05.03.12, 09:34
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11283955,Libijczycy_zdewastowali_cmentarz_wojenny__Zniszczono.html
Wiem, wiem, zaraz powiecie ze u nas tez sa idioci ktorzy dewastuja groby.
Ale nasi nie robia tego tak oficjalnie, w tak duzej grupie, w bialy dzien, nagrywajac akcje na video i chwalac sie nia w internecie.
Obserwuj wątek
    • ja.nusz Re: Dzicz 05.03.12, 10:15
      Prymitywne barbarzyństwo.

Mario, próbowałaś z góry przewidzieć komentarze, ale obawiam się, że ci nie wyszło.
      Uważam jednak za postęp, że nowe władze Libii potępiły, przeprosiły i obiecały ukarać sprawców.

PS.
      A gdyby tu lepian jeszcze był, to przypomniałby ci niszczenie muzułmańskich grobów na cmentarzu w Izraelu w celu uzyskania parceli pod budowę muzeum.
      Tego wprawdzie nikt nie filmował, ale jest to nie mniejsze barbarzyństwo.
      Nie usprawiedliwia to oczywiście tego, czego dopuścili się libijscy rebelianci.
      Na twoim miejscu zapytałbym podczas wycieczki do Ziemi Swiętej grzecznie któregoś przewodnika, jak to było z tym muzułmańskim cmentarzem - może dowiesz się prawdy z pierwszej ręki.

• maria421 Re: Dzicz 05.03.12, 11:36
        ja.nusz napisał:

> Prymitywne barbarzyństwo.
        >
        > Mario, próbowałaś z góry przewidzieć komentarze, ale obawiam się, że ci nie wys
        > zło.
        > Uważam jednak za postęp, że nowe władze Libii potępiły, przeprosiły i obiecały
        > ukarać sprawców.

Ciekawe na podstawie jakiego prawa ich ukarza.

> PS.
        > A gdyby tu lepian jeszcze był, to przypomniałby ci niszczenie muzułmańskich gro
        > bów na cmentarzu w Izraelu w celu uzyskania parceli pod budowę muzeum.
        > Tego wprawdzie nikt nie filmował, ale jest to nie mniejsze barbarzyństwo.
        > Nie usprawiedliwia to oczywiście tego, czego dopuścili się libijscy rebelianci.
        > Na twoim miejscu zapytałbym podczas wycieczki do Ziemi Swiętej grzecznie któreg
        > oś przewodnika, jak to było z tym muzułmańskim cmentarzem - może dowiesz się pr
        > awdy z pierwszej ręki.

Nie musze o to pytac w Jerozolimie, w internecie jest dosyc wiadomosci:

news.bbc.co.uk/2/hi/7715921.stm
        W momencie podjecia decyzji przez izraelski Sad Najwyzszy o likwidacji czesci cmentarza muzulmanskiego w Zachodniej Jerozolimie byl on od 50 lat nieuzywany.

Wedlug prawa polskiego :
        Z punktu widzenia prawa - cmentarz po upływie 40 lat od ostatniego pochowania może ulec likwidacji i jego teren może być przeznaczony na inny cel. Szczątki zwłok znajdujące się na terenie likwidowanego cmentarza powinny być przeniesione na inny cmentarz na koszt nabywcy terenu lub nowego jego użytkownika. Decyzję w tej sprawie podejmuje organ samorządowy w odniesieniu do cmentarzy komunalnych

www.olesnica.org/cmentarz_niemiecki.htm
        Przypuszczam, ze Izraelczycy maja podobne prawo. Nie wiem jednak czy zadbali o przeniesienie szczatkow na inny cmentarz. Jezeli nie, to jest to jedyny zarzut jaki mozna im postawic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka