12.07.15, 08:56
Od razu mowie, ze nie mam nic przeciw pomnikom smolenskim czy pomnikom
L. Kaczynskiego, krytykowac moge tylko wyglad czy miejsce w ktorym sa stawiane.

Chodzi mi jednak o jedno- niech mi ktos , prosze , wytlumaczy, jakie byly te "idee Lecha Kaczynskiego" o ktorych mowi Jaroslaw Kaczynski:

Ten pomnik jest symbolem pielęgnowania dziedzictwa narodowego i budowania normalnej Polski. Tylko Polska oparta na ideach głoszonych przez mojego brata Lecha Kaczyńskiego może być taka - napisał w liście prezes PiS

Cały tekst: lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,18342539,pomnik-smolenski-w-swidniku-tylko-polska-oparta-na-ideach.html#ixzz3fepaDcP3
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: Pomnik 12.07.15, 09:35
      To jest taki sam bełkot, jak o rzekomych "naukach" czy "dziedzictwie" Wojtyły. A ja osobiście mam dużo przeciwko zaśmiecaniu w dzisiejszych czsasach przestrzeni publicznej pomnikami "ku czci", czyjejkolwiek i czegokolwiek. Przeciwko chrzczeniu budowli i tym podobnym akcjom. Te pomniki, które stoją, wystarczą w zupełności, nowych nie trzeba.
      • maria421 Re: Pomnik 12.07.15, 09:58
        zbyfauch napisał:

> To jest taki sam bełkot, jak o rzekomych "naukach" czy "dziedzictwie" Wojtyły.

Jan Pawel II pisal i mowil bardzo madre rzeczy. Warto sie z nimi zapoznac.

> A ja osobiście mam dużo przeciwko zaśmiecaniu w dzisiejszych czsasach przestrze
        > ni publicznej pomnikami "ku czci", czyjejkolwiek i czegokolwiek. Przeciwko chrz
        > czeniu budowli i tym podobnym akcjom. Te pomniki, które stoją, wystarczą w zupe
        > łności, nowych nie trzeba.

Pomniki sa czesto budowlami "rotacyjnymi". Jedne sie burzy, inne wznosi.

Pomijajac juz idee Lecha Kaczynskiego, intryguje mnie twierdzenie Jaroslawa Kaczynskiego ze sa one warunkiem "normalnej" Polski.
        • zbyfauch Re: Pomnik 12.07.15, 10:17
          maria421 napisała:
          > Pomniki sa czesto budowlami "rotacyjnymi". Jedne sie burzy, inne wznosi.

No więc najwyższy czas skończyć z zawłaszczaniem wspomnianej przestrzeni publicznej przez ideologów i nawiedzeńców, jakiegokolwiek autoramentu.
    • astra18 Re: Pomnik 12.07.15, 09:54
      maria421 napisała:

" Chodzi mi jednak o jedno- niech mi ktos , prosze , wytlumaczy, jakie byly te "i
      > dee Lecha Kaczynskiego" o ktorych mowi Jaroslaw Kaczynski:"

Temat niedzielny czy ogórkowy?
      Nie bardzo rozumiem do czego TOBIE ta wiedza potrzebna:)
      • maria421 Re: Pomnik 12.07.15, 09:59
        astra18 napisała:

> Temat niedzielny czy ogórkowy?
        > Nie bardzo rozumiem do czego TOBIE ta wiedza potrzebna:)

Chcialabym wiedziec dlaczego tylko z tymi ideami Polska moze byc "normalna".
    • fan.club Re: Pomnik 12.07.15, 11:14
      Jako pomnik postawić wydmuszkę i będzie pasowało na cacy.
    • lepian4 Re: Pomnik 13.07.15, 10:11
      No widzisz Marycha, gdy Lechu byl prezydentem Warszawy z narazeniem wlasnego dobrego imienia uratowal przed zniszczeniem wiele cennych zabytkow polskiej historii. Najbardziej znanym jest chyba budynek Sztabu Warszawskiego AK, wstrzymal prace budowlane wokol Reduty Ordona, ...Zolnierze Wykleci zaistnieli nagle w przestrzeni publicznej.

Jego nastepca szczyci sie Muzeum Kultury Zydowskiej wybudowanego za miliony z datkow podatnikow, w ktorym nieczesto zbrodniarzom wojennym i ich dzieciom wrecza sie dozywotnie emerytury. By bylo smieszniej, te szczodre dary sa z podatkow potomkow ofiar zydokomunistycznego terroru! W rownie szczesliwym uniesieniu stawia sie pedalskie tecze...

Po owocach poznasz roznice w postrzeganiu wizji Polski. Zgodze sie, ze wiekszosc pomnikow powinna zostac usunieta. Sadze jednak, ze nalezy upamietnic polskie oswiecenie ideologiczne. Ku przestrodze, by potomni wiedzieli, ze demokracje mozna w prosty sposob zeszmacic. A to do niczego nie prowadzi

T
      • maria421 Re: Pomnik 13.07.15, 11:38
        Lepian , w demokracji kazdy ma prawo do swojej wlasnej wizji Polski. To, co mnie najbardziej zniesmacza w temacie tego akurat pomnika, jest twierdzenie J. Kaczynskiego ze tylko realizujac idee jego brata Lecha Polska moze byc "normalna".

• zbyfauch Re: Pomnik 17.07.15, 08:59
      Kolejny przykład idiotyzmu.
      • maria421 Re: Pomnik 17.07.15, 09:08
        zbyfauch napisał:

> Kolejny przykład idiotyzmu.

Zeby to chociaz byly nazwy jak we Wloszech :

de.wikipedia.org/wiki/Autostrada_del_Sole
        de.wikipedia.org/wiki/Autostrada_A4_%28Italien%29
        ;.)
      • astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 09:12
        zbyfauch napisał:

> Kolejny przykład idiotyzmu.

A te lepiej by Ci pasowały?
        wyborcza.pl/1,76842,15207285,Prezydent_nazywa_autostrady__na_zachod__Wolnosci__.html
        • maria421 Re: Pomnik 17.07.15, 09:17
          astra18 napisała:

> A te lepiej by Ci pasowały?
          > wyborcza.pl/1,76842,15207285,Prezydent_nazywa_autostrady__na_zachod__Wolnosci__.html

A nie mozna tylko numery zostawic?
          • astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 09:20
            maria421 napisała:

> astra18 napisała:
            >
            >
            > > A te lepiej by Ci pasowały?
            > > wyborcza.pl/1,76842,15207285,Prezydent_nazywa_autostrady__na_zachod__Wolnosci__.html
            >
            > A nie mozna tylko numery zostawic?

Może można, chodzi tylko o to czy panu redaktorowi nazwa nie pasuje - co mnie w zasadzie nie dziwi w tej gazecie - czy w ogóle o niechęć do nadawania nazw autostradom.
            • maria421 Re: Pomnik 17.07.15, 09:25
              astra18 napisała:

> Może można, chodzi tylko o to czy panu redaktorowi nazwa nie pasuje - co mnie w
              > zasadzie nie dziwi w tej gazecie - czy w ogóle o niechęć do nadawania nazw aut
              > ostradom.

Jakbym miala wybierac miedzy Wolnoscia , Solidarnoscia czy Wykletymi Zolnierzami, to bym wybrala Wolnosc i Solidarnosc.
              Podobnie wolalabym mieszkac na ulicy Wolnosci czy Solidarnosci niz ulicy Wykletych. Zle sie to kojarzy...
              • astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 09:26
                maria421 napisała:

"Podobnie wolalabym mieszkac na ulicy Wolnosci czy Solidarnosci niz ulicy Wyklet
                > ych. Zle sie to kojarzy..'

Bo to nie "Wyklętych" tylko "Żołnierzy Wyklętych".
                • maria421 Re: Pomnik 17.07.15, 09:35
                  astra18 napisała:

> Bo to nie "Wyklętych" tylko "Żołnierzy Wyklętych".

Ale nikt by i tak calej nazwy nie uzywal, potocznie mowiono by albo "zolnierzy" albo "wykletych".

• astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 09:47
                    maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                    >
                    > > Bo to nie "Wyklętych" tylko "Żołnierzy Wyklętych".
                    >
                    > Ale nikt by i tak calej nazwy nie uzywal, potocznie mowiono by albo "zolnierzy"
                    > albo "wykletych".

Dlaczego z góry zakładasz że tak by mówiono?
                    >
                    • maria421 Re: Pomnik 17.07.15, 10:00
                      astra18 napisała:

> Dlaczego z góry zakładasz że tak by mówiono?

Dlatego ze sie mowi o ulicy Kosynierow a nie Kosynierow Gdynskich, Korpusu a nie 1 Korpusu Pancernego WP, Strzelcow a nie 28 Pulku Strzelcow Kaniowskiech itp.

• astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 10:27
                        maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                        >
                        > > Dlaczego z góry zakładasz że tak by mówiono?
                        >
                        > Dlatego ze sie mowi o ulicy Kosynierow a nie Kosynierow Gdynskich, Korpusu a ni
                        > e 1 Korpusu Pancernego WP, Strzelcow a nie 28 Pulku Strzelcow Kaniowskiech itp.
                        >
                        > Nie wszędzie się mówi widocznie, bo nie spotkałam się ze skróconą nazwą w rozmowach o ulicy Gdyńskich Kosynierów. O 1 KP LWP to nawet nie wiedziałam że takie nazwy jeszcze istnieją.
                        Nie generalizowałabym.
                        • maria421 Re: Pomnik 17.07.15, 10:37
                          astra18 napisała:

> > Nie wszędzie się mówi widocznie, bo nie spotkałam się ze skróconą nazwą w
                          > rozmowach o ulicy Gdyńskich Kosynierów. O 1 KP LWP to nawet nie wiedziałam że
                          > takie nazwy jeszcze istnieją.
                          > Nie generalizowałabym.

Astro, przeciez to jest normalne, ze jak ludzie w mowie potocznej nie beda za kazdym razem uzywali pelnej nazwy "dwudziestego osmego pulku strzelcow kaniowskich", tylko to jakos skroca.
                          Nie mowia tez "aleja Jana Pawla Drugiego" tylko "Jana Pawla" , przykladow jest cala masa.
                          • astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 10:45
                            maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                            >
                            > > > Nie wszędzie się mówi widocznie, bo nie spotkałam się ze skróconą n
                            > azwą w
                            > > rozmowach o ulicy Gdyńskich Kosynierów. O 1 KP LWP to nawet nie wiedział
                            > am że
                            > > takie nazwy jeszcze istnieją.
                            > > Nie generalizowałabym.
                            >
                            > Astro, przeciez to jest normalne, ze jak ludzie w mowie potocznej nie beda za k
                            > azdym razem uzywali pelnej nazwy "dwudziestego osmego pulku strzelcow kaniowski
                            > ch", tylko to jakos skroca.
                            > Nie mowia tez "aleja Jana Pawla Drugiego" tylko "Jana Pawla" , przykladow jest
                            > cala masa.

Mario, ja dałam ci przykład że nie podlega to regułom co piszesz i tyle.
                            Owszem, skrótami się operuje ale nie powiedziałabym że to "norma".
                            I tyle.
            • zbyfauch Re: Pomnik 17.07.15, 09:28
              astra18 napisała:
              > Może można, chodzi tylko o to czy panu redaktorowi nazwa nie pasuje - co mnie w
              > zasadzie nie dziwi w tej gazecie - czy w ogóle o niechęć do nadawania nazw aut
              > ostradom.

No więc "mój" problem polega na tym, że mnie żadna nazwa poza numerem nie pasuje.
              • astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 09:34
                zbyfauch napisał:

> astra18 napisała:
                > > Może można, chodzi tylko o to czy panu redaktorowi nazwa nie pasuje - co
                > mnie w
                > > zasadzie nie dziwi w tej gazecie - czy w ogóle o niechęć do nadawania na
                > zw aut
                > > ostradom.
                >
                > No więc "mój" problem polega na tym, że mnie żadna nazwa poza numerem nie pasuj
                > e.
                >
                Czy będzie numer czy nazwa raczej nie przyczyni się do obniżenia odczuwania komfortu jazdy.
                >
                • maria421 Re: Pomnik 17.07.15, 09:39
                  astra18 napisała:

> Czy będzie numer czy nazwa raczej nie przyczyni się do obniżenia odczuwania kom
                  > fortu jazdy.

No nie wiem :)

Nazwa tez moze chyba wplywac na komfort psychiczny.
                  • astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 09:49
                    maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                    >
                    > > Czy będzie numer czy nazwa raczej nie przyczyni się do obniżenia odczuwan
                    > ia kom
                    > > fortu jazdy.
                    >
                    > No nie wiem :)
                    >
                    > Nazwa tez moze chyba wplywac na komfort psychiczny.

No, jeżeli komuś obniży się komfort psychiczny z powodu nazwy ŻWykl. no to musi mieć problem z historią:)

• maria421 Re: Pomnik 17.07.15, 10:04
                      astra18 napisała:

> No, jeżeli komuś obniży się komfort psychiczny z powodu nazwy ŻWykl. no to musi
                      > mieć problem z historią:)

A to dlaczego?

Czy historia to tylko "Wykleci Zolnierze"? Historia to tylko wojna i martyrologia?
                      • astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 10:28
                        maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                        >
                        >
                        > > No, jeżeli komuś obniży się komfort psychiczny z powodu nazwy ŻWykl. no t
                        > o musi
                        > > mieć problem z historią:)
                        >
                        > A to dlaczego?
                        >
                        > Czy historia to tylko "Wykleci Zolnierze"? Historia to tylko wojna i martyrolog
                        > ia?

A czy ja napisałam gdzieś "tylko"?
                        >
                        • maria421 Re: Pomnik 17.07.15, 10:40
                          astra18 napisała:

> A czy ja napisałam gdzieś "tylko"?

No wiec skoro przyznajesz ze historia to nie tylko wojny i martyrologia, to nie mozesz twierdzic ze ktos komu taka nazwa autostrady sie nie podoba ma problem z historia.

• astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 10:50
                            maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                            >
                            > > A czy ja napisałam gdzieś "tylko"?
                            >
                            > No wiec skoro przyznajesz ze historia to nie tylko wojny i martyrologia, to nie
                            > mozesz twierdzic ze ktos komu taka nazwa autostrady sie nie podoba ma problem
                            > z historia.

Akurat w tym wypadku raczej tak. Bo niby dlaczego - nie zgadza się z ocena historyczną?
                            Bo odnosząc się do wymowy artykułu z tego tak wynika.
                            >
                            • maria421 Re: Pomnik 17.07.15, 11:28
                              astra18 napisała:

> Akurat w tym wypadku raczej tak. Bo niby dlaczego - nie zgadza się z ocena hist
                              > oryczną?
                              > Bo odnosząc się do wymowy artykułu z tego tak wynika.

To nie jest kwestia oceny historycznej. Zolniezom Wykletym niech zbuduja pomnik, a autostrate niech nazwa W-Z (Wschod- Zachod) , albo Z-W (Zachod -Wschod) , kazdy bedzie od razu wiedzial o ktora chodzi.
                • zbyfauch Re: Pomnik 17.07.15, 09:40
                  astra18 napisała:
                  > Czy będzie numer czy nazwa raczej nie przyczyni się do obniżenia odczuwania kom
                  > fortu jazdy.

Tu chodzi o "komfort" życia w kraju opanowanym przez ideopatów, nadających wymiar symboliczny wszystkiemu, co się rusza i nie rusza.
                  • astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 09:51
                    zbyfauch napisał:

> astra18 napisała:
                    > > Czy będzie numer czy nazwa raczej nie przyczyni się do obniżenia odczuwa
                    > nia kom
                    > > fortu jazdy.
                    >
                    > Tu chodzi o "komfort" życia w kraju opanowanym przez ideopatów, nadających wymi
                    > ar symboliczny wszystkiemu, co się rusza i nie rusza.

Przecież Ciebie on nie dotyczy to co się martwisz za innych.
                    • zbyfauch Re: Pomnik 17.07.15, 10:44
                      astra18 napisała:
                      > Przecież Ciebie on nie dotyczy to co się martwisz za innych.

Dotyczy, jak najbardziej, w Polsce jestem zameldowany, mam obywatelstwo, jestem tam dwa razy w roku a po przejściu na emeryturę zamierzam wrócić.
                      • astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 10:47
                        zbyfauch napisał:

> astra18 napisała:
                        > > Przecież Ciebie on nie dotyczy to co się martwisz za innych.
                        >
                        > Dotyczy, jak najbardziej, w Polsce jestem zameldowany, mam obywatelstwo, jestem
                        > tam dwa razy w roku a po przejściu na emeryturę zamierzam wrócić.

A płacisz tu podatki?
                        >
                        • zbyfauch Re: Pomnik 17.07.15, 10:54
                          astra18 napisała:
                          > A płacisz tu podatki?

Płacę.
                          • astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 11:06
                            zbyfauch napisał:

> astra18 napisała:
                            > > A płacisz tu podatki?
                            >
                            > Płacę.

Nie rozwijam tematu przez wrodzoną niechęć do wścibstwa:)
                            A nie możesz krakowskim targiem wybrać A2 - z info o Twoich pobytach w Polsce udzielonych przez Ciebie - też będzie Ci po drodze i nie odczujesz dyskomfortu z powodu jazdy autostradą która ma nazwę?
                            • zbyfauch Re: Pomnik 17.07.15, 11:16
                              astra18 napisała:
                              > Nie rozwijam tematu przez wrodzoną niechęć do wścibstwa:)
                              > A nie możesz krakowskim targiem wybrać A2 - z info o Twoich pobytach w Polsce
                              > udzielonych przez Ciebie - też będzie Ci po drodze i nie odczujesz dyskomfortu
                              > z powodu jazdy autostradą która ma nazwę?

W Polsce autostradą jadę jedynie tych parę kilometrów między Kołbaskowem a okolicami Szczecina, skąd leci już "zwykła" droga w kierunku Trójmiasta.
                              • astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 11:22
                                zbyfauch napisał:

> astra18 napisała:
                                > > Nie rozwijam tematu przez wrodzoną niechęć do wścibstwa:)
                                > > A nie możesz krakowskim targiem wybrać A2 - z info o Twoich pobytach w P
                                > olsce
                                > > udzielonych przez Ciebie - też będzie Ci po drodze i nie odczujesz dysko
                                > mfortu
                                > > z powodu jazdy autostradą która ma nazwę?
                                >
                                > W Polsce autostradą jadę jedynie tych parę kilometrów między Kołbaskowem a okol
                                > icami Szczecina, skąd leci już "zwykła" droga w kierunku Trójmiasta.

No widzisz, to nie bądź pies ogrodnika:)
                              • astra18 Re: Pomnik 17.07.15, 11:23
                                zbyfauch napisał:

>
                                >
                                >
                                > W Polsce autostradą jadę jedynie tych parę kilometrów między Kołbaskowem a okol
                                > icami Szczecina, skąd leci już "zwykła" droga w kierunku Trójmiasta.

No widzisz, więc nie bądź psem ogrodnika:)

No widzisz, to nie bądź pies ogrodnika:)
    • maria421 Autostrada Pamieci Zolnierzy Wykletych 17.07.15, 11:36
      autostradapamieci.pl/
      Taka ma byc pelna nazwa.

Dla mnie takie inicjatywy maja cos z szantazu moralnego . Jestes przeciw nadaniu takiej nazwy autostradzie? To znaczy ze jestes przeciw Pamieci o Zolnierzach Wykletych.
      • zbyfauch A w kwestii nazwy ... 17.07.15, 12:01
        w obecnej sytuacji politycznej w Najjaśniejszej jest klasycznym przykładem woli obsikania terenu w celu oznakowania, jako własnego i dowalenia przeciwnikowi.
        • astra18 Re: A w kwestii nazwy ... 17.07.15, 17:54
          zbyfauch napisał:

> w obecnej sytuacji politycznej w Najjaśniejszej jest klasycznym przykładem woli
          > obsikania terenu w celu oznakowania, jako własnego i dowalenia przeciwnikowi.

Acha, czyli nie chodzi o nadawanie jakiejkolwiek nazwy tylko akurat tej.
          Lepiej zrobić święto z okazji wybudowania Pałacu Kultury i chwalić taką inicjatywę w zaprzyjaźnionym medium.
          • zbyfauch Re: A w kwestii nazwy ... 17.07.15, 18:10
            astra18 napisała:
            > Acha, czyli nie chodzi o nadawanie jakiejkolwiek nazwy tylko akurat tej.
            > Lepiej zrobić święto z okazji wybudowania Pałacu Kultury i chwalić taką inicjat
            > ywę w zaprzyjaźnionym medium.

Mnie chodzi o poświęcanie czegokolwiek ale autorom "projektu" o obsikanie. Tak samo durnym byłoby ochrzczenie autostrady np. Imieniem Tęczy. I tu twierdziłbym, że obsikuje kto inny.
            • astra18 Re: A w kwestii nazwy ... 17.07.15, 18:15
              zbyfauch napisał:

> astra18 napisała:
              > > Acha, czyli nie chodzi o nadawanie jakiejkolwiek nazwy tylko akurat tej.
              > > Lepiej zrobić święto z okazji wybudowania Pałacu Kultury i chwalić taką i
              > nicjat
              > > ywę w zaprzyjaźnionym medium.
              >
              > Mnie chodzi o poświęcanie czegokolwiek ale autorom "projektu" o obsikanie. Tak
              > samo durnym byłoby ochrzczenie autostrady np. Imieniem Tęczy. I tu twierdziłbym
              > , że obsikuje kto inny.

OK, rozumiem że Ty jesteś w ogóle i w szczególe "antynazwowy", natomiast artykuł miał wymowę zgoła inną.
              • zbyfauch Re: A w kwestii nazwy ... 17.07.15, 18:19
                astra18 napisała:
                > OK, rozumiem że Ty jesteś w ogóle i w szczególe "antynazwowy", natomiast artyku
                > ł miał wymowę zgoła inną.

Jestem przede wszystkim "antyideologiczny". Marzy mi się oideologizowanie i odreligijnienie przestrzeni publicznej.
      • astra18 Re: Autostrada Pamieci Zolnierzy Wykletych 17.07.15, 17:51
        maria421 napisała:

> autostradapamieci.pl/
        > Taka ma byc pelna nazwa.
        >
        > Dla mnie takie inicjatywy maja cos z szantazu moralnego . Jestes przeciw nadani
        > u takiej nazwy autostradzie? To znaczy ze jestes przeciw Pamieci o Zolnierzach
        > Wykletych.

Zastanów się dlaczego taki artykuł powstał - jako sprzeciw wobec nadawania jakichkolwiek imion czy akurat tej.
        • maria421 Re: Autostrada Pamieci Zolnierzy Wykletych 17.07.15, 18:16
          astra18 napisała:

> Zastanów się dlaczego taki artykuł powstał - jako sprzeciw wobec nadawania jaki
          > chkolwiek imion czy akurat tej.

Nie zalinkowalam artykulu, tylko strone pomyslodawcow tej nazwy.

Co do nadawanie imion autostradom juz sie wypowiedzialam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka