Dodaj do ulubionych

Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozcie

08.05.05, 02:29
Witam wszystkich,
Moja kolezanka za miesiac urodzi syna i ciagle nie ma imienia, nawet zadnych
powaznych propozycji. Poniewaz jej maz jest Algierczykiem, a do tego
mieszkaja w Londynie, chcialaby zeby to bylo jakies imie wspolne dla dwoch
kultur, ale i sprawdzajace sie w jezyku angielskim. Udalo im sie ze starszym
synkiem, ktory ma na imie Adam i licza, ze moze znajda cos podobnie
uniwersalnego. Na razie nie maja nic. Mnie nic nie przychodzi do glowy, moze
tylko Jan Chrzsciciel, ktory jest w koncu dla muzulmanow prorokiem, nie mam
tylko pojecia jak on brzmi po arabsku. Moze by w ogole poszperac wsrod
postaci biblijnych? Moze jakas arabistka (Beduinka?) mi pomoze?
Z gory dziekuje
Maja
Obserwuj wątek
    • beduinka Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 08.05.05, 02:52
      kosmaj napisała:

> Witam wszystkich,
      > Moja kolezanka za miesiac urodzi syna i ciagle nie ma imienia, nawet zadnych
      > powaznych propozycji. Poniewaz jej maz jest Algierczykiem, a do tego
      > mieszkaja w Londynie, chcialaby zeby to bylo jakies imie wspolne dla dwoch
      > kultur, ale i sprawdzajace sie w jezyku angielskim. Udalo im sie ze starszym
      > synkiem, ktory ma na imie Adam

moja pierwsza myśl to była właśnie Adam

i licza, ze moze znajda cos podobnie
      > uniwersalnego. Na razie nie maja nic. Mnie nic nie przychodzi do glowy, moze
      > tylko Jan Chrzsciciel, ktory jest w koncu dla muzulmanow prorokiem, nie mam
      > tylko pojecia jak on brzmi po arabsku.

Jahja

Moze by w ogole poszperac wsrod
      > postaci biblijnych? Moze jakas arabistka (Beduinka?) mi pomoze?
      > Z gory dziekuje
      > Maja

spróbuję coś wymyślić
    • bladerunner Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 08.05.05, 08:02
      Moze Kamil? Funkcjonuje w arabskim i polskim, chociaz nie wiem jak zareaguja na
      to imie anglosasi ;)
      • maiysa Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 08.05.05, 11:47
        Pierwsze co mi przyszlo do glowy to tez Kamil, ewentualnie Daniel.
        A tutaj link do brytyjskiej stronki z muzulmanskimi imionami (bardzo duzy wybor)
        www.muslim-names.co.uk/
    • kosmaj Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 08.05.05, 15:24
      Dzieki za podpowiedzi, prosze o jeszcze. Ciekawa jestem , jakie imiona nosza
      dzieci z malzenstw mieszanych forumowiczek? Jesli sa takie ?
      • beduinka Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 08.05.05, 17:04
        zerknij jeszcze do tego i niższego wątku - podałam tam linki do spisów imion
        arabskich

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=6214202&a=18080282
      • hayet Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 09.05.05, 09:33
        witaj kosmaj,

jestem rowniez zona Algericzyka i jestem w ciazy.
        Mielsimy duzy problem z wyobrem imienia dl adziecka, a to dlatego, ze ejst
        strasznie duzy wybor i trudno sie zdecydwoac, a tez chcialam, zebvy imie nie
        bylo bardzo trudne do wymowiniea i zeby dziecko nie mialo jakis nieprzyjemnosci.
        Mamy miec corke, wiec imie Amina, dla chlopca Amin.

Moze jeszcze byc Jakub, synek naszych znajomych ma tak wlasnie na imie. Pisza
        to Jakoub, ale w sumie jak po polsku.
        • drzewko_szczescia Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 09.05.05, 16:57
          A mój ma Benyamine :)
          • bladerunner Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 09.05.05, 20:03
            eeee, zydowskie imie ;)))

ale Yacoub to jest jakies wyjscie!
            • ewadw Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 10.05.05, 14:00
              hm.. czy w zydowskich imionach jest cos zlego?? jakub tez jest zydowskie..
              • bladerunner Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 10.05.05, 14:34
                Myslalem, ze wstawilem wystarczajaca ilosc emotikonow. Oczywiscie nie ma w tym
                imieniu nic zlego, ale nazwanie tak potomka polsko-arabskiego mogloby stac sie
                dlan klopotliwe w kraju arabskim. Tak samo jak nadanie imienia np Ariel. Yacoub
                jest bardziej uniwersalne.
                • drzewko_szczescia Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 10.05.05, 16:51
                  O przepraszam- w Algierii jest takie imię, wprawdzie rzadkie, ale jest!
                  W Koranie też jest przecież historia o Beniaminie.
                  • ewadw Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 11.05.05, 13:12
                    no wlasnie.. =)
                    • gamil-wasim a ja bym mu dal 12.05.05, 15:56
                      tak ja ja sie nazywam: gamil amir...czyli piekny ksiaze.
                      albo mustafa, tez ladnie.
                      • ewadw Re: a ja bym mu dal 13.05.05, 16:07
                        mi tez sie podoba.. albo hisham (hojnosc).. albo nadir (cenny).. albo sarosh (aniol).. albo oj jest troche takich imion, ktore mi sie podobaja, ale i tak to rodzice wybiora, co uznaja za stosowne.. =)
            • tut_ets Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 18.12.06, 09:32
              Tez zydowskie imie. :)) Tak samo imiona wczesniej wspomniane jak Daniel czy
              Adam. :)))
              • absztyfikant Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 18.12.06, 22:40
                Zydowskie? Oj, to moze lepiej nie:)))))))))))))))))))))))
                • tut_ets Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 19.12.06, 08:17
                  HEHE... jESZZCE GO OD ZYDOW WYZYWAC BEDA. :))
      • mama_motyla Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 21.12.05, 00:54
        Tatuś nie Algierczyl, ale Syryjczyk
        Synuś - Haisam Antoine
        mieszkamy we FR
    • beduinka Re: Imie dla potomka polsko-algierskiego - pomozc 16.12.06, 21:14
      www.babynology.com/
    • absztyfikant Ryszard! 18.12.06, 22:39
      Wszystkie Ryski to fajne chlopy! A jak pan Algierczyk bedzie protestowal, to
      niech obejrzy "Misia".
      • tut_ets Re: Ryszard! 19.12.06, 08:06
        Hehee.. :)
        • hela1 Re: Ryszard! 27.12.06, 22:48
          Moj syn ma na imie Yusef czyli po naszemu (slasku) Zeflik. Corka Salma Helena.
          Popularny jest tez Jonas (Younas), Elias, Omar.
          W Norwegii panuje akurat moda na imiona biblijne, wiec dzieci nie odstaja od
          ogolu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka