pati-18 15.12.07, 16:44 Czy ktoś uczy się języka rosyjskiego z pomocą tego programu ? Jeśli tak to czy poleca go dla osoby raczej początkującej ? Jakie metody nauki polecacie w przypadku nauki samodzielnej w domu ? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzenovo Re: Profesor Borys 5.0 16.12.07, 22:22 Ja sie ucze z tym programem - od roku. Jest swietny - motywuje do spedzenia codziennie chwilki czasu z rosyjskim. I mozna tez sie od razu uczyc jak akcentowac dane slowo czy zwrot (bo tam sa nie tylko pojedyncze slowa, ale i cale zwroty - uczymy sie slow i zdan kontekstowo). Program sam uklada powtorki (od nich zaczyna sie codzienna nauke) - ze slow, z ktorymi uczacy sie ma problemy. Dla osoby poczatkujacej tez sie nadaje - wowczas mozna sobie wybrac z programu do nauki wylacznie slowka o podstawowym poziomie trudnosci (jest tam taka opcja). Polecam! Odpowiedz Link
pati-18 Re: Profesor Borys 5.0 19.12.07, 21:45 Dziękuję za odpowiedź :-) może jednka znajdzie się więcej opinii na ten temat ?? a tak poza tym to w jaki sposób uczycie się gramatyki ?? może do gramatyki również istnieje jakiś program ?? a jeśli nie to jakie materiały polecacie ?? z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :-) Odpowiedz Link
czarekza Re: Profesor Borys 5.0 20.12.07, 00:07 programu używałem w więkoszci jako 'wspomagacza'. Jest świetny w początkowej nauce języka, bo wiadomo akcet w rosyjskim to sprawa ważna. Ale i pomoga przyswajac rosyjską klawiature. Jest opcja: dyktanto. Dzięki niemu nauczyłem sie czytac i pisać, tłumaczyc/rozumieć pojedyncze zwroty. Jednak same słówka to za mało, warto wybrac sie do Rosji, pochodzic na konwersjacje, pogadac na żywo - wtedy mozna sobie na komputerze słówka przypomniec. a gramatyki uczę się standardową metoda: lektor, zadania, ksiązka, lub samodzielnie w domu wykonując testy, oczywiscie po odpowiedniej podstawie teoretycznej z zajęć, lub z ksiązek. Niestety do gramatyki firma nic chyba jeszcze nie wymyslia, ale moze wkrótce Ogolnie warto korzystac z multimedialnego wspomagania nauki języka Odpowiedz Link
marzenovo Re: Profesor Borys 5.0 20.12.07, 16:45 Do nauki i cwiczenia gramatyki polecam "Grammatika biez probliem" wydawnictwa WSiP. Wydana w 2005 r. Zawiera najwazniejsze rzeczy z rosyjskiej gramatyki z podkresleniem rzeczy trudnych dla Polakow. + plyta CD z testem koncowym Odpowiedz Link
pati-18 Re: Profesor Borys 5.0 23.12.07, 08:53 Szkoda że nie ma jakiegoś programu do gramatyki ale co zrobić. Co do książki > "Grammatika biez probliem" wydawnictwa WSiP to chyba się w nią zaopatrzę ;) jednak znowu mam wiele pytań :) Czy korzystał ktoś z kursów "Kurs języka rosyjskiego w 3 miesiące dla początkujących" wydawnictwa PONS albo "Rosyjski. Нет проблем!" wydawnictwa SuperMemo ? Jeśli tak to co o nich sądzicie ? Doszłam do wniosku że trzeba by się oprzeć na jakimś kompleksowym kursie oprócz programu do nauki słownictwa i stąd moje kolejne pytania. Odpowiedz Link