27.03.08, 01:23
Witam
Mam pytanie czy istnieje jakiś sposób na powiększenie czcionki na wydruku np.
zlecenia przeniesienia bez angażowania w to serwisu aplikacyjnego?
Cz w smartforms można coś takiego wykonać jeżeli tak to w jaki sposób?
Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • em_es Re: Wydruki 27.03.08, 07:52
      o ile wiem, to nie ma możliwości zmiany wielkości czcionki hurtowo w całym
      smartformie - bo każdy element tekstowy może mieć inny akapit, czcionkę,
      wielkość itp, co jest zresztą jednym z atutów tego narzędzia ;)
      każdy smartform ma przypisany styl (transakcja do edycji to SMARTSTYLES),
      zawierający zestaw czcionek i akapitów, których można w tym formularzu użyć -
      więc możesz tutaj pozmieniać wielkości, licząc się jednakowoż z tym, że zmiana
      będzie widoczna w każdym miejscu, gdzie dany styl był użyty, również w innych
      formularzach, bo nie ma zakazu przypisywania tego samego stylu do kilku
      formularzy ;)

jakkolwiek by do tematu nie podejść to zmiana będzie pracą developerską
      • dtylczyn Re: Wydruki 27.03.08, 16:39
        Uzupełniając poprzednią wypowiedź: w standardowym WM wydruki zlecenia
        przeniesienia są robione poprzez SAP Script, a nie SmartForm. Chyba, że jest
        wykorzystywany user-exit dla wydruków WM.
      • siwy2930 Re: Wydruki 29.03.08, 00:30
        Na wstepie dziękuje za wyczrpujace odpowiedzi.
        Mam jeszcze jedno pytanie skoro zmiana czcionki może wpłynąć na inne formularze
        to czy jest możliwość sprawdzenia w jakich formularzach został przypisany ten
        sam styl?
        Po to aby po zmianie na systemie testowm móc obejrzeć jak wygląda zmiana właśnie
        na innych formularzach.
        • em_es Re: Wydruki 29.03.08, 08:49
          skoro pytasz dalej, to zakładam, że jednak używasz smartforma, nie sapscriptu?
          bo to dwa kompletnie różne narzędzia

co do sprawdzenia gdzie dany styl został użyty, to sprawdź, czy w transakcji
          smartstyles jest ikonka 'lista miejsc użycia', nie mam systemu pod ręką, więc
          teoretyzuję, sprawdzę po weekendzie
          jeśli nie ma, to pozostaje ci przeklikanie się przez smartformy jakich używacie
          i sprawdzenie jakie style są do nich przypisane

właśnie przez takie dylematy u mnie każdy smartform ma swój styl, o takiej samej
          nazwie jak formularz, jeśli nawet jakiś styl jest odpowiedni dla drugiego
          formularza to robimy jego kopię i na niej opieramy nowy formularz - to załatwia
          sprawę, nie wiem jednak czy to powszechny zwyczaj, dlatego pisałam, że
          powinieneś to sprawdzić zanim zrobisz zmiany

a tak w ogóle to wielkość czcionki można zmienić już w samym formularzu, ta
          zmiana widoczna jest tylko tam i nie skutkuje zmianą stylu, ale trzeba to zrobić
          na każdym elemencie tekstowym osobno, więc dla ciebie to bez sensu metoda

pozdrawiam, monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka