Dodaj do ulubionych

Ziemkiewicz +

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:17
Kpiny z pogrzebu

Rafał A. Ziemkiewicz

Lech Wałęsa od dawna już robi co może, żeby nie pozwolić się szanować. Wydaje
się, że ów beznadziejnie chory na manię wielkości były bohater po prostu
chce, aby wciąż o nim mówiono. Za wszelką cenę.

Nie ma żadnego mądrego pomysłu, więc chwyta się takich, jakie ma - a to kogoś
nazwie psycholem, a to mu wybaczy, aby dwa dni później podać do sądu. A to
zaprosi Kwaśniewskiego na obchody "Solidarności", a to oznajmi, że się
z "Solidarności" wypisuje, a to...

No, ale jego ostatni wyskok przekroczył granice wygłupu. To już coś więcej,
to podłość, to kpina z ludzi, którzy oddali swoje życie za to właśnie, żeby
Wałęsa mógł usadzić się w Belwederze i puszyć, jak to on, on sam osobiście
obalił mur berliński i pokonał Związek Sowiecki.

Oto były prezydent występuje nagle z apelem do byłych zarządców peerelu, aby
wyjaśnili sposoby, w jakie zwalczali opozycjonistów. Nie chce się wierzyć.
Ten facet był przez pięć lat prezydentem. Został nim, obiecując
przyśpieszenie w rozliczaniu peerelu i radykalne z nim zerwanie. Jako
prezydent wszedł gładko w rolę ojca chrzestnego ubeków i protektora "lewej
nogi". Przez całą kadencję nie kiwnął nawet palcem, aby wyjaśnić los ponad
stu ofiar zbrodni "nieznanych sprawców" za rządów Jaruzelskiego. Z wszelkich
historycznych rozliczeń interesowało go tylko wyczesanie z archiwów akt
agenta "Bolka".

I oto nagle, teraz, ni stąd ni zowąd, domaga się od Jaruzelskiego i Kiszczaka
wyjaśnień. Teraz, bo nareszcie, po piętnastu latach zmowa milczenia wokół
ubeckiego "szwadronu śmierci" utworzonego przez WRONę do mordowania działaczy
niepodległościowych i księży, zmowa, w której Wałęsa dla swoich niskich,
politycznych interesów, aktywnie uczestniczył - zaczyna pękać!

Apel trafił na podatny grunt. Generał Jaruzelski jest za. Proponuje, by
powołać komisję. On sam nic przecież nie wie, ale niech komisja sprawdzi.
Ciekawe, czy zaproponował, aby na jej czele stanął Kiszczak. W każdym razie
musiał się, odpisując na apel Wałęsy, nieźle uśmiać. A mi nie jest do
śmiechu. Ja czuję tylko wstręt i obrzydzenie.

Rafał A. Ziemkiewicz
Obserwuj wątek
    • Gość: laslo Re: Ziemkiewicz + IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.05, 10:26
      Mam zbieżne odczucia z Ziemkiewiczem. To samo czuję do niego.
    • Gość: kik Re: Ziemkiewicz + IP: *.aster.pl 10.05.05, 10:27
      I mimo ostrosci artykułu Ziemkiewicza, dzis na ten temat całkiem sensownie i
      spokojnie na ten temat rozmawiali wiele spraw wyjasniając. Nie wyobrażam sobie
      innego polskiego prezydenta który po przeczytaniu takiej krytyki pod swoim
      adresem chiał z autorem rozmawiać. Uznanie dla Ziemkiewicza i jego rozmówcy.
      • dr.kidler Re: Ziemkiewicz + 10.05.05, 13:03
        Gość portalu: kik napisał(a):

> Nie wyobrażam sobie
        > innego polskiego prezydenta który po przeczytaniu takiej krytyki pod swoim
        > adresem chiał z autorem rozmawiać. Uznanie dla Ziemkiewicza i jego rozmówcy.

Przy okazji wyszla pewna zabawna niekonsekwencja, poniewaz dosc wyraznie
        Ziemkiewicz zasugerowal ze inicjatywa rozmowy wyszla od niego, a Prezydent
        Walesa, na poczatku powiedzial cos w rodzaju "... zadzwonilem do Pana bo...".
        Oczywiscie nie ma tu zupelnej jednoznacznosci kto byl inicjatorem, ale nie ufam
        Ziemkiewiczowi tak do konca i raczej sklanialbym sie ku Walesie.
        • Gość: Czerwiec 14 Re: Ziemkiewicz + IP: *.chello.pl 10.05.05, 19:36
          Cześć Purysto!
          zawsze podejrzewający innych o nieczyste intencje.
          Wyżej napisałeś:
          >Przy okazji wyszla pewna zabawna niekonsekwencja, poniewaz dosc wyraznie
          >Ziemkiewicz zasugerowal ze inicjatywa rozmowy wyszla od niego, a Prezydent
          >Walesa, na poczatku powiedzial cos w rodzaju "... zadzwonilem do Pana bo...".
          >Oczywiscie nie ma tu zupelnej jednoznacznosci kto byl inicjatorem, ale nie
          >ufam Ziemkiewiczowi tak do konca i raczej sklanialbym sie ku Walesie.
          Ponieważ słuchałem od początku, to chcę ci powiedzieć, że z tego co wcześniej
          mówił R.Z. wynikało, że Prezydent Wałęsa mówił o swoim telefonie do
          Ziemkiewicza (albo do redakcji) zaraz po opublikowaniu tego felietonu. Gdzie?
          Nie wiem, bo nawet nie wiedziałem, że taki się ukazał.
          P.s. Obserwując Forum, muszę powiedzieć, ze trochę złagodniałeś, ale jeszcze za
          często wymyślasz innym Forumowiczom, zamiast dyskutować.
          Wszystkiego dobrego!

• dr.kidler Re: Ziemkiewicz + 10.05.05, 20:11
            Ja z kolei uslyszalem jak powiedzial - " w jednym z portali internetowych".
            [wydrukowal felieton]

> P.s. Obserwując Forum, muszę powiedzieć, ze trochę złagodniałeś,

To tylko wrazenie.
            Zgadzam sie ze jest spokojniej niz bylo jeszcze 2 - 3 tygodnie temu, ale
            przyczyna jest brak czolowych awaturnikow prowokujacych personalne wycieczki i
            zaczepki, w rodzaju falangi, refleksji, dormibara i paru innych.

Ty moim zdaniem tez sie poprawiasz. Szkoda tylko ze nie zareagowales na
            chamskie podszywanie sie pod moje, ( nie tylko ) nicki, bo Twoja troska o
            kulture na tym forum nie wyglada na szczera w 100%.
    • ciekawymbardzo Re: Temat lustracji i teczek 10.05.05, 14:12
      Temat lustracji w kontekście teczki Bolka i już mamy obowiązek logowania. Tak
      samo było na forum Wyborczej. Sprzężenie zwrotne, lustracja- knebel( logowanie).
      Gratuluję.
      • Gość: Preslaw Re: Temat lustracji i teczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:40
        A ja piszę bez logowania się. Ale zgadzam się poprzednikami, że rozmowa
        dzisiejsdza Ziemkieiowcza z Wałęsą była ciekawa. Aż byłem tym zaskoczony, bo
        pewnie gdyby na miejscu Wałęsy był obecny prezydent nazwałby dzinnikarza jakąś
        ubecką mutacją, albo czym innym równie przyjemnym.
        • Gość: ciekawe Re: Temat lustracji i teczek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 15:27
          Z logowaniem chyba poszli po rozum do głowy.
          Co tam zastali, strach zapytać :)
          • Gość: Wlodek Matuszewski Re: Temat lustracji i teczek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 16:00
            Pan Ziemkiewicz znowu wyjmuje trupa z szafy w postaci sławetnego "Bolka". Nie
            jestem wielbicielem Wałęsy i jego napoleońskich póz oraz zadęcia, mętniactwa,
            pustosłowia, ale nie dziwię sie jego reakcji na insynuacje RMaryjnego. Na
            jakiej podstawie pan Z. twierdzi, że Lechu jako prezydent (fakt, że kiepski)
            czyścil archiwa ze śadowpo owym Bolku? Tak - zaraz sie okażed, że "Solidarność"
            tworzyli sami agenci, a jedynymi uczciwymi w PRl byli Ziemkiewicz i Łysiak
            • Gość: personanongrata Re: Temat lustracji i teczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:21
              Gość portalu: Wlodek Matuszewski napisał(a):
              >Na jakiej podstawie pan Z. twierdzi, że Lechu jako prezydent (fakt, że
              >kiepski) czyścil archiwa ze śadowpo owym Bolku? Tak - zaraz sie
              >okażed,że "Solidarność" tworzyli sami agenci, a jedynymi uczciwymi w PRl byli
              >Ziemkiewicz i Łysiak
              ------------------------------
              Że prezydent legenda bardzo mocno odchudził swoją teczkę Bolka to jest fakt, a
              nie wymysł Ziemkiewicza.
              Oprócz agentów, Solidarność tworzyli też uczciwi ludzie. Ziemkiewicz i Łysiak -
              to nie jedyni uczciwi pochodzący z PRL-u; rozejrzyj się.
              • dr.kidler Re: Temat lustracji i teczek 10.05.05, 20:44
                Gość portalu: personanongrata napisał(a):
                > Ziemkiewicz i Łysiak -
                > to nie jedyni uczciwi pochodzący z PRL-u; rozejrzyj się.

Zagadzam sie.
                Sa tez uczciwi i przyzwoici, przeciwnie niz tych dwoch.

• dr.killer Re: Temat lustracji i teczek 10.05.05, 20:48
                  Doctor, zmieniłeś nick'a, ale rozumu ci nie przybyło.
                  • dr.kidler Re: Temat lustracji i teczek 10.05.05, 21:03
                    O!!
                    Kolejny lekarz z lodzkiego pogotwia.

Nie lepiej gdybys sie od razy podszyl pod dr. Mengele?
                    Macie wiele wspolnego - on wystepowal pod falszywymi nazwiskami podobno prze 20
                    lat.
                    • dr.killer Re: Temat lustracji i teczek 10.05.05, 22:31
                      Doctor, obiecałeś, że nie będziesz zaśmiecał tego forum pierdołami.
                      • dr.kidler Re: Temat lustracji i teczek 10.05.05, 22:40
                        dr.killer napisała:

> Doctor, obiecałeś, że nie będziesz zaśmiecał tego forum pierdołami.

Moge cie tylko poprosic - wez i wloz sie do kosza.
                        • trudnoswietnie Re: Temat lustracji i teczek 13.05.05, 12:00
                          Podobno tzw podszywki kwalifikuja sie do interwencji moderatora
                          forum.abuse@gazeta.pl
                          A skad wiesz, ze plec tej mendoweszki jest zenska? Bo ja prawde mowiac
                          przypuszczalem, ze to ktorys z panow masochistow-pątnikow.

dr.kidler napisał:

> dr.killer napisała:
                          >
                          > > Doctor, obiecałeś, że nie będziesz zaśmiecał tego forum pierdołami.
                          >
                          > Moge cie tylko poprosic - wez i wloz sie do kosza.
              • Gość: Wlodek Matuszewski Re: Temat lustracji i teczek, karty na stół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:35
                O prezydencie- legendzie krążą niepotwierdzone legendy. Ma z nich wynikać, że
                był agentem. Proszę o dowody! Dla mnie dowodem że nie byl jest cała jego
                działalność po 1980 roku. Jako młody chłopak widziałem go osobiście na strajku
                w Hucie Warszawa (chodziło o tzw. sprawę Narożniaka), naprawdę mistrzowsko
                rozwiązal konflikt, zachował się jak prawdziwy mąż stanu! Gdyby był agentem,
                tzn. gdyby SB miała go w kieszeni, inaczej by się zachowywał wtedy i poźniej, w
                stanie wojennym. Do jego prezydentury mam stosunek krytyczny, ale nie z tych
                powodow o jakich pisze Ziemkiewicz. W tej chwili jednak ważne jest to, że ta
                cała kampania przeciw Wałęsie odbywa się w kontekście bliskiej rocznicy 25-
                lecia Solidarności i zmierza do obniżania jej znaczenia. A tym samym do
                obniżenia znaczenia Polski. Widzieliście już putinowską szopę w Moskwie? Dodam
                jeszcze, że wcześniej w różnych TV niemieckich widziałem "historyczne" programy
                na temat zjednoczenia Niemiec, w ktorych nie wspominało się ani o naszej
                Solidarności, ani o wyborach czerwca 1989 za to dużo mówiło się o Gorbaczowie,
                otwarciu granicy na Węgrzech, okupacji ambasady w Pradze czy innych duperelach,
                ktore były pestką w porownaniu z tym co my zrobiliśmy w latach 80-tych. Jak
                widać "życzliwych" nie brakuje, a nowy car na Kremlu będzie tylko zacierał
                rączki, jak zobaczy że zamiast potężnego światowego wydarzenia medialnego jakim
                mogloby być 25-lecie Solidarności, będzie tylko zagryzanie sie naszych Rodaków
                o to kto był, a kto nie był agentem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka