Dodaj do ulubionych

Klimat w firmach IT

06.08.12, 17:53
Witam
Od marca pracuję w firmie zajmującej się outsourcingiem usług IT. Wcześniej strasznie chciałem pracować w tego typu firmie, bo wydawało mi się, że można się sporo nauczyć. Teraz jednak, po tych kilku miesiącach mam dosyć.
Klimat jest straszny. Firmą rządzi dwójka osób, które stresują wszystkich dookoła. Ciągle jest tylko poganianie i czepianie się za szczegóły. A jak już raz się zdarzy komuś błąd w jakimś temacie to nie ma już szans, by się poprawić, bo na pewno nie zostanie dopuszczony do podobnego projektu.
Im dłużej tym wywierana jest większa presja i człowiek bardziej się stresuje. Co za tym idzie, zdarzają się częstsze błędy. Większość pracowników ma już praktycznie dosyć i myśli o zmianie pracy.
Nie mam doświadczenia w tego typu firmach, więc ciekawi mnie czy podobnie jest w innych tego typu firmach? Ciągle presja czasu i ciągłe czepianie się?
I to nie jest tak, że boje się pracy pod presją czasu. Po prostu nie lubię gdy ciągle się mnie o coś podejrzewa i czepia o kolejne rzeczy.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: QuickSortProgramer Re: Klimat w firmach IT IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 18:38
      > Nie mam doświadczenia w tego typu firmach, więc ciekawi mnie czy podobnie jest
      > w innych tego typu firmach? Ciągle presja czasu i ciągłe czepianie się?

Jest podobnie. Powiem więcej: odpowiadasz za rzeczy których nie zrobiłeś, za rzeczy o których nie miałeś pojęcia i za zdarzenia którym nie zapobiegłeś w porę. Taka jest dola outsourcera. Klient ma być zadowolony z usługi. A że klient często/gęsto nie wie czego chce w zamawianej usłudze ? I mówi że "ma być dobrze, szybko i tanio" ? To już jest inna bajka.

> I to nie jest tak, że boje się pracy pod presją czasu. Po prostu nie lubię gdy
      > ciągle się mnie o coś podejrzewa i czepia o kolejne rzeczy.

Witaj w realnym świecie IT :)
    • Gość: xgda Re: Klimat w firmach IT IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 19:21
      trafiłeś na pół mózgów i buraków w 3cim świecie pewnie norma
      • Gość: gti Re: Klimat w firmach IT IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.12, 23:53
        Jesli zalezy ci na zdrowiu psychicznym to tylko (przemyślana)ewakuacja będzie tu wyjściem. Czyt. przejście do normalniejszej firmy.
        • morfeusz2001 Re: Klimat w firmach IT 08.08.12, 16:50
          Czyli rozumiem, że jest pół na pół. ;)
          Dwie osoby zadowolone ze swego miejsca pracy, a dwie nie ;)
          • Gość: gti Re: Klimat w firmach IT IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.12, 23:19
            Poziom zadowolenia zależy jeszcze od wynagrodzenia.
            Debili w firmach nie brakuje. Różne jest tylko ich zagęszczenie na m2. Radzić sobie jakoś trzeba.
            • Gość: sds Re: Klimat w firmach IT IP: *.futuroexito.pl 10.08.12, 09:49
              Dlatego najlepiej iść na lekarza lub dentystę:
              www.wprost.pl/ar/170999/Pokaz-lekarzu-ile-masz-na-koncie/
            • Gość: sds Re: Klimat w firmach IT IP: *.futuroexito.pl 10.08.12, 09:56
              PS. A lekarzem czy dentystą może zostać każdy:

www.google.pl/search?q=sprzataczka+dentystką
              Ta sprzątaczka brała 100 zł za wizytę, to jest dużo jak na Sandomierz.

• Gość: Byrek Re: Klimat w firmach IT IP: *.centertel.pl 16.08.12, 11:04
      klimat w firmach IT? bywa różnie, to zależy raczej od ludzi, nie od branży. Moje doświadczenia są raczej pozytywne - pracuję w primesoft i atmosferę mamy bardzo fajną - a wiadomo, że tworzą ją ludzie. Choć spory wkład w tworzenie klimatu ma też kierownictwo, na szczęście jest u nas w porządku jest. Morfeusz2001 - radze Tobie zmień pracę - szkoda życia na szarpanie się z wariatami. Jeżeli jesteś dobry w tym co robisz to znajdziesz sobie coś innego raz-dwa.
      • Gość: Jurek Re: Klimat w firmach IT IP: *.ip.netia.com.pl 16.08.12, 11:32
        Ty chyba długo (bardzo długo) szukałeś pracy, skoro na wszystkich forach chwalisz się tym Primesoftem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka