10.01.04, 23:54
Co mozna jesc w Egipcie, bedac na diecie lekkostrawnej i niskotłuszczowej.
Obserwuj wątek
    • beduinka Re: dieta 10.01.04, 23:57
      koszeri!!!!!!!!!!!
    • gajasirocco Re: dieta 11.01.04, 21:08
      Owoce, owoce, owoce, no i smaczna woda!
      • podroznik47 Re: dieta 12.01.04, 22:46
        Owocow surowych nie wolno mi jesc (jestem po usunieciu woreczka zolciowego i
        kamieni) i nie wiem co to jest kosheri.
        • beduinka Re: dieta 12.01.04, 23:35
          koszeri to jedna z najpopularniejszych potraw w Egipcie...
          choć sami Egipcjanie uważają ją za coś najzwyklejszego czym nie warto gościa, a
          szczególne Europejczyka częstować, ale ja to uwielbiam

co w tym jest? 3 rodzaje makaronu, ryż gotowany oraz ryż podsmażany, soczewica,
          cebulka i jeszcze inne jakieś warzywka... to wszystko polewa się takim
          czerwonym sosem (na bazie pomidorowej, ale trochę ostry), który jest podawany w
          osobnej miseczce

pyyyyyyycha...
          już za kilka dni będę w Egipcie wcinać koszeri!!!! huraaaa!!
          • dahya Re: koszeri i dieta 14.01.04, 16:55
            Nie jest to az takie skomplikowane :-)
            Ryz (normalny ryz robiony tak jak go robia Arabowie), makaron (najlepiej typu
            male kolanka), brazowa soczewica i czasami hummus (ciecierzyca). Kazde gotowane
            osobno a potem podawane razem w proporcjach makaron pol na pol z ryzem i do
            tego toche soczewicy i hummusu. Sos na bazie pomidorow i czosnku, zazwyczaj
            bardzo ostry. Posypuje sie to podsmazona na bardzo ciemno (skarmelizowana)
            cebulka (krojona w plastry). Wszystko.
            Nie do konca sie zgodze sie z Toba ze koszeri dla Egipcjan to "cos
            najzwyklejszego". Dla Egipcjan koszeri to bardzo specjalna potrawa, bardzo
            tradycyjna i bardzo "swoja", chyba jak zadna inna.
            Nie czestuja nia Europejczykow poniewaz nie jest to nic wyszukanego a goscia
            trzeba podjac jak najlepieji. Momo ze wydaje sie bardzo prosta, przywiazuja
            szczegolna wage do tego jak jest zrobiona, a kazdy Egipcjanin pewnie bedzie
            twierdzil ze jego zona zrobi ja najlepiej :-)

Mowiaz o diecie, bedzie trudno :-) Egipskie jedzenie jest bardzo dalekie od
            dietetycznego. Przychodzi mi teraz na mysl jedynie mahszi czyli faszerowane
            warzywa (cukinia, papryka, liscie winogron, kapusta itp) bo to gotowane i
            tluszczu w tym odrobina. Klopot w tym ze nie jest to jedzenie ktore mozna z
            latwoscia kupic "na ulicy"....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka