Dodaj do ulubionych

Pochwalę się

27.03.17, 17:24
W ubiegły piątek skończyłem zbierać podpisy pod obywatelskim wnioskiem o referendum w sprawie reformy oświatowej. A teraz jestem ciekaw, czy PiS zachowa się tam samo jak PO i zignoruje te zebrane podpisy, czy też dotrzyma słowa i będzie słuchał suwerena.
Obserwuj wątek
    • astra18 Re: Pochwalę się 27.03.17, 17:57
      jureek napisał:

> W ubiegły piątek skończyłem zbierać podpisy pod obywatelskim wnioskiem o refere
      > ndum w sprawie reformy oświatowej. A teraz jestem ciekaw, czy PiS zachowa się t
      > am samo jak PO i zignoruje te zebrane podpisy, czy też dotrzyma słowa i będzie
      > słuchał suwerena.

A co Ci sie nie podoba w tej reformie i jaki bezpośredni wpływ ma na Twoje prywatne życie?
      • jureek Re: Pochwalę się 29.03.17, 08:46
        astra18 napisał:

> A co Ci sie nie podoba w tej reformie i jaki bezpośredni wpływ ma na Twoje pryw
        > atne życie?

Nie podoba mi się pośpiech, z jakim ją wprowadzono, a prywatnie to grożą mi wyższe podatki od nieruchomości, bo z czegoś gmina będzie musiała to finansować.
        • astra18 Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:14
          jureek napisał:

> astra18 napisał:
          >
          > > A co Ci sie nie podoba w tej reformie i jaki bezpośredni wpływ ma na Twoj
          > e pryw
          > > atne życie?
          >
          > Nie podoba mi się pośpiech, z jakim ją wprowadzono,

Czyli sam pomysł nie jest zły tylko czas..
          Nie wiem co prawda co uważasz za pośpiech w tym wypadku skoro prace trwają rok.

a prywatnie to grożą mi wyż
          > sze podatki od nieruchomości, bo z czegoś gmina będzie musiała to finansować.

A skąd masz takie informacje ze podniesione zostaną opłaty?
          Czy maja być zbudowane jakieś nowe obiekty w związku z reforma,czy cus,?

• jureek Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:37
            astra18 napisał:

> A skąd masz takie informacje ze podniesione zostaną opłaty?
            > Czy maja być zbudowane jakieś nowe obiekty w związku z reforma,czy cus,?

Przecież pani minister zapowiada, że wskutek reformy nauczyciele nie tylko nie stracą pracy, ale nawet zatrudnienie wzrośnie. Chyba nie będą pracować w czynie społecznym?
            • astra18 Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:42
              jureek napisał:

> astra18 napisał:
              >
              > > A skąd masz takie informacje ze podniesione zostaną opłaty?
              > > Czy maja być zbudowane jakieś nowe obiekty w związku z reforma,czy cus,?
              >
              > Przecież pani minister zapowiada, że wskutek reformy nauczyciele nie tylko nie
              > stracą pracy, ale nawet zatrudnienie wzrośnie. Chyba nie będą pracować w czynie
              > społecznym?

Czyli zbierałeś podpisy po to aby nie zapłacić od rzekomego wzrostu opłat za nieruchomość:)
              • jureek Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:51
                astra18 napisał:

> Czyli zbierałeś podpisy po to aby nie zapłacić od rzekomego wzrostu opłat za ni
                > eruchomość:)

Gratuluję umiejętności wnioskowania. Domyślam, że nauczyłaś się jej w starym systemie, bez gimnazjów, czyli nie był ten system taki wspaniały, jak to się przedstawia.
                • astra18 Re: Pochwalę się 29.03.17, 10:03
                  jureek napisał:

> astra18 napisał:
                  >
                  > > Czyli zbierałeś podpisy po to aby nie zapłacić od rzekomego wzrostu opłat
                  > za ni
                  > > eruchomość:)
                  >
                  > Gratuluję umiejętności wnioskowania. Domyślam, że nauczyłaś się jej w starym sy
                  > stemie, bez gimnazjów, czyli nie był ten system taki wspaniały, jak to się prze
                  > dstawia.

To jedyny "namacalny" wniosek z tego co napisałeś na temat reformy.
                  Bo reszta na temat podręczników i pośpiechu- rok, to ta sama papką propagandowa pana Broniarza i spółki.
                  • jureek Re: Pochwalę się 29.03.17, 10:27
                    astra18 napisał:

> To jedyny "namacalny" wniosek z tego co napisałeś na temat reformy.
                    > Bo reszta na temat podręczników i pośpiechu- rok, to ta sama papką propagandowa
                    > pana Broniarza i spółki.

Tak się składa, że Broniarza nie miałem okazji ani słuchać, ani oglądać. Za to występowała w TVP Polonia pani minister i to zupełnie wystarczyło, żeby poprzeć referendum.
          • wkkr Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:40
            Jest zły.
            Tu masz wyjaśnione dlaczego.
            wyborcza.pl/7,75398,21560422,dyrektor-warszawskiego-liceum-nie-bede-zwalnial-odchodze.html#BoxGWImg
          • jureek Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:42
            astra18 napisał:

> Czyli sam pomysł nie jest zły tylko czas..

Oświata wymaga reformy, ale nie takiej.

> Nie wiem co prawda co uważasz za pośpiech w tym wypadku skoro prace trwają rok.

Podręczniki pisane są na kolanie.

> A skąd masz takie informacje ze podniesione zostaną opłaty?
            > Czy maja być zbudowane jakieś nowe obiekty w związku z reforma,czy cus,?

Sam koszt likwidacji gimnazjum to miliard złotych w skali kraju. Koszty ten oczywiście poniosą samorządy.
            • astra18 Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:44
              jureek napisał:

> astra18 napisał:
              >
              > > Czyli sam pomysł nie jest zły tylko czas..
              >
              > Oświata wymaga reformy, ale nie takiej.
              >
              > > Nie wiem co prawda co uważasz za pośpiech w tym wypadku skoro prace trwaj
              > ą rok.
              >
              > Podręczniki pisane są na kolanie.
              >
              > > A skąd masz takie informacje ze podniesione zostaną opłaty?
              > > Czy maja być zbudowane jakieś nowe obiekty w związku z reforma,czy cus,?
              >
              > Sam koszt likwidacji gimnazjum to miliard złotych w skali kraju. Koszty ten ocz
              > ywiście poniosą samorządy.

Możesz podać źródło tych informacji o kosztach i podręcznikach pisanych na kolanie?
            • wkkr Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:50
              Jakiej reformy?
              Gimnazja ku mojemu zdziwieniu sprawdziły się, poziom edukacji wzrósł.
              Powrót do PRLu nie doprowadzi do poprawy sytuacji, tylko ją pogorszy.
              Najbardziej w tyłek dostaną dzieci a to się przełoży na wqrw rodziców.
              PiS sam się prosi by dostać wpierdol.
              • jureek Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:52
                wkkr napisał:

> Jakiej reformy?

Na przykład takiej, żeby korepetycje nie były wpisane w system.
                • wkkr Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:56
                  A są?
                  • jureek Re: Pochwalę się 29.03.17, 10:29
                    wkkr napisał:

> A są?

Niestety, praktycznie tak to wygląda, że korepetycje są powszechne.
                    • wkkr Re: Pochwalę się 30.03.17, 07:19
                      30 lat temu też były powszechne, zwłaszcza przed maturą.
                      • jureek Re: Pochwalę się 30.03.17, 07:34
                        wkkr napisał:

> 30 lat temu też były powszechne, zwłaszcza przed maturą.

Zgadza się. To chroniczna choroba polskiej oświaty.
                        • wkkr Re: Pochwalę się 31.03.17, 14:23
                          Nie wiem czy tylko Polskiej. Podobno w Chinach czy Korei Południowej tez dzieciaki nie mają lekko.....
            • astra18 Re: Pochwalę się 29.03.17, 10:11
              jureek napisał:

> astra18 napisał:
              >
              > > Czyli sam pomysł nie jest zły tylko czas..
              >
              > Oświata wymaga reformy, ale nie takiej.

Owszem, ma być powrót do "normalnej" matury,czego głównie domagają sie rektorzy uczelni,egzaminy na studia a nie papierek z wynikiem testu, wiec reforma likwidująca gimnazja jest logicznym poczatkiem tych zmian.

• jureek Re: Pochwalę się 29.03.17, 10:32
                astra18 napisał:

> Owszem, ma być powrót do "normalnej" matury,czego głównie domagają sie rektorzy
                > uczelni,egzaminy na studia a nie papierek z wynikiem testu, wiec reforma likwi
                > dująca gimnazja jest logicznym poczatkiem tych zmian.

Bez likwidacji gimnazjów nie da się zrobić "normalnej" (cokolwiek to oznacza) matury?
                Przecież matura jest nie po gimnazjum, tylko po szkole średniej.
                • astra18 Re: Pochwalę się 29.03.17, 17:42
                  jureek napisał:

> Bez likwidacji gimnazjów nie da się zrobić "normalnej" (cokolwiek to oznacza) m
                  > atury?

System testowy kiepsko się sprawdza z zderzeniu z poziomem wiedzy studentów I roku, tak twierdzą rektorzy uczelni wyższych.
                  Ostatni rok w gimnazjum to "trzepanie" wzorów testów.

> Przecież matura jest nie po gimnazjum, tylko po szkole średniej.

Też to zauważyłam wyboraź sobie:) Trzyletnie szkoły srednie nie gwarantują poziomu wiedzy jakich oczekuje się od studentów I roku.
                  • jureek Re: Pochwalę się 30.03.17, 07:36
                    astra18 napisał:

> Też to zauważyłam wyboraź sobie:) Trzyletnie szkoły srednie nie gwarantują pozi
                    > omu wiedzy jakich oczekuje się od studentów I roku.

Przecież suma lat nauki nie zmieni się. Tak jak było 12 lat do matury, tak też zostanie.
                • astra18 Re: Pochwalę się 29.03.17, 17:43
                  jureek napisał:

> Bez likwidacji gimnazjów nie da się zrobić "normalnej" (cokolwiek to oznacza) m
                  > atury?

System testowy kiepsko się sprawdza z zderzeniu z poziomem wiedzy studentów I roku, tak twierdzą rektorzy uczelni wyższych.
                  Ostatni rok w gimnazjum to "trzepanie" wzorów testów.

Też to zauważyłam wyboraź sobie:) Trzyletnie szkoły srednie nie gwarantują poziomu wiedzy jakich oczekuje się od studentów I roku.
                  • a000000 Re: Pochwalę się 29.03.17, 20:02
                    astra18 napisał:

Trzyletnie szkoły srednie nie gwarantują pozi
                    > omu wiedzy jakich oczekuje się od studentów I roku.

zwłaszcza, że jak mówiła jedna z gadających głów w TV, pierwszy rok liceum jest poświęcony na nadrabianie wiedzy gimnazjalnej.
                    • jureek Re: Pochwalę się 30.03.17, 07:37
                      a000000 napisała:

> zwłaszcza, że jak mówiła jedna z gadających głów w TV, pierwszy rok liceum jest
                      > poświęcony na nadrabianie wiedzy gimnazjalnej.

No to podnieść poziom nauczania w gimnazjach i nie trzeba będzie nadrabiać.
                • maria421 Re: Pochwalę się 29.03.17, 20:34
                  jureek napisał:

> atury?

Z pewnoscia sie da, bo to , jak wyglada matura nie jest przeciez zalezne od tego czy do liceum sie idzie po podstawowce czy po gimnazjum.
                  • a000000 Re: Pochwalę się 29.03.17, 20:47
                    maria421 napisała:

> Z pewnoscia sie da, bo to , jak wyglada matura nie jest przeciez zalezne od teg
                    > o czy do liceum sie idzie po podstawowce czy po gimnazjum.

teoretycznie by się wydawało, że rację masz. Ale praktycznie jakoś tak dziwnie poziom maturzystów zachowuje od wielu lat tendencję spadkową. Coś w szkolnictwie jest takiego, że uczniowie nagminnie się nie uczą. Reforma jest próbą eliminacji tego czegoś.
                    • maria421 Re: Pochwalę się 29.03.17, 20:53
                      a000000 napisała:

> teoretycznie by się wydawało, że rację masz. Ale praktycznie jakoś tak dziwnie
                      > poziom maturzystów zachowuje od wielu lat tendencję spadkową. Coś w szkolnictwi
                      > e jest takiego, że uczniowie nagminnie się nie uczą. Reforma jest próbą elimina
                      > cji tego czegoś.

Sa rozne systemy szkolnictwa. Trzystopniowy (podstawowka, gimnazjium, liceum) jest np. we Wloszech i we Francji. W Niemczech jest dwustopniowy - podstawowka i 9 letnie gimnazjum.

System szkolnictwa nie decyduje o poziomie nauczania, decyduje o tym program , metodyka, dobor uczniow, nauczyciele , a takze dyscyplina i wsparcie rodzicow.

• jureek Re: Pochwalę się 30.03.17, 07:42
                      a000000 napisała:

> teoretycznie by się wydawało, że rację masz. Ale praktycznie jakoś tak dziwnie
                      > poziom maturzystów zachowuje od wielu lat tendencję spadkową.
                      > Coś w szkolnictwi
                      > e jest takiego, że uczniowie nagminnie się nie uczą. Reforma jest próbą elimina
                      > cji tego czegoś.

Myślę, że ta tendencja spadkowa bierze się stąd, że matura i studia stają się coraz powszechniejsze. Kiedyś na studia szli najlepsi uczniowie, dziś jest taki trend, że każdy musi mieć co najmniej licencjat. Nie bardzo widzę, jak reforma (i to bardzo kosztowna, jak tylko na próbę, jak sam piszesz) miałaby to wyeliminować.

• jureek Re: Pochwalę się 29.03.17, 10:40
                astra18 napisał:

> > Oświata wymaga reformy, ale nie takiej.
                >
                > Owszem, ma być powrót do "normalnej" matury,czego głównie domagają sie rektorzy
                > uczelni,egzaminy na studia a nie papierek z wynikiem testu,

Nie tylko to wymaga reformy. Widzę, że rozumujesz tak jak pani minister, która uważa, że głównym zadaniem szkoły jest przygotowanie uczniów do studiów. Nie do życia, nie do pracy, lecz do studiów. Tę wypowiedz minister słyszałem na własne uszy. Tymczasem kompletnie zaniedbane jest szkolnictwo zawodowe, a sama zmiana nazwy szkół zawodowych na branżowe to nie jest jeszcze żadna reforma.
                • astra18 Re: Pochwalę się 29.03.17, 17:35
                  jureek napisał:

> Nie tylko to wymaga reformy. Widzę, że rozumujesz tak jak pani minister, która
                  > uważa, że głównym zadaniem szkoły jest przygotowanie uczniów do studiów. Nie do
                  > życia, nie do pracy, lecz do studiów.

Nie słyszałam wypowiedzi o której piszesz więc trudno mi się odnieść do niej.

Tę wypowiedz minister słyszałem na własn
                  > e uszy. Tymczasem kompletnie zaniedbane jest szkolnictwo zawodowe, a sama zmian
                  > a nazwy szkół zawodowych na branżowe to nie jest jeszcze żadna reforma.

Ale z rozporządzenia nie wynika że jest to tylko zamiana nazw jednej na drugą.
                  Ożywienie tego segmentu nauki ma nastapić poprzez dodanie nowych jednostek zawodowych:

men.gov.pl/ministerstwo/informacje/rozporzadzenie-w-sprawie-klasyfikacji-zawodow-szkolnictwa-zawodowego-podpisane.html

• jureek Re: Pochwalę się 30.03.17, 07:47
                    astra18 napisał:

> Ale z rozporządzenia nie wynika że jest to tylko zamiana nazw jednej na drugą.

A co jeszcze konkretnie wynika? Ja tam żadnych istotnych zmian nie widzę.

> Ożywienie tego segmentu nauki ma nastapić poprzez dodanie nowych jednostek zawo
                    > dowych:
                    >
                    > men.gov.pl/ministerstwo/informacje/rozporzadzenie-w-sprawie-klasyfikacji-zawodow-szkolnictwa-zawodowego-podpisane.html

No fakt. Jeśli zawód "technik budownictwa okrętowego" zostanie zastąpiony zawodem "technik budowy jednostek pływających", to na pewno bardzo to ożywi szkolnictwo zawodowe.
                    • maria421 Re: Pochwalę się 31.03.17, 11:41
                      Jezrli likwidacja gimnazjow naprawde bedzie sie laczyla z utrata pracy nauczycieli, to ta reforma jest zla i nie powinna dojsc do skutku :

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21571635,dzis-nauczyciele-protestuja-przeciw-reformie-pis-rodzicow.html#MT2

• maria421 Re: Pochwalę się 31.03.17, 11:44
                        Mam nadzieje ze niedlugo, czyli za 2 lata, to nauczyciele wywala poslow PiS na zbity pysk :

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,21572378,wyrzucilbym-te-lumpeninteligencje-na-pysk-posel-pieta-o-strajku.html#Czolka3Img
    • maria421 Re: Pochwalę się 27.03.17, 18:40
      jureek napisał:

> W ubiegły piątek skończyłem zbierać podpisy pod obywatelskim wnioskiem o refere
      > ndum w sprawie reformy oświatowej. A teraz jestem ciekaw, czy PiS zachowa się t
      > am samo jak PO i zignoruje te zebrane podpisy, czy też dotrzyma słowa i będzie
      > słuchał suwerena.

Robiles to dla eksperymentu czy PiS suwerena poslucha?
      • jureek Re: Pochwalę się 27.03.17, 19:07
        maria421 napisała:

> Robiles to dla eksperymentu czy PiS suwerena poslucha?

To też, ale przede wszystkim nie podoba mi się sposób wprowadzenia tej reformy, w pośpiechu, byle jak i na koszt samorządów, które rząd traktuje tak, jakby jemu one podlegały. W mojej rodzinnej gminie (nie tej, gdzie mieszkam) ludzie wybudowali przy gminnym gimnazjum halę sportową, z której mieli korzystać gimnazjaliści z całej gminy. Teraz będzie to hala tylko dla szczęśliwców z jednej wsi chodzących tam do podstawówki.
        • astra18 Re: Pochwalę się 27.03.17, 19:35
          jureek napisał:

> maria421 napisała:
          >
          > > Robiles to dla eksperymentu czy PiS suwerena poslucha?
          >
          > To też, ale przede wszystkim nie podoba mi się sposób wprowadzenia tej reformy,
          > w pośpiechu, byle jak i na koszt samorządów, które rząd traktuje tak, jakby je
          > mu one podlegały. W mojej rodzinnej gminie (nie tej, gdzie mieszkam) ludzie wyb
          > udowali przy gminnym gimnazjum halę sportową, z której mieli korzystać gimnazja
          > liści z całej gminy.

Czyli hala tylko gimnazjalistów.

Teraz będzie to hala tylko dla szczęśliwców z jednej wsi c
          > hodzących tam do podstawówki.
        • maria421 Re: Pochwalę się 27.03.17, 19:45
          jureek napisał:

> To też, ale przede wszystkim nie podoba mi się sposób wprowadzenia tej reformy,
          > w pośpiechu, byle jak i na koszt samorządów, które rząd traktuje tak, jakby je
          > mu one podlegały. W mojej rodzinnej gminie (nie tej, gdzie mieszkam) ludzie wyb
          > udowali przy gminnym gimnazjum halę sportową, z której mieli korzystać gimnazja
          > liści z całej gminy. Teraz będzie to hala tylko dla szczęśliwców z jednej wsi c

Zobaczymy czy wladza poslucha suwerena z Legionowa ktory w referendum nie wyrazil zgody na przylaczenie do stolicy.
          • astra18 Re: Pochwalę się 27.03.17, 19:50
            maria421 napisała:

> jureek napisał:
            >
            > > To też, ale przede wszystkim nie podoba mi się sposób wprowadzenia tej re
            > formy,
            > > w pośpiechu, byle jak i na koszt samorządów, które rząd traktuje tak, ja
            > kby je
            > > mu one podlegały. W mojej rodzinnej gminie (nie tej, gdzie mieszkam) ludz
            > ie wyb
            > > udowali przy gminnym gimnazjum halę sportową, z której mieli korzystać gi
            > mnazja
            > > liści z całej gminy. Teraz będzie to hala tylko dla szczęśliwców z jednej
            > wsi c
            > > hodzących tam do podstawówki.
            >
            > Zobaczymy czy wladza poslucha suwerena z Legionowa ktory w referendum nie wyraz
            > il zgody na przylaczenie do stolicy.

Czy projekt jest oficjalnie zgłoszony i zarejestrowany? Bo jeśli nie, to do czego to referendum?
            • astra18 Re: Pochwalę się 27.03.17, 19:54
              astra18 napisał:

> maria421 napisała:

jureek napisał:

> > > To też, ale przede wszystkim nie podoba mi się sposób wprowadzenia
              > tej re
              > > formy,
              > > > w pośpiechu, byle jak i na koszt samorządów, które rząd traktuje t
              > ak, ja
              > > kby je
              > > > mu one podlegały. W mojej rodzinnej gminie (nie tej, gdzie mieszkam
              > ) ludz
              > > ie wyb
              > > > udowali przy gminnym gimnazjum halę sportową, z której mieli korzys
              > tać gi
              > > mnazja
              > > > liści z całej gminy. Teraz będzie to hala tylko dla szczęśliwców z
              > jednej
              > > wsi c
              > > > hodzących tam do podstawówki.
              > >
              > > Zobaczymy czy wladza poslucha suwerena z Legionowa ktory w referendum nie
              > wyraz
              > > il zgody na przylaczenie do stolicy.

> Czy projekt jest oficjalnie zgłoszony i zarejestrowany? Bo jeśli nie, to do cze
              > go to referendum?

Cofam pytanie, projekt jest zgłoszony.
        • a000000 Re: Pochwalę się 28.03.17, 20:07
          jureek napisał:

no ale reforma jest ogólnopolska, a referendum lokalne.... wątpię, czy to referendum prawnie może mieć jakikolwiek wpływ na uchwaloną już ustawę.

Teraz będzie to hala tylko dla szczęśliwców z jednej wsi c

nie jest przesądzone, że w gmachach po gimnazjach będą podstawówki.... może tam będzie liceum o tym samym zasięgu co likwidowane gimnazjum i ci sami uczniowie z całej okolicy nadal będą korzystać z hali sportowej.

Dlaczego to referendum nie odbyło się rok temu? Przecież nie może tak być, że w kilku gminach oświata będzie działała po staremu, a w reszcie kraju po nowemu.

• maria421 Re: Pochwalę się 28.03.17, 20:46
            Ja jestem powsciagliwa w temacie powrotu do systemu sprzed wprowadzenia gimnazjow, a to dlatego ze pamietam jak bardzo krytykowano poprzednia reforme wprowadzajaca gimnazja.

Przez lata gimnazja byly zle, potem jakos to okrzeplo, krytyka ustala, teraz znow gimnazja sa dobre i maja zostac?

Kto za tym trafi?

• a000000 Re: Pochwalę się 28.03.17, 22:23
              Argumentem za wprowadzeniem gimnazjum jako odrębnej szkoły było, że należy małe dzieci oddzielić od agresywnych wyrostków. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie fakt że ktoś zapomniał, że wprowadzenie agresywnego wyrostka do otoczenia całkiem nowego a równie agresywnego powoduje "walkę o władzę" i tworzenie się patologicznych grup nieformalnych. Znawcy mówią, że te trzy lata gimnazjum to czas stracony dla nauki.
              Osobiście uważam, że 8-klasowa podstawówka ma szansę okiełznąć nieco szaleństwo hormonów młodzianków, gdyż grono pedagogiczne każdego zna a i koledzy z klasy nowi nie są, więc nie ma z kim wojować. Zaś do liceum idzie już osobnik nieco mądrzejszy, który przed sobą ma nie beztroską labę a widmo matury.
              Tak myślę. Ale sądzę, że psychologowie i specjaliści od rozwoju dzieci powinni się wypowiedzieć.
          • jureek Re: Pochwalę się 29.03.17, 08:34
            a000000 napisała:

>
            > no ale reforma jest ogólnopolska, a referendum lokalne....

Jakie lokalne? Zbierałem podpisy pod wnioskiem o ogólnokrajowe referendum w tej sprawie. Jest ponad pół miliona podpisów i zobaczymy, czy obecna władza zachowa się inaczej niż poprzednia, którą tak krytykowała za ignorowanie wniosków o referendum.

> nie jest przesądzone, że w gmachach po gimnazjach będą podstawówki.... może tam
            > będzie liceum o tym samym zasięgu co likwidowane gimnazjum i ci sami uczniowie
            > z całej okolicy nadal będą korzystać z hali sportowej.

Bzdura. To jest mała wiejska gmina, nie nazbiera uczniów do liceum.

> Dlaczego to referendum nie odbyło się rok temu?

Na zebranie podpisów trzeba trochę czasu, tymczasem rząd strasznie się spieszył z tą reformą, bo chciał żeby weszła w życie przed wyborami samorządowymi. Chodzi o to, żeby niezadowolenie ludzi z powodu chaosu spowodowanego reformą spadło na tych, którzy obecnie mają większość w samorządach, bo to samorządy właśnie poniosą koszty tej reformy. Znowu partyjny egoizm ważniejszy niż dobro kraju.
            • astra18 Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:24
              jureek napisał:

>
              > >
              > > no ale reforma jest ogólnopolska, a referendum lokalne....
              >
              >
              > > nie jest przesądzone, że w gmachach po gimnazjach będą podstawówki.... mo
              > że tam
              > > będzie liceum o tym samym zasięgu co likwidowane gimnazjum i ci sami ucz
              > niowie
              > > z całej okolicy nadal będą korzystać z hali sportowej.
              >
              > Bzdura. To jest mała wiejska gmina, nie nazbiera uczniów do liceum.
              >

To w ilu gminach zbierałeś?

> > Dlaczego to referendum nie odbyło się rok temu?
              >
              > Na zebranie podpisów trzeba trochę czasu, tymczasem rząd strasznie się spieszył
              > z tą reformą,

Od roku znane są szczegóły reformy.

bo chciał żeby weszła w życie przed wyborami samorządowymi. Chod
              > zi o to, żeby niezadowolenie ludzi z powodu chaosu spowodowanego reformą spadło
              > na tych, którzy obecnie mają większość w samorządach, bo to samorządy właśnie
              > poniosą koszty tej reformy.

A cos więcej na temat tego chaosu wiesz???

Znowu partyjny egoizm ważniejszy niż dobro kraju.
        • astra18 Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:16
          jureek napisał:

> maria421 napisała:
          >
          > > Robiles to dla eksperymentu czy PiS suwerena poslucha?
          >
          > mu one podlegały.

A kiedyś było inaczej,to szkoły nie podlegały samorządom i wytyczne z Ministerstwa samorządy nie realizowały???????ciekawe..

• jureek Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:49
            astra18 napisał:

> A kiedyś było inaczej,to szkoły nie podlegały samorządom i wytyczne z Ministers
            > twa samorządy nie realizowały???????

Kiedyś samorządy były pytane o zdanie, a teraz reformę wprowadza się ponad samorządami. PiS-owi marzy się państwo centralistyczne, jak za komuny. Samorządy to wróg.
            • wkkr Re: Pochwalę się 29.03.17, 10:01
              No nie... PiS lubi samorządy...
              Tylko dla PiSu dobry samorząd to ich samorząd.
              U mnie rządzi PiS no i nasza rada miejsca jest jedyną która nie zajęła stanowiska w sprawie powiększenia Warszawy.
              wszystkie pozostałe wyraziły swój sprzeciw.
              Nasi PiSowscy radni zapomnieli że mają służyć mieszkańcom Otwocka a nie Sasinowi.
              Dla mnie ich postawa to zdrada.
              Zrobię wszystko by PiS przerznął następne wybory samorządowe.
              Będę prowadził kampanie niegatywaną
              A hasłem przewodnim będzie
              "Każdy byle nie PiS"
    • wkkr Re: Pochwalę się 29.03.17, 09:37
      No to ja się pochwalę moją siostrą - ona też skończyła zbierać podpisy pod takim wnioskiem. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka