timur29 26.04.05, 14:02 Witam serdecnie ktoś był? ktos jest? szukam wszelkich pomocnych informacji pozdrawiam Tim Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peilin Re: Yemen 26.04.05, 16:02 Rodzice mojej przyjaciółki przez kilka lat mieszkali w Jemenie. Podczas ich pobytu dochodziło do porwań obcokrajowców min Polaków, w związku z czym sami rowniez przestali zapraszac jakichkolwiek znajomych (do tej pory zaluje, ze nie udalo mi sie wtedy tam wybrac). Ale z drugiej strony na Arabistyce odradzano mi jedynie "wycieczki" do Algierii i Iraku. Pozdrawiam Odpowiedz Link
timur29 Re: Yemen 27.04.05, 15:04 to zupełnie jak z Iranem :-)odradzano, zabraniano.. a było super bezpiecznie. a nie wiesz jak jest teraz w Jemenie? Odpowiedz Link
peilin Re: Yemen 27.04.05, 16:12 No nie wiem, czy to tak samo jak z Iranem. Tatę mojej przyjaciółki porwano. Na szczęście nic mu się nie stało, ale turystycznie to bym się tam chyba nie wybrała. Dodam, ze tata koleżanki jest arabista doskonale znajacym Jemen i w ogole sytuacje w regionie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
beduinka Re: Yemen 27.04.05, 16:19 peilin napisała: > No nie wiem, czy to tak samo jak z Iranem. Tatę mojej przyjaciółki porwano. Na > szczęście nic mu się nie stało, ale turystycznie to bym się tam chyba nie > wybrała. Dodam, ze tata koleżanki jest arabista doskonale znajacym Jemen i w > ogole sytuacje w regionie. > Pozdrawiam ale został uwolniony i nic złego mu się nie stało?? z tego co słyszałam porwania w Jemenie zdarzają się, lecz porywacze porwanemu zazwyczaj nic złego nie robią, a wręcz bardzo często dobrze go traktują i uważają go za kartę przetargową do uzyskania czegoś, na czym im zależy, np. asfaltowej drogi do swojej wioski Odpowiedz Link
timur29 Re: Yemen 27.04.05, 16:23 Słyszałem o takich sytuacjach. Jednak mogło być to kilka lat temu )a duzo sie zmieniło podobno...) zresztą podobno turyści opłacja sobie "ochronę" kiedy odwiedzają zagrożone regiony. BTW słyszałem że 10 lat temu płaciło się ciężkie pieniądze Kurdom za "porwanie"... ale dzieki temu można było w przypadku rajdu armii tureckiej trafić do ambasady a nie do aresztu.. ale jeśli sie chciało zwiedzić wschodnią Turcję nie było innej opcji Odpowiedz Link
peilin Re: Yemen 28.04.05, 10:39 Nie nic mu sie nie stalo i rzeczywiscie bardzo dobrze go traktowali, ale zdarzaly sie wypadki zabicia cudzoziemcow i miejscowych podczas prob odbijania. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link
beduinka Re: Yemen 02.05.05, 15:24 ludziki z MSZ wstawiły Jemen na listę krajów, których odwiedzania odradzają polskim obywatelom www.msz.gov.pl/index.php?page=1111600000 Odpowiedz Link
survey06 Re: Yemen 03.05.05, 14:53 W Jemenie (dawnym Poludniowym) bylem w Adenie Makalla i Sayun (w interiorze - blisko granicy z Arabia Saudyjska). Zostalem na ulicy zatrzymany tal sobie przez policje, zawieziony na policje, przesluchany, a nastepnie .... mimo posiadania waznej wizy, pisma z Jemenskiego Ministerstwa, listu "to whom it may concern" po angielsku i arabsku od angielskiej firmy, odstwiony na lotnisko i odeskortowany do Adenu. Tamze dopiero, wladze miejscowe mnie zwolnily. Pobyt i najblizszym samolotem udalem sie do Europy. Yemen.. never again... never. Odpowiedz Link