) 27.10.06, 18:42 :) wiem, wiem a taka niepozorna jestem :>. Powiedzmy, że odrabiam sobie za poprzednie lata ;] P.S. dostałam komórkę od siostry - ale tylko na 2 miesiące - potem będę kombinować :) Odpowiedz Link
nata82 Re: a w jakiej sieci? [nt] 28.10.06, 21:53 miałam w plusie - ale na szczęście na kartę Odpowiedz Link
szprota jak znam Aarda 29.10.06, 16:27 to delikatnie sugeruje, że już najwyższy czas się szprotkać oraz ogólnie zadzierzgnąć więzi. popieram. Odpowiedz Link
huann a co z witajwinnnkami? 29.10.06, 22:49 ostatni dzień października miesiącem wzeszedł i cośtam mlaszcze za dzierżborem? Odpowiedz Link
aard jakoś się zgubiłem 30.10.06, 11:42 to już jutro? Hm. Nie no, ja w sumie chętnie. Ale nie wiem, czy wchodzi. Znam dać niejakiej Mag.gie, żaby tu zajrzała. Odpowiedz Link
huann jutro jest wigilia 30.10.06, 16:27 wszystkich świętych. w tym Mikołaja jakby co. Odpowiedz Link
aard Na początek najbliższa sobota wchodzi 30.10.06, 11:44 Przypominam bowiem o: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10322&w=13707204&a=51210625 Odpowiedz Link
nata82 Na początek najbliższa sobota wchodzi 02.11.06, 08:45 jak najbliższa , to pewnie dam radę :) Odpowiedz Link
aard o! :) 02.11.06, 13:41 To odbierz maila gazetowego i czuj się osobiście zaproszona do jaardskini surrealizmu :) Odpowiedz Link
aard Nato 02.11.06, 15:23 wygląda :) A wyspanie się zawczasu by się nam wszystkim przydało, a nikomu nie wyjdzie :p Odpowiedz Link
szprota no i właśnie szkoda 03.11.06, 16:50 chciałabym móc czasem odespać na zapas. np dziś bym pospała 16h i weekend miałabym wolny od spania. Odpowiedz Link
huann <JEB> 03.11.06, 15:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13380&w=51318132 a Szproto pamiętasz jakeśmy swego czasu wymyślali modelową polską rodzinkę? gdzie jej tam do powyższej! Odpowiedz Link
szprota bo myśmy się wzorem Szatana 03.11.06, 16:55 posiłkowali doniesieniami z kolorowej prasy! Odpowiedz Link
szprota hm. 04.11.06, 21:16 nie, dziś była picca, jednak się już wstrzymam od żarcia :P Odpowiedz Link
kolodziejo Re: hm. 04.11.06, 23:14 GENOIS nie JENOIS. I cały post do wyrzucenia. Szprota > dobre (nie będę biegł, nie będę biegł!) Odpowiedz Link
aard Re: Ciołodziejo ,aaaaa, powiedziałem to słowo!> 05.11.06, 00:04 a dziś był mąty pajton z dwoma szczytami kilimandżaro i skokiem przez kanał lamansz! Odpowiedz Link
huann na czwórce 05.11.06, 00:18 odcinek o sprzedaży teriera jako kota albo rybki. między innymi. Odpowiedz Link
aard aha, przepraszam 05.11.06, 00:23 bo mnie się zdawało, że tutaj pisałem o filmie. MP oczywiście na czfurce. Odpowiedz Link
szprota kiedyś jak ognia tu unikałam polityki 08.11.06, 21:50 ale powoli odchodzą w zapomnienie czasy, gdy polityka kończyła się na metr ode mnie: serwisy.gazeta.pl/metro/1,75931,3724492.html Posłowie pracujący nad "Narodowym programem wspierania rodziny" chcą ustawowo ograniczyć używanie środków antykoncepcyjnych. - Prowadzą do niepłodności - twierdzą autorzy projektu Kilkudziesięciu posłów PiS, LPR oraz Ruchu Ludowo-Narodowego pracuje nad projektem ograniczającym używanie tabletek antykoncepcyjnych i prezerwatyw. Pomysł powstaje w ramach pakietu ustaw składających się na "Narodowy program wspierania rodziny", którym już niebawem zajmie się rząd. Antykoncepcja prowadzi do niepłodności - Polska rodzina jest zagrożona, bo mamy mało urodzeń. A prezerwatywy są jednym z nich - twierdzi Anna Sobecka z Ruchu Ludowo-Narodowego. - Antykoncepcja rozregulowuje organizm kobiety i prowadzi do niepłodności - alarmuje z kolei Marian Piłka z PiS, który od dawna był orędownikiem walki ze środkami antykoncepcyjnymi. Według niego problem z niepłodnością ma w Polsce blisko milion kobiet. Jak posłowie chcą ograniczać używanie środków antykoncepcyjnych? Proponują umieszczanie haseł ostrzegających przed skutkami ich używania. Chcą, by na każdym opakowaniu prezerwatyw i pigułek pojawiły się przestrogi podobne do tych, które umieszczane są na papierosach. Innym pomysłem jest zorganizowanie kampanii społecznej z budżetu ministerstwa zdrowia, informującej o zagrożeniach związanych z używaniem antykoncepcji. - Trzeba przerwać to milczenie - postuluje poseł Marian Piłka. - Młodzi ludzie nie mają żadnej wiedzy na ten temat. A przecież to tak samo duże zagrożenie jak narkotyki czy papierosy - dodaje. Co ciekawe, resort zdrowia wcale nie wyklucza, że się w tą akcję włączy. - Nie jest wcale tak, że antykoncepcja nie jest szkodliwa - mówi Jarosław Pinkas, wiceminister zdrowia - Faktycznie, należałoby doprowadzić do lepszego informowania o tych zagrożeniach. W dużej kwestii ten obowiązek powinien spoczywać na lekarzach ginekologach - twierdzi. Niepotwierdzone badania posła Piłki Walczący z antykoncepcją poseł Piłka podpiera się badaniami, które mają świadczyć o tym, że m.in. prezerwatywy zwiększyły niepłodność u kobiet. Zapytani o nie naukowcy i lekarze dziwią się. Twierdzą, że takich badań nigdy nie było i nie ma. - Żadna poważna publikacja medyczna nie opublikowała takiej tezy - mówi dr Anna Marzec-Bogusławska z krajowego centrum do spraw AIDS. Dr Stanisław Radowicki, krajowy konsultant do spraw ginekologii i położnictwa: - Jedna ze starych metod leczenia niepłodności to właśnie podawanie pacjentkom przez określony czas tabletek antykoncepcyjnych - podkreśla. Rząd zajmie się "Narodowym programem wspierania rodziny" w przyszłym roku. Zadecyduje, czy program wejdzie w życie i na jakiej zasadzie. Odpowiedz Link
vauban Re: prezerwatywa albo zdrowie, minister ! 08.11.06, 21:58 Niebawem odpowiednie ministerstwo obwieści nam całą, szokującą prawdę o niebywałej wprost szkodliwości używania noża i widelca przy jedzeniu. Oczywiście zabronią. A potem powoła się Komitet Od Rodzenia, i antykoncepcja nie będzie potrzebna - wszystko załatwi Komitet ! Niech żyje prawo i sprawiedliwość i rodzina słowem silna ! Amen ! Alle buja, alle buja ! Hopsasanna ! Jak wesoło ! Ćwir, ćwir ! Odpowiedz Link
szprota ano właśnie 08.11.06, 22:06 nie dalej jak dziś pisałam na FL, że mam kupę szczęścia, że żyję w świecie, gdzie ludziom bardziej przeszkadza, kto z kim sypia, a mnie się udało trafić w tym względzie do większości, niż czyjś wzrost. a co za różnica, się pytam, i na którą z tych cech miałam jakikolwiek wpływ. w tym wypadku zaś mniej mi śmieszno, a bardziej straszno. w coraz mniejszym stopniu mam możliwość podjęcia decyzji o braku dzieci nie musząc jeszcze dawkować sobie szklanki wody zamiast. Odpowiedz Link
huann bo 08.11.06, 23:38 moje miasto to Białystok <la-la> moje życie to Białystok <la-la> Odpowiedz Link
vauban Re: swoją drogą 09.11.06, 00:07 To chyba Kurt Weil napisał, długo potem Kazik zaśpiewał tak : "Wy, którzy stale nas uczycie, ------------------------------- Zarobić dajcie na uczciwe życie, A potem róbcie ewidencję ciąż". Najbardziej w życiu mnie wkurwia, kiedy ktoś mnie poucza, co byłoby dla mnie lepsze i dlaczego ojcostwo, na przykład. No, nie lubię tego i już. Odpowiedz Link
szprota otóż to 09.11.06, 11:07 przy takim podejściu "my wiemy, co dla was najlepsze" człowiek ma nieodparte wrażenie, że się go traktuje jak osobę niezdolną do podejmowania jakichkolwiek decyzji. Odpowiedz Link
szprota Jenois maxima 20.01.07, 22:39 Jan Mazoch, który dzisiejszych zawodów Pucharu Świata w Zakopanem napewno nie będzie miło wspominał, od ponad 3 godzin leży nieprzytomny w jednym w zakopiańskich szpitali. Lekarze robią wszystko co w ich mocy, póki co podjęli decyzję o operowaniu Czecha. Czechowi zostało już zrobione badanie USG brzucha. Przeszedł on już także tomografię komputerową i badanie klatki piersiowej, ponieważ było podejrzenie połamania żeber. Teraz czeski skoczek oczekuje na operację. Pewne jest już, że Jan Mazoch ma ciężki uraz czaszki, co zapewne nie może być dobrą wiadomością dla wszystkich oczekujących na wieści ze szpitala. "Boimy się, że mogło dojść do obrażeń śródczaszkowych; w USG brzucha stwierdziliśmy ślad płynu, a to może oznaczać, że może być jakieś krwawienie" - powiedział lekarz opiekujący się zawodnikiem naszych południowych sąsiadów. Radio Zet podało informację mówiącą o tym, że stan Mazocha jest krytyczny. Wnuk Jiriego Raski został podlączony do respiratora. Radio to poinformowało takze o możliwym przewiezieniu czeskiego zawodnika do ośrodka specjalistycznego w Krakowie. Miejmy nadzieję, że operacja Czecha przebiegnie dobrze i sam zawodnik szybko powróci do skakania. źródło (za Huann) www.skocznia.net/733,pokaz,nowosci.html zdrowy czy nie, żywy czy nie, niech skacze ...? aha, no i dziennikarzynie przydałaby się powtórka z reguł razem czy osobno, ale może to nie wykształciuch, a amneściuch. Odpowiedz Link
szprota czy ktoś może wysłać Sobecką na leczenie?! 30.01.07, 14:22 a najlepiej cały Pis. niech, kurwa, memuary piszą, jak im się nudzi, a przestaną mi w macicę zaglądać!!! fragmenty artykułu: " Co najmniej czwórka dzieci, pracujący ojciec i matka zajmująca się domem - to idealny model rodziny według posłów PiS. Kto dorobi się takiej gromadki, może liczyć na darmowe wejścia do kina i teatru, a nawet tysiąc złotych co miesiąc." "- Jeśli chcemy, aby rodzina była zdrowa moralnie, nie widzę możliwości, aby matka pracowała - argumentuje Anna Sobecka, posłanka niezrzeszona." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3884183.html Odpowiedz Link
szprota dla mnie żenujące 10.04.07, 13:43 Linie lotnicze Northwest Airlines odwołały lot z Las Vegas do Detroit, ponieważ bezpośrednio przed startem maszyny kapitan przeklinał, rozmawiając przez komórkę w samolotowej łazience. - Kapitan użył brzydkich słów - potwierdził Ian Gregor, rzecznik Federal Aviation Administration. - Kiedy do samolotu wsiadali już pierwsi pasażerowie, pilot wyszedł z kokpitu, zamknął się w toalecie i tam kontynuował konwersację. Ludzie, którzy wchodzili na pokład, słyszeli w jaki sposób zakończył rozmowę - mówił. Gdy jeden z pasażerów zwrócił kapitanowi uwagę na nieodpowiedni dobór słownictwa, ten w dosadnych słowach obraził również jego. W rezultacie linie Northwest Airlines odwołały lot, a na pokład maszyny wkroczyli policjanci. - Po krótkiej rozmowie funkcjonariusze uznali, że nie ma potrzeby badania trzeźwości pilota - stwierdził Gregor. - Northwest bada całą sytuację. Przeprosiliśmy wszystkich pasażerów za niedogodności i zapewniliśmy im posiłki oraz miejsca w hotelach - czytamy w oświadczeniu firmy. Na pokładzie Boeinga 757 było 180 osób. Odpowiedz Link
dziad_borowy Re: bo kapitan 10.04.07, 23:13 Ostatni jesli jest wilkiem morskim. Bo jesli szczurem ladowym to spierdala najpierwszy. Dzierżżż!!! Odpowiedz Link
huann Re: bo kapitan 10.04.07, 23:15 a jeśli jest świnką, po prostu świnką złą karbowaną różową ażurową z przepierzeniem gołąbkiem pokoju? Odpowiedz Link
dziad_borowy Re: bo kapitan 10.04.07, 23:26 A jeśli jest świnką, po prostu świnką złą karbowaną różową ażurową z przepierzeniem gołąbkiem pokoju to siedzi i kwiczy. I placz i zgrzytanie zebow. I sodoma i gomora. I pawel i gawel. I lech czech i rus. I zwirko i muchomorko. Ijaijaooooooo!!!! Dzierżżż!!! Odpowiedz Link
breblebrox Re: bo kapitan 10.04.07, 23:28 dziad_borowy napisał: > Bo jesli szczurem ladowym to spierdala > najpierwszy. Chyba że jest nietoperzem niebieskim. Odpowiedz Link
szprota tu powinna zająć stanowisko 10.04.07, 23:52 bieski_toperz. aleśmy dawno jej nie widzieli :( Odpowiedz Link
szprota Hm. Pewnie przesadzam 09.06.07, 23:11 Ale coś mi szepcze, że coraz nam bliżej do państwa wyznaniowego... Od września będzie wliczana do średniej ocen - zdecydował minister edukacji Roman Giertych. Rozporządzenie podpisze do końca czerwca Minister ogłosił to wczoraj na spotkaniu dyrektorów Wydziałów Katechetycznych wszystkich diecezji w Warszawie. - Jeżeli już uczeń chodzi na religię, niech traktuje ten przedmiot poważnie - tłumaczył na konferencji prasowej. Lekcje religii nie są w polskich szkołach obowiązkowe. Dla uczniów niezainteresowanych szkoły mogą organizować zajęcia z etyki. Niewiele jednak się na to zdecydowało - tylko 353 szkoły. W pozostałych ponad 32 tysiącach szkół nie ma alternatywy dla tych, którzy nie chodzą na religię. www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4212443.html Odpowiedz Link
lavinka Re: Hm. Pewnie przesadzam 09.06.07, 23:38 To jak to się będzie wliczać do średniej? Nie chodził na religię? Zero na cenzurce? ;-))) A jak ktoś wyznaje Islam? ;-))) lav Odpowiedz Link
szprota Re: Hm. Pewnie przesadzam 10.06.07, 00:44 Po prostu religia wystąpi na cenzurce i opcjonalnie zawyży średnią. Z czego wniosek, że uprzywilejowani będą wierzący, a przynajmniej uczęszczający na katechezy. A jak ktoś wyznaje islam, to się nauczy jako rzecze kościół katolicki. A wystarczyłoby zamienić to na religioznawstwo, skoro już tak musimy w tym kraju karmić ducha. Przez dwa lata poznajemy wszystkie najważniejsze religie świata, a w ostatnim roku sobie wybieramy tę, którą chcemy zgłębiać. Czemu nie? Blisko by było temu przedmiotu do historii sztuki i antropologii, pewnie i geografii nawet. I dowiedziałyby się dzieciaki, czemu Mahometanie nie lubią psów, a w Tybecie powiewają na sznurkach kolorowe szmatki, i może ciut otwartości łba zaliczyły. Odpowiedz Link
lavinka Re: Hm. Pewnie przesadzam 15.06.07, 02:21 No coś Ty, jak by w Polsce wprowadzili religioznawstwo w szkołach to by pewnie wszyscy przeszli na buddyzm i nie byłoby komu dawać na tacę ;-) Pełny odlot i Nirvana :) lav Odpowiedz Link
szprota Nie byłoby to takie złe 15.06.07, 10:58 Nie spotkałam jeszcze agresywnego czy nietolerancyjnego buddysty, a swego czasu widywałam ich naprawdę wielu. Ale oni też zbierają składki na budowy sang czy przyjazdy lamów :) Odpowiedz Link
lavinka Re: Nie byłoby to takie złe 15.06.07, 16:57 Zaraz czy to Ci co sobie stukają na takich małych bębenkach? :) Odpowiedz Link
huann Re: Nie byłoby to takie złe 15.06.07, 21:29 na wielu blaszanych bębenkach. ich cesarzem jest OTtokarczuk, a do bycia papieżem pali się G.Grass. straszni są normalnie. Odpowiedz Link
szprota Re: Nie byłoby to takie złe 16.06.07, 00:50 I są puści jak murzyńskie bębenki, jak się zapuszczą w głęboką medytację. Tak. Aha, ale częściej pukają nie w bębenki. Odpowiedz Link
mag.giaard Jenois maxima!!!!!!!!!!!!!!! 10.07.07, 18:51 Weź dzieci i idź z nimi do Parku Rozrywkowego Imienia Generała Badena-Powella Lorda of Giwella - takie polecenia będzie można wkrótce usłyszeć w wielu łódzkich domach. Radni chcą zmienić nazwę Parku Rozrywkowego. I paru ulic. W Łodzi szykuje się kolejna rewolucja. Sam przewodniczący rady miejskiej Maciej Grubski (PO) przygotował projekt zmiany nazwy Parku Rozrywkowego. Ma otrzymać patrona twórcy skautingu Roberta Badena-Powella. W 1929 roku król angielski nadał mu tytuł Lord of Gilwell. Maciej Grubski: - Zgłosiła się do mnie pani Ewa Grabarczyk, zastępca komendanta hufca, aby nazwać park imieniem twórcy skautingu. Jej argumentacja była słuszna. Ewa Grabarczyk jest szwagierką Cezarego Grabarczyka, posła PO i szefa Platformy w Łódzkiem. - Tak moja szwagierka jest zastępcą komendanta - przyznaje poseł Cezary Grabarczyk, ale zaznacza, że on nie pośredniczył w tej zmiany nazwy parku. Jeśli radni przegłosują zmianę - a na to się zanosi - park będzie nosił nazwę: Parku Rozrywkowego Imienia Generała Badena-Powella Lorda of Giwella. Generał Baden-Powell: życiorys PiS: zamiast "Przyjaźni" chcemy księdza i świętego Radni PiS chcą natomiast, aby zamiast al. Przyjaźni na Widzewie powstały dwie nowe ulice: księdza Zdzisława Wujaka (fragment od ul. Puszkina do ul. Augustów) i św. Brata Alberta Chmielowskiego (odcinek od ul. Puszkina do ul. Widzewskiej). Kim był Św. Brat Albert Chmielowski Ksiądz Wujak wybudował parafię Matki Boskiej Jasnogórskiej na Widzewie, w okresie stanu wojennego organizował spotkania z działaczami "Solidarności" i wydawał potrzebującym odzież i żywność sprowadzaną z Zachodu. Koło gospodyń wiejskich chce Plocka Radna Agnieszka Nowak z PO przygotowała uchwałę, aby jedna z ulic na Retkini nosiła nazwę Franciszka Plocka (bezimienna ulica między ul. Pienistą a ul. Maratońską). Plocek był mieszkańcem Retkini. Brał udział w wojnie 1920 r. W okresie międzywojennym wstąpił do BBWR i został posłem, a potem senatorem. Aresztowany przez gestapo, a po wojnie prześladowany przez bezpiekę. Przy tej ulicy nie ma domów ani instytucji. Dlaczego więc ją wybrano? - Zgłosiły się do mnie kółka rolnicze, koło gospodyń wiejskich, przedstawiciele ochotniczej straży pożarnej i wskazali kawałek ulicy, by nazwać go imieniem Franciszka Plocka, a ja się na to zgodziłam - mówi radna Agnieszka Nowak. LiD likwiduje ulicę Błogosławionego Anastazego Pankiewicza A radni LiD zamierzają naprawić błąd rady miejskiej z marca i przywrócić nazwę ulicy Spornej. Teraz jest sytuacja kuriozalna: radni podzielili ulicę Sporna na trzy odcinki. Począwszy od ul. Zagajnikowej idziemy prosto najpierw ul. Sporną. Dalej - za skrzyżowaniem z Wojska Polskiego - idziemy już ul. Błogosławionego Anastazego Pankiewicza, która następnie przechodzi w ulicę... Sporną. Przeciwko zmianie nazwy protestują pracownicy szpitala pediatrycznego, który jest potocznie nazywany "szpitalem na Spornej" (oficjalnie jest to szpital im. Marii Konopnickiej). I mimo marcowej uchwały nadal ta nazwa funkcjonuje. Nikt nie używa nazwy "szpital przy Pankiewicza". Nawet sami ojcowie bernardyni, którzy lobbowali na rzecz zmiany nazwy ulicy, są chyba nie do końca do niej przekonani, bo na stronie internetowej www.bernardyni.ofm.pl znajdujemy informację, że prowadzą katolickie liceum im o. Anastazego Pankiewicza przy ul. Sporna 71/73. Witold Rosset, radny Lewicy i Demokratów, przygotował projekt uchwały o powróceniu do jednolitej nazwy "ul. Sporna". - Rada miejska podjęła błędną decyzję. Ta zmiana wprowadziła chaos topograficzny, ponieważ mamy teraz dwie ulice Sporne przedzielone ul. Błogosławionego Anastazego Pankiewicza. Najwyższy czas tę pomyłkę naprawiać - mówi Witold Rosset. Błogosławiony Anastazy Pankiewicz Co ich opętało? Zmiana nazw ulic w ogóle irytuje opozycję. - Nie wiemy, co opętało przewodniczącego Grubskiego! Przecież to jakaś paranoja! - mówi Dariusz Joński, szef klubu radnych LiD. Co radnych opętało? Nieoficjalnie mówi się realizacji zobowiązań wyborczych radnych. W czasie kampanii obiecali środowiskom związanym z parafiami, że "przechrzczą" niektóre ulice. Maciej Grubski tłumaczy to tym, że do radnych zgłaszają się łodzianie z prośbą o nazwanie ulicy. - I co mamy w takiej sytuacji zrobić? - pyta przewodniczący. Pracowici radni Łódzcy radni V kadencji pracują dopiero dziewiąty miesiąc, a już zmienili nazwę dwóm ulicom, nadali nazwę jednej bezimiennej ulicy i placowi przez kościołem. Zmienione ulice to al. Grzegorza Palki (w miejscu fragmentu ul. Strykowskiej) ul. Błogosławionego Anastazego Pankiewicza zamiast kawałka ul. Spornej. Przestrzeń przed kościołem Matki Boskiej Zwycięskiej została nazwana plac Ofiar Zbrodni Katyńskiej. Na Nowym Józefowie pojawiła się nowa ul. Kinga C. Gillette. To dotychczasowy urobek łódzkich radnych w sprawie nazewnictwa ulic. Ale dziś i jutro radni w tej dziedzinie rozwiną skrzydła. Dla porządku przypomnijmy tylko, że nie udało się radnym zmienić ul. Roosevelta na ul. ks. Miecznikowskiego ], bo nie zgodzili się mieszkańcy domów przy ul. Roosevelta. Źródło: Gazeta Wyborcza Łódź miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4304500.html Odpowiedz Link
szprota NB, Huann sfocił ulicę Żileta 10.07.07, 22:07 Jak to co ich opętało. Nerwica natręctw objawiająca się działaniami pozornymi. Odpowiedz Link
szprota Jenois matura 11.07.07, 21:50 Przykłady zadań maturalnych z WOS i odpowiedzi Zadanie I (poprawnie rozwiązał co ósmy uczeń) Napisz nazwiska postaci odpowiadających przedstawionym biogramom. (Biogramów było pięć, nazwiska do odgadnięcia to: Ronald Reagan, Willi Brandt, Michaił Gorbaczow, Margaret Thatcher, Robert Schuman. Podajemy dwa przykłady). - Zmarły w 2004 r. prezydent USA (...) Narzucił ZSRR wyścig zbrojeń, co pogorszyło sytuację ekonomiczną tego kraju. Popierał polskie dążenia do niepodległości, w tym działalność NSZZ "Solidarność". Poprawna odpowiedź: Ronald Reagan. Przykładowe odpowiedzi maturzystów: Waszyngton, Osama Bill Laden, Lech Wałęsa. - Przywódca ZSRR w latach 1985-1991. Jedyny prezydent ZSRR. Zapoczątkował proces transformacji ustrojowej, tzw. pierestrojkę (...) Poprawna odpowiedź: Michaił Gorbaczow. Przykładowe odpowiedzi: Lenin, Stalin, Wałęsa, Breżniew, Chruszczow, Juszczenko. Zadanie II (poprawnie rozwiązał co trzeci maturzysta) Podaj nazwy środków odwoławczych od wyroków wydawanych w Polsce przez sądy I i II instancji. Poprawna odpowiedź: apelacja i kasacja. Przykłady odpowiedzi: więzienie, poprawczak, dowody i świadkowie, domy dziecka, odsiedzenie wymierzonej kary. Zadanie III (poprawnie odpowiedział co drugi zdający): Rozwiń skróty nazw partii politycznych. Przykładowe odpowiedzi: PiS - Posłowie i Senatorowie, Polska Izba Sądownicza, Polska i Sprawiedliwość. PO - Przysposobienie Obronne, Partia Obrony, Prawo Obywatelskie, Polskie Obywatelstwo. SLD - Stronnictwo Ludowo-Demokratyczne, Służba Demograficzna, Sojusz Lewicy Demograficznej, Stowarzyszenie Ludu, Solidarność. Zadanie IV (poprawnie rozwiązał co piąty zdający) Podaj cztery sytuacje, w których marszałek Sejmu do czasu wyboru nowego prezydenta RP wykonuje jego obowiązki. Poprawna odpowiedź: Śmierć prezydenta, zrzeczenie się urzędu, stwierdzenie nieważności wyboru prezydenta RP, złożenie prezydenta RP z urzędu orzeczeniem Trybunału Stanu. Przykładowe odpowiedzi: Gdy go nie może zastąpić brat bliźniak, gdy trzeba podjąć ważną decyzję, w momencie niemocy zdrowia, w razie złapania na gorącym uczynku prezydenta RP, w czasie udanego zamachu na życie prezydenta. Z zaleceń Centralnej Komisji Egzaminacyjnej po egzaminie z WOS: "Uczniowie powinni zwracać większą uwagę na przemyślany i potwierdzony posiadaną wiedzą wybór przedmiotu egzaminacyjnego, który wymaga dobrej orientacji w wydarzeniach społecznych, kulturalnych i politycznych". Podyskutuj o niewiedzy maturzystów na forum Źródło: Duży <a href="http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4297671.html>Format</a> Odpowiedz Link
vauban Re: Jenois matura 11.07.07, 22:05 Tak, mnie też się to spodobało. Pewnie chodziło o te same panny, co szukały Hegemonii na mapie Europy... Odpowiedz Link
szprota Re: Jenois maxima 30.07.07, 02:49 Podbijam ku czci pkp. Wprawdzie przestrzennie tym razem luksus (tej nocy na korytarzu w tamtą stronę długo nie zapomnę), ale czemu w opłacie za bilet nie ma ogrzewania? Nie mamy przed sobą upalnej nocy, a szczelności okien daleko do batyskafu... Odpowiedz Link
szprota Re: Jenois maxima 30.07.07, 08:28 Otóż PKP przyznało, że jest awaria ogrzewania. Znaczy go nie ma. W innych wagonach jest, więc można niby zabrać plecaki i rower - ale jest sens latać z tym wszystkim, by się przenieść na godzinę lub dwie? Wychodzi na to zresztą, że dwie - a jesteśmy już za Łowiczem i wleczemy się koło za kołem :@ Odpowiedz Link