zbyfauch 12.11.16, 13:27 "Odkryłem" piwo, naprawdę dobre. www.bergbier.de/berg-original-hell.html Nie jest najtańsze, skrzynka kosztuje 16,45 ełro, ale warto. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyfauch Re: Trochę spamu 12.11.16, 14:13 maria421 napisała: > Ja ostatnio pilam liche piwo (Licher) :-) Kiedyś zapytano się mnie, czy piłem już piwo "żołędziowe". Eichbaum Bier, i nie był to żart, bynajmniej. Ten ktoś tak zrozumiał naklejkę. :) Odpowiedz Link
maria421 Re: Trochę spamu 12.11.16, 14:43 Jutro u mnie na obiad zupa z dynii, piersi z gesi, knedle, modra kapusta z jablkiem i kasztany. Na deser rogale swietomarcinskie z Poznania, wlasnie sie rozmrazajace :-) Do picia chianti. Oczywiscie gosci mam na obiedzie, dla samej siebie by mi sie nie chcialo. Odpowiedz Link
astra18 Re: Trochę spamu 12.11.16, 17:22 maria421 napisała: > Jutro u mnie na obiad zupa z dynii, Zupa w formie kremu? Czymś posypana? Bo nie znam innej. piersi z gesi, knedle, Knedle...hm..na słodko??? modra kapusta z jabl > kiem surówka czy na ciepło? i kasztany. > Na deser rogale swietomarcinskie z Poznania, wlasnie sie rozmrazajace :-) > > Do picia chianti. > > Oczywiscie gosci mam na obiedzie, dla samej siebie by mi sie nie chcialo. Odpowiedz Link
maria421 Re: Trochę spamu 12.11.16, 19:32 astra18 napisał: > Zupa w formie kremu? Czymś posypana? Bo nie znam innej. Tak, zmiksowana, dosyc gesta, bez smietany, do tego na talerzu beda prazone ziarna dyni i podsmazone cieniutenkie plasterki boczku. > piersi z gesi, knedle, > > Knedle...hm..na słodko??? Nie, nie nadziewane. > surówka czy na ciepło? Na cieplo. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Trochę spamu 12.11.16, 17:46 maria421 napisała: > (...)modra kapusta (...) Czy mnie się wydaje, czy nie wspominałaś kiedyś, że jesteś z Łodzi? Odpowiedz Link
astra18 Re: Trochę spamu 12.11.16, 17:49 zbyfauch napisał: > maria421 napisała: > > > (...)modra kapusta (...) > > Czy mnie się wydaje, czy nie wspominałaś kiedyś, że jesteś z Łodzi? Może dlatego jest "modra" a nie "modro":) > Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Trochę spamu 12.11.16, 17:55 astra18 napisał: > Może dlatego jest "modra" a nie "modro":) Możliwe. Ja się dopiero na stare lata od Ślązaków dowiedziałem o istnieniu modrej kapusty. Znanej mi pod nazwą czerwonej. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Trochę spamu 12.11.16, 18:01 zbyfauch napisał: > Możliwe. Ja się dopiero na stare lata od Ślązaków dowiedziałem (...) Co dziwne, bo znając pokrewieństwo gwary śląskiej z niemieckim modra powinna bardziej oznaczać kiszoną od "moder" - rozkładający się, zgniły. Odpowiedz Link
astra18 Re: Trochę spamu 12.11.16, 18:12 zbyfauch napisał: > Co dziwne, bo znając pokrewieństwo gwary śląskiej z niemieckim modra powinna ba > rdziej oznaczać kiszoną od "moder" - rozkładający się, zgniły. W tym wypadku chodzi o "modry" kolor. Nie zawsze te pokrewieństwa wydają się być kompatybilne. Porównaj sobie słowo "durch" ze zwrotem w gwarze śląskiej: "durś a cięgiem" - oznaczającym mniej więcej "ciągle, cały czas". Tak jakby coś wydało się byc zapożyczone z innego języka ale użyte w zupełnie innym znaczeniu. > Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Trochę spamu 12.11.16, 18:21 astra18 napisał: > W tym wypadku chodzi o "modry" kolor. To oczywiste. Moje zdziwienie, przyznam nieco uszczypliwe, dotyczyło właśnie obecności nieniemieckiego słowa w zwrocie niejako endemicznym. :) > Nie zawsze te pokrewieństwa wydają się być kompatybilne. > Porównaj sobie słowo "durch" ze zwrotem w gwarze śląskiej: "durś a cięgiem" - o > znaczającym mniej więcej "ciągle, cały czas". Tak jakby coś wydało się byc zapo > życzone z innego języka ale użyte w zupełnie innym znaczeniu. W niemieckim funkcjonuje ten zwrot także i w podanym przez Ciebie znaczeniu. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Trochę spamu 12.11.16, 20:19 zbyfauch napisał: > astra18 napisał: > > W tym wypadku chodzi o "modry" kolor. > To oczywiste. Moje zdziwienie, przyznam nieco uszczypliwe, dotyczyło właśnie ob > ecności nieniemieckiego słowa w zwrocie niejako endemicznym. :) > > > Nie zawsze te pokrewieństwa wydają się być kompatybilne. > > Porównaj sobie słowo "durch" ze zwrotem w gwarze śląskiej: "durś a cięgie > m" - o > > znaczającym mniej więcej "ciągle, cały czas". Tak jakby coś wydało się by > c zapo > > życzone z innego języka ale użyte w zupełnie innym znaczeniu. > > W niemieckim funkcjonuje ten zwrot także i w podanym przez Ciebie znaczeniu. Ponieważ modry to niebieski, więc wziąło to się pewnie od "Blaukraut" jak "Rotkohl" jest nazywany regionalnie u niemeckojęzycznych.. A j.niemiecki i nazewnictwo rodzajów żarcia ma tyle najróżniejszych regionalizmów, że książke możnaby napisać. Np. w Austrii nie mają Tomaten tylko Paradeiser. Pięnym przykładem jest świński ryj: Niemcy: Schweineschnauze Austria: Schweinerüssel Szwajcaria: Schweins Schnörrli Bawaria: Schweinssteiger:) Odpowiedz Link
maria421 Re: Trochę spamu 12.11.16, 20:42 ja.nusz napisał: > Pięnym przykładem jest świński ryj: > > Niemcy: Schweineschnauze > Austria: Schweinerüssel > Szwajcaria: Schweins Schnörrli > > Bawaria: Schweinssteiger:) :-))))))))))))) Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Trochę spamu 12.11.16, 20:52 ja.nusz napisał: > Ponieważ modry to niebieski, więc wziąło to się pewnie od "Blaukraut" jak "Rotk > ohl" jest nazywany regionalnie u niemeckojęzycznych.. Mnie chodziło o brzmienie, nie znaczenie. Ale ... Forget it. :) Odpowiedz Link
maria421 Re: Trochę spamu 12.11.16, 19:32 zbyfauch napisał: > Czy mnie się wydaje, czy nie wspominałaś kiedyś, że jesteś z Łodzi? Tak, i tam sie jada czerwona kapuste :-) Odpowiedz Link
alpepe Re: Trochę spamu 13.11.16, 08:28 ale ona jest modra, bo nie czerwonawa, tylko z niebieskawym odcieniem!!! Odpowiedz Link
maria421 Re: Trochę spamu 13.11.16, 19:07 Donosze ze obiad sie udal, goscie najedzeni i zadowoleni. Odpowiedz Link
jureek Re: Trochę spamu 14.11.16, 12:21 maria421 napisała: > Donosze ze obiad sie udal, goscie najedzeni i zadowoleni. U mnie było odwrotnie, bo córka z przyszłym zięciem zaprosili nas na obiad i muszę przyznać, że obiad im się udał (głównie gotował zięć przyszły), mimo iż były to dania raczej tradycyjne - barszcz ukraiński, a drugie rolady wołowe, kluski śląskie, kapusta czerwona i bardzo udany sos. My przynieśliśmy tylko ciasto z dyni. Odpowiedz Link
maria421 Re: Trochę spamu 14.11.16, 12:45 Jureek, kiedy wesele? Tez chetnie zdjecia obejrze :-) Odpowiedz Link
jureek Re: Trochę spamu 14.11.16, 19:48 maria421 napisała: > Jureek, kiedy wesele? Tez chetnie zdjecia obejrze :-) Jeszcze trochę czasu zostało. Wesele będzie w czerwcu. W winnicy, ale nie w Kanie Galilejskiej :) Odpowiedz Link
maria421 Re: Trochę spamu 14.11.16, 19:57 jureek napisał: > Jeszcze trochę czasu zostało. Wesele będzie w czerwcu. W winnicy, ale nie w Kan > ie Galilejskiej :) Piekny jest ten czas przygotowan i oczekiwania. Potem wesele mija z szybkoscia komety i zostaja wspomnienia i zdjecia do ogladania.... Odpowiedz Link
jureek Re: Trochę spamu 14.11.16, 20:09 maria421 napisała: > Piekny jest ten czas przygotowan i oczekiwania. Zgadza się. Fajny czas. Odpowiedz Link
maria421 Re: Trochę spamu 15.11.16, 12:26 Zbrodnia na piosence! www.youtube.com/watch?v=u9Dg-g7t2l4 Tego sie nie da sluchac! Simon i Garfunkel powinni pozwac tego Disturbed przed sad. Odpowiedz Link
zbyfauch To jest zbrodnia! 15.11.16, 12:49 I nie dlatego, żebym jakąś szczególną miłością darzył oryginał w wykonaniu młode Judy. Ani, że śpiewa monstrualny grubas. Nie to popiskiwanie smutnego eunucha jest niemożliwe do słuchania. Dlatego wkleiłem jedynie fotkę, nie piosenkę. Odpowiedz Link