14.01.05, 14:59
Hej!

Czy możesz skomentować, jak Ci się studiuje na SSM UW??? Największe zalety i
wady? Chciałabym zdawać tam na magisterskie uzupełniające (dwuletnie). Może
masz jakieś generalne uwagi? Wiesz, dla "pierszaka":) Miałam zamiar pojawić
się na UW, żeby pogadac ze studentami, ale jak już tu spotkałam jedną z nich,
to spróbuję skorzystać:)

Aneta
Obserwuj wątek
    • yasminaa1 SSM UW?!? sprostowanie 14.01.05, 15:00
      ojej, nie tu dfodałam gdzie trzeba, sorry:PPPPPPPPPPP
    • beduinka Re: SSM UW?!? 14.01.05, 17:05
      ja byłam na ssmie dawno temu, o ile dobrze liczę to był to rok akademicki 2000-
      2001 - w każdym razie pierwszy rok działania tego kierunku - więc na nas prawdę
      mówiąc eksperymentowali program nauczania, i przy kolejnych rocznikach go
      modelowali
      dla mnie nauka tam była jednak zbyt ogólna - i tylko wszystkiego dotykało się
      zzewnątrz, a nie wchodziło się w żadną kulturę dogłębnie
      wzięłam urlop dzieknański i już nigdy nie powróciłam
      • yasminaa1 Re: SSM UW?!? 14.01.05, 19:16
        O!! Hmm...ja jestem na etnologii, i to jest dopiero ogólne! Póki co wchodzę
        dogłębnie w obecną kulturę Podlasia:\ Być może teraz już jakoś uregulowali
        system nauczania, po kilku latach. Dla mnie z kolei, przynajmniej na tym
        etapie, filologia jest już zbyt szczegółowa. I trochę tak się miotam: co dalej.
        No nic, życie pokaże.Dzięki za info!
        • beduinka Re: SSM UW?!? 14.01.05, 19:28
          yasminaa1 napisała:

> O!! Hmm...ja jestem na etnologii, i to jest dopiero ogólne! Póki co wchodzę
          > dogłębnie w obecną kulturę Podlasia:\

A nas w marcu Szkoła Praw Człowieka wywozi do Supraśla :))
    • peilin Re: SSM UW?!? 24.01.05, 16:39
      Jestem teraz na I roku uzupelniajacych magisterskich SSM i bardzo sobie chwale.
      Jak masz jakies pytania to chetnie odpowiem.
      Pozdrawiam
      Iwona
      • yasminaa1 Re: SSM UW?!? 24.01.05, 22:57
        O taak, mam masę pytań:)

1. jak było na rozmowie kwalifikacyjnej? Normalnie czy bardzo koszą? Jaki jest
        poziom angielskiego?
        2. jak było z "konkurencją"? dużo chętnych? czy były/są to jakieś
        strasznie "mocne" osoby?
        3. piszesz pracę magisterską na arabistyce - czyli mozna ją napisać w każdym z
        zakładów Instytutu Orientalistycznego, tak?
        4. CZY MACIE JAKIEŚ "DNI OTWARTE"???

Pozdrawiam serdecznie!

• peilin Re: SSM UW?!? 25.01.05, 13:22
      Na egaminie wstepnym jest bardzo milo. Raczej pytaja o zainteresowania niz
      odpytuja. Dobrze jest przygotowac sobie jakis temat, o ktorym mozna potem
      porozmawiac. Na ogol w pewnym momencie przechodza na angielski. Na razie nie
      musialam korzystac z anglojezycznych publikacji, ale sadze, ze bez dobrej
      znajomosci jakiegos (angielski/francuski/niemiecki) jezyka ciezko jest
      napiasac na orientalistyce prace magisterska.
      Oczywiscie w grupie sa osoby lepsze i gorsze,ale tak jest na kazdych
      studiach, prawde mowiac nie rozumiem Twojego pytania.
      Co do pracy magisterskiej to w tym roku oprocz seminarium arabistycznego, sa
      seminaria: afrykanistyczne, japonistyczne, euro-azjatyckie i hinduistyczno-
      chrzescijanskie.
      O dniach otwartych jeszcze nic nie wiem.
      Pozdrawiam
      Iwona

• yasminaa1 Re: SSM UW?!? 25.01.05, 20:55
        Ok, bardzo fajnie że odpowiadasz. Czyli wygląda to bardzo... ludzko i
        normalnie:)Jeśli chodzi o ludzi, to chodziło mi o to, czy są to ludzie juz z
        dużym dorobkiem naukowym, na przykład takich 10 "beduinek" (z szacunkiem
        mówię:), czy są to osoby, przy których mówiąc "nie, nie wybieram sie w tym roku
        na żaden backpacking tour do Jakucji...", nie zostanę uznana za co najmniej
        dziwną?...wiesz, 24 miejsca to naprawdę niedużo. Chciałam wiedzieć kto tam
        startuje, żeby móc jakoś wstępnie ocenić swoje szanse.No, mam nadzieję, że
        jasno się wyraziłam:)
        Czy mogłabyś proszę dać cynk, gdyby ci wpadła informacja o dniach otwartych?
        będę sledzić, ale nie chcioałabym przegapić.

Bardzo bardzo pozdrawiam!
        • beduinka Re: SSM UW?!? 25.01.05, 21:51
          yasminaa1 napisała:

> Ok, bardzo fajnie że odpowiadasz. Czyli wygląda to bardzo... ludzko i
          > normalnie:)Jeśli chodzi o ludzi, to chodziło mi o to, czy są to ludzie juz z
          > dużym dorobkiem naukowym, na przykład takich 10 "beduinek" (z szacunkiem
          > mówię:)

jeszcze mnie nie klonują!!!!!
          a gdzieżby tam... świat nie scierpiałby nawet 2 beduinek, a co tu dopiero 10
        • ziggurat Re: SSM UW?!? 26.01.05, 00:19
          Hej, Ja też jestem na SSM - Magisterskie. Nie ma ludzi z jakimś specjalnym
          dorobkiem "naukowym". W większości to pasjonaci /a to chyba jeszcze "gorsze"/.
          Każdy ma swojego konika: kreaje arabskie, Indie, Chiny, Czarna Afryka, sprawy
          polityczne Azji itd. Z tego co wiem, prawie wszyscy mają jakąś praktyczną
          wiedzę na temat tych kultur: część była w Chinach, w Indiach, czy Afryce.
          Dlatego jest to świetne miejsce na wymianę doświadczeń i wiedzy i najlepiej,
          jeśli nie jest się zamkniętym na jedną kulturę (wtedy wybrać jeden z kierunków
          na Orientalistyce). Na SSM masz przekrój. I chociaż jest to czasem ogromny
          natłok informacji /szczególnie przed sesją jest wesoło: czy "muktaka" to krótki
          utwór literatury sanskryckiej?, czy pomyliło mi się z makamą z okresu
          Abbasydów?/.
          Ja też nie słyszałam o dniach otwartych, ale pewnie są w ramach Orientalistyki.
          Pozdrowienia, Z

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka