kendo 01.04.16, 00:32 dziendoberkujemy /opisujemy itp.... kiwiecien -miesiac gdzie wszystko w naturze pulsuje ptaki przybywaja jako zwiastun wiosny w Skane przemilego kazdego dnia kwietniowego Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: >>> K W I E C I E N << 01.04.16, 09:59 Witajcie... 1 kwiecień u mnie wygląda na lany poniedziałek w naturze. Weekend ma być ładny.Długo siedziałaś Kendo przy kompie. Miłego piątku Odpowiedz Link
alfredka1 Re: >>> K W I E C I E N << 01.04.16, 10:32 A u mnie już nic nie buzuje. Słonecznie jest więc idę jeszcze nacieszyć się krokusami .Pozdrawiamy ) Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 01.04.16, 10:55 *Jagusia patrzalam na psiuny w ameryce, maja oslice,ktora ma rodzic,wiec obserwowalam ,a tez i maja otwarcie codzienennej poczty laiv..nieraz pozwole sobie na takie dluzsze posiedzenie.. *Alfredziu najwazniejsze,ze serducho "buzuje" w dalszym ciagu.. wiosna to piekny okres ,widac z dnia na dzien cos "nowego zaczyna zycie" witajcie Panie i miejcie sobie udany dzionek-tu bardzo slonecznie +7 stopnia Odpowiedz Link
dorka556 Re: >>> K W I E C I E N << 02.04.16, 08:03 Witam wiosennie z Parku Oliwskiego. Za oknem zaledwie +1, ale jest słonecznie, to i nastrój dobry. Pogoda wariuje. W Krynicy przedwczoraj było w cieniu 20*C a wczoraj sypał lekki śnieżek i wcale od razu nie topił się. Życzę ciepłego przyjemnego weekendu na łonie natury. Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 02.04.16, 09:37 *Dorka, wczesnie nas wita z pieknym kwitkowym rabatkiem i cieplymi zyczeniami-dziekujemy tu tez w parku podobne mamy, nawet niedawno pokasowalam "stare zdjecia z parku" to moje przylaszczki niby slonce swieci ale chlodem powiewa, dzis mam zamiar w miescie jakas ciekawa bielizne sobie zakupic,bo powoli jakos mi sie kurczy ta co mam.. przemilego dnia zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >>> K W I E C I E N << 02.04.16, 10:49 Aha...to już wiem,że to przylaszczki,tylko nazwę znałam. W Parku Oliwskim już jest wiosennie i kolorowo. Pogoda piękna do spacerów.Miłej soboty i udanych zakupów Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 02.04.16, 11:12 *Jagusia dziekuje, Twoja Lenka zabawna,jest bardziej aktywna od Mruczka, ktory woli poziome aspekty niz wysokosci, miej sobie udany weekendzik Odpowiedz Link
maria88 Re: >>> K W I E C I E N << 02.04.16, 15:55 Kwiecień plecień - jak głosi przysłowie. Słonecznie i aż dusza się raduje ,ale wiaterek niezbyt przyjemny. Za bardzo wyletnić sie nie mozna. Chodze jeszcze w kozakach /nie ocieplanych, i boje się zamienic je na pantofle.Ubieram szalik i beret. Tak bym chciala to wszystko pozostawić juz w szafie ale nie chcę i nie mogę chorować. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >>> K W I E C I E N << 02.04.16, 20:54 A uprałam Mario,ale już wysechł i szukał ogona, czy mu pralka nie urwała Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 02.04.16, 22:55 *Mario, tu tez pogoda w "kratke" ale dzis bez berecika bylam,pod sam sklep podjechalam,,bo tylko jednen mialam zakup z bielizna zrobic, nic ciekawego nie bylo,ale .. *Alfredziu Lenka ogonem sie bawi,i wyglada faktycznie,jakby sie "upior suszyl" *JAga zeczywiscie,tak wyglada,jak by byla uprana i rozwieszona do suszenia. dzionek sie skonczyl, obejzalam powteorke jazdy figurowej, bo nocka byla, milych snow i wieczoru Odpowiedz Link
maria88 Re: >>> K W I E C I E N << 03.04.16, 07:23 Zapowiadają upalnie, ale rano 0 i mroznie. W słoneczku za wiatrem w południe może będzie mozna się opalać -wypróbuję. Rano na pewno trzeba ubierać się cieplutko i to mi się juz znudziło.Psinie tez muszę wkladać ubranie bo się trzęsie. Udanej i pogodnej niedzieli. Odpowiedz Link
dorka556 Re: >>> K W I E C I E N << 03.04.16, 07:30 Witam niedzielnie. Mario zdradź, w jakim rejonie Polski mieszkasz, że jeszcze kozaki potrzebne. Tu, nad morzem, krótkie botki miałam założone, tylko przez kilka dni. Całą zimę przechodziłam w półbutach. Teraz latam z kijkami w adidasach siatkowych. Nawet żałowałam, że niepotrzebnie wzięłam zimowe buty. Ranki są chłodne, koło 0, za to w dzień, prawie lato. Wczoraj było 15*C w cieniu. Szłam przez lasek z kwitnącymi na żółto drobnymi kwiatkami (nazwy nie pamiętam) i niebieskimi fiołkami. Mówię Wam, cudo. Dzisiaj też zrobię taką rundkę (5 km). Miłego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 03.04.16, 09:11 o *Maria dzis Dorke wyprzedzila doslownie o pare minut, *Mario, dobrze,ze w dzien jest cieplo, a w zaciszu mozna posiedziec z psiunkiem,jak masz balkon, *Dorka Maria mieszka w Twoim kierunku prawie,ale nie calkiem, w kazdym badzi razie na pewno odpisze, tu mimo ciepla,bo nawet juz noca jest na "+" madmorska zima zawsze lagodniejsza od gorskiej, ma jesienne kozaczki i w nich przechodzilam reszte zanim w polbuty wskoczylam krzewy nie roskwitly,paczki dopiero pecznieja, ale wiosenne kwiatki tak,wielkimi poletkami kwitna. miejcie sobie udana niedziele *Lusia Nas pozdrawia cieplutko,(wczoraj rozmawialysmy sobie "troche" Odpowiedz Link
maria88 Re: >>> K W I E C I E N << 03.04.16, 10:08 DORKO mieszkam w poludniowo-wschodniej Polsce.Kozaki mam z miekkiej skóry zamszowej ale ranki na pantofle z psiną moim zdaniem są chłodne. W dzień to predzej, ale przy drzwiach stoja jeszcze kozaki. Wiek chyba czyni mnie bardziej ostrożną. Mlodzi chodzą z gołymi glowami i w szpilkach. Kwiatki pierwsze zakwitają,. Tylko noce blisko zera i mimo sloneczka przykre chlodne wiatry. Odpowiedz Link
dorka556 Re: >>> K W I E C I E N << 03.04.16, 10:33 Mario dzięki, teraz rozumiem, skąd te kozaki, szczególnie rankiem z psiunem. Ja też mieszkam w poł.wsch. części, ale nie zimą. Od kilku lat wybywam w tym czasie nad morze, tam gdzie cieplej i mam dodatkowy bonus - dwie WIOSNY. Pozdrawiam krajankę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >>> K W I E C I E N << 03.04.16, 11:14 I wszystko jasne,dwie wiosny zaliczyć jednego roku to i ja bym chciała. niestety nie każdy ma takie szczęście i możliwości. Dziś nie jest tak ładnie jak wczoraj.Jest silny wiatr i słabe słonko. Ja ani razu nie zaliczyłam kozaczków,bo po pierwsze mało wychodzę, a po drugie śniegu nie było ani mrozu. Miłej niedzieli Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 03.04.16, 11:41 *Jagus no Dorka ma szczescie z wiosnami, kazda inaczej sie objawia dla niej i cieszy zapachami/kolorami, ale szczesliwa Jagusia nie majac kozaczkow na nogach, mnie juz w lutym zaczely meczyc.. dobrze ze obecne pol buty mam jakby ocieplane wiec na razie smigam w nich, pozniej juz typowo wiosenne wyjme.. zycze milej niedzielki Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 03.04.16, 11:43 acha i te kwiatuszki bardzo mi sie podobaja, ale okropnie uczulaja, wiec moge sie cieszyc nimi tylko w ogrodzie, zadnych nawet cietych kwiatow w domu,ewentualnie roze tylko Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >>> K W I E C I E N << 03.04.16, 13:16 To pewnie prymula,a one są uczulające.Dziś zobaczyłam pierwszy pączek tulipana,ale jeszcze głęboko siedzi w liściach.Prawdopodobnie będzie żółty. Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 03.04.16, 13:33 jaga_22 napisała: > To pewnie prymula,a one są uczulające.Dziś zobaczyłam pierwszy pączek tulipana, > ale jeszcze głęboko siedzi w liściach.Prawdopodobnie będzie żółty. > tak to prymulka, bardzo mocno reaguje na nia kiedy za listka zlapie, moje tulipanki listki na wierzchu troszke widac, ide w ogrod podpatrzec co juz wychodzi, widzialam wczesnie piwonie na 2 cm,z ziemi wyszly, tez mialas Jagusia ja w donicy? Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 03.04.16, 17:07 jaga_22 napisała: > Prymula niestety z netu > a myslalam ,ze sobie zakupilas juz na balkon... choc mysle ze do lata by przekwitla i nowe trza by bylo kupic, dzis przejzalam swe wschodzace kwiaty, tulipany duze liscie maja ,ale paczkow niet, naparstnice przezimowaly,beda kwitly tego lata brat samosiejki tez wzeszly,czekac az zakwitna.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >>> K W I E C I E N << 03.04.16, 17:44 Był syn i mam nadzieję,że nie zapomni przywieźć worek ziemi.Niestety co roku musi być wymieniana,a starą musi wynieść, co mu podtykam co jakiś czas. Jak będzie ziemia pomyślę o kwiatkach. Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 04.04.16, 07:41 *Jagusia dobrze,ze dzieci sa chetne zawsze do pomocy witajcie , slonce w okna zaglada, wiec wczesnie mnie zbily jego promienie.. miejcie udany strat tygodnia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >>> K W I E C I E N << 04.04.16, 10:49 Witajcie...śpieszę się po kwiatki.Nie wiem co będzie,bo nie jadę do dużego ogrodnictwa,tylko blisko domu.Córka z samochodem odpada,bo mały Mikołaj,a on nie lubi samochodu.Pojadę z mężem tramwajem . Pięknie na dworze i trzeba to wykorzystać.Najwięcej pomaga najstarszy syn, bo potrafi Miłego poniedziałku Odpowiedz Link
alfredka1 Re: >>> K W I E C I E N << 04.04.16, 12:30 Heej!! )) słonecznie, cieplutko, nigdzie nie jadę, forsycja kwitnie, wisienka japońska już się zaróżowiła, bzy i kasztany pęcznieją. Balkonu nie mam, podokienny trawnik już ograbiony z krokusów i listków tulipanów . Kupię coś kwitnącego w skrzynce, postawie na parapecie, może nie ukradną . Pozdrawiam serdecznie ))) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >>> K W I E C I E N << 04.04.16, 19:04 I u mnie było bardzo ciepło i słonecznie,20 st. w cieniu. Pojechałam w sweterku i spociłam się. Takie kwiatki zakupiłam na razie,a jest to żagwin,stokrotki i.. .no właśnie co ? bo zapomniałam co kupiłam Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 05.04.16, 08:32 *Jagus, mialam pytac cos zakupila i jak na rzie od pelasi odstapilas i slicznoty zakupilas, te ostanie znalam nazwe i tez pamieciowa blokada mnie nawiedzila,mam ma je tez w ogrodzie, *Alfredko, lubie kwiatki na rabatach przyblokowych, od razu weselej sie robi,kiedy przez okno patrzy sie na nie lub wychodzac z bloku, na razie nijako, moze slonce lapki wystawi, i pocieszy co nieco wiosennym ciepelkiem, na razie jest +8 stopni miejcie sobie udany dzionek Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >>> K W I E C I E N << 05.04.16, 09:53 Witam... dziś słonko przydymione,ale ciepło. Kenduś,mały był wybór bo to kiosk z kwiatami,a pelargonia była,ale Angielska, to ja nie chcę,bo już taką miałam,bardzo kwitnie,a codziennie płatki się osypują.Posiałam suchołuskę.Te kwiatki pewnie nie na długo i tak będę musiała jeszcze dokupić żeby kwitły do przymrozków. Pelasie pewnie będą. Miłego dnia Odpowiedz Link
slo-miana Re: >>> K W I E C I E N << 05.04.16, 14:53 Dzień dobry babeczki. Alez mam piekna pogode jak w czerwcu,az zal bierze kiedy się myśli ,ze ma się już zmienić. Nic to ciesze się tym co mam,bo jak mowia trzeba cieszyc się kazda chwilka zycia,wiec cieszcie się i Wy, takich pięknych chwilek zycze na codzien. zaraz zmykam po pracowitym dniu do domku.po drodze odbiore wnusie,zrobie sprawunki,ugotuje obiad , zalicze wizyte u rodzinnej i klapne na film. jutro nowy dzień i nowe acz te same obowiązki do znudzenia. trzymajcie się do "zobaczenia". Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 05.04.16, 18:32 *Jagusia czyli posialas "slomianki te kwiatko,ktore maja suche koszyczki? *Slomianko, witam ,zapracowana kobiete, widac caly dzien zaplanowany po brzegi, dobrze,ze wieczor juz tylko dla siebie, milego odpoczynku/wieczoru zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >>> K W I E C I E N << 05.04.16, 19:43 Tak Kendula,ma szeleszczące płatki. Zasłużonego odpoczynku po dziennym umordowaniu. Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 05.04.16, 20:07 dziekuje jagus, dawno nie bedac w ogrodzie z grabiami,najbardziej pierwszy dzien sie odczuje,a pozniej to juz mozna grabic i grabiccccciiiiii o,wlasnie o tych kwiatkach myslalam, "slomianki" je w domu nazywalismy, lade sa i dlugo w bukiecie sie trzymaja zasuszonym milego wieczorku Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N <<< 06.04.16, 09:23 witajcie, dzionek troche chlodnawy, nadzieja na slonce jest, wiec moze plany beda udane czego i Wam zycze wraz z piekna wiosnenna pogoda Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >>> K W I E C I E N << 06.04.16, 10:15 Witam... Z rana było ładniej ,bo trochę było słoneczka,ale ciepło siedziałam na balkonie w samej koszuli,a ma być 178st. [img][/img] Odpowiedz Link
dorka556 Re: >>> K W I E C I E N << 07.04.16, 06:48 Witam, Kendo chyba grabi, graaabiiiii...bo coś mało jest jej na forum. Trochę ochłodziło się, ale jak na początek kwietnia, nie ma co narzekać, jest ciepło i słonecznie, oby tak dalej. Tutaj, nad morzem zrobiło się już całkiem zielono, natomiast w górach, wiosny jeszcze nie widać, mimo że ostatnio też były piękne dni. Rozmawiałam wczoraj ze znajomą z Z. stąd mam wiadomości z pierwszej ręki. Zaprosiłam ją do siebie na tydzień, przyjedzie za 3 dni. Chce się nałykać jodu, będziemy codzienne, bez względu na pogodę, wędrować plażą tam i z powrotem. Może mnie być, trochę mniej na forum. Miłego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 07.04.16, 09:52 *Dorka wczesnie wstaje.. ciesze sie,ze bedziesz miec kolegowne do spacrkow, pewnie i razem wrocicie do domu, tu niby wiosennie juz na "calego" bo pliszke dzis na spacerku porannym widzialam, zielonosci calkowitej brak,choc niektore krzewy juz dostaja"zielona mgileke" *jagusia sicznym bukiecikiem wczoraj przywitala, dzis slonecznie/wietrznie/chlodno. przemilego dnia zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >>> K W I E C I E N << 07.04.16, 10:02 Witajcie... dziś też pochmurno,ale ciepło. Nikt nawet nie zauważył jak wczoraj napisałam,że ma być 178 st. To dziś będzie nieco mniej,bo tylko 16 Miłego dnia Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 07.04.16, 10:08 jaga_22 napisała: > Witajcie... dziś też pochmurno,ale ciepło. > Nikt nawet nie zauważył jak wczoraj napisałam,że ma być 178 st. > To dziś będzie nieco mniej,bo tylko 16 > Miłego dnia > wczoraj zauwazylam Skarbie,kiedy wylanczalm kompa wieczorem ale nie mialam juz sily co kolwiek kliknac paluchami.. dzis rano mialam wspomniec i tez zapomnialam, echhhhhh strarosc sie juz do mnie skrada.. miej sobie mily dzionek Jagusia Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >>> K W I E C I E N << 07.04.16, 13:29 Niestety z pamięcią to już u mnie krucho,aż się boję. Odpowiedz Link
dorka556 Re: >>> K W I E C I E N << 07.04.16, 16:00 178? Od razu zauważyłam, ale na literówki i brak przecinków nigdy nie zwracam uwagi. Odpowiedz Link
kendo Re: >>> K W I E C I E N << 07.04.16, 16:47 *Jagus, jak widac,dobrze ,ze do domu trafiamy i wiemy jak sie nazywamy.. Dorka tez zauwazyla,podobnie,jak ja... wieje okropnie, uczylam sie robic filmik na komorce, nastepny krok uruchomic go na forum, bo ni jak nie umie tego zrobic, cos w ramce mi sie pokazuje,czego nie umie zrozumiec i naprawic,by wkleic na forum milego wczesnego wieczoru Odpowiedz Link
kendo Re:witajcie 08.04.16, 09:13 juz piatek, szybko tydzien sie zakonczyl z nie za bardzo odpowiednia pogoda, dzis bez slonca i chyba deszczyc bedzie przemilego dnia zycze Odpowiedz Link
dorka556 Re:witajcie 08.04.16, 10:23 Tutaj piękne słońce i niemal bezchmurne niebo. Zapachniało mi hiacyntami. Dziękuję Kendo. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:witajcie 08.04.16, 10:39 Witajcie,u mnie też pochmurno i mżawka Matko kochana i wszystko poszłoo Kendula spróbuj tak jak robisz zdjęcia i zapisz na pulpicie,a potem poszukasz przez tinypic. Ja nagrywam na aparat,muszę spróbować na komórkę. Po włączeniu kabelka do USB co się pokazuje? tinypic.com/player.php?v=jgruxg%3E&s=9#.Vwdrj3r2bAZ Odpowiedz Link
kendo Re:witajcie 08.04.16, 11:29 *Dorka hiacyntowo dziekuje, sloneczko dzis ma za krotkie lapki by tu siegnely, popaduje tez przelonie, *Jagus wczoraj wieczorem juz tak pomyslalam, by przeslac przez tiny-pika, ale byl "nit" nie chce eksperymentowc z kompem,wystarczy ze dziecie pozniej w komorce wszystko naprawia...taki ze mnie ekspert techniczny, nie wiem,jak sobie poradze,kiedy w kraju mi sie "zarznie cus"? nie bede robic filmikow,zdjecia OK i wchodza przez tiny-pika miejcie sobie udany dzien tu straszna zimnica,wyszlam zdziebko na ispekcje do ogrodu i zmarzlam po glowie,mialam przepaske na wlosach, Odpowiedz Link
kendo Re:witajcie 09.04.16, 09:35 slonce ogrzewa ziemie,tworzac krople rosy na trawie i drzewach, moze bedzie cieplej nic wczoraj witajcie zalogo i miejcie sobie udany dzionek Odpowiedz Link
jaga_22 Re:witajcie 09.04.16, 11:03 Słonko bardziej Ciebie Lubi Kenduś,przez wiatr zrobiło mi się zimno w kopytka Kawę już piłam idę po herbatkę z miodem,może i cytrynkę znajdę. Miłehj Soboty Odpowiedz Link
greis52 Re:witajcie 09.04.16, 13:39 i ja dziś muszę się cytrynką ratować bo zimno się zrobiło a ja tylko w sweterku się wybrałam gapa jedna spokojnego i miłego weekendu życzę no następny będę już w domciu spędzać Odpowiedz Link
kendo Re:witajcie 10.04.16, 10:38 *Greis acha to Ty "na sluzbie znowu??" obys sie nie zaziebila,takie poziebienia trudno sie przechodzi wiosna, *Jagusia na godzinnym spacerku ,powietrze nagrzane slonce mnie "oszolomilo" wrocilam troche zmeczona i padlam po obiedzie.. dzis jakos "zadymione niebo, spacer/gimnastyk -wolne,bo niedziela, od poniedzialku znow zaczynam miejcie sobie mila niedziele Odpowiedz Link
jaga_22 Re:witajcie 10.04.16, 11:31 Witam cieplutko,ale na dworze chłodno i mokro. Dzień zleci,bo przyjedzie syn,potem córka z Mikołajem,bo zapomni dziadków.Idę do kuchni coś pichcić. Odpowiedz Link
maria88 Re:witajcie 10.04.16, 17:54 Jaki piekny bukiecik od Jagi zaraz wesolo na duszy. U mnie tez sennie i pochmurno. Dzień do relaksu domowego bo nie zachęca do spacerów. Odpowiedz Link
kendo Re:witajcie 10.04.16, 20:28 *Jaga/Maria i wczesniejsze dziewczyny i nie wymienione tu slonecznie bylo,nawet na rower sobie siadlam po porowerkowalam co nieco,bo ostanie wiatry byly,ze dech zapieralo, zycze milego wieczoru i "wyspanej nocki" acha i Lusia bardzo cieplutko pozdrawia Odpowiedz Link
kendo Re:witajcie 11.04.16, 09:08 nowy poczatek tygodnia ze slncem i nowymi planami zycze wam by wszystko sie udalo z planem i milego dnia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:witajcie 11.04.16, 10:35 Witam... ja nie mam planu na dziś,co dzień przyniesie. Gdyby choć trochę słonka.Dziękuję i również pozdrawiam Lusię. Odpowiedz Link
maria88 Re:witajcie 11.04.16, 20:55 Ja tez pozdrawiam serdecznie LUSIE. Niech pobyt będzie szczęsliwy i udany. Odpowiedz Link
kendo Re:witajcie 12.04.16, 09:22 dziekuje w imieniu Lusi sloneczko lapki wystawia, pewnikiem bedzie jak wczoraj cieplawo i slonecznie, ciag dalszy ogrodowych zajec,dzis pewnie juz skoncze i nawoz rozsiejemy po trawie,coby dobrze sobie rosla, w garazu tez porzadek trzeba zrobic, uf...powywozic samochodowe stare chemikalja na centrale .. miecie sobie udany dzionek Odpowiedz Link
jaga_22 Re:witajcie 12.04.16, 10:31 Witam... Masz Kenduś słoneczko to już dobrze.Ja ciągle czekam na dalsze obsadzenie balkonu bo pogoda nie sprzyja. Miłego zajęcia ,inaczej byłoby nudno. Odpowiedz Link
kendo Re:witajcie 12.04.16, 13:07 no to ci dopiero,wczoraj tak mocno dmuchalam w slonce by do Ciebie zawedrowalo i nic??? podmuchalam dzis jeszcze raz,moze odniesnie jakis skutek, roboty Jagusia w okresie wiosennym mnustwo, dwa "ladunki chemikali" wywiozlam na centrale odpadow,bo zmienialo sie oleje/stare waxy... zaraz wysciele bagaznik na letnie kola,bo jutro podjade na zmiane z zimowych, trawke chce tez nawozic jezdzac wuzeczkiem i rozsiewajac go... przyjemnego dnia zycze i juz zmyka, ale komp mam otwarty,bo osilica ma urodzic najprawdopodobniej dzis u pieskow.. szefowa przygarnela ja a ona juz byla w ciazy,dlugo oslowe chodza w ciazy Odpowiedz Link
jaga_22 Re:witajcie 12.04.16, 14:18 Może jutro dotrze słoneczko.Osiołkowa 12 m-cy,klacz 11. Odpowiedz Link
kendo Re:witajcie 12.04.16, 17:00 jaga_22 napisała: > Może jutro dotrze słoneczko.Osiołkowa 12 m-cy,klacz 11. > dziekuje i pomyslec, ze osiol az tyle czasu ciazy a xzlowiek krocej i jest z niego wiele pozytku a z osla?? nieraz sie zastanawiam dlaczego zostalo stworzonych tyle owadow/ptakow/zwierzad/ w jakim celu??? moze glupie rozmyslania ma na dzis,ale to chyba ze przy pracce tak sobie myslalam Odpowiedz Link
kendo Re:witajcie 13.04.16, 09:07 mysle, ze dzis slonko tez bedzie, na razie jeszcze spi.. przemilego dnia zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re:witajcie 13.04.16, 10:41 Witajcie... Kendula a co Ty taka dziś małomówna U mnie słonka nie ma i chyba nie będzie,ale dosyć ciepło. Moje anturium już było brzydkie,to porobiłam szczepki i wstawiłam do wody. Zanim to porobiłam to dobra godzina zeszła Miłego dnia i słoneczka życzę. Odpowiedz Link
kendo Re:Lusia witaj w domu 14.04.16, 09:01 *Jagusia wczoraj powpisywalam w kilku watkach,wiec "cicho nie bylam" wczoraj skonczyla ogrod i udalo mie sie bo deszczyc zaczelo na nawozona trawke, brak solnca dzis wielka radosc Lusia jz niemal w domu. odpocznij sobie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:Lusia witaj w domu 14.04.16, 10:42 Kenduś chodziło mi tylko o wątek w przywitaniu,jakoś tak króciutko było, a lubię Ciebie czytać Ja już po pobraniu krwi i nareszcie się najadłam Ładnie już jest i przyjemnie pochodzić i popatrzeć jak wszystko się rozwija. Miłego czwartku i samych przyjemności Odpowiedz Link
kendo Re:witamy sie kwietniowo 14.04.16, 10:49 achaaaaaa... no jakost tak wyszlo wczoraj, nieraz ma sie duzo mysli,ktorych nie chce sie wypisac publicznie, wiec krotki notis tylko.. tu zrobilo sie zimno po wczorajaszym deszczu, paczki juz duze na kazdym drzewia i wnet tulipany zakwitna forsycja najwczesniej z krzewow zakwita,slicznie juz masz Jagusia miej sobie mily dzionek Odpowiedz Link
slo-miana Re:witamy sie kwietniowo 14.04.16, 10:57 Dzień doberek wszystkim Vistulakom. Widzę, że u każdego po trosze słoneczna pogoda, może to już wiosna na dobre zbliża się wielkimi krokami? U mnie gołąbek za oknem daje znac gruchaniem, na dzrewach paczki zaczynają wypuszczać listki,a dzisiaj mamy wybory władz ,ciekawe,który z trzech kandydatów wygra. w maju bezpośrednio u nas będą nasze wybory na szefa wydziału, mamy dwie kandydatury, ja jestem z a jedną z nich, trzymam kciuki. miłego czwartku i przyjemnych chwil . Odpowiedz Link
kendo Re:witamy sie kwietniowo 14.04.16, 11:50 *Slomko wiec zaczynam zaciskac kciuki za Twe wygranie" po scieciu naszych choinek golabki mimo wszystko trzymaja sie blisko, nie widac nigdzie na pobliskich drzewach by budowaly gniazdo, rozczarowane sa pewnikiem,ze niema juz choinki z ich domkiem wiecj swiatla teraz wokolo domu jest..a i nie trzeba sie martwic,ze nastepna wichura nastepne drzewo obali miej sobie udany dzien Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Lusia witaj w domu 14.04.16, 10:57 *Kendo, dziekuje, WITAJCIE WSZYSCY NA VISTULI........ juz jestem w domku swoim, okrutnie zmeczona i nie wyspana, w autobuskie glowa mi spadala z jednej strony na druga, mimo podpierania reka, wypralam juz jedna pralke, a to nastepne pranie to chyba wieczorkiem sie zmobilizuje, musze odpoczac porzadnie, bo to juz lata robia swoje i tak szybko sie nie wypoczywa. Z pobytu jestem zadowolona, pogoda mi dopisala i relaksowalam sie w sloneczku pod zasniezona Sniezka, na ktorej widac obserwatoriu, pogodowe. Milego dnia Wam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re:Lusia witaj w domu 14.04.16, 11:47 *Lusia sliczne kolory nowy aparat Ci daje na zdjeciach, sliczny kroku od Mamy, a Sniezka faktycznie zasniezona, odpocznj juz teraz, po waznych emocjach tutejszych pewnie kladac sie na soffie od razu odplyniesz.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Lusia witaj w domu 14.04.16, 11:50 *Kendo, od razu sie lozka poloze, to do wieczora moze wypoczen?. tylko co w nocy bede robic.? Odpowiedz Link
kendo Re:Lusia witaj w domu 14.04.16, 12:12 lusia_janusia napisała: > *Kendo, od razu sie lozka poloze, to do wieczora moze wypoczen?. > tylko co w nocy bede robic.? pewnie tez usniesz wieczorem, bo do poznego polopudnia pospisz i wstaniez na pozny obiad, zaraz krokusy dam na czolowke,bo slicznie wyszly Odpowiedz Link
jaga_22 Re:Lusia witaj w domu 14.04.16, 12:30 Witaj Lusiu! Weź kotka wirtualnego i połóż się do łóżeczka Odpowiedz Link
slo-miana Re:Lusia witaj w domu 14.04.16, 13:51 Lusia już w domu? tym razem chyba krotki mialas wyjazd? zaaklimatyzuj się na miejscu. stesknilas się za maluszkiem? Odpowiedz Link
slo-miana Re:Lusia witaj w domu 14.04.16, 13:56 po wyborach, jeden kandydat dostal 65 glosow, drugi 35,a trzeci 0 ! został poprzedni, czy będzie lepiej? chyba nie..... Odpowiedz Link
maria88 Re:Lusia witaj w domu 14.04.16, 17:01 Chyba po zdjęciach JAGI pokocham kicicusie. A kwiecień? Dzisiaj jak w maju ciepło i deszczowo. Zapowiadają jednak na dniach przymrozki i niedziela ma być u nas tez deszczowa.Ciepłe rzeczy jednak piorę i chowam. Odpowiedz Link
kendo Re:Lusia witaj w domu 14.04.16, 18:56 *Slomianka no coz,nastepnym razem szczescie dopisze.. *Jaga slodziutki starsznie kocio,Maria ma racje,ze mozna od razu nabrac sympati do kociakow, *Maria tu dzies tez zimno, miejmy najdzieje,ze juz w maju bedzie milutkie ciepelko milego wieczoru zycze z dzisiejszymi misiam,ktore po raz pierwszy zobaczyly snieg/slonce Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Lusia witaj w domu 15.04.16, 08:15 *SLO-mianka, jaga, *Kendo, dziekuje. Wczoraj spalam na raty z przerwa 5 min a wieczorem jak sie polozylam to usnelam nie wiem kiedy, rano o 5,30 juz bylam na nogach. WITAM w piekny sloneczny poranek ale chlodny z wiaterkiem jak zwykle. Dzisiaj dalszy ciag odpoczynku i krzatania sie w domku. Samych przyjemnosci Wam zycze na piatkowy dzien. Odpowiedz Link
kendo Re:Lusia witaj w domu 15.04.16, 08:45 *Lusia juz drepta od samego rana wypoczta na polowie, bo czas aklimatyzacj trwa tydzien czasu,a pod wzgledem ciepelka to duza rozniac tam i tu, sloneczko lapki wystawia, moze bedzie cieplej.. sliczna stokrota Lusia i udanego dnia Tobie i Wszystkim zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Lusia witaj w domu 15.04.16, 08:58 *Kendo, dziekuje, taka sie nasiala sama w trawie. To sloncer to w chowanego bedzie sie dzisiaj bawic z nami, Odpowiedz Link
jaga_22 Re:Lusia witaj w domu 15.04.16, 11:45 Witajcie... Lusia wypoczęta po połowie,za parę dni dojdziesz do siebie. Dla mnie ciągle za chłodno dopóki chociaż nie będzie 18st. Miłego piątku i miłych zajęć. Odpowiedz Link
kendo Re:Lusia witaj w domu 15.04.16, 19:08 *Jagus mi tez zimno, musze miec ponad 20 stopni by odczuc letnie klimaty, wiosenne sliczne porane powitanie milego wieczoru zycze Odpowiedz Link
kendo Re:przy sobocie 16.04.16, 09:38 zapowiada sie na leniwy dzien,po deszczu niemal ze dobowym,bardzo chlodno i wilgotno w powietrzu, slonca brak/+8 stopni za oknem udanego dnia zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re:przy sobocie 16.04.16, 10:08 Witam... U mnie jako tako,słabiutko słonko świeci,ale całkiem fajnie na dworze 17st. Przedwczoraj pytam męża jak jest na dworze,a on mówi ,jest ciepło. No i takie było ciepło bo z rana,że w ręce zmarzłam Miłej soboty kochani Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:przy sobocie 16.04.16, 11:06 Witajcie, *jaga, *Kendo, zanim zrobi sie calkiem cieplo, ktore tolerujemy i wyczekujemy, to troche musimy na niego poczekac. Ja juz zaliczylam park z "Maluszkiem" teraz bedziemy odpoczywac a ja dopije poranna kawe. W parku widac wiosne, kwitna zonkile, kaczek mniej tylko kaczory na wodzie, a kaczki juz pewnie wysiaduja jaja. Ubralam sie do pogody a nie do pory roku i bylop mi cieplo w bereciku na glowie i rekawicach i puchatce kurteczce, a "Maluszek" jak zwykle na koniec swiata by poszedl, ale juz w drodze powrotnej sie nie zatrzymywal tylko prosto do domu kurs wzial, tzn, ze go juz zaczelo bolec, lezy jak nalesnik kolo kaloryfera, a skora barania obok niego. Zycze przyjemnej soboty dla Was i duzo slonca na niebie. Odpowiedz Link
kendo Re:przy sobocie 16.04.16, 11:33 *Jagusia to cieplo macie dzis,tz duzo plusow.. *Lusia o maluszek sie dogrzewa kolo kaloryfera.. jak ja to znam ,te spacerki na koniec swiata, po dluzszej przerwie chcial posprawdzac swe miejsca,czy jakies nowe zapachy nie przybyly, myle ze wytrzyma 4 godz.teraz. milego dnia Wam zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re:przy sobocie 16.04.16, 11:38 Maluszek woli na gołej podłodze. Mruczek na oknie,a Lenka za oknem przypatruje się,zajął jej miejsce. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:przy sobocie 16.04.16, 11:39 *Kendo, mam nadzieje, lezy w swoim domku na lozku i pochrapuje. Odpowiedz Link
kendo Re:przy sobocie 16.04.16, 11:43 *Jagusia dobrze,ze zdjecie pokazalaz kociakow,cudnosci macie z nimi, u Ciebie za nic mi nie chcialo otworzyc ich, moze nowy juz watek z kotkami trzeba,szybciej sie bedzie otiweral *Lusia o to tez wiem ,jak to domek, lubi go bardzo.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:przy sobocie 16.04.16, 15:40 Mnie się natychmiast otwiera i zawsze ostanie zdjęcie jest jako pierwsze. Spróbuj jeszcze innym razem,. Odpowiedz Link
maria88 Re:przy sobocie 16.04.16, 16:12 Oj, plecień ten kwiecień. Pogoda w kratkę. Sennie na mnie działa ,wiec chyba poleżę i po odpoczywam po obiadku. Odpowiedz Link
greis52 Re:przy sobocie 16.04.16, 17:49 po robocie Witam! u mnie tez przeplata się deszcz ze słońcem ale jeszcze cieplutko na szczęście miłej soboty!!!! Odpowiedz Link
kendo Re:przy sobocie 16.04.16, 19:53 Dziewczyny, aura pogodowa chyba na nas wszystkie tak wplynela dzisiaj, ja tez na fotelu kimlam po obiedzie.. na razie zapowiedzieli chlod i deszcz a nawet i gradem moze sypnac.. kotki maja dobrze,bo w domu psiunki trzeba wyprowadzic ,jak male to marzna i niechetnie wychodza za potrzeba.. ciepelka wieczornego zycze i zdrowka dla Greis Odpowiedz Link
greis52 przy niedzieli... 17.04.16, 09:29 pozdrawiam!, smacznego niedzielnego obiadku i spokojnych godzin... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przy niedzieli... 17.04.16, 09:37 WITAM.................... SLOnce wesolo zaglada w okna, az sie chce wyjsc na spacerek ale na termometrze tylko +8,o C i wieje zimnym, wiec glowe trzeba w dalszym ciagu chronic przed zimnem. Niedziela zapowiada sie dobrze pod wzgledem pogody, odpoczynek dzisiaj mam po "Maluszku", ktory mnie przewietrzyl wczoraj dokladnie na czestych spacerkach i 2 najdluzszych, az sie balam ze bedzie wieczorem z nim zle. Zycze dla WAS zdrowia i przyjemnej niedzieli. Odpowiedz Link
kendo Re: przy niedzieli... 17.04.16, 09:43 *Greis/Lusia witajcie, tak,wieje chlodem a ma wiac jeszcze bardziej, wiec mimo slonca bedzie omiatac zimnica. zycze milego spedzania czasu tam gdzie jestescie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: przy niedzieli... 17.04.16, 10:20 Witajcie... Lusiu te pierwiosnki to u mamy? Mam dziś słonecznie i cieplutko to chciałam się z Wami podzielić. Może dziś syn mi kupi trochę kwiatków,bo będzie w markecie. Mówiłam o pelargoniach i,verbenie,lobelii,ale co kupi to będzie. Miłej niedzieli.Przez chwilę myślałam,że dziś poniedziałek. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przy niedzieli... 17.04.16, 10:24 *Jaga, tulipany wnet dostana paki, jak tylko zrobia sie noce cieplejsze, Lenka lubi tak jak Ty kwiaty, a pelasie i lobelje, chyba za wczesnie jeszcze bo beda przymrozki do maja, ale u Ciebie na balkonie moze maja oslone, wiec beda sie hartowaly. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przy niedzieli... 17.04.16, 10:24 *Jga, zapomnialam dopisac, tak te kwiatki to u mamy w ogrodzie, Odpowiedz Link
kendo Re: przy niedzieli... 17.04.16, 10:32 *Lusia tez zapomnialam wspomniec,ze znam skas te kwiatuszki-ladnie kwitna.. *jausia, no jak zwykle niezawodna Lenka wsrod kwiatkow a bedzie ich wiecej za niedlugo, dziekuje Jagusia za ciepelko, cieple okrycie i na spacerek mozna isc,moze mozgu nie wywieje.. miejcie sobie mily dzionek ja juz zmykam Odpowiedz Link
maria88 Re: przy niedzieli... 17.04.16, 11:00 Nie chwali sie pogody z rana ale u mnie... cudownie. Jeżeli dalej tak będzie to idziemy na długie spacerkowanie. Usmiechniętej niedzieli zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: przy niedzieli... 17.04.16, 19:29 Witam wieczorową porą.No już mam kwiatki,parę pelargonii, dwie stokrotki afrykańskie i dipladenię inaczej mandewilla. A to co na stoliku obok tulipanów to stokrotki. Odpowiedz Link
kendo Re: przy niedzieli... 17.04.16, 20:04 Maria masz racje, pogoda za wczesnie pochwalona,moze sie "zepsuc" mysle,spacerek byl udany z hakusie *Jagusia a gdzie ten stolik obok tulipanow?? chetnie bym wszystkie kwiatki pochwalila. milego wieczoru,szybko dzionek zmyka-juz wieczor Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przy niedzieli... 17.04.16, 21:41 No wlasnie, tez szukalam?... pewnie Jaga zapomniala podlaczyc zdjecia, mi sie tez to czesto przytrafia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> znowu tydzien przed nami.... 18.04.16, 08:21 , ktory zapowiada sie dla mnie z papierami, ciag dalszy - niestety. WITAM - slonecznie za oknem, mimo wczoraj popoludniowego opadu deszczu. Zycze dla Wszystkich na Vistuli, przyjemnego tygodnia w zdrowiu i pieknej pogodzie. Odpowiedz Link
kendo Re: >> znowu tydzien przed nami.... 18.04.16, 08:45 hej Lusia ufffffffffffff..jak zwykle plany sie snuje by sie czlekowi nie nudzilo.. szkoda,ze pogoda wietrzna ale sloneczna.. przemilego dnia Wszystkim Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >> znowu tydzien przed nami.... 18.04.16, 09:09 Witam... Kendula,no przecież kotek siedzi na stoliku obok tulipanów i stokrotek Będę pokazywała stopniowo . Dziś mam plan dwie sprawy załatwić,no i trochę pobyć na świeżym powietrzu. Odpowiedz Link
greis52 Re: >> znowu tydzien przed nami.... 18.04.16, 09:23 witam, u Jagi kwiatkowa wiosna na całego sliczna Sundavilla, miłych dni nowego tygodnia zyczę!!!! Odpowiedz Link
kendo Re: >> znowu tydzien przed nami.... 18.04.16, 09:38 *Jaga no teraz nawet i kocie widze zdziwione dniem tygodnia, kwiatuszki sliczne sie "zapowiadaja letnia na letnia pore",milego balkonowego powietrza *Greis wzajemnie zycze rowniez udanych dni w tygodniu Odpowiedz Link
maria88 Re: >> znowu tydzien przed nami.... 18.04.16, 11:05 A jednak..ochłodzilo sie znowu, pochmurnie i pada. Wszędzie jednak szybko sie zieleni. Za oknem mam burze liści na brzozie. W domku jeszcze grzeja i przyjemnie. Trzeba zabierac sie realizowania planów, zycze udanego pracusiowania. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >> znowu tydzien przed nami.... 18.04.16, 17:43 U mnie tylko przegrzewa w nocy,ale w domu ciepło. Niestety pomimo słoneczka,wybrałam się tylko w swetrze na miasto i zmarzłam,a przy okazji zjadłam pierwszego loda kokosowego. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> znowu tydzien przed nami.... 18.04.16, 21:30 Pogoda zmienila sie na zimnice, caly dzien przechodzilam z przykryta glowa, teraz padam ze zmeczenia, ale mam nadzieje, ze sprawa sie ruszy. Kwiatki lubie, ale przy moich teraz wyjazdach to balkon bedzie stal bez kwiatow, kotki tez lubie czyjes, chetnie ich popilnuje, wyczesze i popieszcze, ale w domu chyba bym nie mogla je miec. bedac dzieciekm mielismy w domu kota, ktory wychodzil sobie na dwor, wiec nie bylo kuwet w domu, na co najbardziej jestem wrazliwa - mimo ze jest czysty piasek w niej. Przyjemnego wieczorka Wam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: >> znowu tydzien przed nami.... 18.04.16, 22:41 Mario tu tez juz krzewy maja "wolal zielony",z daleka wyglada,jak by je ktos zielonawa muslinowa tkanina owina-slicznie sie patrzy, *Jagusia bedzie chora za trzy dni, kto to widzial w samym sweterku na miasto wychodzic,toz to dopiero polowa kwietnia *Lusia tez pamietaz tego ktoka,caly czarny byl, pamietam jak umarl nawet. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> znowu tydzien przed nami.... 19.04.16, 07:52 Witajcie!!!.............. Tydzien juz mamy krotszy o jeden dzien, pogodowo zapowiedziany zimny i tak jest. Tylko +5,o C i wieje zimnym, ludzie ponownie na zimowo zaczeli sie ubierac. Dzisiaj chyba mam odpoczynek od zalatwiania urxedowych spraw, ale zaraz "Maluszek" przyjdzie z corka na sniadanie. A ja kawke podpijam bo juz dawno wstalam. Zycze Wam zdrowka, smych przyjemnosci przy cieplej, slonecznej pogodzie. Odpowiedz Link
kendo Re: >> znowu tydzien przed nami.... 19.04.16, 08:08 *Lusia wczesnie sie wklikalas, prawda,zimnica i wieje okropnie ale slonce jest, przemilego dnia wszysstkim i milych spotkan Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> znowu tydzien przed nami.... 19.04.16, 09:05 *Kendo, mu juz po sniadaniu Mloda oszla zrtobic zakupy i zabierze "Maluszka" Odpowiedz Link
kendo Re: >> znowu tydzien przed nami.... 19.04.16, 09:31 acha..tez dawno po sniadaniu,zaraz o lunch trzeba myslec, musze po chleb do sklepu,bo piec jakos mi sie nie chce, popaduje/wieje..brrrrrrrrrrrrrrrrr Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >> znowu tydzien przed nami.... 19.04.16, 09:39 Witajcie dziewczyny,bo Xystosa już dawno nie widziałam. Jest pochmurno i tylko 6st.ma wzrosnąć do 12 ale to i tak zimno. Jestem po śniadanku.Wypiłam na deser kawę z kawałeczkiem ciasta truskawkowego z galaretką.Jak mam się odchudzać? mąż wie lepiej co mi potrzeba Kenduś, nie zachoruję jestem twarda babka Miłego dnia Odpowiedz Link
maria88 Re: >> znowu tydzien przed nami.... 19.04.16, 09:47 Zeby nie bylo przykro to u mnie tez zimnica ale jest słonecznie i może troche w poludnie bedzie ciepełko. Ja zamiast wstawać skoro świt nie moge sie zrywać tylko dopiero o 8mej psina robi pobudkę. Musze sie zdyscyplinować z tym póznym wstawaniem bo potem dzień za krótki. Ciepełka życzę . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> znowu tydzien przed nami.... 19.04.16, 10:43 *Jaga, ja tez sobie dogadzam roznymi lakociami, ale staram sie to pozniej' wychodzic, "Maluszek" bedzie teraz pilnowal mojej kondycji. *Kendo, pewnie juz przygotowuje sie do podrozy? Po wczorajszych zalatwianiach w urzedach mialam okrepne sny i sie obudzilam skoro swit. *maria88, czasem dobrze jest polezec w cieplutkim lozeczku pod kolderka, jak za oknem pogoda nie ciekawa, ale pieski dbaja o nasza kondycje. Przyjemnego poludnia zycze Wszystkim. Odpowiedz Link
pia.ed Znowu tydzien przed nami.... 19.04.16, 14:03 Okolo jedenastej wyszlam na chwilke przed dom, bo stojace przy chodniku oproznione juz, duze zielone "kubly na smiecie" wiatr spychal na jezdnie ... Wprowadzilam je wiec do piwnicy, do trzech roznych pomieszczen, bo nasz niski, narozny dom ma trzy wejscia. Otworzylam podczas tej czynnosci, na pare minut, metalowe drzwi prowadzace z ulicy do dlugiego korytarza w piwnicy, i nawet tu poczulam jak wieje... i jak lodowate zimno wpada przez owarte drzwi!!! Teraz wyglada, ze wiatr sie uspokoil ... na termometrze calkiem znosna temperatura, wiec odwaze sie sie chyba na pojezdzenie rowerem po miescie ... choc wlasciwie nie mam tam nic konkretnego do zalatwienia. Oj !!! Wlasnie zauwazylam przez okno dwie rowerzystki jak walczyly z wiatrem przed moim domem! Popatrzylam na drzewo, na ktorym zawsze "sprawdzam sile wiatru", i az sie uginalo ... Wiatr wieje z zaqchodu, nie wiem wiec dlaczego jest tak LODOWATY! . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Znowu tydzien przed nami.... 19.04.16, 15:05 *Pia, teraz tez wrocilam ze spaceru, malo wiatr glowy mi nie urwal. Mialas szczescie, ze przez otwrte drzwi poczulas tylko ze wieje i zimno, bo pomysl jakby jacys imigranci Ci wtargneli, to co bys robila<?.... Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Znowu tydzien przed nami.... 19.04.16, 16:05 Słonecznie, wietrznie, chłodno Gdy mieszkaliśmy w Zakopanem, często po nocnym halnym odnajdywalam w ogródku i na tarasie pościel, meble wiklinowe, plastikowe podwórkowe pojemniki i różności obce. Domy od rana były oblepiane kartkami, co i komu wywiało.... A nam ze śliwy zerwało 50% owoców . A było ich ...CZTERY ) Odpowiedz Link
pia.ed Re: Znowu tydzien przed nami.... 19.04.16, 17:12 lusia_janusia napisała: > Mialas szczescie, ze przez otwrte drzwi poczulas tylko ze wieje i zimno, > bo pomysl jakby jacys imigranci Ci wtargneli, to co bys robila<?.... Poinformowalabym ich, ze w Rumunii jest 25 C ... i nikt nie zabrania im wrocic do domu, a kazdy dom posiada, wiekszy czy mniejszy .... Poradzilabym tez, ze jesli kochaja swoje dzieci, to powinni jak najszybciej wrocic do domu, bo zostawione u babci dzieci nie chodza do szkoly ... Rosnie nowe pokolenie zebrakow, a chyba takiej przyszlosci swoim ukochanym dzieciom nie zycza??? Wladze Malmö kupuja im bilety na podroz powrotna ... Po zlikwidowaniu koczowiska wydaly na to 55 000 koron, bo kazdy twierdzli, ze po pol roku siedzenia przed sklepem nie zarobil nawet 1 300 koron na powrot do domu . Jednoczesnie z takim wyrzucaniem pieniedzy przez wladze miasta, Skånetrafiken podwyzsza ceny biletow na terenie Skåne ... bo Landstinget potrzebuje pieniedzy na Sluzbe Zdrowia ... Odpowiedz Link
kendo Re: Znowu tydzien przed nami.... 19.04.16, 17:41 *Pia tez tesknie za rowerkowanie, kiedy byla odpowiedznia pogoda w ogrodzie sie grzebalam, teraz mam czas,to wieje okropnie,nawet na spacer nie chce mi sie *Maria, podobnie bym pod kolderka wylegiwala dluzej,ale wstaje bo inaczej migrena mnie dopada,jak sie "zaleze w lozku" *Lusia Maluszek pewnie krotkie spacerki z racji wiatrzyska,bo go nie lubi.. *Jagusi kwiatkow jeszcze nie wywialo,wiadomo w stolicy nie wieje.. miejcie sobie wczesny wieczor udany.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Znowu tydzien przed nami.... 20.04.16, 08:42 *Pia, Twoje myslenie jest realne i prawdziwe, ale Ci ludzie chyba nie mysla tymi kategoriami. *Kendo, ja tez tylko wczoraj zrobilam krotki spacer z "Maluszxkiem" i na tym sie skonczylo, ach jeszce plecialam prawie do sklepu bo braklo mi cos do kolacji. Moze dzisiaj sie wybiore gdxzies dalej, mam i bilet i rower wymarzony uruchamiam, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> srodowo - slonecznie << 20.04.16, 08:45 WITAM.... zapomnialam sie przywitac we wczesniejszym wpisie. Sloneczko grzeje mnie w plecy przy kompie, ale zaraz posprzatam po sniadaniu i wyrusze w swoje zaplanowane wojaze. Zycze Wam zdrowka i przyjemnosci w spelnianiu swoich planow.. Odpowiedz Link
kendo Re: >> srodowo - slonecznie << 20.04.16, 09:00 hej Lusia, napisze,ze tu tez slonce rozpromienione, wiatr wieje, ja co rusz cos wyjme doloze do kufra.. milego dnia zycze i udanych wszystkich planow. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> srodowo - slonecznie << 20.04.16, 09:08 *Kendo sprawdzalam pogode, na nastepna niedziele ma byc +16,o C na termometrze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >> srodowo - slonecznie << 20.04.16, 10:46 Witajcie... Oj wieje wieje Kendo i pewnie byłoby cieplej,bo czasem słonko błyśnie, ale przez wiatr odechciewa się świeżego powietrza. Dostałam 3 pomidorki od sąsiadeczki to zaraz posadzę. Zapowiadają do końca tygodnia chłodno. Miłych zajęć Stokrotka afrykańska Odpowiedz Link
kendo Re: >> srodowo - slonecznie << 20.04.16, 11:03 *Lusia a po niedzieli pewnie beda upaly,ale to nic,mam tam zapasowe ciuszki, moze jeszcze cos ujme z kufra? *Jagusia tak to w kwietniu, wieje i slonce w chowanego sie bawi, sliczne te stokrotki,podobaja mi sie od zawsze, a pomidorki niech ladnie sie rozwijaja milego dzionka Odpowiedz Link
alfredka1 Re: >> srodowo - slonecznie << 20.04.16, 11:24 Wpisz swoją odpowiedź Postitas Looduskalender - K, 20.04.2016 - 08.08 Video salvestas Ame, LK foorumist Merikotkas Haliaeëtus albicilla N?nda see koorumine toimub? Sarnased nagu olid munemisvahed emaslind Annal märtsikuus ehk 8, 11 ja 14 on kotkapoegade koorumisvahed aprillis 13, 16 ja 19. Nagu näeme, toidupuudust pole, selle eest hoolitseb p?hiliselt isaslind Uku. Kotkapoegadele jääb soovida, süüa ja kasvada ning vanalindudel merikotkaste pereelust r??mu tunda. Loe veel ?VIDEO: koorumine toimumas kohta Lätlaste mägralinnakud Postitas Aasta Loom - T, 19.04.2016 - 10.53 Läti zooloogid paigutasid tänavu mägra-aastal Läti kaitsealustesse metsadesse mitu rajakaamerat. Nagu Eestiski, pole l?unanaabritel oma mägraasurkonnast seni p?hjalikku ülevaadet. Et teadmisi mägrast täiendada, valis Läti metsaagentuur Silava Loode-Lätis välja kolm suurt linnakut kaitsealal, paigutas kaamerad ning saatis nüüd meilegi paar pilti ja klippi. Videos näeme, kuidas mäger ? läti keeles ?psis ? end sugeb.Teisi suure linnaku liikmeid pole hetkel märgata, aga on teada, et seal elab palju rahvast, rohkem, kui meie Saaremaa videokangelaste kodus. Kui läti mägra-aasta meeskond linnakut külastas, leidsid nad mägra jälgede k?rval ka ilvese astumisi. Allpool näeb veel üht lätlaste vana mägralinnakut, enamasti on nad päiksepaistelises kohas sinilillede keskel sarapuude all. Loe veel ?Lätlaste mägralinnakud kohta 15. NÄDAL 11.4.2016.-17.4.2016. J?geva ümbruses Postitas Looduskalender - T, 19.04.2016 - 08.08 Koostasid ning pildistasid Laine ja Vello Keppart Kahevärvilise paju emasurvad Kahevärvilise paju emasurvad Kahevärvilise paju isasurvad Kahevärvilise paju isasurvad Ilm püsis nädala keskpaigani päeval soe ja päikseline, öösiti aga külmetas. Hommikuti oli rohi hallast valge ja muld varastel hommikutundidel pealt külmunud. Maksimaalsed termomeetrinäidud t?usid päeval ?hus 12?15 kraadini. Loe veel ?15. NÄDAL 11.4.2016.-17.4.2016. J?geva ümbruses kohta Kas must-toonekurgedel on munakurnad täis? Postitas Looduskalender - E, 18.04.2016 - 16.16 Pildi napsas Lussi, LK foorumist Eilsel vihmasel ?htul munes emaslind Kati neljanda muna Eilsel vihmasel ?htul munes emaslind Kati neljanda muna. Must-toonekurg Ciconia nigra Oleme musta- toonekurgede pesaeludega sealmaal, et emaslinnud hauduvad (harva, kui neil on pesas viis muna). Emaslind Kati munes 12, 14, 16 ja 17 aprillil. Vaata otsesriimi aadressil, aga lähiajal valmib ka must-toonekurgede lehekülg LK keskkonnas: LINK Loe veel ?Kas must-toonekurgedel on munakurnad täis? kohta Hirvekaamera hooaja l?petuseks Postitas Looduskalender - E, 18.04.2016 - 12.12 L?pulugu Tiit Hunt, www.rmk.ee Uno leidis hiljuti üles Huberti möödunud aasta veebruaris heidetud sarve Uno leidis hiljuti üles Huberti möödunud aasta veebruaris heidetud sarve. Hirvekaamera l?petab hooaja. Punahirvede tegemisi saame jälle jälgida alates septembrist, kui p?ldudel ja metsas kostuvad taas hirvepullide v?imsad pulmamöirged ning rivaalitsevate loomade sarveklobin. Söödaplatsi külastanud paarikümne pealise hirvekarja suurim pull Hubert heitis tänavu oma sarved juba veebruari keskel ning mai keskpaigaks on vanad sarved pudenenud ka karja noorimatel liikmetel. Möödunud aasta alguses mitmel korral söödaplatsid käinud salapärane karvane hirv pole ennast hiljem näidanud. V?rreldes eelmise talvega külastasid hirvelehmad söödaplatsi harva, küllap oli neil piisavalt söögipoolist kuskil mujal. Loe veel ?Hirvekaamera hooaja l?petuseks kohta Pagination Eesolev leht 1 Lehekülg 2 Lehekülg 3 Lehekülg 4 Lehekülg 5 Lehekülg 6 Lehekülg 7 Lehekülg 8 Lehekülg 9 ? Järgmine leht Next ? Viimane leht Last ? Looduskalender Postitas Looduskalender - K, 20.04.2016 - 08.08 Video salvestas Ame, LK foorumist Merikotkas Haliaeëtus albicilla N?nda see koorumine toimub? Sarnased nagu olid munemisvahed emaslind Annal märtsikuus ehk 8, 11 ja 14 on kotkapoegade koorumisvahed aprillis 13, 16 ja 19. Nagu näeme, toidupuudust pole, selle eest hoolitseb p?hiliselt isaslind Uku. Kotkapoegadele jääb soovida, süüa ja kasvada ning vanalindudel merikotkaste pereelust r??mu tunda. Loe veel ?VIDEO: koorumine toimumas kohta Lätlaste mägralinnakud Postitas Aasta Loom - T, 19.04.2016 - 10.53 Läti zooloogid paigutasid tänavu mägra-aastal Läti kaitsealustesse metsadesse mitu rajakaamerat. Nagu Eestiski, pole l?unanaabritel oma mägraasurkonnast seni p?hjalikku ülevaadet. Et teadmisi mägrast täiendada, valis Läti metsaagentuur Silava Loode-Lätis välja kolm suurt linnakut kaitsealal, paigutas kaamerad ning saatis nüüd meilegi paar pilti ja klippi. Videos näeme, kuidas mäger ? läti keeles ?psis ? end sugeb.Teisi suure linnaku liikmeid pole hetkel märgata, aga on teada, et seal elab palju rahvast, rohkem, kui meie Saaremaa videokangelaste kodus. Kui läti mägra-aasta meeskond linnakut külastas, leidsid nad mägra jälgede k?rval ka ilvese astumisi. Allpool näeb veel üht lätlaste vana mägralinnakut, enamasti on nad päiksepaistelises kohas sinilillede keskel sarapuude all. Loe veel ?Lätlaste mägralinnakud kohta 15. NÄDAL 11.4.2016.-17.4.2016. J?geva ümbruses Postitas Looduskalender - T, 19.04.2016 - 08.08 Koostasid ning pildistasid Laine ja Vello Keppart Kahevärvilise paju emasurvad Kahevärvilise paju emasurvad Kahevärvilise paju isasurvad Kahevärvilise paju isasurvad Ilm püsis nädala keskpaigani päeval soe ja päikseline, öösiti aga külmetas. Hommikuti oli rohi hallast valge ja muld varastel hommikutundidel pealt külmunud. Maksimaalsed termomeetrinäidud t?usid päeval ?hus 12?15 kraadini. Loe veel ?15. NÄDAL 11.4.2016.-17.4.2016. J?geva ümbruses kohta Kas must-toonekurgedel on munakurnad täis? Postitas Looduskalender - E, 18.04.2016 - 16.16 Pildi napsas Lussi, LK foorumist Eilsel vihmasel ?htul munes emaslind Kati neljanda muna Eilsel vihmasel ?htul munes emaslind Kati neljanda muna. Must-toonekurg Ciconia nigra Oleme musta- toonekurgede pesaeludega sealmaal, et emaslinnud hauduvad (harva, kui neil on pesas viis muna). Emaslind Kati munes 12, 14, 16 ja 17 aprillil. Vaata otsesriimi aadressil, aga lähiajal valmib ka must-toonekurgede lehekülg LK keskkonnas: LINK Loe veel ?Kas must-toonekurgedel on munakurnad täis? kohta Hirvekaamera hooaja l?petuseks Postitas Looduskalender - E, 18.04.2016 - 12.12 L?pulugu Tiit Hunt, www.rmk.ee Uno leidis hiljuti üles Huberti möödunud aasta veebruaris heidetud sarve Uno leidis hiljuti üles Huberti möödunud aasta veebruaris heidetud sarve. Hirvekaamera l?petab hooaja. Punahirvede tegemisi saame jälle jälgida alates septembrist, kui p?ldudel ja metsas kostuvad taas hirvepullide v?imsad pulmamöirged ning rivaalitsevate loomade sarveklobin. Söödaplatsi külastanud paarikümne pealise hirvekarja suurim pull Hubert heitis tänavu oma sarved juba veebruari keskel ning mai keskpaigaks on vanad sarved pudenenud ka karja noorimatel liikmetel. Möödunud aasta alguses mitmel korral söödaplatsid käinud salapärane karvane hirv pole ennast hiljem näidanud. V?rreldes eelmise talvega külastasid hirvelehmad söödaplatsi harva, küllap oli neil piisavalt söögipoolist kuskil mujal. Loe veel ?Hirvekaamera hooaja l?petuseks kohta Pagination Eesolev leht 1 Lehekülg 2 Lehekülg 3 Lehekülg 4 Lehekülg 5 Lehekülg 6 Lehekülg 7 Lehekülg 8 Lehekülg 9 ? Järgmine leht Next ? Viimane leht Last ? Looduskalender Postitas Looduskalender - K, 20.04.2016 - 08.08 Video salvestas Ame, LK foorumist Merikotkas Haliaeëtus albicilla N?nda see koorumine toimub? Sarnased nagu olid munemisvahed emaslind Annal märtsikuus ehk 8, 11 ja 14 on kotkapoegade koorumisvahed aprillis 13, 16 ja 19. Nagu näeme, toidupuudust pole, selle eest Odpowiedz Link
alfredka1 Re: >> srodowo - slonecznie << 20.04.16, 11:28 Przepraszam !!!!!~! nie tak chciałam (((( ale zajrzyjcie i wybaczcie ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: >> srodowo - slonecznie << 20.04.16, 11:53 Kendo i Lusiu! Caly czas myslalam, ze macie zapasowe ciuszki u Waszej mamy i nic nie potrzebujecie ze soba ciagnac w "kufrze" ... Moja znajoma ktora przeprowadzila sie na stale do Polski, a w Malmö ma mieszkanie, w ktorym jeden pokoj wynajmuje, a drugi ma do dyspozycji kiedy tu przyjezdza, ma podstawowa garderobe, na kazda pogode, w szwedzkim mieszkaniu ... i wlasciwie moglaby przyleciec samolotem z damska torebka w reku ... Ona zawsze cos sobie w dokupuje z ciuchow, bo jest bardzo elegancka. Znajoma przyjezdza samochodem bo tak jej najwygodniej (mieszka nad morzem 40 km od Swinoujscia), ale takze dlatego, ze w Szwecji kupuje duzo rzeczy do swego mieszkania w Polsce, i robi polskim znajomym zakupy ... * Odpowiedz Link
kendo Re:od Alfredki poprzenosilam /poprawilam co nieco 20.04.16, 12:20 wlasnie to chciala nam Alfredka pokazac, www.rmk.ee/metsa-majandamine/loodusblogi cudowny wodospadzik, bardzo lubie takie "szmery" youtu.be/eKxqv0Ry3iQ ten sam link w rozny sposob wzielam, www.youtube.com/watch?v=eKxqv0Ry3iQ&feature=youtu.be Odpowiedz Link
kendo Re: >> srodowo - slonecznie << 20.04.16, 12:22 pia.ed napisała: > > Kendo i Lusiu! > Caly czas myslalam, ze macie zapasowe ciuszki u Waszej mamy > i nic nie potrzebujecie ze soba ciagnac w "kufrze" ... > > Moja znajoma ktora przeprowadzila sie na stale do Polski, a w Malmö ma miesz > kanie, > w ktorym jeden pokoj wynajmuje, a drugi ma do dyspozycji kiedy tu przyjezdza, > ma podstawowa garderobe, na kazda pogode, w szwedzkim mieszkaniu ... > i wlasciwie moglaby przyleciec samolotem z damska torebka w reku ... > > Ona zawsze cos sobie w dokupuje z ciuchow, bo jest bardzo elegancka. > > Znajoma przyjezdza samochodem bo tak jej najwygodniej > (mieszka nad morzem 40 km od Swinoujscia), > ale takze dlatego, ze w Szwecji kupuje duzo rzeczy do swego mieszkania w Polsc > e, > i robi polskim znajomym zakupy ... > > > * oczywiscie,ze mamy zapasowe,a le trzeba zmienic cos w ubiorze,by sasiedzi Cie nie widzieli ciagle w tym samym a kupowac juz nie chce,bo tam garderoba tez peka,od siostrzenic/Lusi/Mamy /i moich ciuszkow Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >> srodowo - slonecznie << 20.04.16, 14:52 Alfredka zapewne chciała pokazać to Video must-toonekurg 2016-04-14 06:31 Odpowiedz Link
maria88 Re: >> srodowo - slonecznie << 20.04.16, 20:30 Dzisiaj była wredna pogoda, zimna z wiatrzyskiem i deszczem. Noc ma byc z przymrozkami. Odpowiedz Link
kendo Re: >> srodowo - slonecznie << 20.04.16, 20:34 nieciekawie mario mialas za oknem.. tu wzglednie bylo,ze na spacer sie wybralam.. milego wieczoru zycze Odpowiedz Link
kendo Re: >> srodowo - slonecznie << 20.04.16, 20:40 jaga_22 napisała: > Alfredka zapewne chciała pokazać to Video > tak,pozniej zauwazylam, ogladajac drugi raz zalos wklejona przez Alfredke, ale "gary na piecu mnie wolaly" i tak zeszlo.. ale tamto co wkleilam tez cudo,z natura zywa.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> czwartkowo- slonecznie << 21.04.16, 08:51 Z porannym sloneczkiem WAS WITAM.... Juz sie obrobilam po "Maluszku" nawet rudne zrobil i zjadl sniadanie, odmaszerowal juz do domu. Dopijam kawe i czekam na magika, ktory ma sprawdzac termostaty przy kaloryferach, bo podobno nierownomiernie daja cieplo w niektorych mieszkaniach?..... Mam jeszcze kilka spraw do zalatwienia, a wczoraj caly dzien w radiu naglasniali, ze na paszport trzeba sie zapisywac w kolejce i czeka pare miesiecy, nie wiem co jest tego przyczyna?, musze sie dopytac bo w czerwcu wychodzi mi jego waznosc. Zycze Wam zdrowka i slonca na niebie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >> czwartkowo- slonecznie << 21.04.16, 09:17 Witajcie... Oj taką pogodę lubię i oby słoneczko świeciło cały dzień. Miłego dnia Odpowiedz Link
maria88 Re: >> czwartkowo- slonecznie << 21.04.16, 09:34 Witam. Dzisiaj sloneczko ale temp.tylko+5. Mam nadzieje że nie będzie padało. Odpowiedz Link
kendo Re: >> czwartkowo- slonecznie << 21.04.16, 09:39 *LUsia/Jaga/Maria tu podobnie slonecznie +10 stopni na razie, wiatr jest ale nie taki mocno "silny" Lenka wacha kwiatki,albo sprawdza,jak pani je wsadzila w doniczke, zycze udanego Wan dnia. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: >> czwartkowo- slonecznie << 21.04.16, 09:49 Słonecznie ale wietrznie ... na deszcz się nie zanosi. Mamy , jak zwykle w czwarte, wychodne . Kawiarnia, spotkanie z przyjaciółmi , spacer nad Odrą.. Obiad mamy od wczoraj . Pozdrawiam i uściskuję Was i Waszą ukochana zwierzynę ) Odpowiedz Link
kendo Re: >> czwartkowo- slonecznie << 21.04.16, 09:54 witaj Alfredko, dzikujemy, to macie juz "stale czwartki", jak krol polski "obiady czwartkowe" spedzajcie milo czas ze smakowitosciami kawiarnianymi. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> czwartkowo- slonecznie << 21.04.16, 10:00 *maria88, teskni a deszczem?, ale tylko moze przewiduje, ze on przyjdzie, *jagi , Lenka ma zamilowanie do kwiatkow rownie jak Jaga, *Alfredka, czwartki spedza na luzie i powraca do przyjemnego domku, po spacerach na Odra. *Kendo, chyba juz dopiela walizke i czeka na wyjazd. No to juz wybywam zalatwiac dalsze swoje sprawy, tym razem bede szybciej sie poruszaa bo odpalam rower.....hhiii...hhhiii.... Odpowiedz Link
kendo Re: >> czwartkowo- slonecznie << 21.04.16, 10:13 *Lusia zycze udanego rowerkowania.. walizeczka spakowana i dopieta,ale na razie jest otworzona coby ciuszki "sie nie zakapslaly zamknietym powietrzem" a i tak cos zawsze doloze na wierzch,pozniej zmienie albo calkowicie odloze, Odpowiedz Link
pia.ed Re: >> czwartkowo- slonecznie << 21.04.16, 11:51 alfredka1 napisała: > Mamy , jak zwykle w czwartek, wychodne . > Kawiarnia, spotkanie z przyjaciółmi , spacer nad Odrą.. > Obiad mamy od wczoraj . Jak zrozumialam, macie w czwartki wolne, bo "krasnoludek sprzata Wam mieszkanie"? Mojego "krasnoludka" nigdy nie moglabym zostawic samego, bo place za godziny, i nabilby tych godzin bez liku rozmawiajac przez komorke ... * Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> czwartkowo- slonecznie << 21.04.16, 12:43 *Kendo, to masz luz teraz, oodczywasz przed podroza?. *Pia, mi sie wydawalo, ze zawsze ten sam czas jest do sprzatania, np,2 lub 3 godz. I za tyle place, a robota musi byc wykonana. Odpowiedz Link
kendo Re: >> czwartkowo- slonecznie << 21.04.16, 14:59 *LUsia, tak,"obrobilams ie" *Pia to co nie umawials sie z "krasnoludka" za sprzatnie Ci chatke np za dwie godz.i tyle jej placisz.. bo przeciez dwu pokojowe mieszkanie nie zajmie chyba wiecej czasu?? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> piatkowo- slonecznie << 22.04.16, 08:14 WITAM !!! Was .................. Za oknem tylko +7,o C, marzlam na rundzie z "Maluszkiem" nawet skrocil sobie droge, bo wieje zimnym wiatrem mimo slonca, przynajmniej jest troche weselej w mieszkanku przy promykach slonca. To juz prawie koniec tygodnia i na drugi tydzien koniec kwietnia, czas nieublagalnie maseruje do przodu swoim taktem. >>Kiedy w kwietniu grzmoty, szron już nie ma roboty>>. Zycze Wam przyjemnego dnia z wypelnionymi planami w dobrym samopoczuciu. Odpowiedz Link
kendo Re: >> piatkowo- slonecznie << 22.04.16, 08:18 o,Lusia tez juz drepta, jak i ja to robie, ostaniego upiora wlaczylam,wyschnie zanim wyjade, przy otwieraniu okien rankiem, tez poczulam strasznie zimny powiew, slonko tylko "oszukuje" ze jest cieplo, zycze ciepla chociazby w zerduchach,jak brak go wokolo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> piatkowo- slonecznie << 22.04.16, 09:22 KENDO, SZCZESLIWEJ PODROZY I MILEGO POBYTU U MAMY, przekaz dla niej moje pozdrowienia, - dziekuje. Odpowiedz Link
kendo Re: >> piatkowo- slonecznie << 22.04.16, 09:31 lusia_janusia napisała: > KENDO, SZCZESLIWEJ PODROZY I MILEGO POBYTU U MAMY, > przekaz dla niej moje pozdrowienia, - dziekuje. > > > hi.hiiiiiiiiiiiiiiiiiii, alez kolaz zrobila... oczywiscie ze przekaze wraz z usciskami od nas obu i dzieciskow. spotkamy sie przecie jeszcze na dworcu..wez cyfrowke by fotke zrobic.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> piatkowo- slonecznie << 22.04.16, 09:35 Mam nadzieje, ze nie zapomne zabrac, "Maluszek" przychodi dopiero na wieczor, wiec bede miala wolne rece. Odpowiedz Link
kendo Re: >> piatkowo- slonecznie << 22.04.16, 09:37 lusia_janusia napisała: > Mam nadzieje, ze nie zapomne zabrac, "Maluszek" przychodi dopiero > na wieczor, wiec bede miala wolne rece. o,too nie powinnas zapomniec, wloz za pamieci w tobusie... przybede wczesniej by bilet zakupic.dam znac zreszta Odpowiedz Link
pia.ed Re: >> czwartkowo- slonecznie << 22.04.16, 09:50 kendo napisała: > to co nie umawials sie z "krasnoludka" za sprzatnie Ci chatke np za dwie godz.i > tyle jej placisz .... bo przeciez dwu pokojowe mieszkanie nie zajmie chyba wiecej czasu? Tajlandka sprzatala mi w godzine albo mniej ... a potem siadalysmy na podlodza aby np.cos posegregowac np w koszu na szycie, w szufladach lub w garderobie. To bylo pare lat temu, ale skonczyla po 3 latach, bo dostala sprzatanie w hotelu. Teraz bardziej "balaganie" i Polka czasem sprzata mi cztery godziny ... Strych lub piwnice trzeba tez do porzadku doprowadzic co jakis czas ... Zaczyna mnie od razu bolec krzyz jak sie schylam np odkurzajac odkurzaczem, nawet jak zmywam... choc na szczescie nie boli jak leze wygodnie PS. Juz mialam Cie spytac wczesniej: Jak ostrzysz noze kuchenne??? Mam ich cala szuflade a wszystkie tepe! Niedawno w Lidl mozna bylo kupic elektryczny przyrzad do ostrzenia za 69 kr, ale sie nie odwazylam kupic, bo moglo sie okazac, ze to "wielkie g ...." . Odpowiedz Link
kendo Re: >> piatkowo o sprzataniu 22.04.16, 10:02 *Pia may tez odkurzacz,nawet cicho brzmi,ale wole mopem po podlogach jechac,nie trzeba sie schylac,jedziesz tak jak w szpitalach to robia,widzialas pewnie.. noze ostrzy pancio w garazu mamy przymocowana do stolu specyjalne urzadzenie.. pod reka w kuchni mam zawsze kamien na ktorym sama sobie podostrze,ten noz,ktory uzywam do pomidora bo musi byc ostry, cos podobnego chyba kiedys pancio kupil w Maxi,lezy w szufladzie bo jakos ja chyba nie umie tego obslugiwac... Odpowiedz Link
pia.ed Piatkowo o sprzataniu ... 22.04.16, 14:44 Mam maly nozyk do pomidora, ma ponad 50 lat, a moze jest poniemiecki ... Przymowilam sie o niego mojej macosze w Stargardzie Szcz, bo miala dwa ... Ten nozyk ma zabki i te sie nigdy nie tepia ... Dziala cudownie! Noz bez zabkow musi byc oczywiscie naostrzony, bo inaczej by tylko zgniotl pomidor Ja mam problem z nozami do miesa i do krojenia chleba. Maz mojej sprzataczki kiedys mi naostrzyl, noze byly jak brzytwy ... ale szczescie nie trwalo dlugo, wkrotce sie stepily ... . Ostrzenie jednego noza w Malmö kosztuje 50 kr, ale jaka mam gwarancje ze sie szybko nie stepi i 50 kr wyrzucone w bloto??? Zreszta mam sporo nozy do ostrzenia ... Kiedys noze ostrzyl mi samotny sasiad-emeryt ...najpierw kamieniem, a potem na szerokim pasie skorzanym. . kendo napisała: > *Pia,ten noz,ktory uzywam do pomidora bo musi byc ostry ... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >> czwartkowo- slonecznie << 22.04.16, 10:11 Witajcie... Kendo jedną nogą już w podróży. Tyle ma do wyboru środków lokomocji od Lusi, że trudny będzie miała wybór. Macham do Kendo ...szczęśliwej drogi Pozdrawiam Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> czwartkowo- slonecznie << 22.04.16, 10:36 Witaj Jaga, bo wlasnie Kendo bedzie jechala tymi srodkami lokomocji, pomysl tyle przesiadek ale tylko w 2 autobusach. Pieknie promienieje z twojego obrazka. *Pia, kiedys dawno kupilam ostrzarke do nozy OBh -Nordika i jestem zadowolona, niektore noze sa zrobione z nieodpowiednej stali i nie wiem jak ostyrzyc to po kilku uzyciach noza jest dalej tepy. Jestem zadowolona z tej ostrzarki. Odpowiedz Link
maria88 Re: >> czwartkowo- slonecznie << 22.04.16, 10:46 U mnie też tak jak w tytule - slonecznie ale nie za cieplo. Wiatr ciut mniejszy. Zycze szczęsliwej podróży KENDO. Fajnie ma Wasza mama,że tak często Ją odwiedzacie. Zycze miłego popołudnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> czwartkowo- slonecznie << 22.04.16, 11:00 *maria88, pierw jezdzilam dla przyjemnosci tylko w odwiedziny, terazniejsze odwiedziny ronia sie radykalnie; pelne troski, obaw, wizyt u lekarzy, odwiedzin aptek itp. Ale nie narzekam, ciesze sie, ze mam jeszcze gdzie pojechac i kogo odwiedzac. Odpowiedz Link
kendo Re: >> piatkowo- slonecznie << 22.04.16, 12:21 *Jaga/Maria/Lusia-dziekuje bedzie dobrze,jak zreszta zawsze. wiosenny pobyt wiaze sie z porzadkami wiosennymi bo trzeba co nieco w ogrodzie zrobic, grzadeki juz polikiwowalysmy mamie,bo nie ma sil na nie jak nas niema... a jak sasiadka niektora przyjdzie to bierze ile sie daje bez "mrugniecia okiem",ze tez sa niekore ludzie,ze chca sie "dorobic na niepelnosprawnej starszej juz osobie" miecie sobie udany dzionek. z kwiatuszkami na balkonach/parapetach/spacerkach z psiunkami Odpowiedz Link
slo-miana Re: >> piatkowo- slonecznie << 22.04.16, 14:24 kwiecień plecien itd. u mnie szron rano na szybach auta,trzeba było poskrobać,a w dzien słoneczko. ciezki dzień za mna, dobrze,ze piątek to trochę wyluzuje. przyjemnych wojaży Kendus, może się zdzwonimy ktoregos wieczora? z reguly mam wolne o 22,00 ,bo po calych dniach obowiazkow dopiero wtedy mam czas,ale ludziki już spia o tej porze ale wygospodaruje kwadrans na pogaduchy. mój tato zachorzał i ganiamy po szpitalach, jak nie urok to przemarsz wojsc radzieckich,mudy nie ma. w pracy atmosfera jak pod zdechłym burkiem,eh zycie.... Odpowiedz Link
slo-miana do Pi.a - dot. ostrzenia 22.04.16, 14:25 Pia jeśli nie masz ostrzałki to wypróbuj naostrzyć na rancie od spodu kamionkowego kubka, miski, jakiegolwiek naczynka itp. byle nie na ceramicznym. idzie jak zloto. jak sprawdzisz to daj znac czy działa. Odpowiedz Link
kendo Re: do Pi.a - dot. ostrzenia 22.04.16, 16:03 Kochane dziekuje Wam za droge" bedzie pewnikiem dobrze, *Slomko, trzymam kciuki za zdrowie Twojego Taty, pozdrow cieplutko i przekaz,ze ja pozdrawiam i nakazuje by zdrowial... moze dzwonic o 22 godz.ja jeszcze nie spie, Odpowiedz Link
maria88 Re: do Pi.a - dot. ostrzenia 22.04.16, 17:41 Kendo i Lusiu jesteście dobrymi córkami. Nie wszystkie dzieci tak się przejmują swoimi rodzicami gdy wyjdą z gniazda. Córki wydaje mi się ,że bardziej się angazują w pomoc. Ja tez do ostatnich chwil byłam na wyciągnięci ręki chociaz było nas troje. Zycze Waszej Mateczce by zdrówko jak najmniej dokuczało. Odpowiedz Link
maria88 Re: do Pi.a - dot. ostrzenia 22.04.16, 17:42 SLO Tobie też zycze aby Tatuśko szybko wrócił do zdrowia bo nic gorszego jak choroba osoby bliskiej. Odpowiedz Link
maria88 Re: do Pi.a - dot. ostrzenia 23.04.16, 07:38 Słonecznie i zimnisko bo temp.rano 0. Wiatr na szczęście nie szaleje. Jutro chyba opady. Zycze pogody ducha i nie przeziębiać się. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> sobotnie << 23.04.16, 09:03 WITAM................ Zostalismy bez ADMINKI - ale chyba damy sobie rade. Wczoraj wieczorem juz Xystos dzwonil, ze zapakowala sie do autobusu, ktory dowiezie ja do Polski, juz o tej porze powinna byc na punkcie gdzie przesiadzie sie do celu na 3/4 drogi, a pozniej to juz rzut beretem do mamy, miejmy nadieje, ze pogoda i Kendo sampooczucie dopisze w znoszeniu trudow podrozy. *Maria88 , - raniutko wstala i zimnice za oknem powitala. Maria jakos sobie nie wyobrazam zeby kochana osobe pozostawic bez zadnej opieki, Ja dzwonie 3x w tygodniu do mamy, i tez mamy kontakt z zaufana osoba, ktora mamie przychodzi sprzatyac podczas naszej nieobecnosci. Caly czas jest sie z myslami jak sobie mama daje rade. *SLO-mianka, to przykro jak nasi najblizsi choruja, zycze Wam wytrwalosci a choremu Tacie szybiego powrotu do zdrowia. A w pracy sa takie okresy nawalu pracy, ale pozniej sie normuje i chwile luzu tez sie znajda, glowa do gory. Ja tez juz po rundzie z "Maluszkiem " i sniadaniu, zimno bylo mimo slonca, tylko +4,oC zmarzlm w stopy, mimo ze mialam ocieplane butki. W planie mam rowerkowanie, jak tylko "Maluszek" pojdzie do domu, corka robi z rana zakupy po drodze z pracy to odbiera ok, 9,oo. Jakis obiadek musze sklecic, polowe mam i nie wiem co dalej, smaku na nic nie przychodzi. Posylam Wam kwiatki jakie miasto przygotowalo w tym roku w kwietnikach. Tulipany jeszcze nie rozkwitly. Miejcie sobie udany sloneczny w zdrowiu dzien. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >> sobotnie << 23.04.16, 11:22 Witajcie ...życzę Wam dobrego dnia i słonka,bo u mnie nie ma, ale niedługo przyjadą 2 słoneczka to się rozjaśni w domku. Życzę też Wam zdrówka a przede wszystkim tacie Sloo, bo zachorował.Lusiu pozdrawiam też Kendo przy okazji rozmowy Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> niedzielnie << 24.04.16, 08:07 Witam WSZYSTKICH Niedzielny ranek zimny -+0,o C i mgliscie, slonce probuje przedostac sie przez chmury. Pozdrawiam i zycze przyjemnej niedzieli. Ja na pol inwalida, kustykam. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: >> niedzielnie << 24.04.16, 11:48 Witam...u mnie nieco cieplej bo 6st.ale zimno wiosna przeleci na czekaniu ciepełka. Miłej niedzieli Odpowiedz Link
maria88 Re: >> niedzielnie << 24.04.16, 12:11 LUSIU co się stało,że kustykasz? U mnie tez pochmurno i deszczowo. Prognozują ocieplenie pod koniec tygodnia. Kendo zapewne na miejscu i mamuśka ucieszona. Dobrego dnia życze. Odpowiedz Link
greis52 Re: >> niedzielnie << 24.04.16, 15:48 Spokojnego popołudnia niedzielnego życzę! Odpowiedz Link
pia.ed Grad i snieg w poludniowej Szwecji 24.04.16, 16:07 Zderzenia samochodow na szosie kolo Bromölla ... to chyba niedaleko Lusi ... U mnie nie ma slonca, ale jest + 10 C . www.expressen.se/kvallsposten/tva-masskrockar-efter-hagel-pa-e22/ * Odpowiedz Link
pia.ed Snieg przerwal zawody rowerowe ... 24.04.16, 16:15 Kolo Göteborg, 280 kilometrow na polnoc od Malmö. www.expressen.se/gt/sport/snokaoset-stoppade-stor-cykeltavling/ * Odpowiedz Link
maria88 Re: Snieg przerwal zawody rowerowe ... 24.04.16, 17:52 Teraz po południu znacznie zimniej niz rano. Chyba spadł w górach snieg. Cały dzień kropi. Brrrrrr...... Widzę że w Szwecji też zimowo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Snieg przerwal zawody rowerowe ... 24.04.16, 18:10 *Pia, Bromölla to kawal drogi, ale tyle sniegu to u mnie nie ma, bylo slonce prawie do godz,16,oo zaczelo troche sniezyc o godz,17,oo i mokro na drogach +4,o C. Zima jeszcze ne odeszla calkiem, ale tutaj zawsze jest prawie tak zimno przed 1-Maja. Z corka z Göteborga rozmawialam, to tez mowila, ze snezy u niej. Odpowiedz Link
maria88 Re: Snieg przerwal zawody rowerowe ... 25.04.16, 07:55 Dalej pochmurno, kropi i dmucha +5 wiec be... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zmienna pogoda 25.04.16, 08:51 WITAJCIE.... Wczoar mi sie udala rowerowa przejazdzka, po poludniu padal deszcz ze sniegiem, dzisiaj sie musze wybrac dokupic marchewke i i nastepna kapuske do obkladania paluszka. Kapusta ulzyla bolowi. Slonce ladnie zagladalo w okna, ale cos sie w chowanego bawi, zapowiadali tez opady gradu, wiec zaraz chyba porowerkuje do sklepu, chociaz mi sie nie zabardzo chce, wyszlam z obiegu rowerkowania prze tyle miesiecy, ale postanowilam sobie, ze nadrobie te niedociagniecia, tylko zrobi sie cieplej. W nowym tygodniu zycze dla Was, optymistycznych mysli, wypelnienia planow i milego odpocznku, przy slonecznej wiosennej pogodzie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: zmienna pogoda 25.04.16, 09:45 Trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać na ciepełko. Trochę popadało w Zakopanem,w górach więcej Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zmienna pogoda 25.04.16, 10:02 *Jaga, dziekuje za zyczenia, a pogody mozna sie spodziewac jeszcze zimowej. Ja wybieram sie za chwile na rower, uzupelnic spizarke, ew,zakupy, bo corka przyjedzie z Göteborga na weekend. Odpowiedz Link
maria88 Re: zmienna pogoda 25.04.16, 19:31 Rowerek? dobra rzecz ale nie dla wszystkich. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zmienna pogoda 25.04.16, 23:26 *Jaga, - ubrala kociaka w czapke i dobrze, bo u mnie gradowalo i na przemian slonce bylo. *maria88, - to prawda, ja po dlugiej przerwie nie rowerkowania, stracilam kondycje w nogach, tak ze jak jakis podjazd pod gorke to musze sie przylozyc z pedalowaniem, mam nadzieje, ze to wycwicze ponownie i nie bedzie sprawialo mi trudnosci. Mialam szczescie, bo tyle co przyrowerkowalam do domu ze sklepu zaczelo gradowac. Ja zauwazycie, zrobili na nowa obudowe balkonow i inny imag na podworku, dostalam tez nowa podloge na balkonie, na ktorej dokladnie widac lezace kulki gradu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wtorkowo-pogodnie 26.04.16, 08:38 WITAM.... Dzisiaj ranek sloneczny po nocnych opadach, wybieram sie autobusem do centrum handlowego za miasto. Zimno tylko +6,oC i ma byc tak przez caly dzien. Kendo pozdrawia nas. Zycze przyjemnego wtorku. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: wtorkowo-pogodnie 26.04.16, 10:54 Wasze opady przywedrowaly do nas )) pozdrawiam serdecznie ... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: wtorkowo-pogodnie 26.04.16, 11:08 Do mnie na szczęście nie dotarły żadne opady. Lusiu udanych zakupów.U mnie rano nawet tyle nie było.Miało być -1 ale zatrzymało się na +3.Jest jeszcze zimno ale ze słoneczkiem i bez wiatru. Udanego dnia Wam życzę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wtorkowo-pogodnie 26.04.16, 11:45 *Alfredka, to nie bylo zamierzone wywolanie i u Ciebie takiej pogody. *Jaga, dziekuje, musze kupic odpowiednia wycieraczke do hallu i zadna mi nie pasuje, juz mam dwie nowe i jedna zawiozlam do mamy. Moze dzisiaj cos mnie zainspiruje. Przyjenego poludnia zycze dla Was. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 27.04.16, 06:42 Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców przynosi. Pogoda iscie prawie zimowa tylko +3,o C cala noc padalo od wczoraj wieczorem. I chyba dzien bedzie zachmurzony i mokry, pole do popisu nudowej kreatywnosci. dobrze ze chociaz cieplutko w mieszkanku mam. "Maluszek" jedzie za chwile do szpitala na tomografie, i zadecyduja co dalej bedzie. Wszystkim zycze pogody ducha, optymizmu, przy dobrym zdrowiu, slonca na niebie rowniez Odpowiedz Link
slo-miana Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 27.04.16, 07:36 Dzień dobry wszystkim. Piękną zimę mamy tej wiosny. Rozumiem,ze kwiecień-plecien,ale bez przesady, zimno jak jsna cholercia, grad, śnieg na zmiane , do tego 3 stopnie ! Straszecznie mnie mnie to nastraja a jak na Was działa taka pogoda? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 27.04.16, 07:56 slo-miana napisał(a): a jak na Was działa taka pogoda? Ciesze sie taka pogoda, bo nie mam cienkiej wiosennej kurtki .... i moge dalej uzywac zimowej. A tak ogolnie to nie reaguje na zmiany pogody. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 27.04.16, 08:01 *Slo-mianka, na mnie nie ma zadnego wplywu taka dzisiejsza aura, teraz np, deszcz dzwoni o parapety okienne i zza chmur wychodzi slonce. *Pia, ja z kolei mam wszystkie czesci garderoby do pory roku, tylko nie ma odpowiedniej wiosennej, zebym sie w nich prezentowala, wiec nadal po zimowemu prawie chodze ubrana. Odpowiedz Link
slo-miana Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 27.04.16, 09:55 u nas ludziki tez wskoczyly w jesionki, niektórzy wkladaja czapki. stać rano na przystanku to żadna przyjemność w taka zimnice, mnie to na szczęście nie grozi, ale mimo wszytsko chyba lepiej zniosłam zime niż te koszmarna pogode w kwietniu. najbliższy tydzień tez zimny... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 27.04.16, 12:41 Witam... zakręcona jestem,myślałam,że już się witałam O pogodzie szkoda gadać,brzydko zimno i mokro brrr No więc podobnie mamy i dalej czekamy na ciepełko. Maluszek za dużo ostatnio spacerował i pogorszyło mu się? Myślę,że coś poradzą ,już jest starszym panem to może brać sterydy. Mam nadzieję,że na jutro będzie lepsza pogoda. Miłego zajęcia w domku. Odpowiedz Link
maria88 Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 27.04.16, 15:03 JAGO ja moje psie sama wykurowałam z przeziębienia. Dawałam jemu rutinoscorbin 2x1/2 tabl. Mozna podawać wit.C co zwiększa odporność piesków. Odpowiedz Link
maria88 Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 27.04.16, 15:05 Dopisuje,że u mnie bez odpadów, słonko świeci +13 chce się biegać.Ale juz jutro ma być znowu brzydko. Odpowiedz Link
greis52 Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 28.04.16, 08:19 pozdrawiam u mnie już po zimie nareszcie słonko budzi z rana spokojnego dnia zyczę! Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 28.04.16, 08:45 WITAJCIE.... *Greis, to jestes wiosennie nastawiona do wszystkiego, dziekuje za pozdrowienia. U mnie niestety +4,oC jakas zmarznieta sie czuje, mimo cieplych kaloryferow, mam nadzieje, ze to nie oznaki jakiegos przeziebienia, u corki w pracy ludzie chorzy, przyprowadzajac "Maluszka" moglam zlapac od niej jakiegos wirusa, a moze to tylko zmeczenie. Zycze Wam Wszystkim samych przyjemnosci na czwartkowy dzien i slonca na niebie. Odpowiedz Link
maria88 Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 28.04.16, 08:56 Tak też u mnie. Zimno +3, wiatrowo i na razie słonko jest. Ja też mam łamanie po kościach i kicham. Chyba za duzo tego zimnego wiatrzyska na spacerkach. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 28.04.16, 09:55 Witam...mnie na razie nic nie bierze,a pogoda na razie całkiem ładna. Muszę pilnować żeby gołąbek nie założył gniazdka,od lat chce mnie przechytrzyć. Wczoraj było 13 st,dziś też tak ma być. Pozdrawiam zdrówka życzę i słoneczka. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 29.04.16, 07:29 WITAJCIE.... Wczoraj nie obylo sie bez czosnku, chociaz b.mi nie pasowal ten smak, ale musialam sie ratowac bo juz nawet zaczelam kaszlec i w gardle drapalo, dzisiaj jako tako, mam nadzieje ze na nikogo nie przeskoczy ten wirus co go zlapalam. Wczoraj byl b.przyjemny dzien, ale jak zwykle musiaam byc w kielku urzedach, c,d emerytury, juz jestem tym zmeczona. Natomias popoludnie i wieczor byl b.przyjemny z corka i "Maluszkiem", dzisiaj dojedzie druga corka i swietujemy do niedzieli. *maria88, mam nadzieje, ze spacerki z Hkusiem wyjda wam na zdrowie, tylko trzeba sie ubrac odpowiednio do pogody. *Jaga, golabkowi by pasowalo takie gniazdeczko w Twoich pieknych kwiatach, ale wiem ze bardzo brudza. Zycze Wam Wszystkim przyjemnego piateczka. Odpowiedz Link
maria88 Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 29.04.16, 10:12 LUSIU bierz Occolicocinum żeby Ci się przeziębienie nie rozwinęło. Moje kosci to zaleznie od nawilżenia. Jak nie pada to okey. Teraz slonecznie ale po poludniu ma padać. Myslałam że wybiore się na cmentarz robic porzadki ale chyba odczekam. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Kwiecień, co deszczem rosi, wiele owoców ... 29.04.16, 10:25 Witam Wszystkich na Vistuli... Lusiu strasznie długo załatwiają sprawę emerytury.Ja wreszcie pojadę w poniedziałek do ZUS-u dowiedzieć się ,czy coś mi się należy za wychowawczy dzieci. Dziś słonko tylko się pokazało,ale chociaż wiatr nie wieje.Teraz mam 12st. Lusia ugrzałam się przy Twoim słoneczku.Życzę zdrówka. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kwiecień, co deszczem rosi ... 29.04.16, 15:59 jaga_22 napisała: > Lusiu strasznie długo załatwiają sprawę emerytury.Ja wreszcie pojadę w poniedziałek do ZUS-u dowiedzieć się , czy coś mi się należy za wychowawczy dzieci. To Ty dopiero starasz sie o emeryture? Myslalam ze jestes juz na emeryturze ... Nie pracowalas kiedy Cie poznalam przed dziesieciu laty ... wiec przyjelam, ze jestes emerytka. Chyba popelnilam wielka gafe . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Kwiecień, co deszczem rosi ... 29.04.16, 21:24 Może Lusia się stara dodatkowo o emeryturę z Polski. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Kwiecień, co deszczem rosi ... 30.04.16, 10:05 Pobudka!!! Może jutro będzie ładniej,a nawet zmarzłam. Coś nie mogłam spać,już o 4-tej miałam pobudkę i już nie usnęłam A Wam miłego dnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Kwiecień, co deszczem rosi ... 30.04.16, 10:52 WITAM... *Pia, staram sie o emeryture z Polski i co rusz jakies papiery dosylam. Kuruje sie jak moge, czesnek chyba najbardziej skuteczny dla mnie, teraz przerwalam kuracje z uwagi na rozne wizyty i gosci. Dzisiaj dalszy ciag wizyty corek. Zycze Wam przyjemnej soboty w zdrowi i ze sloncem na niebie. Odpowiedz Link
maria88 Re: Kwiecień, co deszczem rosi ... 30.04.16, 14:48 Chmurzyło,kropiło ale nie wiało - tak było .Dalej pogoda nie pewna, więc z dalszych spacerów nici. Cmentarz wczoraj zaliczyłam. Będę nadrabiac zaleglosci w czytaniu. Państwowe świętowanie może nadchodzić. Nie wywieszam flagi bo w tym Państwie gdzie nie ma godnych emerytur po 35 latach pracy a jakiekolwiek ulgi dla seniorów to dopiero po 75 latach zycia nie mam ochoty się cieszyć świętowaniem. Odpowiedz Link
xystos Re: Kwiecień, co deszczem rosi ... 30.04.16, 19:07 ..ooch,poszlo bysie na demonstracje pierwszomajawa,eech gdzie te czasy? gdzie ta radosc? Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Kwiecień, co deszczem rosi ... 30.04.16, 19:20 Flaga /chorągiewka/ na samochodzie już umocowana . W oknie stoi eeuropejska, chyba mi szyby nie wytłuką. Pozdrawiam ) Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kwiecień, co deszczem rosi ... 01.05.16, 01:09 xystos napisał: ..ooch, poszlo by sie na demonstracje pierwszomajawa, eech gdzie te czasy? gdzie ta radosc? Nie wiem dlaczego, ale nigdy nie uczestniczylam w Polsce w demonstracji 1 majowej, natomiast chetnie ogladalam pochody transmitowane Moskwy. W Szwecji ostatnio bylam na pochodze kiedy jeszcze zyl w Olof Palme i byl w Malmö. Potem przestalam byc Socjaldemokratka, a stalam sie Moderatka ... * Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kwiecień, co deszczem rosi ... 01.05.16, 01:39 Lusiu ... wpis byl skierowany do Jagi, ktora dopiero teraz chce zalatwic dodatek za wychowawczy dzieci! Wiem oczywiscie, ze Ty starasz sie o szwedzka i polska emeryture. """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" jaga_22 napisała: > Lusiu strasznie długo załatwiają sprawę emerytury. Ja wreszcie pojadę w poniedziałek do ZUS-u dowiedzieć się , czy coś mi się należy za wychowawczy dzieci. To Ty dopiero starasz sie o emeryture? Myslalam ze jestes juz na emeryturze ... Nie pracowalas kiedy Cie poznalam przed dziesieciu laty ... wiec przyjelam, ze jestes emerytka. Chyba popelnilam wielka gafe """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Kwiecień, co deszczem rosi ... 01.05.16, 14:43 A...to nie zrozumiałam .Na emeryturę poszłam w 2004r, A za wychowawczy na dzieci od zeszłego roku naliczają jako składkowy , ale nie w każdym przypadku.Warto sprawdzić.Raczej nic z tego. Odpowiedz Link
slo-miana Re: Kwiecień, co deszczem rosi ... 01.05.16, 19:31 czesc dziewczyny i chlopaku. fajnie amcie, macie emerytury, bo ja to bede miala racje glodowa,albo fcale.... Odpowiedz Link
slo-miana Xysstos 01.05.16, 19:34 wystarczy,ze kiedys w szkole zmuszali nas do pochodow i jeszcze kazali dzwigac flage na dzrewcu. nie zapomne tego, bylam mikrutka,a taka franca wetknal mi toto i kazal niesc...... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kwiecień, co deszczem rosi ... 02.05.16, 15:52 > A za wychowawczy na dzieci od zeszłego roku naliczają jako składkowy , > ale nie w każdym przypadku. Warto sprawdzić.Raczej nic z tego. Czyli gdyby sie udalo, placiliby retroaktywnie? Ja zaczynam sie zastanawiac nad czym innym - jesli chodzi o moja szwedzka emeryture... Wtedy nie trzeba bylo nic skladac tylko w dniu od ktorego zaczela przyslugiwac dostawalo sie juz wyliczone ile sie dostanie ... Nigdy nie kwestionowalam tych wyliczen, a moze mi za malo wyliczyli??? . Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Kwiecień, co deszczem rosi ... 02.05.16, 16:10 Kochane moje !!! mozecie zmienic juz tytul ? np. Maj ....... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: roznosci MAJOWE 02.05.16, 18:21 *Alfredziu, widzisz jakie masz bystre oko, - dziekuje. ja nie zwrocilam na to uwagi, ale Ty tez mozesz sama w Temat: wpisac swoj temat watka, i bedziemy go ciagnac wg zainteresowania?. Odpowiedz Link