manny-jestem 25.09.14, 18:05 www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/11119062/Incest-a-fundamental-right-German-committee-says.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria421 Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 25.09.14, 18:26 Swiat sie do gory nogami przewraca, drogi Manny:) Rada etyczna zaczela debatowac nad depenalizacja kazirodztwa, z 25 czlonkow 14 poparlo projekt, ale postanowienia rady nie sa wiazace dla rzadu. Tlem tej debaty byl proces przeciw rodzenstwu , wychowanemu osobno, ktore splodzilo razem kilkoro dzieci . P.S. Ciesze sie ze Cie tu widze, Manny. Odpowiedz Link
maria421 Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 25.09.14, 18:26 Tu niemiecki link: www.spiegel.de/panorama/justiz/inzest-ethikrat-empfiehlt-aenderungen-an-verbots-paragraf-a-993430.html Odpowiedz Link
astra18 Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 26.09.14, 07:56 maria421 napisała: > Swiat sie do gory nogami przewraca, drogi Manny:) > > Rada etyczna zaczela debatowac nad depenalizacja kazirodztwa, z 25 czlonkow 14 > poparlo projekt, ale postanowienia rady nie sa wiazace dla rzadu. > Tlem tej debaty byl proces przeciw rodzenstwu , wychowanemu osobno, ktore splod > zilo razem kilkoro dzieci . > > P.S. Ciesze sie ze Cie tu widze, Manny. No proszę, a jeszcze niedawno przekonywano mnie o "wzorcach cywilizacyjnych" na Zachodzie:) Odpowiedz Link
maria421 Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 26.09.14, 08:59 astra18 napisała: > No proszę, a jeszcze niedawno przekonywano mnie o "wzorcach cywilizacyjnych" na > Zachodzie:) Kto Cie przekonywal? Odpowiedz Link
astra18 Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 26.09.14, 09:07 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > No proszę, a jeszcze niedawno przekonywano mnie o "wzorcach cywilizacyjny > ch" na > > Zachodzie:) > > Kto Cie przekonywal? No kto?:))) Odpowiedz Link
maria421 Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 26.09.14, 09:11 astra18 napisała: > No kto?:))) Ja? Ja, ktora tu zakladam watki np. o "postepowym wychowaniu seksualnym" w Niemczech??? Astro, wez zaloz okulary, OK? Odpowiedz Link
astra18 Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 26.09.14, 09:33 maria421 napisała: "Ja? Ja, ktora tu zakladam watki np. o "postepowym wychowaniu seksualnym" w Niem > czech???" Miałam na myśli kontekst dotyczący naszych rzekomych kompleksów, dotyczących tego, co na Zachodzie uznane już za "wzór cywilizacyjny"a u nas traktowane po "barbarzyńsku". Dotyczyło to naszej dyskusji sprzed kilku miesięcy, i nie o wychowaniu seksualnym. Potraktujmy to jako off topic:) " Astro, wez zaloz okulary, OK? " I bez okularów widzę jakie są Twoje poglądy na temat "postępowego wychowania seksualnego", z którymi to Twoimi poglądami na ten temat - jak już chyba zauważyłaś - się zgadzam:) Wężykiem.....:) Odpowiedz Link
maria421 Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 26.09.14, 09:42 Astro, czy mogla bys dokladniej pisac o co Ci chodzi? Odpowiedz Link
astra18 Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 26.09.14, 13:09 maria421 napisała: > Astro, czy mogla bys dokladniej pisac o co Ci chodzi? Aaaaa..już nic:) Odpowiedz Link
manny-jestem Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 26.09.14, 14:30 Astro, Wybacz, ale fakt jest taki ze moze pod wzgledem zdgenerowania Polska jest po dobrie stronie mocy i nie popada w sidla cywilizacyjnego upadku Zachodu, ale pod wieloma wzgledami Polska t o jednak jest wciaz ze 150 lat za Murzynami :) Odpowiedz Link
astra18 Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 26.09.14, 14:42 manny-jestem napisał: > Astro, > > Wybacz, ale fakt jest taki ze moze pod wzgledem zdgenerowania Polska jest po do > brie stronie mocy i nie popada w sidla cywilizacyjnego upadku Zachodu, ale pod > wieloma wzgledami Polska t o jednak jest wciaz ze 150 lat za Murzynami :) Manny, cześć na początku moje listu:) Mój wpis dotyczył wymiany zdań międzi mną a Marią kilka miesięcy temu, ale chyba trochę "zachachmęciłam" i nie miałam już czasu rozwijać tego tematu. Co do Twojego zdania powyższego jak zgadzam się z 1-szą połową i cieszę się z tego. Nie popadam w kompleksy względem Zachodu co do wydumanych przez niego "wzorców". Co do drugiej częsci - musiałbyś przybliżyć temat, czy masz na mysli prawo, ustawy, gospodarkę itp. A z tymi "Murzynami" to uważaj - nasza politpoprawna UE rąbnęła karę za użycie tego określenia pewnemu "barwnemu", ze wzgldu na swoje poglądy, europosłowi:) > Odpowiedz Link
manny-jestem Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 30.09.14, 19:45 Chodzi na przyklad o poziom uslug Astro. Mam dwoje dzieci. Jedno rodzilo sie w Polsce drugie tu. Roznica w tym jak zona byla "obsluzona" w szpitalu jak niebo i ziemia. W tym kontekscie moja analogia dziala pieknie. Nasza dorba kolezanka rodzila w szpitalu w okolicy calkowicie murzynskiej gdzie cala obsluga lekarska byla taka. Jej pobyt w szpitalu to bylo take cos fantystycznego w porownaniu do tego co sie dzieje w polskich. Pare miesiecy temu w Polsce rodzila moja szwagierka. Jej doswiadczenie z polska obsluga szpitalna bylo takie jak nasze. Tragiczne. Odpowiedz Link
maria421 Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 26.09.14, 15:21 astra18 napisała: > Aaaaa..już nic:) Astro, ja wieksza czesc mojego zycia spedzilam na Zachodzie, jest to wystarczajaco dlugo zeby na Zachod trzezwo patrzec. Zachlysniecie sie Zachodem mija w czasie pierwszego roku emigracji, czyli u mnie od zachlysniecia sie minelo juz ponad 30 lat. Jest wiele rzeczy na Zachodzie z ktorych Polska moze brac przyklad. Ale jest tez wiele rzeczy z jakich przykladu nie powinna brac- do tych nalezy caly obyczajowy "postep" , idea "multikulti" i wszystko co tu czesto pietnuje. Odpowiedz Link
astra18 Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 26.09.14, 15:34 maria421 napisała: "Jest wiele rzeczy na Zachodzie z ktorych Polska moze brac przyklad. Ale jest te > z wiele rzeczy z jakich przykladu nie powinna brac- do tych nalezy caly obyczaj > owy "postep" , idea "multikulti" i wszystko co tu czesto pietnuje. " Zgadza się. I nie potrzeba wobec tego żadnych "wzorców cywilizacyjnych" stawiać. I tyle. Odpowiedz Link
maria421 Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 26.09.14, 15:39 astra18 napisała: > Zgadza się. I nie potrzeba wobec tego żadnych "wzorców cywilizacyjnych" stawiać > . I tyle. Zadnych zachodnich wzorcow cywilizacyjnych mam nie stawiac? Niemieckiej sluzby zdrowia, niemieckiego zdecydowanie nizszego poziomu korupcji, niemieckiej zdecydowanie wyzszej kultury politycznej tez nie? Odpowiedz Link
manny-jestem Re: MArio, co to sie tam u Was wyprawia? 26.09.14, 14:31 Ciesze sie ze Cie tu widze, Manny. == Dziekuje, MArio. Rozne rzeczy sie dzialy i nie mialem okazji forumowac , ale moze teraz troche wyszlo juz na prosta :) Odpowiedz Link
astra18 Hartman 29.09.14, 14:20 Jakieś małe przymiarki i u nas? Wpis zniknął z jego bloga, ale co przezorniejsi zrobili screen: i.imgur.com/GOznh9Y.png Odpowiedz Link
maria421 Re: Hartman 29.09.14, 15:39 Coz, przeciez "postep" nie moze sie zakonczyc na legalizacji zwiazkow partnerskich, prawda ? W kolejce stoja juz zwiazki poligamiczne i kazirodcze. Brrrrrr..... Jest jednak roznica miedzy depenalizacja stosonkow kazirodczych odbywanych za obopolna zgoda dwojga doroslych, a legalizacja zwiazkow kazirodczych. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Hartman 29.09.14, 18:11 > W kolejce stoja juz zwiazki poligamiczne i kazirodcze. Ja bym dla porządku jednak nie stawiał tych dwóch rzeczy na tym samym poziomie. Poligamia w wielu kulturach była normalna... To jest trochę co innego, niż kazirodztwo. > Jest jednak roznica miedzy depenalizacja stosonkow kazirodczych odbywanych za o > bopolna zgoda dwojga doroslych, a legalizacja zwiazkow kazirodczych. Wyjaśnij. Chodzi Ci o to, że depenalizacja to niekaranie, a legalizacja to np. ślub brata z siostrą? A swoją drogą, przypomnijcie mi: w polskim prawie kazirodztwo (dwojga dorosłych ludzi) jest karalne? Odpowiedz Link
maria421 Re: Hartman 29.09.14, 18:18 stephen_s napisał: > Ja bym dla porządku jednak nie stawiał tych dwóch rzeczy na tym samym poziomie. > Poligamia w wielu kulturach była normalna... To jest trochę co innego, niż kaz > irodztwo. Ale nie w naszej kulturze. Nasza kultura opiera sie na monogamicznej rodzinie. > Wyjaśnij. Chodzi Ci o to, że depenalizacja to niekaranie, a legalizacja to np. > ślub brata z siostrą? Dokladnie tak. > A swoją drogą, przypomnijcie mi: w polskim prawie kazirodztwo (dwojga dorosłych > ludzi) jest karalne? Art. 201 [Kazirodztwo] Kto dopuszcza się obcowania płciowego w stosunku do wstępnego, zstępnego, przysposobionego, przysposabiającego, brata lub siostry, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Hartman 29.09.14, 18:51 > Ale nie w naszej kulturze. Nasza kultura opiera sie na monogamicznej rodzinie. Racja, ale to jest jednak sprawa trochę z innego poziomu, niż kazirodztwo. Nie wiem, czy jest jakiś racjonalny argument przeciwko poligamii niż ten, że po prostu tego u nas nie było i nie chcemy, by to było... (dla porządku: nie mówię, że jestem za poligamią) Odpowiedz Link
maria421 Re: Hartman 29.09.14, 19:04 stephen_s napisał: > Racja, ale to jest jednak sprawa trochę z innego poziomu, niż kazirodztwo. Nie > wiem, czy jest jakiś racjonalny argument przeciwko poligamii niż ten, że po pro > stu tego u nas nie było i nie chcemy, by to było... > (dla porządku: nie mówię, że jestem za poligamią) Poligamia bez poliandrii w naszej parytetowej Europie by nie przeszla:) Nowy trend nazywa sie "poliamoria":) Poniewaz w naszej kulturze sprawdzila sie monogamia, to nie ma sensu tego zmieniac. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Hartman 29.09.14, 19:15 > Poligamia bez poliandrii w naszej parytetowej Europie by nie przeszla:) Trochę mylisz pojęcia. Poligamia obejmuje poliandrię i poligynię. Poliamoria to co innego, bo nie chodzi w tym o małżeństwa. Nota bene, znam z Internetu kobietę, która żyje ze swoim partnerem w poliamorycznym związku. Całkiem miła osoba. > Poniewaz w naszej kulturze sprawdzila sie monogamia, to nie ma sensu tego zmieniac. Nie mówię, że nie :) Jednak zauważ, że to argument z innej półki niż te przeciwko kazirodztwu, przeciwko któremu występuje nawet genetyka. BTW. Był taki serial HBO "Big Love" o rodzinie mormonów poligamistów... Odpowiedz Link
maria421 Re: Hartman 29.09.14, 19:28 stephen_s napisał: > Trochę mylisz pojęcia. Poligamia obejmuje poliandrię i poligynię. Poliamoria to > co innego, bo nie chodzi w tym o małżeństwa. Ale ja pisze o tym ze jest trend. W Twoim dziecinstwie tez jeszcze nie bylo "malzenstw" homoseksualnych, a teraz sa, wiec kto wie co bedzie za kilkadziesiat lat :) > Nota bene, znam z Internetu kobietę, która żyje ze swoim partnerem w poliamoryc > znym związku. Całkiem miła osoba. " Z partnerem" czy "z partnerami"? > Nie mówię, że nie :) Jednak zauważ, że to argument z innej półki niż te przeciw > ko kazirodztwu, przeciwko któremu występuje nawet genetyka. Nie tylko genetyka , ale tez cala struktura wiezow rodzinnych. Ojciec nie moze byc jednoczesnie dziadkiem czy wujkiem wlasnych dzieci. > BTW. Był taki serial HBO "Big Love" o rodzinie mormonów poligamistów.. Poligamia jest sprzeczna z demokracja i z rownoscia plci. Wystarczy jako argument za? Odpowiedz Link
stephen_s Re: Hartman 29.09.14, 19:45 > Ale ja pisze o tym ze jest trend. W Twoim dziecinstwie tez jeszcze nie bylo "ma > lzenstw" homoseksualnych, a teraz sa, wiec kto wie co bedzie za kilkadziesiat l > at :) Ja tylko klaruję, że poligamia to tak samo mąż z wieloma żonami, jak żona z wieloma mężami :) > " Z partnerem" czy "z partnerami"? Ma jednego stałego partnera, z którym wychowują dziecko. O szczegóły ich poliamorii nie pytałem... > Poligamia jest sprzeczna z demokracja i z rownoscia plci. Jeśli pozwolimy, by kobiety też miały wielu mężów, to równość płci będzie zachowana :) Argumentu z demokracją kompletnie nie rozumiem. Co jedno ma do drugiego? Odpowiedz Link
maria421 Re: Hartman 29.09.14, 20:13 stephen_s napisał: > Jeśli pozwolimy, by kobiety też miały wielu mężów, to równość płci będzie zacho > wana :) > > Argumentu z demokracją kompletnie nie rozumiem. Co jedno ma do drugiego? Ano chocby wlasnie to, ze nie ma rownosci plci jezeli facet moze miec kilka zon. I tez to, ze bogaty moglby miec wiecej zon niz biedny :) Odpowiedz Link
stephen_s Re: Hartman 29.09.14, 20:16 > Ano chocby wlasnie to, ze nie ma rownosci plci jezeli facet moze miec kilka zon Ale pewnie jakby teraz legalizować poligamię, to kobiety też mogłyby mieć po kilku mężów. Więc już równość byłaby zachowana. > I tez to, ze bogaty moglby miec wiecej zon niz biedny :) To akurat do mnie nie trafia. W monogamii bogaty facet też ma większe szanse na żonę. To niedemokratyczne? Odpowiedz Link
maria421 Re: Hartman 29.09.14, 20:32 stephen_s napisał: > To akurat do mnie nie trafia. W monogamii bogaty facet też ma większe szanse na > żonę. To niedemokratyczne? No ale na dwie zony to juz wcale nie ma szans ! :) Odpowiedz Link
maria421 Okna Overtona 01.10.14, 18:37 Dlugo sobie nie moglam przypomniec tego nazwiska, ale w koncu znalazlam. Teoria Overtona pasuje jak ulal do tematu. Kiedy Hartmann pisze ze powinno sie rozpoczac dyskusje na temat kazirodztwa, otwiera pierwsze okno : Polecam ten artykul, jedyny dobry jaki znalazlam po polsku : polish.ruvr.ru/2014_09_27/Overton-jak-zaakceptowac-nieakceptowalna-idee-1461/ Odpowiedz Link