wkkr 21.02.19, 07:56 I bardzo dobrze. teraz władze powinny go poddać wiecznej konserwacji. A gości którzy to zrobili powinni wypościć ze względu na niską szkodliwość społeczną czynu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
astra18 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 08:16 wkkr napisał: > > I bardzo dobrze. > teraz władze powinny go poddać wiecznej konserwacji. > A gości którzy to zrobili powinni wypościć ze względu na niską szkodliwość społ > eczną czynu. No to teraz czas na nocny demontaż tablliczek z ulicami Langego i AL w Warszawie. Do dzieła! Jak wszyscy to wszyscy. > Odpowiedz Link
maria421 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 09:07 astra18 napisał: > No to teraz czas na nocny demontaż tablliczek z ulicami Langego i AL w Warszawi > e. > Do dzieła! Jak wszyscy to wszyscy. > > A to tez pedofile? Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 09:32 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > No to teraz czas na nocny demontaż tablliczek z ulicami Langego i AL w Wa > rszawi > > e. > > Do dzieła! Jak wszyscy to wszyscy. > > > > > A to tez pedofile? A to tylko zarezerwowane dla pomników rzekomych pedofilów? Był jakiś sąd, zeznania świadków pod przytsięgą..itd?? Ty, rzekoma legalistka, popierasz taki wandalizm? Albo inaczej - "rekonstrukcje" na potrzeby filmu, np. pana Sekielskiego? Nie widziałas o tym z jakiego powodu to zrobiono? Może jutro ktoś właśnie zdemoluje tablice, przywrócone ostatnio w Warszawie, o których pisze powyżej, albo pomnik Berlinga albo jeszcze inny? Odpowiedz Link
maria421 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 11:45 astra18 napisał: > A to tylko zarezerwowane dla pomników rzekomych pedofilów? > Był jakiś sąd, zeznania świadków pod przytsięgą..itd?? Ty, rzekoma legalistka, > popierasz taki wandalizm? Albo inaczej - "rekonstrukcje" na potrzeby filmu, np. > pana Sekielskiego? Nie widziałas o tym z jakiego powodu to zrobiono? > Może jutro ktoś właśnie zdemoluje tablice, przywrócone ostatnio w Warszawie, o > których pisze powyżej, albo pomnik Berlinga albo jeszcze inny? Jak juz napisalam, wolalabym zeby pomnik Jankowskiego zostal zburzony po decyzji Rady Miasta Gdanska. Z drugiej strony, jak czytam ze samowolne obalenie tego pomnika to wandalizm, to przypomina mi sie ze tak samo oceniano w PRLu tych, ktorzy zamachiwali sie na pomniki Lenina. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 14:36 maria421 napisała: > > Jak juz napisalam, wolalabym zeby pomnik Jankowskiego zostal zburzony po decyzj > i Rady Miasta Gdanska. > > Z drugiej strony, jak czytam ze samowolne obalenie tego pomnika to wandalizm, t > o przypomina mi sie ze tak samo oceniano w PRLu tych, ktorzy zamachiwali sie na > pomniki Lenina. Bo zestawianie komubinistycznego panstwa bezprawia z dzisiejszymi czasami to ulubiona retoryka dzisiejszej opozycji. Ktory pomnik bedzie nastepny? > Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 09:42 maria421 napisała: > A to tez pedofile? A Jankowski to pedofil? został osądzony, czy tylko pomówiony? Istnieje domniemanie niewinności? wobec wszystkich, tylko nie księży? Jak dotąd o Jankowskim się mówi, że to homoseksualista preferujący młodzieńców. Czyli osoby ponad 15 lat..... czy to zakazane w polskim prawie? Dla mnie obrzydliwość wielka, ale nie mają znaczenia moje gusta tylko prawo. jeśli śledztwo wykaże, że Jankowski to pedofil - pierwsza powiem: zabrać pomnik. Jestem świadoma wielkich zasług tej osoby dla miasta, dla stoczniowców, dla Solidarności, dla przemian.... wielu opozycjonistów uratował, wręcz fizycznie. Ale pedofilia to bardzo wielkie zgorszenie, tyle że czekam na dowody, nie poszlaki. Opowieść w gazecie to nie dowód, gdyż nie jest potwierdzona przysięgą z konsekwencjami karnymi. Przewrócenie pomnika to był "hepening" , nie dewastacja. Zrobiło to trzech panów z Warszawy, a pierwsze o tym informowało oko.press. No a pomnik nie został wystawiony jakiemuś szczególnemu księdzu, tylko osobie zasłużonej wielce dla demokratycznych przemian. Bo jako ksiądz - czynny homo - winien zniknąć z przestrzeni wspólnej. Ale jako opozycjonista? Tu jestem w kropce. Bo skoro mam tolerować niewątpliwie zasłużonego Wałęsę na świeczniku mimo niechlubnych elementów jego życiorysu, to co z innymi w podobnej sytuacji? Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 09:45 a000000 napisała: > Przewrócenie pomnika to był "hepening" , nie dewastacja. Zrobiło to trzech panó > w z Warszawy ...przywiezionych przez Tomasza Sekielskiego, który "przypadkowo" nakręcił film z "obalania" pomnika. A lemingi się cieszą otwierając wątek. Rzekomym pedofilom można ale już kolaborantom sowieckim nie wolno. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Pomnik obalony 21.02.19, 10:08 > Rzekomym pedofilom można ale już kolaborantom sowieckim nie wolno. Pisząc "rzekomym", sugerujesz, że oskarżenia są na pewno fałszywe... Kurde, zamiast się zastanowić nad potencjalną sytuacją molestowania, to od razu wpadasz w tony, że lemingi, ustawka itd. Żenujące. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 10:14 stephen_s napisał: > > Rzekomym pedofilom można ale już kolaborantom sowieckim nie wolno. > > Pisząc "rzekomym", sugerujesz, że oskarżenia są na pewno fałszywe... Nie, rzekomy bo nie oskarżony i nie osądzony. > > Kurde, zamiast się zastanowić nad potencjalną sytuacją molestowania, to od razu > wpadasz w tony, że lemingi, ustawka itd. Żenujące. Zastanawiam się i potępiam, UDOWODNIONE a nie hapenningi z bucikami itp. Też słyszałam wiele na temat ks.Jankowskiego, ale jakie to ma znaczenie w świetle prawa? I tak samo oburza mnie rzekoma pedofilia Jankowskiego jak i innych przedstawicieli innych zawodów, np.nauczycieli, wychowawców kolonii. Legaliści, kurde...Konstytucja!!!! Odpowiedz Link
stephen_s Re: Pomnik obalony 21.02.19, 10:26 > Zastanawiam się i potępiam, UDOWODNIONE a nie hapenningi z bucikami itp. Buciki to nie jest "happening", to poważna akcja oburzonych ludzi. Weź wylecz się z tej pogardy, która z ciebie wypływa. > I tak samo oburza mnie rzekoma pedofilia Jankowskiego jak i innych przedstawicieli innych zawodów, np.nauczycieli, wychowawców kolonii. W przypadku innych zawodów musisz udowodnić, że np. MEN przez dekady instytucjonalnie chronił nauczycieli pedofilów... Na tym polega problem z KK. Pedofil może się zdarzyć wszędzie - problem w tym, że w KK istniały powszechne mechanizmy chronienia takich ludzi. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 14:40 stephen_s napisał: > > Zastanawiam się i potępiam, UDOWODNIONE a nie hapenningi z bucikami itp. > > Buciki to nie jest "happening", to poważna akcja oburzonych ludzi. Weź wylecz s > ię z tej pogardy, która z ciebie wypływa. Tak,to jest antyklerykalny happening. > > > I tak samo oburza mnie rzekoma pedofilia Jankowskiego jak i innych przeds > tawicieli innych zawodów, np.nauczycieli, wychowawców kolonii. > > W przypadku innych zawodów musisz udowodnić, że np. MEN przez dekady instytucjo > nalnie chronił nauczycieli pedofilów.. To Ty udowodnij ktorych polskich ksiezy rzekomych pedofilow,skazanych,chroni KK. . Na tym polega problem z KK. Pedofil moż > e się zdarzyć wszędzie - problem w tym, że w KK istniały powszechne mechanizmy > chronienia takich ludzi. Masz to udowodnione sadowo? Odpowiedz Link
wkkr Re: Pomnik obalony 21.02.19, 12:16 Al Capone siedział tylko za podatki. Jemu też niczego poza tym nie udowodniono. Tylko ze jakoś nikt nie ma wątpliwości że był to okrutny bandyta który nie jedno życie miał na sumieniu. ========== Nie ma potrzeby niczego udowadnia. To nie jest sąd. Pomnik jest zaszczytem a ktoś przez wielu ludzi, niezaleznie od siebie oskarżany o pedofilie na pomnik nie zasłużył. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 14:43 wkkr napisał: > Al Capone siedział tylko za podatki. Jemu też niczego poza tym nie udowodniono. > Tylko ze jakoś nikt nie ma wątpliwości że był to okrutny bandyta który nie jedn > o życie miał na sumieniu. > ========== > Nie ma potrzeby niczego udowadnia. No tak,wystarczy ze ktos pojdzie do mediow i opowie. To nie jest sąd. Pomnik jest zaszczytem a kt > oś przez wielu ludzi, niezaleznie od siebie oskarżany o pedofilie na pomnik nie > zasłużył. > No to niech radni,na podstawie wyroku sadowego zrobia to legalnie. A nie droga ustawki,na potrzeby filmu. Odpowiedz Link
maria421 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 09:57 Azerko, zglaszaja sie ofiary ksiedza Jankowskiego , ktore w momencie molestowania mialy ponizej 15 lat: wiadomosci.wp.pl/ofiary-ks-jankowskiego-zabieraja-glos-wstrzasajace-szczegoly-6324882251196545a Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 10:07 maria421 napisała: > Azerko, zglaszaja sie ofiary ksiedza Jankowskiego , ktore w momencie molestowan > ia mialy ponizej 15 lat: > > wiadomosci.wp.pl/ofiary-ks-jankowskiego-zabieraja-glos-wstrzasajace-szczegoly-6324882251196545a Piszesz NIE NA TEMAT. Czy poprzesz mój happening, polegający na zniszczeniu pomnika Berlinga i zdemontowaniu tabliczek z nazwami ulic, np. Oskara Langego w W-wie? Ktoś to będzie musiał naprawić, oczywiście za pieniądze polskiego podatnika, przecież nie Twoje. Popierasz wandalizm? Śp. Adamowicz przed śmiercią powiedział, że pomnik będzie zdemontowany zgodnie "z literą prawa", po decyzji RM Gdańska. > Odpowiedz Link
maria421 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 11:42 astra18 napisał: > Piszesz NIE NA TEMAT. Pisalam nie do Ciebie, tylko do Azerki, ktora twierdzi ze Jankowski, owszem moze byl homoseksualista bo lubil mlodziencow powyzej 15 lat, ale nie byl pedofilem. Zamiescilam link kobiety ktora mowi ze byla molestowana przez Jankowskiego kiedy miala 12 lat. > Czy poprzesz mój happening, polegający na zniszczeniu pomnika Berlinga i zdemon > towaniu tabliczek z nazwami ulic, np. Oskara Langego w W-wie? Ktoś to będzie mu > siał naprawić, oczywiście za pieniądze polskiego podatnika, przecież nie Twoje. > Popierasz wandalizm? > Śp. Adamowicz przed śmiercią powiedział, że pomnik będzie zdemontowany zgodnie > "z literą prawa", po decyzji RM Gdańska. W ten sposob wlasnie pomnik powinien byc zdemontowany- po decyzji RAdy Miasta Gdanska. Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 12:09 maria421 napisała: > Pisalam nie do Ciebie, tylko do Azerki, ktora twierdzi ze Jankowski, owszem moz > e byl homoseksualista bo lubil mlodziencow powyzej 15 lat, ale nie byl pedofile > m. Zamiescilam link kobiety ktora mowi ze byla molestowana przez Jankowskiego k > iedy miala 12 lat. a ja odpowiedziałam, że pani jest mało wiarygodna, gdyż homoseksualiści od płci przeciwnej stronią. > W ten sposob wlasnie pomnik powinien byc zdemontowany- po decyzji RAdy Miasta G > danska. > i takie były zapowiedzi Adamowicza. Odpowiedz Link
maria421 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 12:18 a000000 napisała: > a ja odpowiedziałam, że pani jest mało wiarygodna, gdyż homoseksualiści od płci > przeciwnej stronią. Skad ta Twoja pewnosc ze Jankowski byl homoseksualista a nie biseksualista? Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 12:24 maria421 napisała: > Skad ta Twoja pewnosc ze Jankowski byl homoseksualista a nie biseksualista? kobietami się nie otaczał, tylko chłopcami.... gdy trochę przed śmiercią został oskarżony przez matkę jednego z chłopców, wówczas biegły psychiatra go określił jako homo z ciągotami ku młodzieńcom. Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 10:37 maria421 napisała: > Azerko, zglaszaja sie ofiary ksiedza Jankowskiego , ktore w momencie molestowan > ia mialy ponizej 15 lat: > > wiadomosci.wp.pl/ofiary-ks-jankowskiego-zabieraja-glos-wstrzasajace-szczegoly-6324882251196545a > ta pani jest niewiarygodna. Jankowski to homoseksualista, a taki raczej do płci przeciwnej się nie zbliża. Tej ani nie było w kraju od lat 50, więc pewnie nie wie, że to homo.... W linku wypowiada się również jakaś działaczka kultury... i sugeruje, że Adamowicz był z Jankowskim w układach. To dzięki Jankowskiemu Adamowicz został w wieku 25 lat przewodniczącym rady miasta.... Czyżby kolejny UKŁAD??? Adamowicz był ministrantem u Jankowskiego, dlaczego nic nie mówił o podejrzeniach? Skoro są świadkowie opisujący naganne zachowanie tego księdza, to Adamowicz tego nie widział???? Odpowiedz Link
maria421 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 11:37 Azerko, Ty tez w sprawie domniemanej pedofili i upodoban seksualnych Jankowskiego jestes niewiarygodna, wiec prosze Cie zebys nie oceniala zeznan ofiar. Daruj sobie tez szukanie na sile UKLADU miedzy Jankowskim i Adamowiczem. Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 12:06 maria421 napisała: > Azerko, Ty tez w sprawie domniemanej pedofili i upodoban seksualnych Jankowskie > go jestes niewiarygodna, wiec prosze Cie zebys nie oceniala zeznan ofiar. ale to nie ja oskarżam! no i nie oceniam ZEZNAŃ, bo nic o takowych nie wiem. Czytałam tylko opowieści w mediach, a to jednak co innego.... > > Daruj sobie tez szukanie na sile UKLADU miedzy Jankowskim i Adamowiczem. to nie ja. To zalinkowany przez Ciebie artykuł. Wiadomo, że Adamowicz był ministrantem u Jankowskiego. Wiadomo, że dzięki poparciu Jankowskiego i Gocłowskiego - zrobił samorządową karierę. Jeśli założymy, że artykuły prawdę mówią i zachowanie Jankowskiego było sugerujące niewłaściwe kontakty - to siłą rzeczy nasuwa się pytanie, dlaczego niektórzy twierdzą że widzieli, a niektórzy nie widzieli, mimo że powinni, bo byli bardzo blisko. Odpowiedz Link
wkkr Re: Pomnik obalony 21.02.19, 12:12 Na pomnikach powinno się stawiać ludzi zasłużonych, którzy dokonali czegoś wielkiego i mają opinię nieposzlakowaną! Ktoś kto wzbudza kontrowersje i jest oskarżany o pedofilie i to nie przez jedna osobę ale przez wiele osób nie powinien na pomnikach być stawiany. Pedofilia to jedna z najgorszych zbrodni. === Ks. Jankowski nie był zasłużony w walce o wolna Polski. On czynnie służy komunistom. Gdyby walczył o wolna Polskę to skończył by jak Popiełuszko. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 14:53 wkkr napisał: > Na pomnikach powinno się stawiać ludzi zasłużonych, którzy dokonali czegoś wiel > kiego i mają opinię nieposzlakowaną! Tak jest!Dlatego pomnik Berlinga mozna usunac noca bez zgody wladz miasta! Zgadzasz sie? A tabliczke z nazwa ulicy Oskara Langego,sowieckiego kapusia,rozwalic.takze noca. Zgadzasz sie? > Ktoś kto wzbudza kontrowersje > Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Pomnik obalony 21.02.19, 15:22 astra18 napisał: (...) Już istniejących pomników, niechby Jezusa czy Stalina, nie powinno się burzyć. Nie powinno się stawiać żadnych nowych. To anachronizm. Stęchła celebra, kicz i świecidełka plebejskie w dźwięku trąb i w łopocie szmat na kiju. Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 15:50 zbyfauch napisał: >To anachronizm. Stęchła celebra, kicz i tyle, że te szmaty na kiju , świecidełka i trąby są tym, wokół czego tworzą się społeczeństwa.... Co je cementuje i scala... Taki totem na patyku. Wydawałoby się ,że przypadkowe nic wielkiego.... ale psycholodzy społeczni mają o tym całkiem inne zdanie i rozumieją wagę czegoś takiego w życiu społeczeństw. Kiedyś słyszałam w TV wywód całkiem logiczny, że społeczeństwa nie mające swego sacrum - rozpadają się. Pewnie i do tego scalania społeczności służy stawianie pomników. Bo nawet jeśli kto jest przeciw - to taki pomnik uruchamia u takiego przeciwnika emocje i ten wstaje z ciepłego fotela , odrzuca pilota TV i rusza do ataku... czyli zaczyna działać jak przystało na świadomego obywatela. Tyle, że zgadzam się iż cokół to miejsce dla kogoś wybitnego i zasłużonego..... na erzace miejsca nie ma. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Pomnik obalony 21.02.19, 16:23 Społeczeństwa są tworem anachronicznym. Wspólnotę może ewentualnie tworzyć sztuka, łączyć niejako zwolenników, niechby wielbicieli jakiegoś jej objawu. Państwo to tylko obszar administracyjny. Tylko tyle i aż tyle. Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 16:50 zbyfauch napisał: > Społeczeństwa są tworem anachronicznym. Wspólnotę może ewentualnie tworzyć sztu > ka, łączyć niejako zwolenników, niechby wielbicieli jakiegoś jej objawu. Państw > o to tylko obszar administracyjny. Tylko tyle i aż tyle. o potrzebie sacrum mówią socjolodzy, ja tylko powtarzam. Sztuka nigdy nie zjednoczy całego społeczeństwa ze względu na to, że jest ważna i zrozumiała dla bardzo niewielkiego odsetka elit intelektualnych. A z potrzebą sacrum podobno człowiek się rodzi. Do tego stopnia, że jeden znaczny filozof stwierdził, że gdyby Boga nie było, należałoby go wymyślić. tak, państwo to tylko twór administracyjny. Ale państwo to nie społeczeństwo. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Pomnik obalony 21.02.19, 17:04 Jakaś część prawdy w tym jest. Dla mnie sacrum to prawo. Oczywiście nie boskie, samo pojęcie prawa, z jego kanonami. Odpowiedz Link
wkkr Re: Pomnik obalony 21.02.19, 10:47 Lange był pedofilem? A AL była organizacją pedofilską? Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 10:54 wkkr napisał: > Lange był pedofilem? A AL była organizacją pedofilską? > a czy przewrócony pomnik był pomnikiem pedofila? Mamy wyrok sądu poprzedzony śledztwem? Mamy zeznające pod przysięgą ofiary? Nawet Wałęsa, który był bardzo blisko z Jankowskim, mówi, że coś tam było (homoseksualizm), ale żeby aż tak (pedofilia) to on się dziwi... Borusewicz mówi podobnie. Odpowiedz Link
wkkr Re: Pomnik obalony 21.02.19, 12:08 To że był homo wiem mniej więcej od roku 90. O pedofilii ks J. dowiedziałem się ok roku 2000. Oskarżenie nie ma charakteru jednostkowego. Potwierdza je wiele osób. Czy twoim zdaniem ktoś taki zasługuje na pomnik? Poza tym to był TW SB. Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 12:21 wkkr napisał: > To że był homo wiem mniej więcej od roku 90. O pedofilii ks J. dowiedziałem się > ok roku 2000. > Oskarżenie nie ma charakteru jednostkowego. Potwierdza je wiele osób. > Czy twoim zdaniem ktoś taki zasługuje na pomnik? > Poza tym to był TW SB. > moim zdaniem koś taki na pomnik nie zasługuje. Nie powinno się stawiać pomników osobom, na których ciążą zarzuty ciężkiego kalibru. Jego homoseksualizm jest tu nic nie znaczącym epizodem.... w moim mniemaniu otaczanie się luksusem, młodymi chłopcami (co stwarza atmosferę do podejrzeń), teczka TW SB..... to są wystarczające przesłanki aby pomnika nie stawiać. Nie rozumiem decyzji miasta, że się zgodziło, ale cóż... nie wszystko muszę rozumieć. Odpowiedz Link
maria421 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 12:24 Ja sobie wyrobilam opinie o ksiedzu Jankowskim po tym, jak go raz zobaczylam w studiu TV w bialej sutannie. Oczywiscie byla to bardzo negatywna opinia. Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 15:35 maria421 napisała: > Ja sobie wyrobilam opinie o ksiedzu Jankowskim po tym, jak go raz zobaczylam w > studiu TV w bialej sutannie. > > Oczywiscie byla to bardzo negatywna opinia. owszem, to był strój bardzo nie na miejscu. Ja go widziałam z bliska.... stał taki wysoki, wyniosły, pewny siebie, o postawie księcia pana, zdecydowany.... Reasumując: CIACHO. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 15:25 wkkr napisał: > Lange był pedofilem? Nie,byl sowieckim kapusiem.Zasluzyl na upamietnienie? A AL była organizacją pedofilską? Itd.. > Odpowiedz Link
czuk1 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 13:29 wkkr napisał: > I bardzo dobrze. > teraz władze powinny go poddać wiecznej konserwacji. > A gości którzy to zrobili powinni wypościć ze względu na niską szkodliwość społeczną czynu. To dla nas. Ale jest blokada czynności wywozu pomnika (przez kilka osób) , w trakcie wywożenia pomnika. Rzekomi fundatorzy pomnika zatrzymali (na placu) ciężarówkę z pomnikiem. Zdziwienie wykazał też przew. gdańskiej "S", bo nie uzgodniono z nim miejsca ulokowania pomnika. Choć przyznaje m że mieli go zdemontować i wywieźć. Odbieram to jako element walki politycznej części społeczeństwa z władzami samorządowymi. Nie wykluczam tu inspiracji władz centralnych. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik obalony 21.02.19, 16:02 czuk1 napisał: > Odbieram to jako element walki politycznej części społeczeństwa z władzami samo > rządowymi. > Nie wykluczam tu inspiracji władz centralnych. Nie sądzę aby Grzegorz Pellowski byl we władzach centralnych lub inspirowany przez nich, jesli wiesz kto to jest. Odpowiedz Link
stephen_s Kwiaty położone 22.02.19, 08:33 Szef Solidarności Duda mówi: "Prałat tu był i będzie!" wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24481806,piotr-duda-zlozyl-kwiaty-przed-cokolem-pomnika-ks-henryka-jankowskiego.html A jeśli oskarżenia się potwierdzą, to co zrobi szef Solidarności Duda..? Czy szef Duda w ogóle pod uwagę, że Jankowski mógł faktycznie gwałcić i molestować..? Odpowiedz Link
maria421 Re: Kwiaty położone 22.02.19, 09:05 stephen_s napisał: > A jeśli oskarżenia się potwierdzą, to co zrobi szef Solidarności Duda..? Czy sz > ef Duda w ogóle pod uwagę, że Jankowski mógł faktycznie gwałcić i molestować..? Szef Solidarnosci Duda nie pierwszy raz manifestuje brak zrozumienia pozycji ktora zajmuje i roli zwiazku, ktorego jest, na nieszczescie, przewodniczacym. Odpowiedz Link
astra18 Re: Kwiaty położone 22.02.19, 09:32 maria421 napisała: > Szef Solidarnosci Duda nie pierwszy raz manifestuje brak zrozumienia pozycji kt > ora zajmuje i roli zwiazku, ktorego jest, na nieszczescie, przewodniczacym. Niekoniecznie to się nie łączy.Jankowski był kapelanem Solidarności od 1980-1989 r., chrzestnym dziecka MIchnika!!!ot co! Choć wypowiedź i sam akt złożenia kwiatów przed gołym cokołem uważam za nieco zbyt histeryczny. Odpowiedz Link
astra18 Off topic z cyklu "made my day" 22.02.19, 09:06 Joanna Sch. Wielgus w TOKFM: "Chciałabym doprowadzić do postawienia Kościoła Rzymsko - Katolickiego przed Trybunałem w Hadze. Dlatego rozważam start w wyborach do PE". Najpierw niech doprowadzi do "dymisji Episkopatu", cyt. dokładny. Taki ponury dzień, a tu taki cymesik na piąteczek:) Odpowiedz Link
maria421 Re: Off topic z cyklu "made my day" 22.02.19, 09:40 astra18 napisał: > "Chciałabym doprowadzić do postawienia Kościoła Rzymsko - Katolickiego przed Tr > ybunałem w Hadze. Dlatego rozważam start w wyborach do PE". > > Najpierw niech doprowadzi do "dymisji Episkopatu", cyt. dokładny. > > Taki ponury dzień, a tu taki cymesik na piąteczek:) Chciec to ona sobie moze. Odpowiedz Link
astra18 Re: Off topic z cyklu "made my day" 22.02.19, 09:43 maria421 napisała: > Chciec to ona sobie moze. Mario, nie uśmiałaś się?:) Ja zawsze jak czytam i słucham panią posłankę z koła w ilości sztuk 3:) Odpowiedz Link
maria421 Re: Off topic z cyklu "made my day" 22.02.19, 10:11 Astra, nie znosze "moherow", rowniez antyklerykalnych, a pani JSW jest takim antyklerykalnym moherem, choc z wygolona polowa glowy. Odpowiedz Link
a000000 Re: Off topic z cyklu "made my day" 22.02.19, 09:57 astra18 napisał: > Joanna Sch. Wielgus w TOKFM: > > "Chciałabym doprowadzić do postawienia Kościoła Rzymsko - Katolickiego przed Tr > ybunałem w Hadze. Dlatego rozważam start w wyborach do PE". > > Najpierw niech doprowadzi do "dymisji Episkopatu", cyt. dokładny. > > Taki ponury dzień, a tu taki cymesik na piąteczek:) precz z dyktaturą kobiet!!! Odpowiedz Link
jureek Re: Off topic z cyklu "made my day" 26.02.19, 11:12 a000000 napisała: > precz z dyktaturą kobiet!!! Nie poznaję Cię Azerko! Ty, która zawsze potępiałaś szydzenie z innych, dołączasz do rechotu z posłanki? Odpowiedz Link
a000000 Re: Off topic z cyklu "made my day" 26.02.19, 11:50 jureek napisał: > Nie poznaję Cię Azerko! Ty, która zawsze potępiałaś szydzenie z innych, dołącza > sz do rechotu z posłanki? ależ ja z niej nie szydzę. Mnie zachwyca SYTUACJA. Oto zajadła feministka mimowolnie wykrzyczała prawdę. Feministki wprowadzają de facto dyktaturę kobiet. A ja, jako kobieta, nie zgadzam się na wprowadzanie jakichkolwiek dyktatur. Facet to też człowiek i ma swoją godność.... chyba się nie mylę, co nie Jureczku????? Odpowiedz Link
jureek Re: Off topic z cyklu "made my day" 26.02.19, 12:23 a000000 napisała: > Facet to też człowiek i ma swoją > godność.... chyba się nie mylę, co nie Jureczku????? Zgadzam się, Azereczko. Facet też ma rozum i godność człowieka. Odpowiedz Link
a000000 Re: Kwiaty położone 22.02.19, 09:54 stephen_s napisał: > A jeśli oskarżenia się potwierdzą, to co zrobi szef Solidarności Duda..? Czy sz > ef Duda w ogóle pod uwagę, że Jankowski mógł faktycznie gwałcić i molestować..? Duda porusza się w środowisku które osobiście znało Jankowskiego.... myślę, że ci ludzie są przekonani o niewinności prałata. Odpowiedz Link
wkkr Re: Kwiaty położone 22.02.19, 14:16 a000000 napisała: > stephen_s napisał: > > > A jeśli oskarżenia się potwierdzą, to co zrobi szef Solidarności Duda..? > Czy sz > > ef Duda w ogóle pod uwagę, że Jankowski mógł faktycznie gwałcić i molesto > wać..? > > Duda porusza się w środowisku które osobiście znało Jankowskiego.... myślę, że > ci ludzie są przekonani o niewinności prałata. =================================== To w sumie standardowa reakcja środowiska w takiej sytuacji. Wystarczy przypomnieć sprawę Polańskiego lub proboszcza z Tylawy. Ludzie nie wierzą i starają się usprawiedliwiać lub wytłumaczyć sprawcę. === Tak jak wkurzała mnie postawa środowisk agorowych w przypadku Polańskiego (któremu tez niczego nie udowodniono), tak samo wkurza mnie postawa środowisk solidarnościowych w przypadku KS J. Odpowiedz Link
astra18 Re: Kwiaty położone 22.02.19, 14:55 wkkr napisał: > a000000 napisała: > > > stephen_s napisał: > > > > > A jeśli oskarżenia się potwierdzą, to co zrobi szef Solidarności Du > da..? > > Czy sz > > > ef Duda w ogóle pod uwagę, że Jankowski mógł faktycznie gwałcić i m > olesto > > wać..? > > > > Duda porusza się w środowisku które osobiście znało Jankowskiego.... myśl > ę, że > > ci ludzie są przekonani o niewinności prałata. > =================================== > To w sumie standardowa reakcja środowiska w takiej sytuacji. > Wystarczy przypomnieć sprawę Polańskiego lub proboszcza z Tylawy. > Ludzie nie wierzą i starają się usprawiedliwiać lub wytłumaczyć sprawcę. > === > Tak jak wkurzała mnie postawa środowisk agorowych w przypadku Polańskiego (któr > emu tez niczego nie udowodniono) Jak to nie?sam sie przyznal,choc.na.poczatku twierdzil ze dziewczynka nie wygladala na 13 latke. , tak samo wkurza mnie postawa środowisk solida > rnościowych w przypadku KS J. Jankowskiemu nie udowodniono. > > > > Odpowiedz Link
wkkr Re: Kwiaty położone 23.02.19, 15:15 Skazany nie został, nawet przed sądem nie stanął. Przyznanie się miało być elementem układu z prokuratorem. ==== W Polsce w toku śledztwa ludzie też się przyznają a potem, przed sadem odwołują to co powiedzieli w śledztwie. Poza tym samo przyznanie się nie jest dowodem wystarczającym do orzeczenia winy. Odpowiedz Link
a000000 Re: Kwiaty położone 22.02.19, 15:46 wkkr napisał: > To w sumie standardowa reakcja środowiska w takiej sytuacji. > Wystarczy przypomnieć sprawę Polańskiego lub proboszcza z Tylawy. > Ludzie nie wierzą i starają się usprawiedliwiać lub wytłumaczyć sprawcę. zgadza się, to się nazywa "wyparcie".... Ale jest jeden szkopuł.... tych ludzi było tysiące.... w różnym stopniu z Jankowskim powiązanych.... i nikt nic nie widział???? Jego jaśniepańskość, zamiłowanie do salonów, specyficzne spojrzenie na Zydów.... (podaję tylko wady które księdzu nie przystoją - bo miał dużo bardzo i pozytywnych cech) to wszystko było tajemnicą poliszynela.... wszyscy doskonale wiedzieli a biskup nakładał kary.... Ale gdyby chadzał do burdelu, macał dzieci.... w tamtych warunkach walki o wpływy - na pewno by wypłynęło.... takie zarzuty to wymarzony bejsbol walki politycznej. A jednak wszyscy twierdzą, że nie słyszeli nie widzieli???? Tak cudownie się maskował, że nawet ludzie mu nieprzychylni, nawet ci którzy z obowiązku chodzili na jego kazania aby mieć argumenty przeciwko, że NIKT nawet plotek nie puścił??? Było jedno oskarżenie - skończyło się oddaleniem - matka chłopaka przyznała, że chciała odszkodowanie wyłudzić... Tak pisały media. A jak było naprawdę- nie wiem. Mogła matka dostać do łapy za takie oświadczenie... Mógł być to jakiś układ esbecko - elitowy.. i prałat był kryty....trudno powiedzieć. Ale uważam, że gdyby to był układ to byłby majstersztik... Zachować milczenie w TAKIEJ sprawie, to wielka rzecz. Zwłaszcza, że podobno ofiar było dużo, nawet jakaś nastolatka w ciąży życie sobie odebrała??? Pani która o tej nastolatce opowiadała, mówiła, że na widok Jankowskiego dzieci do piwnicy uciekały.... Tymczasem w domu, w którym te dzieci uciekały, piwnicy nie ma... Ponieważ znaków zapytania w tej sprawie jest mnóstwo - kamieniem nie rzucę. Ale i kwiatów nie położę. Ze względu na te wady które księdzu nie przystoją. > === > Tak jak wkurzat ła mnie postawa środowisk agorowych w przypadku Polańskiego (któr > emu tez niczego nie udowodniono), tak samo wkurza mnie postawa środowisk solida > rnościowych w przypadku KS J. > Moje jastrzębie zdanie o pedofilach i co należy im robić znasz.... Ale co do Polańskiego - nie jest pedofilem i nigdy nie kręcił w tej sprawie....To była balanga z narkotykami, panna nie wyglądała na 13 lat, matka ją wepchnęła w środowisko celem uzyskania korzyści w postaci zatrudnienia w branży filmowej. Matka się przyznała, z Polańskim ugodę zawarła, kasę otrzymała. Problem w tym, że sędzia oszukał - powiedział, że ugoda sprawę kończy, ale to nie była prawda - sędzia nadal ścigał .... sędzia już nie żyje, ale wystawiony list za Polańskim nadal żyje. Nawet ta ówczesna trzynastolatka, dziś jako stateczna pani apelowała do wymiaru sprawiedliwości o zakończenie nagonki.... nic z tego, chyba chodzi o to , że list gończy nie ma przedawnienia. Powiesz - potępiam balangi z narkotykami.... tak, racja, ja też. Tylko weź od uwagę fakt, że tak wówczas jak i teraz takie balangi w środowiskach filmowych są powszechne. I Polański w rozumieniu otoczenia w jakim żył, nic złego nie robił. A tak na boku - Polański jest genialnym reżyserem. Jest ofiarą czasu i miejsca w jakim przyszło mu żyć. To często spotyka ludzi nieprzeciętnych. Odpowiedz Link
maria421 Re: Kwiaty położone 22.02.19, 16:40 Pedofilia to zboczenie, Polanski nie byl pedofilem, ale mial stosunek z 13-letnia dziewczynka, wiec popelnil przestepstwo pedofilii. To, ze nie wiedzial ile ona ma lat nie jest zadnym usprawiedliwieniem, panna mogla nie wygladac na 13 lat, ale 13-latka nigdy nie wyglada na dorosla, wiec nie wierze ze Polanski nie byl swiadomy ze ona jest , czy moze byc niepelnoletnia. Oczywiscie rola matki dziewczyny w tej historii jest karygodna. Odpowiedz Link
maria421 Re: Kwiaty położone 22.02.19, 17:07 Wroce jeszcze do pani JSW, ktora pojechala do Watykanu, rozmawiala z papiezem , sciskala mu reke, a potem oglosila ze chce postawic kosciol rzymsko -katolicki przez MTS w Hadze. Pani JSW poninna byla przed tym oswiadczeniem zajrzec chocby do Wikipedii : MTS rozstrzyga spory wyłącznie między państwami (art. 34 Statutu). Oznacza to, że inne podmioty nie mogą być stronami przed Trybunałem. Pozwy wpływające od osób fizycznych oraz innych nieuprawnionych podmiotów nie są rejestrowane. Interesy osób prywatnych mogą stać się przedmiotem postępowania przed Trybunałem tylko w przypadku, gdy dane państwo przejmie sprawę swojego obywatela i wystąpi ze skargą przeciwko innemu państwu Nie wiem jak ona to sobie wykombinowala. Skarga RP przeciw panstwo Watykan za przestepstwa pedofilii popelnione w roznych krajach swiata? Odpowiedz Link
a000000 Re: Kwiaty położone 22.02.19, 19:12 maria421 napisała: > Nie wiem jak ona to sobie wykombinowala. Skarga RP przeciw panstwo Watykan za p > rzestepstwa pedofilii popelnione w roznych krajach swiata? > pani JSW nie kombinuje, ona idzie na rympał.... i jakoś to będzie. Jej nie chodzi o los dzieci, jej chodzi o to aby wisieć u gardła kościoła i mieszać.... doprowadzić do upadku..... do buntu wiernych.... wątpię, czy ona kontroluje co mówi.... Jakoś nie jestem w stanie uwierzyć, że ma dobre intencje. A szkoda. Bo przydałoby się zrobić w kościele jakieś trzęsienie ziemi na miarę Lutra czy coś około. Aby księża do ewangelii powrócili. Wiesz Mario, u nas w telewizji reżimowej (hehehe) leci serial o Kazimierzu Wielkim. I na tle tamtego kleru - nasi obecni to święci młodziankowie co najmniej... A to dopiero był wstęp - za 150 lat był Borgia.... A tak w ogóle, to pani JSW jest cudna... jak z kabaretu. Odpowiedz Link
maria421 Re: Kwiaty położone 22.02.19, 19:25 Azerko, byl serial telewizyjny o rodzinie Borgia, nie widzialam calosci. W Niemczech dwoch policjantow jest podejrzanych o wspoludzial w wykorzystywaniu seksualnym dzieci i w niewytlumaczony spsob zginal material dowodowy w tej sprawie. Policja kryje pedofilow we wlasnych szeregach i nikt z tego skandalu nie robi? Odpowiedz Link
a000000 Re: Kwiaty położone 23.02.19, 10:38 maria421 napisała: > Azerko, byl serial telewizyjny o rodzinie Borgia, nie widzialam calosci. w moim kablu były dwa seriale. To było okropne czasy. Rozpustne i okrutne. Ale jak w życiu - Borgiowie mają też i zasługi - byli wielkimi mecenasami sztuki. Rafael Santi, Leonardo da Vinci Michał Anioł Buonarroti.... Być może ten mecenat wynikał z zamiłowania do przepychu.... ale dzięki temu mamy wielkie i piękne bogactwo dziedzictwa kulturowego.... A to wielka wartość dodana. Wracając do pani JSW. W raporcie podaje następujący zarzut i DOWÓD że Gocłowski krył pedofila: Okazuje się, że ówczesny arcybiskup Tadeusz Gocłowski wiedział o sprawie. Wynika to bezpośrednio z listu, który wysłał Jankowskiemu w 2004 roku. Pisał w nim: „Poważny problem, który od kilku lat budzi mój niepokój, to twój stosunek do młodych mężczyzn, do chłopców, którzy stale kręcą się po plebanii, chodzili po twoich pokojach, nalewali wino w czasie obiadu czy kolacji. Zwracałem ci na to uwagę. Kapłani i inni pracujący w św. Brygidzie sygnalizowali i tobie, i mnie niebezpieczeństwo złośliwych komentarzy”. Niestety arcybiskup, pomimo obowiązku, najwyraźniej nie poinformował o sprawie Watykanu. nielekajciesie.org.pl/wp-content/uploads/2019/02/Report_POLISH.pdf Ona w pędzie do osiągnięcia celu nie widzi, że powyższe żadnym dowodem nie jest. A wręcz przeciwnie - świadczy o tym, że Gocłowski ostrzega iż ludzie mogą zachowanie opacznie interpretować. Czyli że Gocłowski nie podejrzewał działań grzesznych czy przestępczych. > W Niemczech dwoch policjantow jest podejrzanych o wspoludzial w wykorzystywaniu > seksualnym dzieci i w niewytlumaczony spsob zginal material dowodowy w tej spr > awie. > Policja kryje pedofilow we wlasnych szeregach i nikt z tego skandalu nie robi? Bo postępowcom nie przeszkadza pedofilia tylko kościół katolicki.... jakoś nie słyszałam, aby pani JSW potępiała pedofilię w islamie. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Kwiaty położone 23.02.19, 16:40 > Bo postępowcom nie przeszkadza pedofilia tylko kościół katolicki.... Matko, jak można takie głupoty opowiadać, ja nie mogę :(((((( Odpowiedz Link
a000000 Re: Kwiaty położone 23.02.19, 17:00 stephen_s napisał: > > Bo postępowcom nie przeszkadza pedofilia tylko kościół katolicki.... > Matko, jak można takie głupoty opowiadać, ja nie mogę :(((((( oj Stefciu, dziecko drogie.... jesteś łatwowierny i prostolinijny. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Kwiaty położone 23.02.19, 20:59 > oj Stefciu, dziecko drogie.... jesteś łatwowierny i prostolinijny. Jakie dziecko, jakie dziecko... Odpowiedz Link
a000000 Re: Kwiaty położone 22.02.19, 18:41 maria421 napisała: > Oczywiscie rola matki dziewczyny w tej historii jest karygodna. Wygląd panny usprawiedliwieniem nie jest, ale jest okolicznością łagodzącą. Panna oświadczyła, że seks był za jej zgodą. Polański mógł nie rozpoznać wieku panny, gdyż pił alkohol i zażywał narkotyki. Po czymś takim to i smoka można zobaczyć. Matce bardzo zależało na karierze filmowej, więc szła "po trupach". I z perspektywy czasu w którym świat oglądam podejrzewam, że tak było, jest i będzie.... Parcie do kariery (cokolwiek to znaczy) odbiera co poniektórym rozum. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Kwiaty położone 22.02.19, 21:00 Sprawa Polańskiego to jest totalny mętlik... Nie ulega wątpliwości, że Polański popełnił to, co się nazywa po angielsku "statutory rape". Natomiast kwestią sporną jest to, czy miał tego świadomość - są argumenty za tym, że nie znał wieku tej dziewczyny, ale są też głosy, że jednak znał. Jeszcze inna kwestia to bałagan prawny - Polański do czynu się przyznał, miał mieć obiecany jakiś niski wyrok - ale potem do sprawy włączył się sędzia (czy prokurator?), który zagiął na niego parol. Więc Polański spanikował i zwiał ze Stanów. Tak mówią mu przychylni przynajmniej... Inna rzecz, że z Polańskim nie chodzi o tę jedną sprawę. W Polsce o tym się nie wspomina, ale oskarżenia wobec Polańskiego wysuwała też aktorka grająca w "Piratach". I w jednej zeznaniach ponawia się wątek próby doprowadzenia do seksu poprzez upicie (czy też podanie narkotyku). Jeśli to prawda, to wychodzi na to, że Polański wcale nie jest takim niewinnym "przypadkowym gwałcicielem", jak twierdzą jego obrońcy... Sprawa jest pochrzaniona maksymalnie. Natomiast mi też nie podoba się, że polscy "ludzie kina" oraz GW tak łatwo Polańskiego bronią. Ale to też dotyczy innych reżyserów - jak często w Polsce mówi się o bardzo nieprzyjemnych sprawach ciągnących się np. za Woodym Allenem? Odpowiedz Link
a000000 Re: Kwiaty położone 23.02.19, 11:01 stephen_s napisał: > Ale to też dotyczy innych > reżyserów - jak często w Polsce mówi się o bardzo nieprzyjemnych sprawach ciąg > nących się np. za Woodym Allenem? Stefciu, środowiska filmowe są przeżarte zepsuciem... tam orgie, narkotyki, alkohol są na porządku dziennym... nie widzisz co wyziera z medialnych doniesień o różnych przestępstwach z ludźmi szeroko pojętej sztuki w tle? Wybitni reżyserzy czy aktorzy po pierwsze mają mnóóóóóóóstwo kasy... po drugie na pewno inaczej widzą świat niż zwykli zjadacze chleba i przez to czują się wyobcowani, samotni.... po trzecie i chyba najważniejsze - blask własnej gwiazdy niszczy.... Polański do tego przeżył dwie traumy - gdy miał lat 6 - wybuchła wojna - wiesz jaki los był udziałem rodzin żydowskich.... przetrwał dzięki pomocy Polaków.... druga trauma to banda Mansona i zabicie żony.... osobiście nie dziwię się, że sięgał po narkotyki... każdy chciałby zapomnieć choć na chwilę.... Akurat w sprawie Polańskiego widzę może nie usprawiedliwienia, ale okoliczności łagodzące. Znacznie większymi przestępcami są ci, którzy w zamian za rolę żądają usług seksualnych. A mimo tego latami cieszą się miejscem na piedestale. Ale zgadzam się z Tobą - ochrona przestępców ze świecznika to sprawa naganna. Odpowiedz Link
maria421 Re: Kwiaty położone 24.02.19, 09:15 a000000 napisała: > Stefciu, środowiska filmowe są przeżarte zepsuciem... tam orgie, narkotyki, alk > ohol są na porządku dziennym... nie widzisz co wyziera z medialnych doniesień o > różnych przestępstwach z ludźmi szeroko pojętej sztuki w tle? Azerko, nie uogolniaj, poza tym, moda na orgie i narkotyki daaawno minela, jakies cwierc wieku temu, teraz jest moda na zdowy tryb zycia. Prasa oczywiscie poluje na rozne wpadki, na kolejny rozwod gwiazd, czesto stwarza nieprawdziwe historie. "Nudne" trwajace dziesiatki lat malzenstwa gwiazd, a takie wcale nie sa rzadkie, nie nadaja sie na "Plotka". Wiekszosc gwiazd prowadzi zycie BEZ skandali. Odpowiedz Link
a000000 Re: Kwiaty położone 24.02.19, 11:06 maria421 napisała: > Azerko, nie uogolniaj, poza tym, moda na orgie i narkotyki daaawno minela, jaki > es cwierc wieku temu, teraz jest moda na zdowy tryb zycia. Mario, to środowisko jest głęboko zdemoralizowane. Niezależnie od chwilowej MODY na cokolwiek. Odpowiedz Link
maria421 Re: Kwiaty położone 24.02.19, 13:52 a000000 napisała: > Mario, to środowisko jest głęboko zdemoralizowane. Niezależnie od chwilowej MOD > Y na cokolwiek. Azerko, prosze Cie.... Nie wydawaj takich osadow o calym srodowisku o ktorym masz pojecie, tak samo zreszta jak ja, tylko z mediow. Odpowiedz Link
stephen_s Pomnik przywrócony 23.02.19, 11:53 Pomnik znowu stoi. Wg miasta, nielegalnie: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24485036,pomnik-pralata-henryka-jankowskiego-znow-stoi-w-gdansku-to.html Ciekawe, czy teraz miasto wyśle swoich majstrów i znowu pomnik usunie... Odpowiedz Link
czuk1 Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 12:12 Właśnie.... wątek jest o pomniku czci dla ks. Jankowskiego. O tym piszmy. Przepychanki z pomnikiem były/są niepotrzebne. Prowokatorzy przyjechali z W-wy. Niepotrzebnie powalili ten pomnik. A jeśli już to zrobili, samorząd Gdańska powinien rozegrać spokojnie. Niepotrzebne było włączenie się do sporu społecznego. Samorząd stanął po stronie przeciwników pedofilii , bez względu kto pedofilem jest. Ale to trochę mało. Sponsorzy pomnika - "Solidarność" wykorzystali to jako okazję do wykazania , że władze miasta stoją po stronie bezprawia, że po. prezydent miasta (jakoby) wyrzuciła ich własność) - pomnik, na śmietnik. W ten sposób buntuje sie społeczęństwqo przeciwko kandydatki na stanowisko prezydenta. Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 16:40 czuk1 napisał: >bez względu kto pedofileiasm jest. o ile jest !!! jak dotąd jedno śledztwo już było i nic nie wykazało. Cały czas mamy tylko pomówienia. Ale to trochę mało. > Sponsorzy pomnika - "Solidarność" wykorzystali to jako okazję do wykazania , że > władze miasta stoją po stronie bezprawia, że po. prezydent miasta (jakoby) wyr > zuciła ich własność) - pomnik, na śmietnik. nie opowiadaj głupot. Nikt pomnika na śmietnik nie wyrzucał. Miasto chciało pomnik schować do magazynu. W ten sposób buntuje sie społeczęńs > twqo przeciwko kandydatki na stanowisko prezydenta. celownik komu? czemu? czyżby Perełka rację miał? Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 14:04 stephen_s napisał: > Pomnik znowu stoi. Wg miasta, nielegalnie: > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24485036,pomnik-pralata-henryka-jankowskiego-znow-stoi-w-gdansku-to.html > > Ciekawe, czy teraz miasto wyśle swoich majstrów i znowu pomnik usunie... A dlaczego ma usuwac skoro do przedwczoraj stal legalnie?cos sie zmienilo,jakies rozporzadzenie wydano? Odpowiedz Link
stephen_s Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 16:39 > A dlaczego ma usuwac skoro do przedwczoraj stal legalnie?cos sie zmienilo,jakies rozporzadzenie wydano? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24485702,wladze-gdanska-o-ponownym-montazu-pomnika-ks-jankowskiego.html Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 16:58 stephen_s napisał: > > A dlaczego ma usuwac skoro do przedwczoraj stal legalnie?cos sie zmienilo > ,jakies rozporzadzenie wydano? > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24485702,wladze-gdanska-o-ponownym-montazu-pomnika-ks-jankowskiego.html jest to racja, że najlepiej sprawę wyjaśnić a potem pomnik stawiać. Jankowski za życia był raz już oskarżany - sprawę umorzono. Potem zmarł , a gdańszczanie i stoczniowcy za własne pieniądze pomnik na tyłach Brygidy wystawili. I była cisza.... Sprawa się wznowiła w zeszłym roku, nawet ofiary się odezwały.... dlaczego dopiero teraz? czyż nie dlatego, że sąd w Poznaniu zasądził milionowe odszkodowanie i klasztor zapłacił...???? Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 17:00 stephen_s napisał: > > A dlaczego ma usuwac skoro do przedwczoraj stal legalnie?cos sie zmienilo > ,jakies rozporzadzenie wydano? > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24485702,wladze-gdanska-o-ponownym-montazu-pomnika-ks-jankowskiego.html Ach,znam ten link. A moze chciano przetrzymac w magazynie na wieczne nieoddanie? Nadzor budowlany????smiechu warte. Dlaczego nie podjeto wczesniej decyzji na RM,przeciez PO z przystawkami ma wiekszosc.? Domyslam sie dlaczego,wiec pytanie raczej retoryczne. Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 17:24 astra18 napisał: > Ach,znam ten link. A moze chciano przetrzymac w magazynie na wieczne nieoddanie > ? to jest prywatna własność, więc można do magazynu wziąć na przechowanie. Zatrzymanie to kradzież. > Nadzor budowlany????smiechu warte. jeśli wprowadzono jakieś zmiany w posadowieniu to musi być nowy plan i zezwolenie wraz ze wszystkimi pieczęciami... Zawsze można powiedzieć, że klej jest inny, więc musi być wykonana procedura zezwolenia . Dla mnie oczywistym jest że miasto będzie utrudniać. Zwłaszcza, że pomnik faktycznie ostatnio stał się miejscem scen gorszących. > Domyslam sie dlaczego,wiec pytanie raczej retoryczne. Sadzisz że czekali na akcję obywateli RP? Żeby było, że usunięcie pomnika jest oddolną wolą społeczną? Odpowiedz Link
stephen_s Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 20:59 > Dlaczego nie podjeto wczesniej decyzji na RM,przeciez PO z przystawkami ma wiekszosc.? Bo Gdańsk przez ostatni miesiąc żył czymś zupełnie innym? No weź... Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 22:01 stephen_s napisał: > > Dlaczego nie podjeto wczesniej decyzji na RM,przeciez PO z przystawkami m > a wiekszosc.? > > Bo Gdańsk przez ostatni miesiąc żył czymś zupełnie innym? No weź... Od początku grudnia sprawa jest nagłośniona w mediach. Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik przywrócony 24.02.19, 11:04 stephen_s napisał: > > Dlaczego nie podjeto wczesniej decyzji na RM,przeciez PO z przystawkami m > a wiekszosc.? > > Bo Gdańsk przez ostatni miesiąc żył czymś zupełnie innym? No weź... Stefciu, burza wokół postaci Jankowskiego była rozpętana znacznie wcześniej, artykuł w DF pokazał się na początku grudnia.... Pan Adamowicz osobiście się wypowiedział, że rada miasta musi się naradzić i decyzję podąć.... minął miesiąc do wydarzeń wspomnianych przez Ciebie, a rada się nie zebrała.... mają się zebrać z początkiem marca..... A jeśli chodzi o ten wspomniany przez Ciebie miesiąc - władze miasta zajmowały się żałobą i wojną o ECS.... Wydawało się, że pomnik to problem na bardzo dalekim planie... no ale Obywatele RP czuwają i pilnują aby zbyt spokojnie nie było. Mimo, że i prokuratura i kuria czekają na poszkodowanych.... Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 15:31 wkkr napisał: > No to znowu ktoś go obali.... Dubel Sekielskiemu potrzebny? > Odpowiedz Link
wkkr Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 18:12 Czego jak czego ale pedofill ludzie nie darują. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 18:24 wkkr napisał: > Czego jak czego ale pedofill ludzie nie darują. Chodzi raczej o efekt domina. Chyba zdajesz sobie sprawe ze ten zarzut jest od strony prawnej jest nieudowodniony. > Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 16:33 stephen_s napisał: > Pomnik znowu stoi. Wg miasta, nielegalnie: a dlaczego NIELEGALNIE???? przecież stał tam legalnie, został zdewastowany, naprawiony i postawiony na miejsce.... jeszcze nie było decyzji rady miasta o usunięciu. nie można sankcjonować czynów bezprawnych - to zmierza do anarchii. > Ciekawe, czy teraz miasto wyśle swoich majstrów i znowu pomnik usunie... zapewne tak, ale najpierw musi rada miasta podjąć postanowienie. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 17:05 a000000 napisała: > stephen_s napisał: > > > Pomnik znowu stoi. Wg miasta, nielegalnie: > > > a dlaczego NIELEGALNIE???? przecież stał tam legalnie, został zdewastowany, na > prawiony i postawiony na miejsce.... jeszcze nie było decyzji rady miasta o us > unięciu. > nie można sankcjonować czynów bezprawnych - to zmierza do anarchii. Bo zamiarem jest usuniecie "tylnymi drzwiami",miala byc decyzja RM,ale srednio.rozgarniety wie ze bez dowodow tego zrobic nie mozna bylo.No i tak mysleli ze uda sie do magazynku siup,ludziska zapomna i juz. Bedzie glosowanie ws.honorowego obywatela Gdanska,ktore to chca odebrac Jankowskiemu za KO Delegat. Tu podstawy sa bardziej przejrzyste. > > > > Odpowiedz Link
a000000 Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 17:48 astra18 napisał: > Bedzie glosowanie ws.honorowego obywatela Gdanska,ktore to chca odebrac Jankows > kiemu za KO Delegat. Tu podstawy sa bardziej przejrzyste. > > nie są przejrzyste. Nazwisko Delegata ustalono metodą kolejnych przybliżeń, na 90% . To za mało aby ukarać. Zresztą KO mógł mieć po prostu długi język i lubił się chwalić i opowiadać, a ktoś jego opowiadania spisywał.... Taki KO może nawet być nieświadomy że jest KO. U Jankowskiego przewalały się całe tłumy ludzi.... może po winku zbyt dużo mówił? Odpowiedz Link
astra18 Re: Pomnik przywrócony 23.02.19, 17:54 a000000 napisała: > astra18 napisał: > > > Bedzie glosowanie ws.honorowego obywatela Gdanska,ktore to chca odebrac J > ankows > > kiemu za KO Delegat. Tu podstawy sa bardziej przejrzyste. > > > > > nie są przejrzyste. Nazwisko Delegata ustalono metodą kolejnych przybliżeń, na > 90% . To za mało aby ukarać. > Zresztą KO mógł mieć po prostu długi język i lubił się chwalić i opowiadać, a k > toś jego opowiadania spisywał.... Taki KO może nawet być nieświadomy że jest KO > . > U Jankowskiego przewalały się całe tłumy ludzi.... może po winku zbyt dużo mów > ił? Czytalam ze w IPN te dowody sa bardziej twarde niz Twoj opis jak moglo byc. Na pedofilie czy molestowanie,w stosunku do dokumentow ws.Delegata,nie ma nic. Odpowiedz Link
fan.club Może atywiści zmądrzeją... 24.02.19, 11:56 i do nastepnego obalania wątpliwych pomników zabiorą się z jajami, czy z pomocą walca. Odpowiedz Link
a000000 Re: Może atywiści zmądrzeją... 24.02.19, 12:12 fan.club napisał: > i do nastepnego obalania wątpliwych pomników zabiorą się z jajami, czy z pomocą > walca. lecz każdy kij ma co najmniej dwa końce. Walec barw partyjnych nie ma, ale pomniki już mają.... zmieni się władza, a walec będzie jechał nadal, tym razem po innych pomnikach... Nie widzisz braku sensu???? Odpowiedz Link
fan.club Re: Może atywiści zmądrzeją... 24.02.19, 14:25 Obawiam się, że nie rozumiem. Dotychczasowa praktyka obalania pomników Twojej tezy nie potwierdza. Odpowiedz Link
a000000 Re: Może atywiści zmądrzeją... 24.02.19, 15:53 fan.club napisał: > Obawiam się, że nie rozumiem. Dotychczasowa praktyka obalania pomników Twojej t > ezy nie potwierdza. DOTYCHCZASOWA. A milusińscy się rozwijają.... właśnie przekroczyli kolejną barierę... Odpowiedz Link
fan.club Re: Może atywiści zmądrzeją... 24.02.19, 17:31 Barierę przekroczyli ci, którzy postawili pomnik takiej osobie jak Jankowski. Ci to się dopiero rozwinęli! I pewnie w rozwoju się nie zatrzymają. Odpowiedz Link
a000000 Re: Może atywiści zmądrzeją... 24.02.19, 20:57 fan.club napisał: > Barierę przekroczyli ci, którzy postawili pomnik takiej osobie jak Jankowski. C > i to się dopiero rozwinęli! I pewnie w rozwoju się nie zatrzymają. Zgadzam się. Skoro były już jakieś oskarżenia, to mimo że prokuratura umorzyła, trzeba zachować daleko posuniętą ostrożność w stawianiu na piedestał. Ale wiesz jak to jest.... Jankowski był wielką figurą jawnie wspierająca opozycję.... stoczniowcy go znali, wiele mu zawdzięczali, więc gdy się pokazują oskarżenia, to co przychodzi do głowy????? Ano, esbeki szyją buty!!!!! mszczą się. I tu nikogo nie przekonasz, a zwłaszcza stałego bywalca plebani, który nic nie zauważył. Odpowiedz Link
stephen_s Msza odprawiona 24.02.19, 16:24 trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,24487558,o-zwyciestwo-prawdy-parafia-sw-brygidy-modli-sie-za-ks.html To tak w temacie wątpliwości Azerki, czy są w Polsce wierzący, którzy chcą ukrywania pedofilii wśród księży. Jak widać, są... Odpowiedz Link
a000000 Re: Msza odprawiona 24.02.19, 16:46 stephen_s napisał: > To tak w temacie wątpliwości Azerki, czy są w Polsce wierzący, którzy chcą ukry > wania pedofilii wśród księży. Jak widać, są... Stefciu, ci ludzie nie ukrywają... oni są PRZEKONANI o niewinności księdza. Dlaczego zakładasz, że Jankowski to pedofil? Przecież nikt tego nie udowodnił, a Wałęsa przysięga, że to niemożliwe.... Siostry Jankowskiego oskarżycieli miały podać do sądu. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Msza odprawiona 24.02.19, 16:56 > Stefciu, ci ludzie nie ukrywają... oni są PRZEKONANI o niewinności księdza. I właśnie takie bezwględne, aprioryczne założenie, że ksiądz jest niewinny, prowadzi do ukrywania. > Dlaczego zakładasz, że Jankowski to pedofil? Przecież nikt tego nie udowodnił, a Wałęsa przysięga, że to niemożliwe.... Siostry Jankowskiego oskarżycieli miały podać do sądu. Jeszcze nie podały. Ciekawe, czy podadzą... Odpowiedz Link
a000000 Re: Msza odprawiona 24.02.19, 20:50 stephen_s napisał: > I właśnie takie bezwględne, aprioryczne założenie, że ksiądz jest niewinny, pro > wadzi do ukrywania. to też, ale czasem ludzie widzą jakieś poszlaki - i gdy wówczas idą w zaparte to masz rację. Ale są przypadki gdy ludzie naprawdę są przekonani o niewinności... Wałęsa był bardzo blisko z Jankowskim i przysięga że nic nie zauważył... A tu świadkowie mówią, że się nie krył, że nawet gdzieś w jakimś burdelu zabawiał.... Do mnie dotarło, że Jankowski lubi luksus, że jest homo, ale nic o dzieciach.... Czyżby tak doskonale się maskował? Gdy plebania była pełna ludzi? Ja NIE WIEM, czy świadkowie prawdę mówią, czy tylko czekają na hipotetyczne odszkodowanie. A ponieważ mam wątpliwości - popieram prawne działania. Co rada miasta postanowi - tak będzie. Najlepiej by było, aby prokuratura się za to zabrała i sprawdziła wiarygodność tych świadków. > Jeszcze nie podały. Ciekawe, czy podadzą... skąd wiesz, że nie podały? Odpowiedz Link
wkkr Re: Msza odprawiona 25.02.19, 07:17 Ale nie podały.... Ciekawe dlaczego.... ============================== Skala oskarżeń jest na tyle duża i są to oskarżenia na tyle wiarygodne by mieć co najmniej wątpliwości. Ale to ze są obrońcy ks J ślepo w niego wpatrzeni nikogo nie powinno dziwić. To jest powszechny mechanizm i dotyczy nie tylko księży. Odpowiedz Link
a000000 Re: Msza odprawiona 25.02.19, 10:42 wkkr napisał: > Ale nie podały.... Ciekawe dlaczego.... > ============================== > Skala oskarżeń jest na tyle duża i są to oskarżenia na tyle wiarygodne by mieć > co najmniej wątpliwości. > Ale to ze są obrońcy ks J ślepo w niego wpatrzeni nikogo nie powinno dziwić. To > jest powszechny mechanizm i dotyczy nie tylko księży. > zgadza się, tak to działa. z tym, że ja mam wątpliwości co do wiarygodności oskarżeń, ale i mam wątpliwości co do niewinności Jankowskiego. Starożytni powiadają, że w każdej plotce jakaś kropla prawdy się znajdzie. Ale wokół Jankowskiego zbyt wiele nagromadzono okropności. Gdyby był takim wampirem seksualnym jakim go opisują oskarżyciele (poznałam tylko dwa oskarżenia) , ludzie, bardzo liczni ludzie przebywając z prałatem na co dzień, coś by zauważyli.... Te opowieści i obrońców i oskarżycieli nie dotyczą jednej i tej samej osoby.... to wszystko jest nielogiczne. Odpowiedz Link
stephen_s Warta zaciągnięta 25.02.19, 17:25 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24490662,beda-pilnowac-pomnika-pralata-jankowskiego-planuja-warty.html Aż chce się krzyknąć: ludzie, kogo bronicie??? Odpowiedz Link
maria421 Re: Warta zaciągnięta 25.02.19, 18:13 stephen_s napisał: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24490662,beda-pilnowac-pomnika-pralata-jankowskiego-planuja-warty.html > > Aż chce się krzyknąć: ludzie, kogo bronicie??? Pewnie sami nie wiedza. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Warta zaciągnięta 25.02.19, 18:19 Jestem ciekaw, co oni zrobią, jak 7 marca zapadnie decyzja o demontażu tego pomnika. Przykują się do niego..??? Odpowiedz Link
maria421 Re: Warta zaciągnięta 25.02.19, 18:28 stephen_s napisał: > Jestem ciekaw, co oni zrobią, jak 7 marca zapadnie decyzja o demontażu tego pom > nika. Przykują się do niego..??? Jestem pewnam, ze zapadnie decyzja o usunieciu pomnika, i powiem Ci, ze wszystko mi jedno czy te oszolomy sie do niego przykuja czy nie. Odpowiedz Link
a000000 Re: Warta zaciągnięta 25.02.19, 18:47 maria421 napisała: > Jestem pewnam, ze zapadnie decyzja o usunieciu pomnika, i powiem Ci, ze wszystk > o mi jedno czy te oszolomy sie do niego przykuja czy nie. Jeśli miasto podejmie decyzję, to nie powinni zachowywać się jak obywatele RP i powinni uznać prawo. No ale to są stoczniowcy, z "kolebki". Więc może być paskudnie. Mnie jest obojętne w czyim prywatnym ogródku pomnik stanie i kto prywatnie będzie go czcił. Odpowiedz Link
stephen_s Tak w temacie 25.02.19, 20:40 Pozwolę sobie zalinkować, co napisała na FB Eliza Michalik: www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10214442209752709&id=1342966054 *** " Najgorsi jednak z tych świadków, milczących obserwatorów - których tak naprawdę trzeba nazwać współwinnymi - są obrońcy pedofilów. Ci ludzie, czasem z zaskakująco różnych środowisk, artyści, dziennikarze, związkowcy, politycy, czasem działacze społeczni, którzy relatywizują, rozmywają winę pedofilów. Ci wszyscy panowie i panie "tak, ale", "a może", "nie wiem czy...", "miał zasługi", "nie słyszałem o tym", "nie wiem", "nie wierzę". Oni krzywdzą dzieci tak samo jak pedofile, ponieważ tworzą środowisko i klimat społeczny, bez którego pedofilia nie byłaby możliwa. Korzystając ze swojej sławy i pozycji, z pieniędzy i wpływów, z tego, że ludzie ich słuchają, wbijają im do głowy, że niektórym wolno więcej, że to w gruncie rzeczy nic strasznego, a w ogóle to nigdy na pewno nie wiadomo, nawet jeśli dowody są przytłaczające. To oni tworzą świat, w którym pedofile mogą działać bezkarnie, oni współtworzą piekło dzieci." *** Pozwolę sobie to odnieśc np. do posła PiS (i ex-szefa Solidarności) Śniadka, który twierdzi, że "jedno pomówienie nie może przekreślać zasług"... Odpowiedz Link
a000000 Re: Tak w temacie 25.02.19, 21:50 stephen_s napisał: > Pozwolę sobie to odnieśc np. do posła PiS (i ex-szefa Solidarności) Śniadka, kt > óry twierdzi, że "jedno pomówienie nie może przekreślać zasług"... oczywiście, że POMÓWIENIE nie przekreśla zasług... Natomiast. Gdy wina jest udowodniona - wówczas nie mamy do czynienia z pomówieniem, a FAKTEM. Wówczas czyn przekreśla wszelkie zasługi... Jakbyś Stefciu jeszcze miał wątpliwości to przypominam co jest podstawą do oceny czynu pedofilnego jako krzywdy i wielkiego zgorszenia dziecka: Ewangelia Mateusza 18; 6,9 Zgorszenie 6 Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza. 7 Biada światu z powodu zgorszeń! Muszą wprawdzie przyjść zgorszenia, lecz biada człowiekowi, przez którego dokonuje się zgorszenie. 8 Otóż jeśli twoja ręka lub noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie wejść do życia ułomnym lub chromym, niż z dwiema rękami lub dwiema nogami być wrzuconym w ogień wieczny3. 9 I jeśli twoje oko jest dla ciebie powodem grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie jednookim wejść do życia, niż z dwojgiem oczu być wrzuconym do piekła4 ognistego. Odpowiedz Link
maria421 Re: Tak w temacie 26.02.19, 08:29 Czlowiekowi na ktorym wisi chocby cien podejrzenia o pedofilie, nie stawia sie pomnikow. Odpowiedz Link
a000000 Re: Tak w temacie 26.02.19, 09:39 maria421 napisała: > Czlowiekowi na ktorym wisi chocby cien podejrzenia o pedofilie, nie stawia sie > pomnikow. też tak uważam. Wówczas zgoda miasta na postawienie pomnika była wielkim błędem. No ale Adamowicz znał osobiście Jankowskiego, był u niego ministrantem.... czyżby go krył???? a może kolejny ślepy który nic nie widział? Odpowiedz Link
czuk1 Re: Tak w temacie 26.02.19, 10:16 Akurat ...sam nie był molestowany.... to nie miał bodźca do protestowania ? ;) A swoją drogą w takiej "katolickiej rodzinie" brudów nie wypada wynosić. Odpowiedz Link
maria421 Re: Tak w temacie 26.02.19, 11:07 a000000 napisała: > też tak uważam. Wówczas zgoda miasta na postawienie pomnika była wielkim błędem > . No ale Adamowicz znał osobiście Jankowskiego, był u niego ministrantem.... cz > yżby go krył???? a może kolejny ślepy który nic nie widział? Pomnik powstał z inicjatywy Społecznego Komitetu Budowy Pomnika Księdza Henryka Jankowskiego, który na podstawie zbiórki publicznej zebrał potrzebne na budowę pomnika środki w kwocie 136.772,97 zł[1]. Pomnik powstał również dzięki składkom wśród działaczy NSZZ „Solidarność” z całej Polski[2]. Projektantem pomnika był Giennadij Jerszow[1], ukraiński artysta i przyjaciel księdza, który wykonał model figury bezpłatnie[2]. Pomnik został poświęcony 31 sierpnia 2012 przez metropolitę gdańskiego abp Sławoja Leszka Głódzia, który objął budowę pomnika swoim honorowym patronatem. W uroczystości poświęcenia pomnika wzięli udział przedstawiciele władz państwowych, samorządowych oraz duchowieństwa[1]. Jezeli Adamowicz podejrzewal Jankowskiego o pedofilie, to zle ze nie mial odwagi zeby sie sprzeciwic. Odpowiedz Link