roman_j
04.02.03, 21:45
(kolejny wątek z dawniej zapoczątkowanej serii)
Piwo jako temat na wątek przyszło mi na myśl dzisiaj, kiedy odebrałem na poczcie zamówioną książkę na temat przemysłowego warzenia piwa. Od dłuższego czasu marzy mi się mały domowy browarek, ale dotąd nie bardzo wiedziałem, jak ten pomysł wprowadzić w życie. Z pomocą przyszedł mi Internet, a inspiracją był artykuł na temat amatora-piwowara z Radomia, który domowym sposobem produkuje rocznie około 500 l piwa (na potrzeby własne i grona przyjaciół). Kiedyś na forum Płock rzuciłem pomysł otwarcia takiego mini-browaru np. w piwnicy którejś z kamienic Starego Rynku. Pomysł rzuciłem, oddałem za darmo, bo sam nie dysponowałem (i nie dysponuję nadal) kapitałem na takie przedsięwzięcie, a także niezbędną wiedzą. Ale powoli zaczynam już gromadzić wiedzę, a może i kapitał z czasem się pojawi.
Ale przejdźmy do tematu, czyli do piwa. Chyba prawie każdy z nas ma słabość do tego bursztynowego napoju o smaku goryczki. Kufel tego napoju z pianką to miłe urozmaicenie niemal każdego spotkania towarzyskiego. Niestety są też minusy, jak choćby "piwny brzuszek" - znak rozpoznawczy amatorów małego jasnego. Powszechnie uważa się, że jest to efekt piwo jest wysokiej kaloryczności piwa. Ja słyszałem również inną wersję, mianowicie, że za ten brzuch piwo jest odpowiedzialne tylko pośrednio, bo ono po prostu pobudza apetyt. Ja mam na ten temat jeszcze inną, odmienną teorię, ale nie chcę nikogo zanudzać. Napiszę tylko, że w otrzymanej dziś książce wyczytałem, iż 1 litr piwa o zawartości 4,5% ekstraktu i 4% alkoholu ma wartość energetyczną 469 kcal, a dla porównania litr soku owocowego to 460 kcal, zaś pełnotłustego mleka aż 650 kcal. Pada zatem pewien mit związany z piwem.
A co Wam przychodzi na myśl w ziwązku z piwem? Jakie piwo lubicie? Czy podobają Wam się wynalazki w rodzaju "Coolera" (mnie nie)? Piliście może w życiu jakieś nietypowe piwo? Z takich ciekawostek, to mogę się pochwalić, że piłem piwo czerwone, które zresztą było w powszechnej sprzedaży. Co ciekawe, każda warka tego piwa była numerowana. Inne ciekawostki to piwo z rumem (produkt fabryczny, a nie własnej roboty), piwo nieklarowane (popularne w Niemczech) oraz wrednie kwaśne piwo amerykańskie (oni chyba mają inne gusta niż my) ;-))