11.05.05, 08:59
wyjechalam, widzialam, wrocilam
dokonlalam tego co wydawalo mi sie niemozliwe po tylu tygodniach czekania:)
emiraty sa wspaniale, bylam w kazdym z nich, nawet do omanu dotarlam ...bez
wizy i bez kontroli paszportowej.
7 emiratow, 8 glownych miast plus miasta lokalnych:) warto bylo 7 tygodni
staran:)
wiele wrazen, tak niesamowite zroznicowanie pomiedzy emiratami, i tyle
historii ktore poznalam od lokalnych oraz rezydentow :)
mam nadzieje ze znajde czas niedlugo na opisanie tego wszystkiego. Jesli
ktokolwiek sie bedxzie wybieral do emiratow, sluze informacjami, jako iz
ostatnie tygodnie dostarczyly mi setek przydatnych informacji z punktu
widzenia osoby ktora chce wyjechac na wlasna reke:)
pozdrawiam
Salam Alaikom Wa Rahmato Allah Wa Barakatoh
Aliyah
Obserwuj wątek
    • stanrick Re: UAE 11.05.05, 16:21
      Pozdrowienia z Abu Dhabi!
      Jutro wlasnie jade kolejny raz do Liwy,to jest kolo
      Arabii Saudyjskiej.Prawdziwy koniec swiata:-)
      • gajasirocco Re: UAE 11.05.05, 21:14
        Kochani- opisujcie jak najwięcej- tamte rejony są dla nas dziewicze!!!
        • stanrick Re: UAE 13.05.05, 15:59
          Coz,nie jestem tu turystycznie ale kilka porad dla turysty indywidualnego
          zawsze moge napisac.Otoz jedynym generalnie transportem sa samochody.Oczywiscie
          swoj bedzie raczej trudna zabrac.Po samych miastach polecam taxi ktore tu sa
          duzo tansze niz w Polsce.Jezeli ktos chce sie wybrac gdzies dalej na pare dni
          to njlepiej jest wypozyczyc.Wypozyczalni jwst bardzo duzo.W Abu Dhabi mozna juz
          dostac drynde za 65Dhs za dobe.W Dubaiu pewnie troche drozej,a i taryfy tez
          drozsze.Im mniejsze miasto tym taniej.Pomiedzy miastami kursuja busy i wieksze
          autobusy:)Rozkladow jazdy w zasadzie nie ma,jk sie zapelni to jedzie.Odradzam
          male busy.Klimatyzacja jest do momentu az zbieze sie komplet,na trasie klima to
          otwarte dwa okna-jedno z przodu i jedno z tylu,a i predkosc tym czyms 140/hto
          norma:)Zawod kierowcy jest tu generalnie opanowny przez pakistanczykow,czesto
          nie pismiennych,majacych prawo jazdy kupione po znajomosci.Jezeli juz ktos
          zdecyduje sie na wynajm to musi byc przygotowany na wszystko:-)Dla kogos kto
          nie widzial stylu jazdy w tych krajach bedzie to szok:-)Zajezdzanie
          drogi,zmiana pasa ruchu bez sygnalizacji to tutaj norma:(Jezeli juz dojdzie
          chocby do najmniejszej stluczki trzeba wezwac policje.Drogi zas sa
          doskonale,czasem sa jakies muldy ale jest to zwiazane z osiadaniem gruntu.To
          narazie tyle wyskrobalem napredce zaraz po powrocie do domu.Wlasnie zas bylem
          pod Arabia Saudyjska przejezdzajac zwrotnik raka.Cien baaardzo juz krotki jest:-
          ))
      • survey06 Re: UAE 10.03.06, 19:29
        stanrick napisał:

> Pozdrowienia z Abu Dhabi!
        > Jutro wlasnie jade kolejny raz do Liwy,to jest kolo
        > Arabii Saudyjskiej.Prawdziwy koniec swiata:-)

Przyjacielu,
        Jak nastepnym razem bedziesz jechal do Liva do zwroc uwage na linie WN biegnaca
        w oddali po prawej stronie drogi. Linie ta zmontowal calkowicie Instalexport -
        Warszawa w latach 1984-86 jako podzleceniodawca Transelectro-Export; Budapeszt.
        A wszystkie konstrukcje slupow sa ........brazylijskie.
        Pozdrowienia.

San Donato Milanese; 10-03-2006
    • beduinka Re: UAE 12.05.05, 22:08
      no to podziel się z nami wrażeniami oraz zdjęciami (w naszej galerii). Chętnie
      przeczytam jakieś anegdotki, opisy przygód, lecz także informacje praktyczne
      dot. transportu, zwiedzania, noclegów, cen
    • o_sana Re: UAE 13.05.05, 13:27
      Wroicilam.. to chyba najmniej szczesliwy moment nie?... ehh..
      • hayet Re: UAE 13.05.05, 15:23
        dola mozna zlapac...ja mam tak zawsze jak wracam nawet z najkrotszej podrozy.
    • samarytanin61 Re: UAE 15.06.05, 18:47
      Wlasnie kilka dni temu wrocilem z Emiratow. Mam duzo zdjec dubaju, kilka z Abou
      Zhabi, i duzo duzo, duzo pustynii. Aha zdjecia mam dzieki uprzyjemosci Beduinki
      (pozyczyla mi aparat).
      Wrazenie niesamoite, tego nie da sie opisac chcociaz jestem dziennikarzem.
      Zwiedzalem rozne wielkie miasta swiata ale takiego jak Dubaj jeszcze nie
      widzialem.
      Informacje podane na temat podruzy na miejscu sa prawidlowe i potwierdzam kazdy
      podany szczegol.
      Dherham (miejscowa waluta) jest porownewalna do zlotego, w transporcie miedzy
      miastami trzeba uwazac na ceny poszczegolnych rodzajw auto i mikrobusow oraz
      taksowek. Miedzy Abou Zhabi a dubajem np. ceny te wahaja od 14 drh za mikrobus
      firmy Algazali (bardzo wygodne i klimatyzowane caly czas) do 50 w taksowce
      wieluosobowej (taksowka do walsnej dyspozycji kosztowala 200 drh). Jednakze jak
      Polak potrafi kompinowac potrafi tez znalezc samochody prywatne (nielegalne)
      ktore zawioze gdzie sie chce za pol ceny. Osobiscie mialem takiego kierowce.
      Bylem z niego bardzo zadowolony i nadal mam z nim kontakt jakby co.
      jedyna rzecz ktora mnie rozszarowala to wlasnie to ze w Dubaju mozna mowic
      wszystkimi jezykami swiata (po polsku tez) tylko nie po arabsku. Za nic nie
      moglem sie rozgadac po arabsku chociac to moj jezyk ojciecty. No cos doskonaly
      jest tylko Bog :-).
      Nie wiem jak wyslac zdjecia do naszej galerii ale chetnie bym zamiescil
      kilkanascie jak nie wiecej. Aha, teraz temperatura dochodzi do 55 stopnie w
      cieniu, jak ja bylem to byla o 10 mniej. wiec nie polecam wyjazdu teraz.
      ----
      Kazdy ma ojczyzne w ktorej zyje
      Ja mam ojczyzne, ktora zyje w mnie
      • beduinka Re: UAE 15.06.05, 19:13
        samarytanin61 napisał:

> Wlasnie kilka dni temu wrocilem z Emiratow. Mam duzo zdjec dubaju, kilka z
        Abou
        >
        > Zhabi, i duzo duzo, duzo pustynii. Aha zdjecia mam dzieki uprzyjemosci
        Beduinki
        >
        > (pozyczyla mi aparat).

polecam się na przyszłość :)))

i zdradzę ci jeszcze, że obecnie stwierdziłam, że przerzucam się na fotografię
        cyfrową (lecz bynajmniej nie porzucę analoga) i jutro kupuję sobie canona a510

> Wrazenie niesamoite, tego nie da sie opisac chcociaz jestem dziennikarzem.
        > Zwiedzalem rozne wielkie miasta swiata ale takiego jak Dubaj jeszcze nie
        > widzialem.

w poszczególne miejsca jeździłeś tylko służbowo czy też udało ci się coś
        pozwiedzać?

> jedyna rzecz ktora mnie rozszarowala to wlasnie to ze w Dubaju mozna mowic
        > wszystkimi jezykami swiata (po polsku tez) tylko nie po arabsku. Za nic nie
        > moglem sie rozgadac po arabsku chociac to moj jezyk ojciecty. No cos
        doskonaly
        > jest tylko Bog :-).

może po prostu nie mogli ciebie zrozumieć :)))
        > Nie wiem jak wyslac zdjecia do naszej galerii ale chetnie bym zamiescil
        > kilkanascie jak nie wiecej.

link do galerii forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=687
        zdjecia muszą być zmniejszone, tak by ich wielkość wynosiła max 64 kb
        następnie w poście masz tam dodatkowe rubryczki do załączania plików zdjęciowych

z chęcią obejrzę, co tam nafociłeś

> Aha, teraz temperatura dochodzi do 55 stopnie w
        > cieniu, jak ja bylem to byla o 10 mniej. wiec nie polecam wyjazdu teraz.

czyli jest cieplutko :))) czemu więc odradzasz wyjazd?
        • stanrick Re: UAE 16.06.05, 02:32
          nie no 55 w cieniu to tu jeszcze nie ma,ale 40-45 w cieniu to i owszem:-)
          Oczywiscie spacerujac po pustyni pojecie w "cieniu"raczej nie obowiazuje:-)Ale
          coz slonce juz swieci prawie w pionie:-)W mistach zas takich jak Abu Dhabi
          dochodzi jeszcze bardzo wysoka wilgotnosc ktora w czszycie dochodzi do
          97%,czyli sauna za darmo:-)
          • aliya_uk Re: UAE 18.06.05, 22:58
            ja chce tam wracac:))))) sauna nie sauna (chociaz jak za darmo to czemu nie
            hihihihii), lepsze to niz brytyjskie deszcze, sauny i wszelkie inne watpliwe
            przyjemnosci.
            Salam
            • stanrick Re: UAE 19.06.05, 10:56
              aliya_uk napisała:

> ja chce tam wracac:))))) sauna nie sauna (chociaz jak za darmo to czemu nie
              > hihihihii), lepsze to niz brytyjskie deszcze, sauny i wszelkie inne watpliwe
              > przyjemnosci.
              > Salam

hehehe:-))ty chcesz tu wracac,a ja nie wiem kiedy z tad wroce:-))Coz za
              przewrotnosc natury:-))Teraz poza praca oczywiscie "poluje"z aparatem na duza
              jaszczurke ktorej to nore znalazlem na pustyni,cos ponad 60cm dlugosci.Nazywa
              sie spiny-taild lizard,zas lokalnie dhab:-)
              pozdrawiam!

• lokman I to jest to! Może nie wszystko ci się podoba, ale 19.06.05, 20:47
                znalazłeś sposób na życie i rozkoszowanie się atmosferą miejsca...
                tamanniyyati
                Ibn Adam (A ta'rif ismi bi-l-maghribiyya?)
            • beduinka Re: UAE 19.06.05, 17:45
              polecam do obejrzenia ten pokaz slajdów prezentujący to, co budowane jest/
              będzie w Dubaju

e-chat.pl/michal/dubai.pps
              • joanna_xx Nowy link do Wild Wadi 10.03.06, 18:20
                (stary juz nie jest aktualny):

www.wildwadi.com/
                • gajasirocco Re: Nowy link do Wild Wadi 10.03.06, 19:29
                  Dziękujemy-Joasiu! Miło się plumskało!!! (szkoda, ze tylko na odległość)
          • lokman Bez przesady - 45% w cieniu to norma na Pustyni 19.06.05, 20:43
            Syryjskiej w lipcu (dwukrotnie weryfikowane), więc w Emiratach to chyba jest
            szansa na więcej? A z drugiej strony w Palmirze wilgotność jest bliska zeru,
            więc kiedy usiądę w cieniu i napiję się wody (DLACZEGO NIE MA GAZOWANEJ!?!?),
            po minucie czuję przyjemny chłodek. Co prawda po powrocie z trzygodzinnej
            eskapady mam na koszuli wykwity solne i wypiłem trzy butelki "drakishe"
            lub "buqein", ale nie padam z gorąca. Pod Antiochią (wilgotna i malaryczna) 30%
            powala...
            • stanrick Re: Bez przesady - 45% w cieniu to norma na Pusty 10.03.06, 19:32
              lokman napisał:

> Syryjskiej w lipcu (dwukrotnie weryfikowane), więc w Emiratach to chyba jest
              > szansa na więcej? A z drugiej strony w Palmirze wilgotność jest bliska zeru,
              > więc kiedy usiądę w cieniu i napiję się wody (DLACZEGO NIE MA GAZOWANEJ!?!?),
              > po minucie czuję przyjemny chłodek. Co prawda po powrocie z trzygodzinnej
              > eskapady mam na koszuli wykwity solne i wypiłem trzy butelki "drakishe"
              > lub "buqein", ale nie padam z gorąca. Pod Antiochią (wilgotna i malaryczna)
              30%
              >
              > powala...

+45 to jest normalna temperatura w okolicach lata w UAE,w lipcu czy sierpniu
              +48+52 to normalne zjawisko.Tak tu poprostu jest.
              To ze nie ma gazowanej to i bardzo dobrze!Efekt dzialania tego typu wody opisal
              kiedys Chaladia na forum expatow Home&Abroad.30%wilgotnosci to nie za wiele w
              porownaniu z 97% w okresie letnim w Abu Dhabi.
    • aliya_uk Re: UAE 13.03.06, 18:30
      cokolwiek chcecie znalesc o emiratach to www.joodie.ae Web Directory
      pomoze, co prawda po angielsku, i narazie tylko UAE .... ale za jakis czas caly
      Middle East.

pozdrawiam z slonecznej Jordanii :)
      Kasia
      • alamira Re: UAE 07.06.06, 07:14
        Witajcie!

Wybieram sie do Dubaju i planuje zostac..prosze o kontakt wszystkich was ktorzy
        tam mieszkaja...
        dziekuje i pozdrawiam

Amira
        • aliya_uk Re: UAE 03.11.06, 23:57
          Calkiem mozliwe ze za jakis czas rowniez i ja z mezem tam pojedziemy i
          zostaniemy. Co prawda nie dubaj, a na poczatek spokojne abu dhabi ze wzgledu na
          natychmiastowa prace tam, ale kto wie:) zawsze mozemy byc w kontakcie.
          Masz juz pozalatwiane wszystkie dokumenty zwiazane z rezdentura itp?:)
          pozdrawiam
    • beduinka do osoby,która dzwoniła z pytaniem o wizę doDubaju 03.11.06, 16:23
      do osoby, która dzwoniła przed chwilą do mnie z pytaniem o wizę do dubaju

Info ze strony
      www.msz.gov.pl/
      WIZA, PRZEPISY WJAZDOWE. Obywatele RP, niezależnie od celu przyjazdu, podlegają
      obowiązkowi wizowemu. Ge¬neralnie, zgodnie z zasadą sponsorowania wiz
      obowiązującą w Zjednoczonych Emiratach Arabskich (dalej: ZEA), wizy udzie¬lane
      są wyłącznie osobom, dla których uprawniony podmiot uzyska promesę w urzędzie
      imigracyjnym. Tym podmiotem może być osoba fizyczna – obywatel ZEA lub
      cudzoziemiec przebywający w ZEA na podstawie wizy pobytowej z prawem do pracy.
      Podmiotem może być także instytucja: hotel, biuro podróży, przedstawicielstwo
      linii lotniczych (dotyczy to wiz krótkoterminowych, turystycznych). Nie można
      otrzymać wizy na granicy bez uprzedniego uzyskania promesy wizy w trybie
      przewidzianym dla każdej kategorii udzielanych wiz. Nie ma natomiast wymogu
      posiadania przez obywateli RP wiz tranzy¬towych w przypadku pozostawania w
      strefie tranzytowej lotni¬ska. W ZEA cudzoziemcy nie otrzymują zgody na pobyt
      stały. Szczegółowe informacje o możliwości uzyskania przez obywa¬teli RP wiz
      wjazdowych do Emiratów można uzyskać w Amba¬sadzie ZEA w Berlinie:
      Hiroshimastrasse 18–20, D10785 Ber¬lin, tel. (00 49 30) 51 65 16, faks (00 49
      30) 51 65 19 00. Paszport osoby ubiegającej się o wizę musi być ważny co
      naj¬mniej 6 miesięcy.

i jeszcze link do wątku osoby, która miała także problemy z wizą

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=17608906
      • beduinka Re: do osoby,która dzwoniła z pytaniem o wizę doD 03.11.06, 16:29
        przeczytaj też tutaj

www.government.ae/gov/en/visitors/uae/visas.jsp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka