axisofevil 22.09.06, 20:43 Rzecz wprawdzie nieco off topic - nie licząc nazwy strony, na której materiał został umieszczony - ale jak sądzę godna polecenia. viva.palestyna.pl/news/felieton.php?news=felietony/000430.info Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gajasirocco Bush przystał na konwencję genewską... 23.09.06, 08:40 serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3637634.html Odpowiedz Link
gajasirocco Bush przystał na konwencję genewską...od Japolaka 23.09.06, 08:42 Autor: japolak Data: 23.09.06, 07:40 To wygląda na jakiś absurd. Szef "najlepszej i największej demokracji świata" z łaski zgadza się z umowami genewskimi sprzed dziesiątek lat i obiecuje, iz nie będzie juz nakazywał stosowania tortur - co najwyżej łagodne... Tylko dlatego, by amerykański żołnierz nie został potraktowany jak partyzant arabski? Topienie, głodzenie, ogłuszanie dźwiękiem, oslepianie światłem itd świadectem cywilizacyjnej wyśzości? Bo z kilkuset przez kilka lat przetrzymywanych i torturowanych więźniów może i dziesięciu zostanie osądzonych? Oczywiscie można poszerzyć transmisje z amerykańskich egzekucji - gazem, prądem, zastrzykami. Od razu poczujemy wyższosć nad obcinaniem głów. I argumenty dla panów Kaczyńskich i Ziobry, iż tylko zycie niepoczęte podlega ochronie, więc z Polsce należy przywrócić karę śmierci, szczególnie wobec osób obcych nacji. Odpowiedz Link
gajasirocco "Amerykański spektakl Chaveza"Trybuna 23-09 23.09.06, 14:04 Czuć tu siarką Amerykański spektakl Chaveza Hugo Chavez robi furorę w USA mieszając z błotem George’a W. Busha, reklamując książkę Noama Chomsky’ego i rozdając kupony na tani olej. Amerykanie albo go uwielbiają, albo nienawidzą. Wszystko zaczęło się od przemówienia na 61. sesji Zgromadzenia Ogólnego ONZ, na której Chavez porównał Busha do diabła. – Był tu diabeł... Jeszcze czuć siarką – mówił wymachując książką Noama Chomsky’ego „Hegemony or Survival: America’s Quest for Global Dominance” („Hegemonia czy przetrwanie: Ameryka dąży do globalnej dominacji”). Oskarżył amerykańskiego prezydenta o promowanie „fałszywej demokracji elit” oraz „demokracji bomb”. Zarzucił mu chęć zawładnięcia światem i zasugerował wizytę u psychiatry. Komentarze Kapitolu były powściągliwe. – Czułem rozczarowanie widząc głowę państwa przemawiającą w taki sposób – powiedział Tom Casey, rzecznik Departamentu Stanu. Wielu Amerykanów poczuło oburzenie, że „jakaś Wenezuela krytykuje ich prezydenta”. Inni byli zachwyceni. – Ryczałem ze śmiechu. Zadzwoniłem do mamy, by szybko włączyła telewizor i też mogła się pośmiać – napisał internauta na forum Demokratyczne Podziemie. Książka Noama Chomsky’ego trafiła do pierwszej dziesiątki bestsellerów. Hugo Chavez poszedł jeszcze dalej występując w New York City College, gdzie oskarżył Busha o ludobójstwo w Iraku. – Prezydent USA powinien stanąć przed międzynarodowym trybunałem – mówił i dostał owacje na stojąco. Kolejny aplauz czekał go w kościele baptystów Mt. Olivet w Harlemie, gdzie zapowiedział rozszerzenie pomocy ekonomicznej dla ubogich Amerykanów. – Biznes nie powinien się ograniczać do troski o zyski, biznes musi troszczyć się o ludzi. Chcemy użyć zasobów, którymi pobłogosławiono Wenezuelę, by pomoc naszym braciom i siostrom w Ameryce – perorował. Jego firma CITGO dostarczy 400 mln litrów oleju opałowego 490 tys. rodzin z 16 stanów z 40-proc. zniżką. Rok temu amerykańscy senatorowie poprosili firmy petrochemiczne o przekazanie ubogim 10 proc. swych zysków. Odpowiedziało tylko CITGO. Wenezuelski prezydent zaoferował też pomoc humanitarną ofiarom huraganu Katrina, ale administracja George’a W. Busha odrzuciła tę ofertę. -------------------------------------------------------------------------------- Małgorzata Borkowska Odpowiedz Link