Dodaj do ulubionych

CCNA praca

IP: *.zone4.bethere.co.uk 01.03.09, 01:35
Witam, mam mozliwosc zrobienia profesjonalnego kursu CCNA zagranica(Sisco), mam pytanie czy konczac ten kurs bez wyksztalcenia informatycznego mam mozliwosc znalezenia pracy? czy potrzebne jest dodatkowe wyksztalcenie? chodzi mi o znalezienie pracy jako administrator sieci dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: T Re: CCNA praca IP: *.de.ibm.com 03.03.09, 09:41
      Po pierwsze nie Sisco a Cisco - CCNA Cisco Certified Network Associate.
      Po drugie jest to najnizszy z certyfikatow Cisco (nie licze CCENTa). Po trzecie
      nie licza sie certyfikaty a wiedza i doswiadczenie jakie posiadasz, certyfikat
      to tylko dodatek. Nie jest konieczne wyksztalcenie chociaz jest ono dobrym
      atutem. Moim zdaniem CCNA pomaga ale nie w takim stopniu jakim bys sobie zyczyl.
      Zawsze lepiej miec niz nie.
    • Gość: wielkiznawcatematu Re: CCNA praca IP: 83.238.66.* 03.03.09, 11:19
      Zgadzam się z "przedmówcą" że lepiej mieć cert niż go nie mieć - jeśli
      pracodawca ma wybór pomiędzy dwoma kandydatami o zbliżonej wiedzy/doświadczeniu
      z których jeden posiada certyfikaty a drugi nie - wybór zawsze padnie na
      wycertyfikowanego. Nie należy jednak spodziewać się że same certyfikaty
      gwarantują zdobycie pracy - podobnie jak nie gwarantuje jej dyplom nawet
      najlepszej uczelni.
      Przykład z dwoma kandydatami dotyczy oczywiście tej części specjalistów IT,
      którzy zajmują się wdrażaniem/zarządzaniem sieciami/serwerami, z tego co wiem
      wśród programistów posiadanie certyfikatów ma jeszcze mniejsze znaczenie (liczą
      się zrealizowane projekty)
    • ekspert.powermedia Re: CCNA praca 31.03.09, 10:11
      Witam,

Oczywiście jeżeli ma Pan możliwość ukończenia kursu CCNA to zachęcam do tego gorąco. Powyższy certyfikat na pewno wzbogaci Pana CV. Z drugiej jednak strony jest to dość powszechny kurs wśród administratorów i może zdarzyć się, że nie wzbudzi on zainteresowania u pracodawcy.
      W nawiązaniu do drugiej części Pana wypowiedzi muszę przyznać, że większość pracodawców wymaga wykształcenia informatycznego od kandydatów ubiegających się o daną posadę. Dlatego oprócz uczestnictwa we wszelakich kursach i szkoleniach może warto zastanowić się również nad ukończeniem studiów informatycznych?

pozdrawiam,
      Marta Dorniak
      Specjalista ds. rekrutacji
      Power Media SA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka