Dodaj do ulubionych

Uniformizacja

26.04.16, 11:58
Na podwórku firmy, w której pracuję krząta się właśnie dwóch przystojnych młodzianów, wymieniających jakieś plastikowe pojemniki sanitariatu (chyba mydło w płynie). Obaj odziani w gustowne kurtki z logo firmy. W tych samych barwach i z logo oczywiście lśniąca furgonetka.
Czy nie uważacie uniformizacji za dewiację?
Obserwuj wątek
    • jureek Re: Uniformizacja 26.04.16, 12:20
      Sam mundurków nie lubię, ale jak ktoś lubi i mnie do zakładania mundurków nie zmusza, to niech sobie lubi.
    • maria421 Re: Uniformizacja 26.04.16, 12:31
      Dlaczego "dewiacja"?

Pewne zawody wymagaja uniformow. W szpitalu musze wiedziec kto jest pielegniarka, w restauracji kto jest kelnerem, w pociagu kto jest uprawniony do kontroli mojego biletu itd.itp.

• jureek Re: Uniformizacja 26.04.16, 12:37
        maria421 napisała:

> a, w restauracji kto jest kelnerem, w pociagu kto jest uprawniony do kontroli m
        > ojego biletu itd.itp.

Akurat do kontroli mundurek niepotrzebny, a nawet jest kontra-produktywny. Dlatego kanary często w cywilnych ciuchach pracują, a kanary we Frankfurckich tramwajach to wręcz jak menele wyglądają. Mundur konduktora bardziej jest potrzebny z tego względu, żeby pasażer wiedział do kogo się zwrócić, gdy czegoś potrzebuje.
      • zbyfauch Re: Uniformizacja 26.04.16, 12:53
        maria421 napisała: (...)

Z tymi kelnerami bez przesady. Kelnera zawsze odróżnisz, po "atrybutach" (notesik, komputerek do przyjmowania zamówień), po tym że do Ciebie podejdzie i przyjmie zamówienie ... Pielęgniarki i lekarze nie tyle są umundurowani, co ubrani w ciuchy robocze.

I nawet nie chodzi mi tu o tych dewiantów przebierających się za komandosów i hasających po lesie i pistolecikami na farbki.

Bardziej o szefów z kompleksem Napoleona, tworzących swoje prywatne wojsko, jakby zakładanie jednakowego ubrania miało z jednej strony dyscyplinować, z drugiej stymulować poczucie przynależności i stolca w związku z tą przynależnością.
        • jurasberlinczyk49 Re: Uniformizacja 27.04.16, 08:02
          zbyfauch napisał:

> I nawet nie chodzi mi tu o tych dewiantów przebierających się za komandosów i h
          > asających po lesie i pistolecikami na farbki.
          >
          > Bardziej o szefów z kompleksem Napoleona, tworzących swoje prywatne wojsko, jak
          > by zakładanie jednakowego ubrania miało z jednej strony dyscyplinować, z drugie
          > j stymulować poczucie przynależności i stolca w związku z tą przynależnością.

No nie wiem, to dość powszechne w dzisiejszych czasach firmowe "umundurowywaniu" personelu nie ma chyba zbyt wiele wspólnego z chęcią "dyscyplinowania" czy "stymulowania przynależności" (chociaż na pewno i to ma jakieś tam znaczenie).

Powód moim zdaniem jest bardziej prozaiczny - Werbung, czyli po naszemu reklama. Samochód z rzucającym się w oczy, profesjonalnie zaprojektowym logo firmy, zwłaszcza firmy usługowej (oczywiście z adresem, numerami telefonicznymi i koniecznie adresem e-mailowym) , a także ubrani w estetyczne stroje firmowe pracowincy cały dzień "szlajający się" ;-) po mieście, to przede wszystkim świetne i stosunkowo tanie (w porównaniu np. do serii spotów reklamowych pokazywanych w tv.) "nośniki" reklamy. Spełniają - niestety - podobne zadanie jak papier firmowy, długopisy, kubki, koszulki czy inne gadżety z logo i nazwą firmy, które przy okazji zawierania kontraktów i umów "wciska się" klientom.
          • lepian4 Re: Uniformizacja 27.04.16, 10:28
            Ta forma reklamy jest bardzo pozyteczna. Mundurki, chocby ze wzgledu na reklame we wlasnej sprawie sa zwykle schludne i czyste. Tego normalni ludzie zycza sobie od firm uslugowych.
            • jureek Re: Uniformizacja 27.04.16, 11:12
              lepian4 napisał:

> Ta forma reklamy jest bardzo pozyteczna. Mundurki, chocby ze wzgledu na reklame
              > we wlasnej sprawie sa zwykle schludne i czyste. Tego normalni ludzie zycza sob
              > ie od firm uslugowych.

W takim razie jestem nienormalny, bo od firmy usługowej życzę sobie przede wszystkim porządnego wykonania usługi. Wolę warsztat rowerowy, w którym mechanik ma co prawda wysmarowane ubranie robocze i niekoniecznie jest ogolony, ale wykona robotę fachowo, niż taki, gdzie wszyscy latają w czyściutkich firmowych mundurkach, ale nie wiem, czy moim rowerem nie zajmował się przypadkiem jakiś uczeń i w efekcie po odjechaniu 100 metrów musiałem wrócić do warsztatu.
              • maria421 Re: Uniformizacja 27.04.16, 11:15
                jureek napisał:

> W takim razie jestem nienormalny, bo od firmy usługowej życzę sobie przede wszy
                > stkim porządnego wykonania usługi. Wolę warsztat rowerowy, w którym mechanik ma
                > co prawda wysmarowane ubranie robocze i niekoniecznie jest ogolony, ale wykona
                > robotę fachowo, niż taki, gdzie wszyscy latają w czyściutkich firmowych mundur
                > kach, ale nie wiem, czy moim rowerem nie zajmował się przypadkiem jakiś uczeń i
                > w efekcie po odjechaniu 100 metrów musiałem wrócić do warsztatu.

Jedno nie wyklucza drugiego. Fachowiec w czystym mundurku tez moze swietnie wykonac robote.
                • jureek Re: Uniformizacja 27.04.16, 11:18
                  maria421 napisała:

> Jedno nie wyklucza drugiego. Fachowiec w czystym mundurku tez moze swietnie wyk
                  > onac robote.

Zgadza się. Ale też niekoniecznie musi to iść w parze. Moje doświadczenia są raczej takie, że krawaciarzom w warsztatach nie ufam.
                  • lepian4 Re: Uniformizacja 27.04.16, 14:40
                    Ty jak zwykle dzielisz wlos na czworo. Zbychufach wspomina firmy uslugowe, ktore dokonuja uslug u klienta, ty opowiadasz stare basnie o twoich rowerkach i warsztatach, w ktorych je naprawiasz. Gdyby tak dorzucic jeszcze klika elementow twojego folkloru, to pewnie nie przeszkadja ci w "poczciwych" warsztatach rowerowych wytutlane butekli po piwie, ktorych w skupie nikt juz od lat nie przyjmuje!
                    • jureek Re: Uniformizacja 27.04.16, 15:16
                      lepian4 napisał:

> Ty jak zwykle dzielisz wlos na czworo. Zbychufach wspomina firmy uslugowe, ktor
                      > e dokonuja uslug u klienta,

Również w przypadku wykonujących u mnie w domu usługi kafelkarzy czy hydraulików najważniejsza dla mnie jest jakość ich pracy, a nie mundurki.
                      • lepian4 Re: Uniformizacja 27.04.16, 15:34
                        Zakladam, ze owi hdyraulicy przyjezdzaja do ciebie tylko na rowerze. Dlatego kwestia reklamy na samochodach odpada.
                        • jureek Re: Uniformizacja 27.04.16, 15:41
                          lepian4 napisał:

> Zakladam, ze owi hdyraulicy przyjezdzaja do ciebie tylko na rowerze.

Źle zakładasz. Przyjeżdżają samochodami, zaś reklama na samochodach mało mnie interesuje, bo i tak mam zapisane ich namiary.
                          • lepian4 Re: Uniformizacja 27.04.16, 16:21
                            No tak, albo ciebie istotne sprawy nie interesuja, albo brniesz na oslep, bo cos ci w glowie zaswitalo.

Nie ukrywam, ze jestetm tez zawiedziony, ze nie probujesz przeforsowac swych cyklistycznych ideologii posrod hydraulikow, "kafelkarzy"... Powinni wreszcie zrozumiec, ze klient jest ich panem i skoro zyczysz sobie, by nie zasmierdzalali powietrza, to chocby mieli popieprzec pieszo, to powinni dostosowac sie do twoich wymogow. A te sa niewielkie: moga byc brudni, smierdzacy... Takim prehistoryczne butelki nie beda tez przeszkadzaly.

Reasumujac, schludne ubranko robocze jest pierwsza wizytowka firmy. W wielu duzych zakladach stanowi to tez istotny element bezpieczenstwa na miejscu pracy. Ale skoro zatrzymalismy sie na twoich warsztatach rowerowych, nie bede zamecal tobie glowy takimi kwestiamii
      • stephen_s Re: Uniformizacja 28.04.16, 19:36
        Jest wielką tragedią, że pielęgniarki już nie wyglądają tak:

cdn.collider.com/wp-content/uploads/the-knick-poster-nurses.jpg

No może za wyjątkiem durnego kapelusiku :P
    • zbyfauch Oryginalny, galowy uniform prezydencki 28.04.16, 09:03
      https://bi.gazeta.pl/im/98/40/10/z17042328IF,-Venezuelas-President-Nicolas-Maduro-speaks-during.jpg
      • ja.nusz Re: Będą nowe mundurki 28.04.16, 09:12
        https://img.wiocha.pl/images/6/3/6324454b3c1ac926451cfea0d2c9a7da.jpg
    • stephen_s Uniformizacja jest super :) 28.04.16, 19:34
      Jak zostanę prezydentem, wprowadzę ja dla całej ludności :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka