Dodaj do ulubionych

administrator sieci

18.01.09, 19:40
witam gdzie zdobyc doswiadczenie w zakładaniu sieci (różnych)komputerowych po
pracy tj godz.16ej nie płacac za taka praktyke?Interesuje mnie administrowanie
i rozwiazywanie problemów duzej sieci nie typu jak podzielic sygnał na 2 kompy
lub podłaczenie internetu do sieci. twarszwa@o2.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: domin Re: administrator sieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 23:09
      to tylko praktyka i odrobina szczescia, ja jestem adminem calkiem niezlej sieci
      (okolo 1000 kompow) ale nauczylem sie jak stawialem na ulicy siec osiedlowa na 5
      kompow, tam mialem takie problemy typu podzial lacza, zaczalem sie uczyc linuxow
      itd, a potem znalazlem robote jako admin i calyczas sie ucze nowych rzeczy, bo
      nie jest to zawod ktorego sie nauczysz i na tym koniec.
      zaplacz siec z paroma znajomkami podlacz im neta i juz masz calkiem niezla
      platforme sprzetowa do testow, postaw tam serwery uslug userzy beda wdzieczni za
      nowe zabawki a i ty sie wykarzesz
      • andrzejjwarszawa Re: administrator sieci 20.01.09, 15:41
        tak tylko nie mam takich znajomych a siec typu pare kompów znam jak zrobic ze
        studiów a powazniejsza siec w duzych firmach typu HP, IBM, Orange, PLUS GSM itp
        gdzie pracuje sie na konkretnym sprzecie i rozwiazuje sie powazne problemy
        sieciowe , zabezpieczenia o których ze studiów znam tylko z teorii a nie miałem
        stycznosci ze sprzetem takiej klasy-tego szukam.
        • Gość: xmx Re: administrator sieci IP: *.limes.com.pl 28.01.09, 22:27
          za darmo to, jak kolega wcześniej napisał, możesz postawić jakiś serwer w sieci
          i uczyć się uruchamiając na nim różne usługi, radząc sobie z problemami
          występującymi w działającej sieci.
          chodzi o doświadczenie zdobyte poza uczelnianym laboratorium.

nikt cię raczej nie wpuści za darmo do drogiego sprzętu, żebyś się pobawił ;]

ja chodziłem na zajęcia przygotowujące do certyfikatów ccna, nie są to darmowe
          zajęcia, ale jest możliwość poznania sprzętu wyższej klasy, zarządzalnych
          routerów i switchy, konfiguracji, protokołów w stylu bgp.
          wiadomo, że cały czas są to warunki laboratoryjne, ale uczą praktycznych rzeczy.
    • ekspert.powermedia Re: administrator sieci 29.01.09, 11:40
      Witam,

W przypadku zdobycia doświadczenia przy administracji dużymi systemami jest to możliwe w firmach, które organizują np. praktyki i staże podczas których dają możliwość pracy przy drogich urządzeniach. W takich wypadkach należy dobrze zapoznać się z ofertą i ewentualnie dopytać mailowo/telefonicznie z jakiej klasy sprzętem będzie się pracowało. Istnieje również możliwość zatrudnienia się na część etatu (np. zastępstwo) po wskazanej przez Pana godzinie. Proszę również zorientować się na uczelniach które organizują kursy CNNA i zajęcia odbywają się na sprzętach wyższej klasy (chociaż tylko w warunkach laboratoryjnych). W znalezieniu odpowiedniego miejsca na zdobycie takich praktyk może Panu pomóc rejestracja na odpowiednich forach branżowych i wysyłanie bezpośrednich zapytań do pracowników firm.

Pozdrawiam serdecznie,
      Abike Adetiloye
      Specjalista ds. Rekrutacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka