roman_j 11.01.09, 15:22 Jaką maksymalną prędkość rozwinął szynobus na linii Kutno-Płock (według pomiaru odbiornikiem GPS)? Można się pomylić o 10 km/h. :-)) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzwonnik Re: Zagadka 11.01.09, 15:46 Wyczuwam sarkazm ;) W zwiazku z powyzszym rzuce 45 km/h Odpowiedz Link
beerek Re: Zagadka 12.01.09, 09:12 znając nowoczesność w domu i zagrodzie naszych PKP bez kozery dam 35km/h :D Odpowiedz Link
roman_j Re: Zagadka 12.01.09, 09:25 Widzę, że tendencja jest spadkowa, a odpowiedzi zbieżne ze sobą. Poczekam jednak z podaniem poprawnej odpowiedzi, bo może ktoś jeszcze skusi się na podanie jakiejś prędkości. :-)) Odpowiedz Link
ernest_pinch Re: Zagadka 12.01.09, 11:07 No to postawie na 29 km/h. Ale jezeli wartosc predkosci jest tak niska, to bardziej zasadne byloby zrobic sciezke rowerowa z przechowalniami rowerow i puscic jakas drezyne czy "cóś". Odpowiedz Link
roman_j Re: Zagadka 12.01.09, 11:19 Zanim ta licytacja "kto da mniej" rozwinie się na dobre, chciałbym przypomnieć, że szynobus ten odcinek pokonuje według rozkładu w około 70 minut (jeśli dobrze pamiętam), więc przy prędkości średniej, a nie maksymalnej równej np. 29 km/h do Kutna mielibyśmy po torach 34 km, a to trochę za mało. Weźcie to pod uwagę. Możecie jeszcze zweryfikować swoje odpowiedzi. :-)) Odpowiedz Link
ernest_pinch Re: Zagadka 12.01.09, 12:45 Łeeee. Dla mnie to byla zabawa w strzelanie. Na dobra sprawe nie interesuje mnie czas wg rozkladu (wszak chodzi o rzeczywista predkosc a nie rozkladowa w warunkach "plockich"). Poza tym, nie wiem czemu, "defoltowo" zalozylem ze chodzi o Gostynin, mimo ze sprawa tyczy Kutna. Odpowiedz Link
werdan Re: Zagadka 12.01.09, 15:10 Myśle, że około 45-48 km/h. Nie podałeś błędu pomiaru twego GPS'a oraz liczby satelit, z którymi się łączy :D ................................................................. Fotogaleria miasta Płocka - www.plock24.pl Odpowiedz Link
roman_j Re: Zagadka 12.01.09, 15:22 werdan napisał: > Nie podałeś błędu pomiaru twego GPS'a oraz liczby satelit, z > którymi się łączy :D Błąd pomiaru zależy od jakości sygnału. Błąd lokalizacji może sięgać nawet 200 m (mnie się nie zdarzyło, ale tak wyczytałem w Sieci). Błąd wysokości jest dużo większy. Zdarzało mi się "być" jakieś 180 m poniżej poziomu morza. :-)) Nie wiem, z jaką dokładnością mierzy prędkość, ale jeśli ta mierzona prędkość nie waha się o więcej niż około 5% w ciągu kilku minut, to zakładam, że ten błąd nie jest zbyt duży. :-)) Odbiornik łączy się z minimum 4 satelitami. Inaczej nie określi swojej pozycji. Ile było maksymalnie, tego nie wiem. Niestety, tej informacji nigdzie nie zapisuje. :-)) Odpowiedz Link
roman_j Odpowiedź 25.01.09, 06:56 Chyba nikt już więcej się tutaj nie wypowie, więc podaję odpowiedź. Maksymalna prędkość, jaką zarejestrowałem wynosiła 79,1 km/h. :-)) Odpowiedz Link