Dodaj do ulubionych

PAZDZIERNIK

01.10.16, 07:46
https://i65.tinypic.com/2ah5xg8.jpg

jesienny miesiac.
niech bedzie sloneczny i zlocacy sie pieknymi kolorami

zycze Wszystkim milych chwil pazdziernikowych
Obserwuj wątek
    • kendo Re: PAZDZIERNIK 01.10.16, 07:50
      wszystkie

xystos 01.10.16, 01:55
      noc pażdziernikowo ciepla
      bez mgły,śpijcie jeszcze.

ZEN

Edytor zaawansowany

xystos 01.10.16, 07:31
      w tej chwili na balkonie stronazachodnia +9,8*C
      w sam raz na dopicie porannej
      kawki,zanosi sie na sloneczny
      dzien.
      dookola gruchaja dzikie golebie
      duzo ich

milej soboty zycze
      • kendo Re: PAZDZIERNIK 01.10.16, 07:52
        widac Xystos span nie moze nockami..

witajcie,
        jak szybko miesiace umykaja,
        juz jesiennie,
        niebawem beda swieta
        ale na razie cieszmy sie zlota jesienia/pachnaca zbirem z pol i spadlymi lscmi.
        • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 01.10.16, 11:31
          Witajcie...
          Słonko to było wczoraj,dziś pochmurno,ale ciepło.
          Z rana było 18st. pewnie jeszcze parę stopni podskoczy.
          Miłej soboty.
          • alfredka1 Re: PAZDZIERNIK 01.10.16, 16:48
            Troche jesiennej Estonii ..
            www.loodusemees.ee/et/galeriid/nyyd#&&c=131002aa020
            • kendo Re: PAZDZIERNIK 01.10.16, 22:13
              *Jahus
              tu tak cieplo nie bylo,mimo,ze slonko swiecilo..

*Alfredko,
              dzieki za "jesienne zdjecia"milo sie ogladalo
              lubie te z mgla w drzewach i drzewa pajeczyna oplecione..

milej nocki...
              • kendo Re: PAZDZIERNIK 02.10.16, 08:37
                popadalo z samego rana,
                juz chlodne poranki,ze nie sie kawuchy wypic poza mieszkankiem..

miejcie sobie mila niedziele z rodzina/przyjaciolmi/znajomymi czy nawet by z sama lektura.
                • maria88 Re: PAZDZIERNIK 02.10.16, 09:51
                  Od poniedziałku ma byc załamanie pogody. Coraz zimniej, deszczowo
                  i przymrozki.Czyli normalnie, jesień za progiem.
                  Dzisiaj cudownie, słonko i cieplutko bo rano +15.
                  Udanego dnia życzę.
                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 02.10.16, 10:09
                    maria88 napisała:

> Od poniedziałku ma byc załamanie pogody. Coraz zimniej, deszczowo
                    > i przymrozki.Czyli normalnie, jesień za progiem.
                    > Dzisiaj cudownie, słonko i cieplutko bo rano +15.
                    > Udanego dnia życzę.

nawet nie spojzalam na termometr by sprawdzic na zewnatrz tem.
                    wystawilam tylko nosa i zaraz do domu sie chowalam z chlodu,ktre na mnie od razu powialo...
                    pazdziernik ma zwyczaj byc tu ladny,
                    miejmy nadzieje,ze opady tylko noca beda a w dzien slonce swiecic bedzie

udanego relaksu
        • pia.ed Re: PAZDZIERNIK 02.10.16, 11:45

kendo napisała:

> widac Xystos spac nie moze nockami ...

Ogladalam niedawno talkshow Skalvan, nadawany z Nowego Yorku,
          w ktorym miedzy innymi brala udzial amerykanska badaczka snu,
          ktora zainteresowala sie tym problemem, kiedy na skutek braku snu
          "gick i vägen" i nie byla w stanie dalej funkcjonowac w pracy
          i w zyciu prywatnym..
          Mowila o swojej nowo wydanej ksiazce ... w ktorej napisala, ze czlowiek potrzebuje 8 - 9 godzin snu.
          Ci ktorzy spia mniej i rzekomo dobrze sie z tym czuja, w duzo wiekszej mierze niz wszyscy inni
          sa narazeni na rozwiniecie sie u nich demencji ... wiec xystos powinien uwazac smile

*

.

• maria88 Re: PAZDZIERNIK 02.10.16, 15:34
            Muszę spac 8 godzin, inaczej jestem"do kitu"
            • pia.ed PAZDZIERNIK sen 02.10.16, 19:04
              maria88 napisała:

> Muszę spac 8 godzin, inaczej jestem "do kitu"

Skrocona o kilka godzin noc wywoluje u mnie oil glowy,
              dreszcze i mozg przestaje funkcjonowac... Jestem doslownie chora.
              Najgorsze, ze za nic w dzien nie usne, aby te niedospana noc nadrobic.

Dlatego nigdy w zyciu nie pojechalam na charterowa wycieczke,
              ktora wymagalaby stawienia sie na lotnisku o godz. szostej rano ...
              bo wieczorem "na zamowienie" tez nie potrafie usnac,
              a jesli nawet, to spie bardzo niespokojnie i co chwile sie budze uncertain

.
            • kendo Re: PAZDZIERNIK 02.10.16, 19:08
              maria88 napisała:

> Muszę spac 8 godzin, inaczej jestem"do kitu"

kazdy ma swe zapotrzebowanie na nocny sen,
              ja jeszcze moge krocej pospac,
              ale tez czasami juz widze,ze potrzebuje go wiecej
          • kendo Re: PAZDZIERNIK 02.10.16, 19:07
            pia.ed napisała:

>
            > kendo napisała:
            >
            > > widac Xystos spac nie moze nockami ...

>
            >
            > Ogladalam niedawno talkshow Skalvan, nadawany z Nowego Yorku,
            > w ktorym miedzy innymi brala udzial amerykanska badaczka snu,
            > ktora zainteresowala sie tym problemem, kiedy na skutek braku snu
            > "gick i vägen" i nie byla w stanie dalej funkcjonowac w pracy
            > i w zyciu prywatnym..
            > Mowila o swojej nowo wydanej ksiazce ... w ktorej napisala, ze czlowiek potrzeb
            > uje 8 - 9 godzin snu.
            > Ci ktorzy spia mniej i rzekomo dobrze sie z tym czuja, w duzo wiekszej mierze
            > niz wszyscy inni
            > sa narazeni na rozwiniecie sie u nich demencji ... wiec xystos powinie
            > n uwazac smile
            >
            >
            > *
            tez ogladalam ten program,
            nieraz ma ciekawych gosci,
            tym razem nie zainteresowalo mnie tak mocno,
            dziergalam liczac oczka

spanko sobie odsypia podczas dnia i nocka dlatego spac nie moze..

> .
            >
            • pia.ed Re: PAZDZIERNIK 02.10.16, 19:29
              kendo napisała:

> spanko sobie odsypia podczas dnia
              i nocka dlatego spac nie moze ...

A kto teraz pilnuje Maluszka kiedy corka Lusi pracuje? Czy xystos nie myslal "pozyczyc" pieska od czasu do czasu? tongue_out

...

• kendo Re: PAZDZIERNIK 03.10.16, 08:46
                pia.ed napisała:

> kendo napisała:
                >
                > > spanko sobie odsypia podczas dnia
                > i nocka dlatego spac nie moze ...

>
                >
                > A kto teraz pilnuje Maluszka kiedy corka Lusi pracuje? Czy xystos nie myslal "
                > pozyczyc" pieska od czasu do czasu? tongue_out
                >
                > ...
                Maluszkiem zajmuje sie chlopak Mlodej,
                czasami wskakuje ja,kiedy plany sie u nich zmieniaja..
                • kendo Re: PAZDZIERNIK 03.10.16, 08:49
                  witajcie w nowym dniu tygodnia,
                  oby byl laskawy dla nas w dobre wiadomosci/zdazenia.
                  https://i68.tinypic.com/f3ev6o.jpg

samych przyjemnoesci zycze
                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 03.10.16, 10:00
                    Witam...
                    Smutna jesień same suche liście i samotna ławeczka,przypomina mi to naszą,
                    a raczej moją jesień życia,ale ja widzę wkoło dyle kolorów.
                    Miłego poniedziałku ,u mnie jest bardzo pochmurno,trochę kropi i tylko 15st.

http://i67.tinypic.com/2r5xqmc.jpg
                    • kendo Re: PAZDZIERNIK 03.10.16, 10:12
                      http://i66.tinypic.com/2iuz6di.jpg
                      prosze bardzo Jagus,
                      kolorowy klon z ubieglej jesieni,
                      teraz cos mnie nie krei by robic zdjecia...

u Ciebie jak zwykle jeszcze lentnia atmosfera na balkonie,

sloneczko swieci/wieje
                      ale na razie dobre samopoczucie i checi do obowiazkow codzienych
                      • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 03.10.16, 11:03
                        A ja chyba wiem dlaczego chociaż nic nie mówisz wink
                        Na zdjęciu koniec października i jeszcze ładny dzień,a nawet zielono.
                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK 03.10.16, 12:48

I znow mnie straszysz widokami, ktore beda aktualne dopiero za miesiac? uncertain

Ja mimo ze mieszkam w centrum miasta, widze jeszcze duzo zielonych drzew i krzakow,
                    juz nie mowiac o trawnikach majacych wiosenna soczysta zielen ...
                    Zdjec opadlych z drzew lisci jeszcze zdazymy sie napatrzec sad

Wklejam zdjecia z wypadku pod Helsingborg, czyli z naszego regionu, gdzie jadacy z predkoscia 200 km/godz. kierowca wypadl z szosy, gdzie dozwolona predkosc byla 80 km/h i wpadl do lasu.
                    Oczywiscie nie o kierowce chodzi, tylko o pokazanie,
                    ze jeszcze nie jest tak bardzo "jesiennie",
                    w kazdym razie nie "listopadowo" kiedy wszystkie liscie opadna.

www.gp.se/nyheter/sverige/kraschade-med-bilen-dog-av-skadorna-1.3836231

kendo napisała:

> witajcie w nowym dniu tygodnia, oby byl laskawy dla nas w dobre wiadomosci/zdazenia.
                    > https://i68.tinypic.com/f3ev6o.jpg
                    >

• pia.ed Re: PAZDZIERNIK 03.10.16, 15:10

A tutaj zdjecie z Kalmar pokazujace aktualna pogode pazdziernikowa ...

www.expressen.se/kvallsposten/naken-man-med-yxa-gripen-for-mordforsok/
                      .
                      • maria88 Re: PAZDZIERNIK 03.10.16, 16:48
                        Piekne to zdjecie ławeczki zasypanej liścimi.
                        Kwiatki JAGI nie chca zimy i mrozu, tak są piekne.
                        Ciepełka na sercu i w mieszkaniu życzę.
                        • kendo Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 04.10.16, 09:43
                          *Mario
                          dziekuje za laweczke,

wtedy kiedy robilam to zdjecie,podobalo mi sie z liscmi wszedzie,bylo naturalne..

kazdy z nas ma inne odczucia podczas jesiennych dni,
                          https://i64.tinypic.com/ncfivb.jpg
                          pocieszcie oczta kwitnacym krzewem kolo szkoly rosnacym.zdjecie z lipca ubieglego roku
                          tu tez wszedzie jeszcze zielono,
                          jedynie brzozy juz zolkna i klon zmienia kolory..

rankiem bylo iscie chlodno ,2,6 czy cos ..zaspana bylam by dokladnie zobaczyc na skale...

na rzie slonecznie i tak ma pozostac do niedzieli...

przemilego dnia Wszystkim
                          • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 04.10.16, 10:30
                            Witajcie...
                            Masz rację Kendo każdy ma inne odczucia i to jest normalne.
                            I nie zawsze zależy od zdjęcia,bo dotyczy też i nas w jakim jesteśmy nastroju.
                            Dziś u mnie było bardzo pochmurno,a wczoraj prawie cały dzień padało.
                            Dziś przeczekałam chmury i zaświeciło słoneczko,niestety wietrzysko okropne
                            zwaliło mi 2 kwiaty musiałam na dole ustawić.Dziś jestem szczęśliwa,
                            bo trochę przegrzewają,to niech sobie dmucha.Biegnę do siebie,bo zobaczyłam
                            od Kendo masę precelków i kawę.big_grin
                            Miłego dnia.

http://i63.tinypic.com/efq63t.jpg
                            • maria88 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 04.10.16, 10:52
                              JAGO masz dalej pięknie na swoim balkonie.
                              U mnie jak wierszu Staffa.. o szyby deszcz dzwoni , deszcz dzwoni jesienny...
                              Slonka nie ma i nie przewidują. Wiatrzysko sie. zrywa bo brzoza za oknem
                              tańczy. W mieszkaniu ciepelko i nie planuje biegania, chyba że psina mnie zmusi.
                              On tez juz jest w wieku podeszłym , co trzeba zrobił w łazience i nie mysli
                              jak na razie spacerować. Tez nie lubi byc mokry.
                              Zycze zdrówka, ubierajmy się w ocieplacze.
                            • pia.ed Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 04.10.16, 15:52
                              jaga_22 napisała:

> Masz rację Kendo każdy ma inne odczucia i to jest normalne.
                              > I nie zawsze zależy od zdjęcia,bo dotyczy też i nas w jakim jesteśmy nastroju.

Zdjecie laweczki jest piekne, tylko ze nie pokazuje pazdziernika ...
                              a do listopada wcale sie nie spieszy ...
                              Twoje kwiaty na balkonie wprowadzaja mnie w fantastyczny nastroj. Mam nadzieje, ze przeniesiesz je potem do mieszkania aby sie nimi jeszcze troche nacieszyc smile

A czy nie probowalas przechowac pelargonii w piwnicy? Sasiadka tak robi z naszymi pelargoniami na podworku ... wyciaga je dopiero w maju, obcina suche liscie,
                              nasypuje nowej ziemi, i po paru tygodniach zaczynaja wypuszczac listki ...
                              Potem kwitna cale lato az do pazdziernika, kiedy to chowa je znow do piwnicy.

.
                              • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 04.10.16, 19:23
                                Pia,w piwnicy nie ma okna i jest ciepło.Przezimowałam pelargonię bluszczolistną w domu na kuchennym oknie,to ta wiśniowa.Posadziłam 2 szczepki pelargonii 2 tyg. tygodnie temu
                                i jeszcze posadzę,
                                może się uda i z innymi.Begonię też przezimowałam.Oberwałam stare korzenie i posadziłam w nową ziemię i przyjęły się.Zawalczę o wszystkie.Tylko z małego balkonu nie da rady,bo w dużej skrzynce są.

Myślę,że te się udadzą,a w słoiczku szczepka begonii już puściła korzonki,to ją przesadzę.
                                http://i68.tinypic.com/ampdw0.jpg
                                • kendo Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 04.10.16, 19:55
                                  *Mario,
                                  nasz psiuenk tez nie chcial spacerowac w deszczowe dni,
                                  dzis wzglednie bylo ze sloncem...

*Pia/Jaga
                                  przezimowalam kiedys begonie,
                                  ktora pozniej pancio zala jak bylam u Mamy..
                                  teraz zadnych kwiatow,szkoda pieniedzy i po co ma sie "spalac nerwowo",ze tlumaczylam,jak podlewac a stalo sie inaczej,

*Jagusia
                                  zycze powodzenia z kwiatuszkami,
                                  bedziemy mialay co podziwiac nastepnym rokiem
                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 01:14
                                    kendo napisała:

> przezimowalam kiedys begonie,
                                    > ktora pozniej pancio zalal jak bylam u Mamy..
                                    > teraz zadnych kwiatow,szkoda pieniedzy ...

>

Ja od lat nie kupowalam nowych kwiatow, bo co kupilam, to zostaly zmarnowane.
                                    I nie mam na kogo zwalac, bo to ja sama je przelewalam ...

W tym roku kupilam kilka niedrogich pelargonii na okna i wyjatkowo dobrze sie trzymaja ...
                                    Kiedy przestaly tworzyc nowe paczki, wynosilam je do ogrodka i przynosilam juz z paczkami.

To ze mam jeszcze cos w oknach zawdzieczam temu,
                                    ze jak sie u nas ktos wyprowadza, to czesto zostawia rosliny w piwnicy.
                                    Niektorzy stawiaja tez doniczki z roslinami "na wymarciu" i ja je ratuje tongue_out
                                    Ten system pasuje mi, bo nawet staram sie wiecej niz z tymi kupnymi ...

.

• kendo Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 08:37
                                      pia.ed napisała:

> kendo napisała:
                                      >
                                      > > przezimowalam kiedys begonie,
                                      > > ktora pozniej pancio zalal jak bylam u Mamy..
                                      > > teraz zadnych kwiatow,szkoda pieniedzy ...

> >
                                      >
                                      > Ja od lat nie kupowalam nowych kwiatow, bo co kupilam, to zostaly zmarnowane
                                      > .
                                      > I nie mam na kogo zwalac, bo to ja sama je przelewalam ...
                                      >
                                      > W tym roku kupilam kilka niedrogich pelargonii na okna i wyjatkowo dobrze sie t
                                      > rzymaja ...
                                      > Kiedy przestaly tworzyc nowe paczki, wynosilam je do ogrodka i przynosilam juz
                                      > z paczkami.
                                      >
                                      > To ze mam jeszcze cos w oknach zawdzieczam temu,
                                      > ze jak sie u nas ktos wyprowadza, to czesto zostawia rosliny w piwnicy.
                                      > Niektorzy stawiaja tez doniczki z roslinami "na wymarciu" i ja je ratuje tongue_out
                                      > Ten system pasuje mi, bo nawet staram sie wiecej niz z tymi kupnymi ...
                                      >
                                      to super masz,jako
                                      opiekunka od kwiatkow cudzych dajesz sobie rade i kwiatki Ci dziekuja za to bo kwitna,
                                      zawsze mialam duzo kwiatow w domu,
                                      z chwila alergi musialm z wielu sortow zrezygnowac,
                                      teraz mam storczyki,mysle,ze sobie dadaj rade,jak mnie nie ma,
                                      • kendo Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 08:39
                                        https://i63.tinypic.com/21315hl.jpg lwie paszcze zawsze dlugo kwitna..
                                        te u Mamy same sie rozsiewaja i pozwalamy im rosnac gdzie chca..

witajcie ,juz srodek tygodnia
                                        poranek chlody ,troche powyzej +3 stopnia
                                        teraz slonce rozgrzewa ziemie,mysle,ze bedzie wzgledznie..

milego dnia
                                        • dorka556 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 09:33
                                          Witam, wróciłam z wojaży i teraz zapoznaję się z nowinkami na Vistuli.
                                          U Kendo kwitną kwiatki a u mnie śnieży. Dzisiaj wcześnie rano wyglądało jak na zdjęciu. Śniegu jednak przybywa, bo cały czas posypuje a nie zaczął się jeszcze topić.
                                          Mam cichą nadzieję, że wróci jeszcze do nas, złota polska jesień.
                                          Miłego dnia.

http://i63.tinypic.com/2pyas85.jpg
                                          • kendo Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 09:45
                                            http://i64.tinypic.com/2cza653.jpg
                                            prosze Dorko troche jesiennego koloru,nie znam nazyw polskiej na nie..
                                            pachna bardzo balsamicznie..

masz faktycznie nie wesolo za oknem,
                                            jak nie bedzie minusowo noca,powinien snieg topniec..
                                            bedzie wielka chlapa z tego.

niemniej zycze pogody ducha i udanego dnia
                                            • dorka556 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 11:15
                                              Kendo dziękuję za polne kwiatki.
                                              Te żółte to krwawnik wiązówkowaty. U mnie pod śniegiem też jest go pełno.
                                              Sypie cały czas bez przerwy. Chyba będę musiała wziąć łopatę z piwnicy i odśnieżyć a nie czekać aż sam się stopi.
                                              • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 12:02
                                                Witam..
                                                Pierwszy śnieg u Dorki.Nie wiem co lepsze patrzeć na biały śnieg
                                                czy na ponure deszczowe niebo i mokre dachy.
                                                Zimno ,w nocy było 6st i teraz też i nic się nie zmienia,a wiatr jeszcze potęguje
                                                odczucie chłodu.Dobrze,że jeszcze za oknem mam kolorowo,bo storczyki odpoczywają.
                                                Ciepełka i zdrowia życzę.
                                                • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 13:01
                                                  Naszukałam się co to za roślinka u Kenduli.A to tawułka.Sama ją miałam raz na balkonie.
                                                  To ja też sobie wstawię w okienko big_grin
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 14:03
                                                    U mnie jesiennie. W tej chwili nie pada ale słonka nie widać.
                                                    Jest chlodno i do końca tygodnia bardziej zimno + wiatr+ deszcze.
                                                    Mimo to nie narzekam, łykam raz dziennie aspirynę bayera + wit.C
                                                    co by gnaty nie dokuczały i cieszę się tym co jest.
                                                    DORKO góry są cudowne nawet gdy snieg je przyprószył.
                                                    Zamiejszczaj zdjęcia niech chociaz tak nacieszę oczy.
                                                    Ciepełka przy domowym ognisku zyczę.
                                                  • kendo PAZDZIERNIK sloncem zlocony i sniegiem opruszony 05.10.16, 16:03
                                                    *Dorka
                                                    o jejku,jeszcze pruszy sniegiem,
                                                    bedziesz miec wczwsniejsza zaprawe z odsniezaniem..
                                                    dziekuje za podpowiedz kwiatkowa,
                                                    ze znasz tak duzo nazw kwiatow??

*Jagus,
                                                    kwiatek,jak kwiatek,
                                                    ale jego kolor,
                                                    bardzo lubie ten kolor we wszystkim..

*Mario
                                                    teraz gory lubie bom w nich wychowana,choc w nizszych partiach niz te u Dorki,
                                                    podobna aure pododowa zapowiadaja tu od soboty niedzieli..

trzeba bedzie sie na "zapas wyspacerowac" bo pozniej siedzenie w domu..

milego popoludnia zycze
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony i sniegiem oprus 05.10.16, 16:44
                                                    Kolor taki też lubię,ale się doczytałam,że to roślinka wiosenno letnia.
                                                  • pia.ed PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 05.10.16, 17:42

U mnie wczoraj i dzis bylo piekne slonce ... i z tego powodu wcale zimno nie bylo.
                                                    Bylam w miescie rowerem i mialam na sobie bawelniana bluzke z krotkimi rekawkami
                                                    i na to bawelniany zakiecik koloru rozowy puder, rozpiety bo sie w niego nie mieszcze ...

Na prognoze pogody od paru dni nie patrzylam,
                                                    ale wczoraj na telegazecie podawali,
                                                    ze w Malmö bylo 14 C, najwiecej w calej Szwecji.

A o pogodzie w Polsce napisali w tym artykule:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,20791622,ulewy-w-calym-kraju-na-polnocy-wichury-w-tarach-zagrozenie.html#TRNajCzytSST
                                                    .
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 19:07
                                                    kendo napisała:

> *Jagus, kwiatek jak kwiatek, ale jego kolor,
                                                    > bardzo lubie ten kolor we wszystkim..

Czy to ten kwiatek jest u Ciebie na zdjeciu? Bo to jest ten sam,
                                                    ktorego podala nazwe dorka.
                                                    Moze nazwa ktora podala jaga to mniej naukowa nazwa?

Tak jak "bazie" i "kotki"?

www.google.se/search?q=achillea+filipendulina+%27parker%27&biw=1280&bih=890&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjGterzkcTPAhVLWSwKHb9WDPwQ7AkIKw
                                                  • dorka556 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 20:28
                                                    Pia, obie z Jagą, podałyśmy prawidłowe nazwy kwiatów. Ja dot. tego żółtego a Jaga fioletowego z czołówki.

--
                                                    byle do wiosny...
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 21:47
                                                    http://i66.tinypic.com/2hnbyuf.gif

Dobry jest na suszone bukiety,bo nie traci koloru.
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 23:14
                                                    dorka556 napisała:

> Pia, obie z Jagą, podałyśmy prawidłowe nazwy kwiatów. Ja dot. tego żółtego
                                                    a Jaga fioletowego z czołówki.

Tego w czolowce w ogole nie zauwazylam, bo wchodze od razu na tematy,
                                                    ktore przyszly na moja poczte Gazety!

• jaga_22 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 06.10.16, 09:40
                                                    Witajcie...
                                                    Zima już zawitała do Dorki,u mnie tylko pada i przestać nie ma zamiaru.
                                                    Pia,a co to za przegląd z poczty.Teraz się nie dziwię,że wiele nie widzisz.
                                                    Z mojego forum na pocztę nic nie przychodzi,ale przychodzi z Vistuli i wcale nie wszystko gdzie zaglądam.
                                                    Niedługo będzie głosowanie w sprawie aborcji,to będzie mi cieplej.
                                                    Myślę,że restrykcyjny plan trafi do kosza dzięki czarnemu poniedziałkowi.
                                                    Miłego czwartku.
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 06.10.16, 11:33
                                                    jaga_22 napisała:

> Pia, a co to za przegląd z poczty. Teraz się nie dziwię, że wiele nie widzisz.
                                                    Z mojego forum na pocztę nic nie przychodzi, ale przychodzi z Vistuli
                                                    i wcale nie wszystko gdzie zaglądam.

Jaga, a jak ja chce aby przychodzilo, to co? tongue_out
                                                    Przychodza tylko wpisy, ktore zaznaczylam aby przychodzily!
                                                    Jesli cos innego przyjdzie przez pomylke to natychmiast kasuje ...
                                                    a wpisy przychodza na biezaco ...

Zreszta ... jesli tylko ogladasz i czytasz to zadne zawiadomienie Ci nie przyjdzie!!!

.

• xystos Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 07.10.16, 07:54
                                                    Dobre Rano Ludziska

poranek pazdziernikowo pochmurny ale suchy

za trzy godziny dostane wyrok;czy mi sie services home nalezy
                                                    dobrze by bylo gdyz inaczej bede zmuszony wejsc do szarej strefy
                                                    juz mam cene luksus pensionatu w S-ujsciu nieco taniej niz kommunalna
                                                    umieralnia w szwecji kosztuje

Milego LykEndu Wam Zyczy

Xystos
                                                    ZEN
                                                  • pia.ed PAZDZIERNIK sloncem zlocony pensjonat 07.10.16, 11:18

xystos napisał:

> juz mam cene luksus pensionatu w S-ujsciu nieco taniej niz kommunalna
                                                    > umieralnia w szwecji kosztuje
                                                    ...

Mnie taki pensjonat w Swinoujscu by interesowal, i to bardzo ...
                                                    Czuje potrzebe ruszyc sie z miejsca, a loty charterowe staly sie dla mnie zbyt uciazliwe ...
                                                    Moze nie same loty tylko pakowanie, rozpakowywanie, pakowanie i rozpakowywanie,
                                                    juz nie mowiac o godzinnych wyczekiwaniach na lotniskach uncertain
                                                    Mnie to meczylo kiedy bylam duzo mlodsza, a teraz to nawet sobie tego nie wyobrazam ...
                                                    bo wpadam w panike.

Nie badz egoista i podziel sie z z kolezanka adresem tongue_out Ty masz w Swinoujsciu kogos, kto moze sie dokladnie dowiedziec, a ja nie... Kiedy pytam na stronie Swinoujscia, mieszkancy odpowiadaja, ze oni mieszkaja w swoich mieszkaniach, a nie w pensjonatach i rozeznania nie maja...

Kendo wracajac od mamy moglaby sie u Ciebie zatrzymac i odpoczac ...
                                                    i zabrac Ci na troche do Szwecji, aby sie Toba nacieszyc!!!

Mam jednak nadzieje ze dostaniesz service-hem,
                                                    to wtedy ja pojechalabym do Swinoujscia
                                                    na Twoje miejsce ...

PS. A czy w servicehemmet nie brakowaloby Ci pysznych obiadkow przygotowywanych
                                                    przez kendo???

.

• xystos Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony pensjonat 08.10.16, 05:02
                                                    podziele sie adresem narazie cena;
                                                    przy calorocznym wynajmie 2700zl/miesiecznie 5x dziennie jesc
                                                    ale lekarz niewchodzi,to jest pensjonat dla zdrowych staruszkow,tylko szesc pokoi.kazdy z wlasna lazienka ,ma byc gotowy na
                                                    poczatku roku.
                                                    mam z nimi kontakt,napisze gdy bede
                                                    wiedzial cos wiecej.

Pzdr
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony pensjonat 08.10.16, 05:39
                                                    juz po sniadanku I po kawusi
                                                    po lekach tez wiec czas na piwko

milego lykendy zycze
                                                  • dorka556 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony pensjonat 08.10.16, 08:07
                                                    Witam, Xystos, ranny ptaszek już za piwko sie bierze. Pamiętam takie czasy, ze dopiero po 13-tej można było pić. Chyba, że komuś udało się dochować butelkę do następnego dnia.
                                                    U mnie -2 i śnieg nadal leży, ale wczoraj, po wielu dniach pokazało się słońce i świat wygląda tak.
                                                    Miłego dnia.

http://i65.tinypic.com/256w9j7.jpg
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony pensjonat 08.10.16, 09:31
                                                    DORKO to juz masz piekną zimę. U mnie rano+5 i padało. Pochmurnie.
                                                    Zimy nie widać.
                                                    XYSTOS a ja tam uważam,że wszędzie dobrze ale w domku najlepiej.
                                                    Kendo w jedzonko robi zaopatrzenie wiec co za problem?
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony pensjonat 08.10.16, 09:39
                                                    Witajcie...
                                                    U mnie troszkę cieplej bo +6st.
                                                    ale widoki zupełnie różne big_grin
                                                    Xystos a po co Ci to? nie masz gdzie mieszkać? wybacz,że się wtrącam,
                                                    ale głupocie lepiej zapobiec.
                                                    A róbta co chceta https://liubavyshka.ru/_ph/82/2/718215047.gif

http://i63.tinypic.com/24dfrkn.jpg
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony,pensjonat 08.10.16, 10:31
                                                    xystos napisał:

> ma byc gotowy na poczatku roku.
                                                    > mam z nimi kontakt, napisze gdy bede wiedzial cos wiecej.

Czyli znalazles jeszcze jeden pensjonat w budowie wink
                                                    a ja potrzebuje od zaraz ....

Pozdrawiam

Pia

*
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony,pensjonat 09.10.16, 09:47
                                                    od zaraz jest wiele pensjonatow
                                                    nawet centralnie,wszyscy maja inne
                                                    cenniki dla gosci calorocznych.

mnie chodzi o taki niewielki na
                                                    uboczu coby bez stresu w pokera
                                                    zagrac mozna,cisza I spokoj wazne,
                                                    juz gotowy,wykonczeniowke robia.
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony,pensjonat 09.10.16, 11:55

Ostatni raz na" Swinoujsciu" bylam dwa lata temu i widzialam w internecie wiele wygodnych pensjonatow ale dla mnie sa zbyt "rozrywkowe" ...,
                                                    Sa dla gosci z kasa pragnacych potanczyc, dobrze zjesc i popic ...
                                                    a to nie moja melodia ...
                                                    Pojechac chcialabym na miesiac, inaczej niepokoilabym sie co sie, co sie z moim mieszkaniem dzieje, i to nie dlatego, ze mieszkanie byloby bez opieki, tylko dlatego ze pod opieka mojego syna wink

xystos napisał:
                                                    > od zaraz jest wiele pensjonatow nawet centralnie, wszyscy maja inne cenniki dla gosci calorocznych.

.

• jaga_22 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony,pensjonat 09.10.16, 13:06
                                                    Witam.... u mnie słonka niet,jest typowa jesień jeszcze kolorowa.
                                                    Na szczęście dziś nie pada.
                                                    Po wczorajszej wizycie syna z wnusiami jeszcze przyjechała córka z najmłodszym 2l.
                                                    Na dziś mam labę,wszystko jest i nie muszę gotować.
                                                    Miłego odpoczynku i spędzenia czasu w niedzielę https://liubavyshka.ru/_ph/80/2/509206540.gif

Tak mam teraz.

http://i63.tinypic.com/312k3zt.jpg
                                                  • alfredka1 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony,pensjonat 09.10.16, 13:11
                                                    zimno, wietrznie .... moje ciśnienia osiąga dno .. 90 !smile
                                                    poleże bo już niewiele kończyn mam do złamania .
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony,pensjonat 09.10.16, 15:28
                                                    fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ua/qd/vorf/3ObNBm7mbFY2T8v6mX.jpg

.. i pomyslec,gdy byly mlode byly jaskolkami

ZEN
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 09.10.16, 17:47
                                                    xystos napisał:

... i pomyslec, gdy byly mlode byly jaskolkami ...

>

Trafiles w dziesiatke smile Jak widze humor Cie nie opuszcza
                                                    mimo planow na kupienia kaktusa ...

.

• pia.ed PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 09.10.16, 18:13

xystos napisał:
                                                    ... i pomyslec,gdy byly mlode byly jaskolkami

Nie wiem czym te dwie panie byly we wczesnej mlodosci ... ale z pewnoscia mialy duzo mniej cialka.
                                                    Chcialam to zdjecie wyciac i wkleic, ale od kilku lat wycinanie zdjec u mnie nie funcjonuje;
                                                    nie pokazuje sie ta sama tabelka ktora pokazywala sie wczesniej uncertain

A czy wiecie, ze w poludniowej Szwecji (wg Instytutu Meteorogicznego) dalej jest lato?
                                                    Wczoraj widzialam taka informacje na szwedzkej telegazecie. Chodzi o to, ze dalej sa temperatury nie wskazujace na to, ze zaczela sie jesien ...
                                                    Natomiast w srodkowej Szwecji zaczela sie juz jesien, a w polnocnej Szwecji jest jesien na nizinach, a zima w wysokich gorach ...

• pia.ed PAZDZIERNIK zlocony, link ze zdjeciem ... 09.10.16, 18:14

metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141635,20804443,zakaz-handlu-w-niedziele-prawie-pewny-a-ludzie-wsciekli-poroniony.html#Prze

.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 09.10.16, 18:30
                                                    pia.ed napisała:

>

>
                                                    > A czy wiecie, ze w poludniowej Szwecji (wg Instytutu Meteorogicznego) dalej
                                                    > jest lato?

> Wczoraj widzialam taka informacje na szwedzkej telegazecie. Chodzi o to, ze dal
                                                    > ej sa temperatury nie wskazujace na to, ze zaczela sie jesien ...
                                                    > Natomiast w srodkowej Szwecji zaczela sie juz jesien, a w polnocnej Sz
                                                    > wecji jest jesien na nizinach, a zima w wysokich gorach ...
                                                    >
                                                    > ***

wczoraj na porannym dziennku o tym wspominali,
                                                    ale,nie dzisiaj,
                                                    iscie zimno i zaczelo od poludnia deszczyc..
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 05.10.16, 18:59
                                                    jaga_22 napisała:

> Naszukałam się co to za roślinka u Kenduli.A to tawułka. Sama ją miałam raz na balkonie.
                                                    > To ja też sobie wstawię w okienko big_grin
                                                    >

Chyba ta roslina nazywa sie tak jak dorka napisala,
                                                    bo ja tez ja dobrze znam ze szwedzkiego krajobrazu.
                                                    Ma bardzo intensywny zapach jak sie te kwiaty zmiazdzy.
                                                    To roslina letnio-jesienna. W naszym ogrodku dalej kwitnie,
                                                    liscie sa zielone, ale wiekszosc kwiatow juz zbrazowiala.

www.zielonyogrodek.pl/na-skalniaki/krwawnik-wiazowkowaty
                                                    .

*
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 06.10.16, 10:16
                                                    dziekuje za nazwy kwiatkow,
                                                    krwawnik zdaje sie uzywa do tamowania krwi,jak sie w plenerze czlek skaleczy..
                                                    dziekuje,jeszcze raz na nazwy,

tu chlodno wczoraj bylo mimo slonca
                                                    a dzis to juz zimnica z rana,kiedy maszerujac po Metro zmarzlam

samych dobrych wiadomosci i slonca,

chyba u Dorki juz nie snieguje i snieg topnieje..
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 06.10.16, 10:47
                                                    Zapowiadali,że będzie brzydko a od rana piekne sloneczko mimo tego tylko+5.
                                                    Idzie zlota jesień...Dbajmy o zdrówko pijac ziółka i miodek.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 06.10.16, 10:55
                                                    maria88 napisała:

> Zapowiadali,że będzie brzydko a od rana piekne sloneczko mimo tego tylko+5.
                                                    > Idzie zlota jesień...Dbajmy o zdrówko pijac ziółka i miodek.

tak,slonce nie grzeje juz wcale,dodaje tylko kolorow dniu powszedniemu,

juz pijam herbate z imbirem,swiezy kupilam,
                                                    zima bedzie juz ciezko taki kupic,bo zawsze jakis lykowaty i suchy.

milego dzionka zycze i spacerku dla psiunki
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 07.10.16, 09:55
                                                    szybko minutki dzis mi uciekaja,
                                                    alesie obrobilam izaraz na kije pomaszeruje,
                                                    a po powrocie do garow znowu stane..

witajcie
                                                    i miejcie sobie mily piatek ze slonce,
                                                    oby tylko nie wialo..
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 07.10.16, 10:10
                                                    Witam...
                                                    Ja też mam trochę pracki,bo jutro przyjedzie syn z rodzinką,
                                                    a placek drożdżowy rośnie.Specjalnie dla wnusi,bo ona tylko takie lubi.
                                                    Nie wiem jak dalej,ale na razie słonko świeci.
                                                    Miłego dnia.

http://i64.tinypic.com/2hhna6r.jpg
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 08.10.16, 10:40
                                                    spiesze sie,wyrzucajac smiec,
                                                    sasiadka sie umowila na kije,
                                                    chyba wczoraj mi pozazdroscila,
                                                    zaraz zmykam,

witajcie i miejcie sobie milo .
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 08.10.16, 18:18
                                                    KENDO p o d z i w i am. Jesteś pełna energii.
                                                    Ty;e rzeczy zrobisz od rana do wieczora i jeszcze masz siłę
                                                    i ochotę biegać z kijkami. Ile czasu poświęcasz na kijki?
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 08.10.16, 19:42
                                                    maria88 napisała:

> KENDO p o d z i w i am. Jesteś pełna energii.
                                                    > Ty;e rzeczy zrobisz od rana do wieczora i jeszcze masz siłę
                                                    > i ochotę biegać z kijkami. Ile czasu poświęcasz na kijki?

wczoraj nowa trase wybralam
                                                    bylam 40 minut,
                                                    dzis toa sama trasa poszlysmy,
                                                    w miedzyczasie zadzwonila siostrzenica Getegorg,ze do meg dzieciea sie wybiera
                                                    wie wpadlam do domu,
                                                    podszykowalam obiado dla pancia,bo nie chcial ze ma jechac..
                                                    do domu wrocilam po 18 godz,com sie nasluchala co "mlodzi rozmawiaja"
                                                    ech..czlek juz nie nadaza za technika..

jutro blogi odpoczynek
                                                    lenie sie na maxaaaaaaaaaaaa..

milego wieczoru Tobie i Zalodze
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony 09.10.16, 09:43
                                                    sniadanie niemal do lozka mi dzis podano.
                                                    ale wstalam,bo tak bardzo chora jeszcze nie jestem..

slonce zaglada w kazde okno,chlodem z lekka powiewa,
                                                    dzis odpoczywam na maxaaaaaa by od poniedzialku znowu zaczynac..

milego odpoczynku niedzielnego https://i67.tinypic.com/jj7gw8.jpg
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 10.10.16, 08:21
                                                    miejmy nadzieje,ze nie nie bedzie lalo caly dzien
                                                    https://i63.tinypic.com/33xa548.jpg

witajcie i miejcie sobie udany dzionek
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 10.10.16, 11:08
                                                    Witam...
                                                    U mnie nie pada,ale i słonka nie ma.Od czwartku ma się poprawić.
                                                    Prosiaczek ma ładne kaloszki.
                                                    Miłego poniedziałku.

Ja też mam buciki
                                                    https://slodkie.twoj-misio.info/photo/_501264484afef.jpg
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK 10.10.16, 12:45
                                                    Kiedys to dla pań były fajne botko-kaloszki, eleganckie i ciepłe.
                                                    Teraz produkują tylko kalosze i to ohydne, takie człapy.
                                                    2 dni miałam problem zołądkowy sama nie wiem z czego.
                                                    Wszystkie ugotowane dobroci wylądowały
                                                    w zamrażarce bo nie bylo mowy o jedzeniu. Dzisiaj juz lepiej.
                                                    Zrobiłam sobie dietetyczne zakupy a przede wszystkim kupiłam
                                                    antonówki zaraz je upiekę. Sa b.dobre na taka dolegliwośc.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 11.10.16, 09:21
                                                    *Jagusia
                                                    no psiunio superanckie ma bamboszki i sam uroczy..

*Mario
                                                    o jejku,to pewnie grypa zoladkowa,ma zwyczaj tej porze sie pojawiac,
                                                    nie widzialam,ze antonowki sa pomocne?
                                                    mam nadzieje,ze naprawde pomoga i bedziesz mogla lakocie zajadac..

witajcie,
                                                    i miejcie sobie zdrowo/cieplo/milo,

tu jakos niezdecydowanie ze sloncem,jedna lapka tylko wystawiona
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 11.10.16, 10:18
                                                    Witajcie...
                                                    Dziś do pary mam i deszcz ,a na dokładkę wiatr.
                                                    Dopóki temperatura nie spadnie poniżej 0 to grzeje ledwo ledwo,a ja marznę.

https://foteczkowo.pl/di-COXH8CPW.gif

• kendo Re: PAZDZIERNIK 11.10.16, 12:10
                                                    jaga_22 napisała:

> Witajcie...
                                                    > Dziś do pary mam i deszcz ,a na dokładkę wiatr.
                                                    > Dopóki temperatura nie spadnie poniżej 0 to grzeje ledwo ledwo,a ja marznę.
                                                    >
                                                    > https://foteczkowo.pl/di-COXH8CPW.gif
                                                    >
                                                    > sliczny bukiecik na dziendobry,
                                                    tu slonce jednak sie nie "przebilo",
                                                    tylko wieje..

miej sobie ciplutko z kotkami przy boku...

>
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK 11.10.16, 18:56
                                                    Dobry Wieczór.Jeszcze się kuruje ale jest powoli lepiej.
                                                    KENDO nawet wyczytałam,że raz w tygodniu powinno sie zjeść
                                                    dla regulacji trawienia 1/2kg upieczonych jabłuszek. Ja piekę w calości
                                                    w naczyniu zaroodpornym bez dodatkow poza cynamonem /dietetycznie/.
                                                    Zakupilam w aptece tabl.z ostropestu na regenerację podraznionej watroby
                                                    i regulacje trawienia.
                                                    JAGO u mnie wietrze a na noc uchylam oknao bo dogrzewają, blok był
                                                    nie dawno ocieplony, kaloryfery musiałam tez przykręcic,.
                                                    Widocznie Twoja sp-nia chce na Was duzo oszczędzic.
                                                    Trzeba sie dopominac bo noce sa chlodne i ciepełka nie będzie.
                                                    Jutro u mnie b.brzydka pogoda ,pada i wieje.
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 11.10.16, 19:37
                                                    Mario tak mamy ustawione na zegarze w węźle ciepłowniczym i na zewnątrz.
                                                    U mnie w sypialni w ogóle nie otwieram grzejnika,jeszcze balkon mam uchylony na 10cm.
                                                    Lubimy w zimnym spać.Córka chodzi z krótkim rękawkiem to widać nie jest tak źle,ale ja zmarźlak.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 11.10.16, 19:54
                                                    tu tez sa noce bardzo chlode,
                                                    ale centrane "centralnie grzeje" a mozliwosc,jest zawsze by obnzyc podniesc ciepelko
                                                    w sypialni za chlodno nie lubie i mam zamkniete okno,natomias podczas dnia otwarte

*Mario
                                                    jutro juz bedzie brzuszek zdrowy...
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 12.10.16, 10:52
                                                    Witam...
                                                    Ja już się obrobiłam,ale niedługo będzie południe.
                                                    Deszcz typowo jesienny i mocno wieje.Cieszę się,że nie muszę nigdzie wychodzić.
                                                    Czekam na lepsze dni żeby pojechać na cmentarz,tam to dopiero jest wygwizdów.wink
                                                    Miłego dnia.
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK 12.10.16, 12:25
                                                    jaga_22 napisała:

> Ja już się obrobiłam,ale niedługo będzie południe.
                                                    > Deszcz typowo jesienny i mocno wieje.

Wiam, przed chwila obudzilo mnie slonko!
                                                    Troche wieje, ale tak jest zawsze w Malmmö ...
                                                    Nareszczie czuje sie swieza i wyopoczeta smile
                                                    .
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 12.10.16, 14:45
                                                    o jeku,
                                                    i ja sie wreszcie obrobilam,
                                                    nawet obiad juz zjedlismy

*Jagusia
                                                    gdybys miala psiunka to trzeba by bylo wyjsc nawet w deszczowe dni,

*Pia
                                                    o swiecieeeeeeeee,dostala bym migreny ,o tej odzinie,jak bym tak dlugo pospala...
                                                    no,ale kazda z nas ma inne zapotrzebowanie,,
                                                    ja wieczorami juz tak dlugo koczowac nie moge,najczesciej o 22 juz w lozku z ksiazka albo krzyzowka i usypiam wzglednie szybko,

tu pol slonecznie i wieje

witajcie i miejcie sobie udany dzionek
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK 12.10.16, 19:21
                                                    Cały dzień z szarugą, pochmurno, pada ,wieje ostre
                                                    chlodne wiatrzysko. Psina nie chce spacerować,
                                                    bylismy tylko raz. Dla mnie to tez dobrze.
                                                    Jutro podobnie.
                                                    Chyba musze wyciagnać rekawiczki bo bez
                                                    nakrycia glowy nie wychodzę od kilku dni.
                                                  • iryska2604 Re: PAZDZIERNIK 12.10.16, 20:22
                                                    Cześć dziewczyny! U was też tak ponuro? Mam tu coś szczególnie dla kendo i lusi - oczywiście dla wszystkich też ale one to obejrzą z sentymentem...

wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/56,35751,20803036,Piekne_dolnoslaskie_palace_widziane_z_drona_POMYSL.html
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 13.10.16, 09:42
                                                    maria88 napisała:

> Cały dzień z szarugą, pochmurno, pada ,wieje ostre
                                                    > chlodne wiatrzysko. Psina nie chce spacerować,
                                                    > bylismy tylko raz. Dla mnie to tez dobrze.
                                                    > Jutro podobnie.
                                                    > Chyba musze wyciagnać rekawiczki bo bez
                                                    > nakrycia glowy nie wychodzę od kilku dni.

wczoraj tez juz rekawiczki wyjelam i nakladam,
                                                    czapek opasek na glowe nie moge znalesc,gdzie je wlozylam..ech...

trzymajcie sie zdrowo
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 13.10.16, 09:57
                                                    witajcie,
                                                    nareszcie doszlam do dziendoberka..
                                                    za oknem jakos nijako ale nie pada,tylko wieje

miejcie sobie udany dzionek
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 13.10.16, 10:15
                                                    Wieje i u mnie już 3-ci dzień.Zapowiadali poprawę,a u mnie tylko 5st i to przy anemicznym słonku.
                                                    Wciągnęłam dziś bezrękawnik.Okna są duże od ściany do ściany,to wszystko ciepełko wywiewa.
                                                    Czapki mam wszystkie w jednym pudełku,ale nie mam jesiennej,
                                                    przydałaby się opaska,kiedyś było tego pełno.Muszę powiedzieć córce,bo się nudzi,
                                                    to niech wymodzi.
                                                    Witam i udanego dnia w zdrówku życzę.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 13.10.16, 10:34
                                                    jaga_22 napisała:

> Wieje i u mnie już 3-ci dzień.Zapowiadali poprawę,a u mnie tylko 5st i to przy
                                                    > anemicznym słonku.
                                                    > Wciągnęłam dziś bezrękawnik.Okna są duże od ściany do ściany,to wszystko ciepeł
                                                    > ko wywiewa.
                                                    > Czapki mam wszystkie w jednym pudełku,ale nie mam jesiennej,
                                                    > przydałaby się opaska,kiedyś było tego pełno.Muszę powiedzieć córce,bo się nudz
                                                    > i,
                                                    > to niech wymodzi.
                                                    > Witam i udanego dnia w zdrówku życzę.
                                                    >
                                                    >
                                                    tez zawsze mialam wszystkie nakrycia glowy /szale/rekawiczki szczelnie zamkniete w worku,bo wiekszoc z welenki i tp..by zadna mola nie wlazla,
                                                    teraz przez te czeste wyjazdy gdzies indziej musialam czesc zapakowac,juz nie mam slily sprawdzac "zakamrkow",
                                                    najwazniejsze,ze beret i jedna czpa sie znalala,a reszte chyba udziergam nowe..

miej sobie udany dzionek
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK 13.10.16, 13:12
                                                    Najgorszy w ubieraniu to okres przejsciowy/jesienny wtedy
                                                    nie wiadomo co wkladac na siebie aby ubrać sie odpowiednio do temperatury
                                                    na dworze.
                                                    Dzisiaj u mnie słonka brak ale nie pada, powiewy wiatru chłodne.
                                                    Rękawiczki koniecznie, bo było mi rano zimno w łapki.
                                                    JAGO zycze ciepełka w domku i wszystkim zdrówka.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 13.10.16, 14:48
                                                    maria88 napisała:

> Najgorszy w ubieraniu to okres przejsciowy/jesienny wtedy
                                                    > nie wiadomo co wkladac na siebie aby ubrać sie odpowiednio do temperatury
                                                    > na dworze.
                                                    > Dzisiaj u mnie słonka brak ale nie pada, powiewy wiatru chłodne.
                                                    > Rękawiczki koniecznie, bo było mi rano zimno w łapki.
                                                    > JAGO zycze ciepełka w domku i wszystkim zdrówka.

hej,
                                                    czyli pogoda mniej wiecej jak tu,
                                                    slonko anemicznie sie przez ciemne chmurki przedostaje..

zdrowka/ciepelka zycze.
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK 14.10.16, 05:03
                                                    o 07:00 mamy pranie w piwnicy
                                                    samej kendo do lochów niepuszcze
                                                    wiec czuwam by wczesne śniadanko
                                                    zrobić,praczka niech jeszcze godzinkę pośpi.

Milego LykEndu Wam Zycze
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 14.10.16, 09:04
                                                    Witajcie...nawet słonko wyszło.
                                                    Kendo pewnie już wstała,ja dziś wcześniej,bo też mam trochę do roboty.
                                                    W nocy miało być 0,ale stanęło na +1.
                                                    Przyjemnej pracki we dwoje i miłego piątku https://liubavyshka.ru/_ph/131/2/483290360.gif

http://i66.tinypic.com/5ov4ab.jpg

• kendo Re: PAZDZIERNIK 14.10.16, 09:17
                                                    *Jagusia
                                                    wstalam o szostej godz,
                                                    by tabletuche wziasc i pozniej sniadanie po pol godziny zjesc by miec sile na upiora,
                                                    fajnie niektore ciuszki poschly,reszta sie dosusza..

niebo kolorowe na zdjeciu,jak na wiaterek podczas dnia,
                                                    tu tez juz chlodem wieje,

milego dnia,
                                                    dzis juz piatek..trza jakas tygodniowa prase do czytania zakupic..
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK 14.10.16, 12:09
                                                    Zyć się chce, gdy mam taka pogode jak dzisiaj.
                                                    Słoneczko, wiaterek a nie wiatr, rzezkie powietrze / w noc okolo 0
                                                    teraz rosnie chyba +5/ Mam duzo planów na dzis.
                                                    Udanych Waszych planów życzę i tez pogody ducha.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 14.10.16, 16:17
                                                    maria88 napisała:

> Zyć się chce, gdy mam taka pogode jak dzisiaj.
                                                    > Słoneczko, wiaterek a nie wiatr, rzezkie powietrze / w noc okolo 0
                                                    > teraz rosnie chyba +5/ Mam duzo planów na dzis.
                                                    > Udanych Waszych planów życzę i tez pogody ducha.
                                                    widac,wracasz do pelnego zdrowia,
                                                    pogoda juz pasuje i sprawy sie chce zalatwiac,
                                                    cieszy bardzo taka wiadomosc Mario,
                                                    mam nadzieje,ze wszystko pomyslenie pozalatwialas i masz blogi odpoczynek .
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK 14.10.16, 15:16

kendo napisała:

> dzis juz piatek..trza jakas tygodniowa prase do czytania zakupic..

Ja polska prase czytam w Polsce ... hurtem ... i ogladam polska telewizje.

Czasem znajoma Polka w Malmö da mi swoje przeczytane tygodniki,
                                                    ale dla mnie to czysta chinszczyzna ... jak sie tego na biezaco nie sledzi ...
                                                    Te wszystkie gwiazdy o ktorych nigdy nie slyszalam wink
                                                    musialabym sie tego od nowa uczyc!

.

.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK i prasa, 14.10.16, 16:15
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > kendo napisała:
                                                    >
                                                    > > dzis juz piatek..trza jakas tygodniowa prase do czytania zakupic..

>
                                                    >
                                                    > Ja polska prase czytam w Polsce ... hurtem ... i ogladam polska telewi
                                                    > zje.
                                                    >
                                                    > Czasem znajoma Polka w Malmö da mi swoje przeczytane tygodniki,
                                                    > ale dla mnie to czysta chinszczyzna ... jak sie tego na biezaco nie sle
                                                    > dzi ...
                                                    > Te wszystkie gwiazdy o ktorych nigdy nie slyszalam wink
                                                    > musialabym sie tego od nowa uczyc!
                                                    >
                                                    > .
                                                    przez czeste wyazdy do kraju,
                                                    jakos daje rade sledzic to co mnie iteresuje w swiecie kultury czy innane sprawy..
                                                    tu kupuje przewaznie tygodniki z ubieglego tygodnia za piataka,bo co za roznica kiedy sie dowiem kto z kim spal czy sie rozwodzi,a krzyrzowki sa wiec mi sie nie nudzi w wolnych chwilach..
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK i prasa, 14.10.16, 16:25
                                                    kendo napisała:

tu kupuje przewaznie tygodniki z ubieglego tygodnia za piataka,
                                                    bo co za roznica kiedy sie dowiem kto z kim spal czy sie rozwodzi,
                                                    a krzyzowki sa wiec mi sie ie nudzi w wolnych chwilach..

No to ci innego ... tongue_out tongue_out tongue_out

.

• maria88 Re: PAZDZIERNIK i prasa, 14.10.16, 17:39
                                                    Juz zmrok zapada, mam we flakonie piękne wielobarwne cynie,
                                                    które zamierzam zasuszyć. Udanego wieczorku i smacznej kolacji.
                                                    U mnie będzie sałatka z sardynek w oliwie z gotowanym ryżem, pomidorkiem,
                                                    bazylia, ciutek czosnku i tyle. Normalnie dodaje ogoreczka kiszonego i
                                                    majonez ale teraz nie chcę narażac swojego brzuszka.
                                                    Acha skropione cytryną..
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK i prasa, 15.10.16, 08:26
                                                    Pogoda się odwróciła. Pochmurnie i jesiennie.
                                                    Zycze udanej sobotniej krzątaniny i dobrego wieczornego odpoczynku.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK i prasa, 15.10.16, 19:30
                                                    witaj Mario
                                                    wczorajsza kolacje mialas wysmienita,
                                                    szkoda,ze pogoda sie pogorszyla,

tu slonecznie,ale okropnie wieje,ze bertet juz wlozylam dzis
                                                    i premiere nowego 3/4 plaszczyka,
                                                    sprawdzil sie w tak wietrzna pogode,nie przewialo,
                                                    ciekawe,jak bedzie mrozilo czy zmarzne...

milego wieczoru w ciepelku
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK i prasa, 15.10.16, 22:58

W Malmö o godz 14 00 i 17 00 bylo 10 stopni C . Poznym wieczorem
                                                    temperatura spadla do 8,5 C. Wial silny ale cieply wiatr od wschodu.
                                                    Dzis zamiast kurtki ubralam rozpinany welniany sweter na bluzke z krotkimi rekawami ...
                                                    Czulam sie jak w sam raz. smile

.
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK i prasa, 16.10.16, 09:31
                                                    Pochmurnie i rankiem +3.Wiatr powiewa . Prawdziwa jesienna pogoda
                                                    za oknem. Odpoczywajcie milo w niedzielny dzionek.
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK i prasa, 16.10.16, 11:35
                                                    Witajcie... mam taką samą temperaturę Mario i dalej wieje.
                                                    Przyjemnej niedzieli życzę.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK i prasa, 16.10.16, 11:45
                                                    witajcie,
                                                    pospalam sobie dluzej dzisiaj..
                                                    sniadanie czesc internetowych swych stalych punktow zaliczonych..
                                                    teraz luz do obiadu..

za oknem podobnie jak u Was,
                                                    wieje/deszczy bardzo chlodno

ciepelka i przyjemnosci zycze Wszystkim
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK i prasa, 17.10.16, 09:28
                                                    Dobry dzień, bo sloneczko zaglada. Wiatrzysko jesienne nie odpuszcza
                                                    potegując odczucie chlodu.
                                                    Psina jeszcze nie ciagnie na spacerek. W domku cieplutko.
                                                    Miejcie się w zdrowiu.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK i prasa, 17.10.16, 09:48
                                                    *Maria
                                                    cieszy sie sloncem dzisiaj

a tu??
                                                    wieje choc noca zaden listek na drzewie nie drgnal
                                                    pochmurnie.

witajcie
                                                    nowy tydzien zaczynamy
                                                    oby wszystko skladnie sie ukladalo

milego/cieplego dnia

mnie chyba jesienne zmeczenie dopadlo..uffffff
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK 17.10.16, 12:57

Mnie na pewno zmeczenie dopadlo ... choc niekoniecznie jesienne,
                                                    bo jesien ma mnie specjalnie na mnie nie wplywa.
                                                    Zaczelam porzadkowac moje papiery, w tym mase karteczek i karteluszek,
                                                    z ktorymi nigdy nie wiem co zrobic i odkladam na bok...
                                                    do nastepnego przegladania.

Poniewaz najwieksza chec do pracy mam okolo polnocy, wiec polozylam sie o godzinie 02.00,
                                                    i obudzilam sie, wypoczeta i rzezka, przed samym poludniem ... dokladnie 11 50 tongue_out

.
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 17.10.16, 16:37
                                                    Witam,widzę,że mojego powitania nie widzę big_grin
                                                    Pewnie śpiesząc się kliknęłam nie tak gdzie trzeba.
                                                    Byłam dziś na cmentarzu,ładna pogoda była tylko pieruńsko wieje.

http://i64.tinypic.com/t0rkwi.jpg
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 17.10.16, 20:20
                                                    hej Jagusia,
                                                    nieraz tez tak mi sie zrobi,
                                                    wpisze wpis i nie tu klikne..
                                                    witaj i miej sobie cieply wieczor
                                                    jak i cala zaloga..

slicznie jeszcze kwitki na "klombie kwitna"
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 17.10.16, 20:26
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > Mnie na pewno zmeczenie dopadlo ... choc niekoniecznie jesienne,
                                                    > bo jesien ma mnie specjalnie na mnie nie wplywa.
                                                    > Zaczelam porzadkowac moje papiery, w tym mase karteczek i karteluszek,
                                                    > z ktorymi nigdy nie wiem co zrobic i odkladam na bok...
                                                    > do nastepnego przegladania.
                                                    >
                                                    > Poniewaz najwieksza chec do pracy mam okolo polnocy, wiec polozylam sie o godzi
                                                    > nie 02.00,
                                                    > i obudzilam sie, wypoczeta i rzezka, przed samym poludniem ... dokladnie 11 50
                                                    > tongue_out
                                                    >
                                                    > .
                                                    ufff,karteluszki,
                                                    kiedys je tez "Zbueralam"
                                                    teraz od reki !po zalatwieniu! wyrzucam...
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK 18.10.16, 08:30
                                                    Kolejny jesienny dzionek, pochmurny ale bez deszczu.
                                                    Wiatrzysko powiewa. Za tydzień zmiana czasu na zimowy.
                                                    Zbliza się Dzień Zmarłych musze pomysleć o uporzadkowaniu
                                                    grobu i zakupie kwiatów i zniczy.
                                                    Pogoda w kratkę więc bedę wybierac dnie bez deszczowe
                                                    do załatwiania spraw.
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 18.10.16, 09:51
                                                    Witam...
                                                    Mnie się wczoraj udało załatwić przy słonecznej pogodzie,dziś dalej paskudnie wieje.
                                                    Na razie nie pada,bardzo pochmurno,a niebo ołowiane.
                                                    Dobrego dnia

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQQqObFPpmg0_NJwjnJz53SsJuMYqRIwDMFDrQZBYNf2Fu8ekKf
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 18.10.16, 13:53
                                                    *Maria/Jaga
                                                    i nieobecni witajcie,

pogodowo podobnie mamy,
                                                    lekki dzis wiaterek w poruwnaniu z poprzednimi dniami,

tez tu mogily juz mamy i trzeba pomyslec i w kraju..

czes mnie bez litosci pogania..

ciepelka i dobrego nastroju zycze
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 19.10.16, 09:36
                                                    Witam i robię Wam pobudkę big_grin
                                                    Sama oddalam się do kuchni.
                                                    Szaro buro i ponuro,taki mam obraz za oknem.Dodam jeszcze,że dalej wieje i zimno.
                                                    Miłego dnia i słonka życzę.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 19.10.16, 09:44
                                                    *Jagusia
                                                    obudzeni juz od szostej godziny..'obejzalam psiuny "swoje"
                                                    poczytalam poranna prase i czas sie witac z Wami i zyczyc ciepla i slonca..

tu ma popadywac ..
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK 19.10.16, 10:44
                                                    U mnie ponuro ale całkiem przyzwoita temp.+8
                                                    i nie za mocno powiewa.Co dalej bedzie dzis? ma chyba pokropic.
                                                  • alfredka1 Re: PAZDZIERNIK 19.10.16, 12:15
                                                    Plus 9 , prawie bez wiatru..
                                                    Od wczoraj porządkuję "księgozbior' .. przelozylam już setki książek, uporzadkowalam tematycznie albo wg autorstwa . a jeszcze wydawnictwa podziemne , przewodniki ,mapy , albumy i ...
                                                    ufff '' chyba do swiat zdaze.
                                                    Na obiad pieczona karkowka po syberyjsku , kluski slaskie i seler w plastrach , podsmażony..
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 19.10.16, 21:44
                                                    9 stopnito OK,
                                                    tu tez teraz wieczorkiem bylo,kiedy do domu wracalam z miasta
                                                    *Alfredko,
                                                    obiad chyba pszepyszny byl..dawno nie robilam klusek slaskich...dzieki za podpowiedz,
                                                    a to po syberyjsku to jak?? w sosie wlasnym?

ciepelka i przyjemnosci na wieczor
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 20.10.16, 08:31
                                                    o trzeciej nad ranem
                                                    obudzil mnie deszcz w szyby dzwoniacy,
                                                    teraz slonce w pelnej krasie.
                                                    maluje zmyte z kurzu liscie drzew
                                                    odslaniajac cudowne barwy jesieni..

witajcie,
                                                    mam nadzieje,ze dzionek bedzie udany,
                                                    bo sloneczko swieci i listki drzew ledwo co sie ruszaja..

zycze udanego cieplego dnia.
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 20.10.16, 08:34
                                                    Witajcie...Wystarczy popatrzeć jak jest u mnie i 8 st teraz.
                                                    a wiatr dalej wieje.
                                                    Kenduś już pewnie ostatnie rzeczy upycha do walizy.Nie zazdroszczę tych podróży.
                                                    Miłego dnia,może u Was słonkiem błyśnie.

http://i66.tinypic.com/df7gk6.jpg
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 20.10.16, 10:01
                                                    jaga_22 napisała:

> Witajcie...Wystarczy popatrzeć jak jest u mnie i 8 st teraz.
                                                    > a wiatr dalej wieje.
                                                    > Kenduś już pewnie ostatnie rzeczy upycha do walizy.Nie zazdroszczę tych podróży
                                                    > .
                                                    > Miłego dnia,może u Was słonkiem błyśnie.
                                                    >
                                                    > http://i66.tinypic.com/df7gk6.jpg

a wyobraz sobie,ze jeszcze jej nawet nie otworzylam
                                                    ustawiam na razie wszystko na walize...

kwiatki Twe jeszcze w pelnej krasie,choc noce juz calkiem chlodne..

miej sobie udany dzionek
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK 20.10.16, 10:19
                                                    Witam wszystkich.Pochmurno i wieje tak jak u JAGI i +8
                                                    ale musze pobiegac po hurtowniach za kwiatkami na grób.
                                                    Nie lubie robic tego w ostatniej chwili tym bardziej,że
                                                    kupuje sztuczne bo nie mam siły dzwigać doniczek z ziemią
                                                    i kwiatami. Ponadto gdyby był mróz to świeże kwiaty padną
                                                    a zapowiadają pogodę nie najlepszą.
                                                    Wczoraj wieczorem podgotowałam jedzonko na dzisiaj.
                                                    Ciepełka i udanych planów tez Wam zycze.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 21.10.16, 09:40
                                                    witajcie,
                                                    nareszcie piatek,
                                                    deszczy okropnie,ze nie ma sie ochoty nosa z domu wystawic..

ciepelka i radosci dnia zycze
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 21.10.16, 11:55
                                                    Witam...
                                                    Mario ja też w tym roku kupiłam kwiaty sztuczne,bo daleko do grobu.
                                                    Wydaje się ,że z każdym dniem pogoda coraz paskudniejsza,pewnie będzie padać,a wiatr
                                                    tylko trochę zelżał.
                                                    Miłego ciepełka Wam w domku.
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK 21.10.16, 20:22
                                                    Liscie lecą i lecą , mżawka , wieje.
                                                    Kilka wąznych zakupów juz zrobiłam.
                                                    Jutro troche porzadkowania w domku
                                                    bo ostatnio inne sprawy były wazniejsze.
                                                    Nie dajawajmy sie grypce i innym badziewom.
                                                    Chyba przydałby sie jakis masażysta co by plecki pomasował...
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 22.10.16, 10:57
                                                    witajcie przy sobocie,
                                                    nareszcie przestalo padac,
                                                    ciekawe,na jak dlugo..
                                                    wieje tez...
                                                    lisci coraz mniej na niektorych drzewach..

zycze ciepelka i zdrowia na jesien
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 22.10.16, 13:06
                                                    Witam i już uciekam,bo rodzinka przyjechała.
                                                    A u mnie cały czas pada po jesiennemu.
                                                    Wam też życzę miłej soboty
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK 22.10.16, 18:07
                                                    Na wieczornym spacerku stwierdziłam,że dziś
                                                    spadło bardzo duzo liści z klonów co mnie cieszy
                                                    bo ułatwi mi to sprzątanie grobu na cmentarzu.
                                                    Dzisiaj padalo i pada chociaz znacznie sie ocieplilo.
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK 23.10.16, 09:27
                                                    Zaczęła się kalendarzowa jesień. Mglisto, +3 ma nie padać
                                                    i troche sloneczka tez ma być ale jutro znowu opady.
                                                    Typowa pogoda dla jesieni.
                                                    Szykuje się na spacerek. Dobrej niedzieli i wypoczynku zyczę.
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 23.10.16, 09:57
                                                    *Maria/Jaga
                                                    witajcie niedzielnnie,

tu + 5,7 stopnia o tej porze,dla mnie zimno,
                                                    dobrze,ze dzis nie pada na razie,
                                                    w poniedzialek ma nawet sloneczko blysnac-akuratnie na moja podroz

zycze udanych spacerkow/gosi niedzielnych.
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK 23.10.16, 10:37
                                                    To juz KENDO wybywasz do mamci?
                                                    Zyczę szczęsliwej podrózy. Lusia kiedy wraca?
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 23.10.16, 11:13
                                                    Witajcie...
                                                    Pogoda u mnie podobna,chociaż nie pada.
                                                    Kendo pewnie myślami w połowie już u mamy?
                                                    A może Lusia dziś przyjedzie?
                                                    Miłej niedzieli i zdrówka życzę.

http://i65.tinypic.com/14sd4pv.jpg
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 23.10.16, 12:35
                                                    *Maria/Jaga
                                                    zmieniamy sie z Lusia u Mamy
                                                    zobaczymy czy ten system bedzie dobry
                                                    za kazdym razem testamy inna forme..

*Mario
                                                    dokladnie ,mysli juz wedruja w podroz prze demna,

*Jagusi
                                                    nowa roslinka jeszcze zielona

tu juz wszystkie drzewa kolorowe sa a brzozy niemal "bose" tz.bez listkow,

milej niedzieli zycze,
                                                    zaraz do sklepiku podjade po cukiereczki na droge i dla kolegowny,
                                                    poczestowala mnie ostanim razem batonikiem przywiezionym z ameryki,ze slowami,
                                                    -ze takiego jeszcze nie jadlam--
                                                    a wlasnie jadlam w formie pralinki cukierkowej
                                                    i na dowod tego wlasnie ja poczestuje nimi..coby nie myslala,ze tylko "za wielka woda sa takie rarytasy o"
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK 24.10.16, 09:47
                                                    przeciera się,chyba kendo weźmie
                                                    szarugę z sobą do polski
                                                    poniżej co nas czeka,ewentualnie.
                                                    Pzdr.

zmianynaziemi.pl/wiadomosc/gdy-wybuchnie-iii-wojna-swiatowa-stracimy-dostep-do-internetu
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 24.10.16, 10:23
                                                    Witam..https://dodatkii.net/emotki/39.gif
                                                    Dziś też nie pada,ale bardzo pochmurno ,wiatr lżejszy to się ociepliło 10st w nocy i w dzień.
                                                    Podają,że od listopada przyjdzie ochłodzenie.
                                                    Szczęśliwej drogi Kendo https://dodatkii.net/emotki/49.gif

http://i66.tinypic.com/av4j12.jpg
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK 24.10.16, 10:54

Internet, gdyby zniknal, to nic by sie nie stalo.
                                                    Wazne jest by zostalo pare madrych ksiazek i paru madrych ludzi ...

.
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK 24.10.16, 13:45
                                                    pia.ed napisała:

Internet, gdyby zniknal, to nic by sie nie stalo.
                                                    Wazne jest by zostalo pare madrych ksiazek i paru madrych ludzi ...

od dawna niema ..ale koła chyba
                                                    niemusielibyśmy od nowa wynaleźdź?
                                                    > .
                                                  • kendo Re: PAZDZIERNIK 24.10.16, 14:58
                                                    *Jagus/Maria/Dorka/Alfredka/Xystos/nieobecna Greis/Slomka/Pia
                                                    dziekuje,
                                                    moze bedzie udana droga bez deszczu,
                                                    bo teraz nawet slonko lapki wystawia..

zaraz wyruszam w droge,ale chwilke odsapne ufffffffffff
                                                    miejcie sobie milo/trzymajcie sie w cieple i nie rozrabiajacie za duzo
                                                    PA;..
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK 24.10.16, 15:23
                                                    https://liubavyshka.ru/_ph/131/2/423091131.gif
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK 24.10.16, 19:41
                                                    KENDO już chyba dociera przed nocką. Nic nie wypoczęła w domu i dalej na druga zmianę.
                                                    Wiem jak to jest gdy kocha się rodziców i chce aby jeszcze pozyli.
                                                    Ja też opiekowałam się non stop. Zrezygnowałam z życia osobistego
                                                    i dzielilam czas między prace zawodową, wychowanie i pomoc dziecku
                                                    oraz pomoc obydwojgu rodzicom a potem tylko już mamuśce.
                                                    Z perspektywy czasu wiem,że dzisiaj tez bym tak postąpiła
                                                    i tez wiem,że nie którzy ludzie starsi z wiekiem robią się bardziej zaborczy.
                                                    Chcą aby ktoś stale z nimi był ponad wszystko inne.
                                                    I wiem ,że ja nie pozwolę na to aby moje dziecię
                                                    wybierało opiekę nade mną/gdyby była taka konieczność/
                                                    niszcząc swoje życiowe plany.
                                                  • pia.ed PAZDZIERNIK - spotkanie z kendo 24.10.16, 21:51

No to wsadzilam kendo do autobusu w Malmö big_grin
                                                    Odjechala o godz.21 00, wiec w tej chwili juz wyjechala z Kopenhagi,
                                                    gdzie autobus mial nastepny "stop".
                                                    Slicznie wygladala w nowym jasnoszarym plaszczyku
                                                    i kolorowej chuscie na ramionach, wlasnej roboty ...
                                                    .

.
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK - spotkanie z kendo 25.10.16, 09:36
                                                    Witam... z pogodą deszczową https://s20.rimg.info/75bc2c248024856727e027fea5e6ac59.gif
                                                    Pia ,no to się wyrwałaś z Malmo żeby pomóc Kendusi ,to fajnie.
                                                    Żeby tylko Kendo nie marzła u nas.Mam nadzieję,że płaszczyk był ciepły.
                                                    Miłego dnia http://s20.rimg.info/de0fe96641e321fde00afeee6b15f72e.gif
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK - spotkanie z kendo 25.10.16, 09:38
                                                    Okazuje się,że daleko nie pojechałaś http://s14.rimg.info/bfb82c643b3980d2136d5d110a5b92a5.gif
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK - spotkanie z kendo 25.10.16, 14:33
                                                    Pogoda całkiem, całkiem bo ciepło +11,
                                                    nie pada i nie wieje zimnem. Ale jutro juz ma popadać
                                                    i tak w kratke do niedzieli. Czekam na spadnięcie liści
                                                    żebym mogła zrobić porządek na grobie.
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK - spotkanie z kendo 25.10.16, 14:34

Kendo przyjechala pociagiem do Malmö i zadzwonila do mnie, kiedy czekala na polski autobus przed dworcem. Musialam sie zwijac, ale na szczescie mialysmy jeszcze 20 minut na rozmowe.

Dzwonila do mnie wczesniej na telefon domowy, ale jak na zlosc wyjelam z niego baterie,
                                                    bo sie w niedziele rozladowaly:
                                                    wlozylam je do ladowarki i zapomnialam ...

Kiedy zadzwonila do mnie na komorke, nie pojelam na poczatku kto dzwoni,
                                                    bo glos byl milutki i dziewczecy, a ja nie mam znajomych w tym wieku wink
                                                    Zreszta nie spodziewalam sie tego telefonu ... byla to szalenie mila niespodzianka.

Kendo nie zmarznie w Polsce, bo u mamy zostawlila plaszcz zimowy. Zreszta wczoraj
                                                    tez sie cieplo ubrala - pod jesiennym, welnianym plaszczykiem, miala cieply dlugi
                                                    sweter.
                                                    W autokarze ( pietrowym!) tez bylo cieplo. Sprawdzila to, zanim znow wyszla do mnie,
                                                    aby jeszcze troche porozmawiac ...

.

• jaga_22 Re: PAZDZIERNIK - spotkanie z kendo 25.10.16, 19:01
                                                    No to super Pia.Yeraz będziemy czekały na Lusię.
                                                    Cały dzień padał jesienny deszczyk,ale ciepło,bo było nawet 12 st,w nocy jest 10
                                                    Pewnie już niedługo tego dobrego.
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK - spotkanie z kendo 25.10.16, 19:28
                                                    Kendo przybyła.szczęśliwie doswej
                                                    Mamy tuż po siedemnastej godzinie,dzwoniłem I było u nich gwarno,nieczęsto są wszystkie trzy w komplecie.

Nocy Dobrej Wam Życzę
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK - spotkanie z kendo 25.10.16, 20:55
                                                    Dziękuję za wieści i dobranoc .
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK - spotkanie z kendo 26.10.16, 08:38
                                                    Fajnie PIA,że mogłyscie sie spotkac i pogodać chwilkę.
                                                    Dziekuje za info. że kobietki są juz razem i się radują.
                                                    Teraz LUSIA chyba szykuje się w drogę.
                                                    Dzionek jak na razie bez deszczu ale pochmurnie +10.
                                                    Oby nie padało...
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK - spotkanie z kendo 26.10.16, 08:48
                                                    okres szaróg minoł,jest piekny słoneczny poranek

niema Pieska,niema Kendo
                                                    smutno mi

dobrze że mewy I inne ptaszcy blisko
                                                    okien latają ,tak blisko że im podkurczone nóżki widać

Dobrego I Słonecznego Dnia Wam
                                                    Życze
                                                  • alfredka1 Re: PAZDZIERNIK - spotkanie z kendo 26.10.16, 10:32
                                                    Trzymaj się dzielnie .....
                                                    ciesz się słoneczkiem,
                                                    znam to uczucie,
                                                    /wyjazd Wodnika w rejs . czasami na pol roku/
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK - spotkanie z kendo 26.10.16, 10:40
                                                    Witam i zmykam...szkoda pięknego dnia

http://i63.tinypic.com/jhsdpk.jpg

https://wgrajo.pl/img/1mzm.png
                                                  • pia.ed PAZDZIERNIK sloneczny ... 26.10.16, 11:26

Xystos, masz powod do uciechy,
                                                    ze jestes wzglednie zdrowy ...

Nie siedz w domu i mysl za duzo tongue_out tylko wez Twoja matke na spacer ... przy tak pieknej pogodzie i cieple.

A moze corka Lusi podrzuci Ci pieska
                                                    to bedziesz mial z kim porozmawiac?

*
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 26.10.16, 11:35
                                                    xystos napisał:

> smutno mi dobrze że mewy I inne ptaszcy blisko
                                                    > okien latają ...

Ciesz sie, ze nie musisz stac na stacji i czekac pare godzin na zastepczy autobus ...
                                                    jak ci pasazerowie ...
                                                    A potem przeczytaj artykul o Papiezu z wizyta w Szwecji ... i gdzie planuje spac.
                                                    Ciesz sie ze masz wlasne lozko ... to tez powod do radosci ...

www.sydsvenskan.se/2016-10-26/tagstopp-mellan-bastad-och-forslov
                                                    .

• xystos Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 26.10.16, 12:27
                                                    Dzięki za dobre rady,chyba wsadzę
                                                    Matke w rulstol I pobiegam sobie z nią dookoła kwatery.

Pzdr.
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 26.10.16, 12:46
                                                    Påve I Skånsk kloster säng,
                                                    och till middag får Han ..pittipannan?
                                                    Kyrkan får en ny Helgon.
                                                    Halle Luja
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 26.10.16, 14:27
                                                    XYSTOS głowa do góry. Próbuj nie zamykać sie w domku
                                                    tylko relaksować się na spacerku. Zawsze z jakąś mewką
                                                    możesz pogadać albo z nami w ostateczności.
                                                    No własnie pomysł PIA abyś odwiedził mamę tez jest dobry.
                                                    Czy z wzięcia psiny ze schroniska zrezygnowałeś?Dlaczego?
                                                    To był bardzo dobry pomysł.
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 26.10.16, 14:43
                                                    Mario nie zapominaj,że Xystos teraz mieszka na 3p. bez windy.
                                                    A u mnie dalej słonko,ale chmurzyska straszą.

http://i67.tinypic.com/2mn4sjm.jpg
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 26.10.16, 14:45
                                                    Chyba na 2-im tongue_out
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 26.10.16, 17:59
                                                    tak,po polsku na drugim piętrze ale
                                                    schody szerokie z łagodnym nachyleniem.

dla szwedów parter to pierwsze piętro
                                                    (första våning) podobnie jak w rosji
                                                    pierwoj etaż etc

Pzdr
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 26.10.16, 17:55
                                                    Mario stoje w kolejce na piąty zabieg
                                                    rozszerzenia reszty zapchanych żył
                                                    tym razem.z tyłu serducha,to sie robi wziernikowo przez prawą pachwine I
                                                    lewe ramie jednocześnie,pozatem stoje w kolejce na pneumunologię
                                                    gdyż podejżewaja KOL również,
                                                    to czyni mnie ciekawym eqzemplarzem dla konowałow-potrenują sobie,a ja no coż to jest mój wkład dla nauki.
                                                    jeżeli uda się mnie wyremontować.I
                                                    dać mi kilka lat w tej rzeczywistości to z pewnościa zaadoptuje conajmniej dwa Pieski,będę musiał
                                                    kupić jakiś torp (leśna chatka całoroczna) ale to już jest możliwe do
                                                    zrealizowania,o calej mojej przyszloŝci decydują Bóg I lekarze.
                                                    Pzdr.
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 26.10.16, 19:33
                                                    Ze tez dopusciłeś sie do takiego stanu?! Cukrzyca osłabia serducho
                                                    ale opercje -bajpasy, to moim zdaniem ostateczność. Teraz to faktycznie
                                                    trzeba zaufać lekarzom i Bogu.Kiedy mają się Toba bawić?
                                                    Nie smiem pytać, ale pytam ile masz lat i czy duzo wazysz.
                                                    Powinieneś mieć dietę ustawiona przez dietetyczkę
                                                    a oprócz tego ruch na świezym powietrzu bo nabawisz się
                                                    stopy cukrzycowej, chyba wiesz co to znaczy.
                                                    Przepraszam za moje wywody ale musisz dbać o siebie
                                                    jak jesteś sam i pilnować tego co zaleca lekarz w jedzeniu
                                                    i w lekach.

• xystos Re: PAZDZIERNIK sloncem zlocony ... 26.10.16, 20:12
                                                    Mario,mówi się że nieszczęście nieprzy chodzi samotnie,do mnie
                                                    przyszło wiele wypadek w pracy bypas'y w 1996,puzniej dwa razy stent,dwie reko strukcje aorty sercowej,insulinoodporna cukrzyca-duże dawki,a teraz podejżenie KOL.
                                                    z letwościa ide sto metròw do samochodu-jedynie jadąc czuję się niepelnosprawny ale wiem że niejestem już takim dobrym kierowcą
                                                    jam jeszcze dziesieć lat temu,jeżdże ostrożnie.
                                                    Kiedyś mialem Matkę I Pieska I miałem motywację by walczyć,teraz
                                                    tylko dla Matki jeszcze walczę ..puźniej odstawię wszystkie leki gdyż
                                                    mam do tego prawo,do Piekła chyba za to niepujdę?

Nocy Dobrej Ci Życzę
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK ... 26.10.16, 20:45

xystos napisał:

Kiedyś mialem Matkę I Pieska I miałem motywację by walczyć,
                                                    teraz tylko dla Matki jeszcze walczę ...

No to zycze Twojej mamie, aby zyla co najmniej 100 lat ...
                                                    >
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 27.10.16, 07:23
                                                    Dziękuje Pia w Mamy I moim imieniu.

Miłego Dnia Życze
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 27.10.16, 07:26
                                                    Szaro-buro o tej godzinie,ale żeby
                                                    tylko niepadalo to zafunduje sobie
                                                    półgodzinny spacerek w południe.

Milego Dnia Wam Życze
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK ... 27.10.16, 09:11
                                                    xystos napisał:

> Dziękuje Pia w Mamy I moim imieniu.

Owszem, zycze Twojej Mamie, aby jak najdluzej sie trzymala, ale wiesz dlaczego?
                                                    Bo poki zyje Twoja Mama, to i Ty masz chec walki o swoje zycie ... smile
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... 27.10.16, 13:02
                                                    WITAM,
                                                    juz przybylam i od rana walcze ze sprzataniem tym co mialam robic po tym nieszczesnym nieszczesciu.
                                                    ale juz jestem na polmetku.Pranie sie suszy w pralni, odkurze podlogi, sciany i zmyje na mokro ale tylko podlogi i jeszcze musze odwiedzic Xystosa.

Wypadki sie zdazaja w nieprzewidzianych momentach, wiec teraz z podwojna ostroznoscia
                                                    trzeba stapac po ziemi.

Pozniej sie pokaze.

Zycze Wam przyjemnego czwartku.
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK ... 27.10.16, 14:52

Witam serdecznie!

Czy to co napisalas to Twoje nowe motto? tongue_out

lusia_janusia napisała:

> Wypadki sie zdazaja w nieprzewidzianych momentach, wiec teraz z podwojna
                                                    ostroznoscia trzeba stapac po ziemi.

.

• maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 27.10.16, 14:58
                                                    Witaj LUSIU można podejrzewać,że wróciłaś z wczasów bo z takim
                                                    zapałem zabierasz się do nie lekkiej pracy.Jak mamcia?
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 27.10.16, 15:09
                                                    XYSTOS napisz do Czuk1 ma pocztę na gazecie. Widzialam,że nieraz z nim
                                                    na forach polemizujesz. On od lat boryka się z cukrzycą.
                                                    Na poczatku brał insulinę w zastrzykach i tez miał problem z ustawieniem cukru.
                                                    Potem zmienił lekarza bo wyczytał.że można brac tabletki bo insulina niszczy
                                                    trzustkę i poczuł sie lepiej. Teraz nie wiem dokładnie bo nie mam z nim kontakt
                                                    ale słyszałam że jest okey. Lusia wróciła więc na pewno to i owo Ci będzie
                                                    pomagać. Jesień tez jest piekna jak bedziesz odsuwał złe mysli. Ja tak robię.
                                                    Każdy ma jakiegoś mola co go szmola
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 27.10.16, 16:17
                                                    Dzięki za namiar Mario,
                                                    przed chwilą wysłałem
                                                    mail do Czuk1,może coś
                                                    nowego Czuk zna.

Pzdr.
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK ... 27.10.16, 15:00
                                                    Witaj Lusiu i wszyscy razem
                                                    Ładna pogoda to zajęłam się kwiatkami z małego balkonu.Szkoda mi było żeby
                                                    umarzły i wykopałam 4 i posadziłam do dwóch pojemników i będą w sypialni,
                                                    bo tu mamy chłodno.Wczoraj też było ładnie to pomyłam okna,a dziś musiałam
                                                    się poratować przeciwbólowym.Pewnie już kończysz,albo skończyłaś to co zaplanowane.
                                                    Trzymajcie się zdrowo i uważajcie na siebie.
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... 27.10.16, 19:00
                                                    *Pia. mozna to tak zinterpretowac. Ja bedac u mamy szczegolnie uwazalam i sie ubieralam zeby nie zaziebic, ale jak robilam porzadki przy plocie zaraz jak przyjechalam to nawety sie rozebralam do podkoszulki i dlugie spodnie mialam, tak bylo mi cieplo, chyba od prac.
                                                    *Pia. mozna to tak zinterpretowac. Ja bedac u mamy szcegolnie uwazalam i sie ubieralam zeby nie zaziebic, ale jak robilam porzadki przy plocie zaraz jak przyjechalam to nawety sie rozebralam do podkoszulki i dlugie spodnie mialam, tak bylo mi cieplo, chyba od prac.

https://i67.tinypic.com/2zhod4x.jpg

W lipcu robilam porzadek i tyle potrafilo urosnac do wrzesnia. Ale bylam zadowolona ze swojej pracy, sasiedzi tez , mnie chwalili,

*Maria, nie mialam wyjscia, bo zostawilam mieszkanie w oplakanym stanie, i caly cas o tym tylko myslalam, ze musze duzo pracy wlozyc.
                                                    Ale juz sie troche obrobilam, jutro tylko podlogi na mokro czarownica przejade, czekam teraz na corke ma przyjsc z "Maluszkiem" bo sie stestkinlam za nimi.

*Jaga, jak odjezdzalam to pogodowo obiecali pare dni cieplych i slonecznych, wiec dobrze ze wykorzystujesz te pogode na takie uporzadkowanie kwiatkow.
                                                    Ja swoj balkon tez troche obmiotlam, stoja rusztowania jeszcze az do wysokosci dachu i ponad dach, pelno rupieci i kawalkow gruzu mialam.

*Maria, nie mialam wyjscia, bo zostawilam mieszkanie w oplakanym stanie, i caly cas o tym tylko myslalam, ze musze duzo pracy wlozyc.
                                                    Ale juz sie troche obrobilam, jutro tylko podlogi na mokro czarownica przejade, czekam teraz na corke ma przyjsc z "Maluszkiem" bo sie stestkinlam za nimi.

*Jaga, jak odjezdzalam to pogodowo obiecali pare dni cieplych i slonecznych, wiec dobrze ze wykorzystujesz te pogode na takie uporzadkowanie kwiatkow.
                                                    Ja swoj balkon tez troche obmiotlam, stoja rusztowania jeszcze az do wysokosci dachu i ponad dach, pelno rupieci i kawalkow gruzu mialam.

Z Xystosem ustalilismy juz plan i zle nie bedzie. Ale sie porzadnie potrubowal.
                                                    Zycze Wam przyjemnego wieczoru.
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 27.10.16, 19:30
                                                    LUSIU czy "potrubował" - tak napisałas tzn że XYSTOS sie potłukł?
                                                    Nie rozumiem?
                                                    Twoje rusztowania to bardzo długo stoją. Chyba nie możesz otworzyć
                                                    okien gdy wychodzisz. Przecież musisz duzo wietrzyć tą spaleniznę.
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... 27.10.16, 19:45
                                                    *Maria, nie da sie uklyc, wiadac wyraznie siniaki na tworzy w okolicach oka i na czole ma sklejona rane, ale na ogol to sie dobrze trzyma na nogach. Wyrosnie z tego, tylko, ze nie mze
                                                    wyjsc na dwor, bo wzbudzalby zainteresowanie swoja twarza? (mam nadzieje, ze Xystos nie bedzie mial za zle moje krotkie streszczenie.?

Otwiram okna tylko w tych pokojach co nie jestem ale bedac w domu, juz tak nie smierdzi,
                                                    w piwnicy pod moim mieszkaniem i w pralni stoja pochlaniacze ozonowe spalenizny a ja mam
                                                    4 dozy (kostki nasaczone olejami aromatycznymi, ktore tez duzo swobily swojej roboty.
                                                    Teraz jak posprzatalam odkurzylam to duza poprawa, a jutro na mokro podlogi, bo dzisiaj 'juz nie daje rady.
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK ... 27.10.16, 23:14

Lusiu, dzis rano xystos napisal:

xystos 27.10.16, 07:26
                                                    Szaro-buro o tej godzinie, ale żeby tylko nie padalo to zafunduje sobie półgodzinny spacerek w południe.

Dzis w poludnie i w godzinach popoludniowych bylo slonecznie i cieplo. Czyzby xystos nie poszedl na spacer jak planowal?

.
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 28.10.16, 07:40
                                                    +11,9*C I.szaro-buro jak to ma zwyczaj byc o tej porze dnia.

nic nieplanuje na dzis,liżę rany.

Dnia Dobrego Życzę
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 28.10.16, 08:01
                                                    U mnie miało byc podobnie ale słonko o dziwo świeci ale temp.zimowa 0.
                                                    Będę szyć psinie ubranie.
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 28.10.16, 08:03
                                                    Wszystkim życzę pogody ducha na dziś i kolejne dni.
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... 28.10.16, 08:03
                                                    Witam pieknie z szaroscia jesieni o tej porze roku.

Xystos, to prawda, ze 2 tygodnie Ci zajmie zeby pozbyc sie tych wszystkich znamion
                                                    wypadku ale najpierw to beda zmieniac kolory i zdazy sie tak ze bedziesz rozpromienial
                                                    w barwach teczy, ale to minie...

Za oknem po nocnym deszczu kaluze, i przez rusztowania trudno co kolwiek ocenic sytuacje
                                                    pogodowa, ale jest nadzieja ze sie to zakonczy moze zanim spadnie snieg, bo juz slysze
                                                    robotnicy przyszli i slychac stuki i puki ze strychu, w piwnicy dalej stoi woda na podlodze,
                                                    wczoraj tylko szybko rzucilam okiem moja komorka stoi zamknieta i wazne ze juz tak nie smierdzi spalenizna bo pracuja 2 aparaty ktore oczyszczaja powietrze.

Wieczorem przyjdzie "Maluszek" na nocna zmiane i bedzie po swojemu rzadzil sie swoimi
                                                    prawami, zycie zaczyna wracac do normalnosci.

Przy piatku zycze Wam slonecznej pogody i optymistycznych nastrojow,
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... 28.10.16, 08:30
                                                    *Xystos dzisiaj rozpoczal dzionek, a my *Maria88, nabilysmy sobie guza w jednakowym czasie
                                                    wpisalysmy swoje posty.

U mnie slonca nie widac, caly dzien chyba bedzie taki ponury, ale mam kilka wyjsc w miasto
                                                    tylko kurke z kapturem ubiore, bo widze po drzewach ze wieje i liscie leca z drzew.
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK ... 28.10.16, 10:06
                                                    Witam...
                                                    U mnie szaro i tylko +7 ale chociaż nie pada.
                                                    Właściwie to nie mam nic do roboty,później tylko usmażyć kanie.
                                                    Chyba,że coś jeszcze wymyślę.
                                                    Miłego dnia https://liubavyshka.ru/_ph/80/2/930740030.gif

https://oi66.tinypic.com/28j9liv.jpg
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 28.10.16, 11:25
                                                    JAGO slyszalam,że kanie są b.smaczne ale to dla tych jedzonko
                                                    co znaja sie na grzybach. Smacznego!
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK ... 28.10.16, 12:06

Czyzbys myslala, ze jaga jako znawczyni wlasnorecznie zbierala je w lesie? tongue_out

maria88 napisała:
                                                    slyszalam,że kanie są b.smaczne ale to dla tych jedzonko co znaja sie na grzybach.

.
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK ... 28.10.16, 13:15
                                                    Kiedyś się zbierało i to dużo,grzyby znam.Teraz tylko mogę jeść.wink
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 28.10.16, 17:05
                                                    ja mogę zbierać tylko w sklepie,
                                                    pieczarki świeże lub w puszce
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK ... 28.10.16, 17:26
                                                    xystos napisał:

> ja mogę zbierać tylko w sklepie,
                                                    > pieczarki świeże lub w puszce

>

Ja tak robilam cale zycie tongue_out oprocz jednego przypadku,
                                                    kiedy znajoma wyciagnela mnie na grzyby w Szwecji ...
                                                    Przez tydzien nie moglam krzyza rozprostowac,
                                                    a zebrane podgrzybki okazaly sie wszystkie robaczywe ...
                                                    Tego nie zapomne do konca zycia.

.
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... 28.10.16, 22:14
                                                    *Pia, ale mialas pecha ze zbieraniem grzybow, ja lubie chodzic po lesie ale z dobrym przewodnikiem, bo sie gubie, 2 x juz zabladzilam i w ubieglym roku dostalam kleszcza,
                                                    po zbieraniu jagod, to sie wyleczylam z chodzenia do lasu.
                                                  • alfredka1 Re: PAZDZIERNIK ... 28.10.16, 22:31
                                                    ... grzybow było wbrod, Wojski zbierl borowiki ...
                                                    A ja do 15 roku zycia zbierałam grzyby przrozne.Wystarzylo wyjść niedaleko za dom i .... jakie chcieliśmy . Rydze, borowiki, maślaki,kurki , kozaki /biala noga i cerwonobrunatny kapelusz .No i ... kanie , piękne , smaczne , smażone tak jak schabowe albo duszone albo ... tylko na blasze gdy już w domu nawet oleju nie było.
                                                    A teraz do Xystosa : Przyjacielu nasz - co się stało ??? twarz teczowa to drobiazg ale uważaj na to co się w glowce dzieje / zawroty ,, szumy czy inne nowe objawy/
                                                    ja, gdy stluklam jedyne okulary to we Wroclawiu tak chciałam się przyjrzeć oprawkom na wystawie, ze cala zaloga zbiegla się - taki huk był.
                                                    Uwazaj na siebie i nie szalej !!! uściski od Wodnika i Wedrowca smile)
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 29.10.16, 05:54
                                                    "Uwazaj na siebie i nie szalej !!! uściski od Wodnika i Wedrowca"

Dziękuje za troskę,to był moj
                                                    pierwszy "orzeł" w moim życiu
                                                    kiedyś musi być ten pierwszy raz.
                                                    chyba sprawię sobie jakiś twarzowy
                                                    kask,może zainicjuję nową modę?

Pzdr.
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 29.10.16, 06:01
                                                    od trzeciej nieśpie,więc obejżalem
                                                    kilka odcinków "Ojciec Mateusz"
                                                    na i-necie (VPN) I chyba będę odsypiał w dzień,żadnych obowiązków niestety,żadnych Pieskowych spacerków,och ale
                                                    mi ich bramuje.

Miłej Soboty Wam Życze
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 29.10.16, 08:16
                                                    Ja z kolei odespałam poprzednie nocki ale jestem " pociagająca"...noskiem
                                                    więc tez muszę zadbac o zdrowie.Psina spi i ani mysli biegać po
                                                    jesiennej słocie. Za oknem dmucha wiatrzysko, liście się sypią,
                                                    chmury deszczowe i +5.
                                                    Trzymajcie się w zdrowiu.
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... 29.10.16, 09:19
                                                    *Alfredko, jeszcze w Twoich mlodzienczych czasach srodowisko nie bylo zatrute i skazone roznymi chemikaljami, to w lasach bylo duzo wiecej jego bogactw. Teraz nowy wie, era, ludzi myslacych i odzywiamy sie niestety sztucznie produkowana prawie zywnoscia.

*Xystos, pogoda dzisiaj od rana sloneczna, mam nadzieje, ze chociaz na balkonie poodychasz jesienia.

*Maria, U mnie po wczorajszej wietrznej nawalnicy slonce od rana, wiec chyba bedzie w planie dluzszy spacer, corka zostawila mi bilet na autob. to w jdna strone jade a z powrotem ide na nogach albo odwrotnie.

https://i68.tinypic.com/2814okm.jpg
                                                    Pierwszy snieg na Sniezce tej jesieni 2016.
                                                    Nie chce straszyc slonca, a to ostatnie kwitnace kwiatki u mamy w ogrodzie.

https://i67.tinypic.com/9k58vm.jpg

Przyjemnej soboty dla Wszystkich zycze.
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK ... 29.10.16, 10:24
                                                    Witajcie...
                                                    Śnieżka ładnie się prezentuje,a kwiatki ładne,ale pewnie już przekwitły.
                                                    Lusiu córka dba o Twoją kondycję big_grin
                                                    Ja też zadbałam i przeszłam na bieżni 1km. może jeszcze raz popełnię spacer
                                                    jak leń nie wyjdzie zza kołnierza.W telewizji dyskutują nad podatkiem od deszczu,
                                                    też płacicie w Szwecji?
                                                    Obiad już mam ugotowany,wpadnie wnuczek i dzień przeleci.
                                                    Kiedyś spadłam z betonowych schodów,leciałam i leciałam i nic sobie nie zrobiłam,
                                                    nawet wino które niosłam nie potłukło się tongue_out ale to było z 15 lat temu,
                                                    teraz pewnie byłoby inne zakończenie.wink
                                                    Miłego dnia bezchmurnego. https://liubavyshka.ru/_ph/224/2/559023264.png
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 29.10.16, 14:53
                                                    Dziękuję Alfredko za biały puch na Śnieżce. Nigdy w tych
                                                    stronach nie byłam i chyba juz zdrowia i zycia zabraknie.
                                                    Jak popatrzyłam na kwiatki LUSI to wydawało mi sie,że
                                                    czuje ich zapach w mieszkaniu.
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... 29.10.16, 15:20
                                                    *Maria88, pomylilas sie co do Alfredki, bo to ja zamiescilam zdjecia ze sniezki i kwiaty przed mamy domem.
                                                    Te zolte maja taki dziwny wysniety zapach.
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK ... 29.10.16, 19:19

jaga_22 napisała:
                                                    > W telewizji dyskutują nad podatkiem od deszczu, też płacicie w Szwecji?

Rzad szwedzki jeszcze calkiem nie zwariowal, wiec podatku od deszczu placic nie musimy tongue_out

jaga_22 napisała:
                                                    > Kiedyś spadłam z betonowych schodów,leciałam i leciałam i nic sobie nie zrobiłam

Widocznie anioly niosly Cie na swoich rekach, bo normalny smiertelnik spadajac ze schodow porzadnie sie poturbuje ... glowe i plecy, moze zlamac reke czy noge,
                                                    czasem konczy sie to zejsciem z tego swiata uncertain
                                                    Najlepszym przykladem jest polski wioslarz, 31 lat, dwukrotny medalista olimpijski,
                                                    ktory pare dnia temu spadl ze schodow na budowie, zlamal kark i natepnego dnia zmarl.

Zwykle zjechanie ze schodow na siedzeniu konczy sie uszkodzeniem kosci ogonowej
                                                    i kilkumiesiecznym bolem nie do wytrzymania. Mnie wystarczylo, ze bedac na wczasach
                                                    kolo Bielska Bialej poslizgnelam sie na oblodzonym stoku, usiadlam na pupie ...
                                                    i jezdzenie na nartach do konca turnusu mialam z glowy.

A nie tak dawno po pieleniu klombu pierwsza noge podnioslam na wlasciwa wysokosc ,
                                                    ca 30 cm, aby przekroczyc niski plotek. Niestety druga noga, na ktora nie patrzylam,
                                                    nie podniosla sie tak jak trzeba i zawadzila o plotek, czego efektem bylo pojechanie twarza po chodniku, pokiereszowanie twarzy, zdarcie lokci i kolan, a takze zniszczenie okularow, co bylo najbardziej "bolesne", bo szalenie kosztowne.
                                                    Takie przypadki z mojego zycia moglabym wyliczac w nieskonczonosc ...

.

• xystos Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 08:28
                                                    www.welt.de/politik/deutschland/article158783239/Die-gefaehrlichen-Nebenwirkungen-der-totalen-Vernetzung.html?r=6556926720578&lid=592728&pm_ln=971519

zamieszczam to jako ciekawostke,
                                                    ale zapewniam ze ja w to niewierze
                                                    podobnie jak niewierze w alergie elektro-magnetyczne,ale przyjzyjmy sie temu czego spoleczenstwa rozwiniete(?) sie boja,skonczyly sie zmory I inne boruty wiec cos innego
                                                    bo czegos trzeba sie bac(?).

poranek sloneczny I wyraznie chlodny,a ja w te swieta na groby
                                                    bliskich niepujde,niechce ludzi straszyc.

Miłej I Słonecznej Niedzieli Wam
                                                    Życzę
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 08:28
                                                    www.welt.de/politik/deutschland/article158783239/Die-gefaehrlichen-Nebenwirkungen-der-totalen-Vernetzung.html?r=6556926720578&lid=592728&pm_ln=971519

zamieszczam to jako ciekawostke,
                                                    ale zapewniam ze ja w to niewierze
                                                    podobnie jak niewierze w alergie elektro-magnetyczne,ale przyjzyjmy sie temu czego spoleczenstwa rozwiniete(?) sie boja,skonczyly sie zmory I inne boruty wiec cos innego
                                                    bo czegos trzeba sie bac(?).

poranek sloneczny I wyraznie chlodny,a ja w te swieta na groby
                                                    bliskich niepujde,niechce ludzi straszyc.

Miłej I Słonecznej Niedzieli Wam
                                                    Życzę
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 08:59
                                                    Wieje wiatr północny, liscie leca, chyba póki nie pada, ponownie wybiorę się na
                                                    sprzatanie grobu.Ech..
                                                    Zycze zdrowej niedzieli.
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 09:03
                                                    Mario,zaczemaj z tym do jutra bo
                                                    wiatr znowu liści nawieje
                                                    a ty się.przeziebisz na conajmniej
                                                    tydzień I niebędziesz mogła w ten
                                                    smutny dzień zniczy zapalić.

Pzdr.
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 10:28
                                                    Masz racje Xystos, zrezygnowałam i tak na nowo do jutra wiatr zrobi bałagan.
                                                    U nas powycinali duzo krzewów i wcale nie ma wróbelków.
                                                    Zawsze o tej porze przychodziły aby je dokarmiać, ale widziałam
                                                    sliczna sikoreczkę. Musze wywiesic sloninkę.
                                                    XYSTOS a moze kupisz sobie kanarka? Ja miałam 13 lat takiego ptaszka.
                                                    Pieknie spiewał i sa bardzo mądre i towarzyskie. Kiedys pofrunał mi za okno
                                                    i myslałam ze zaginął. Wystawiłam klatkę za okno na parapet i wrócił.
                                                    LUSIU czy te łabędzie będą tam zimowały, chyba nie?Piękne fotki.
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 12:04

maria88 napisała:
                                                    > U nas powycinali duzo krzewów i wcale nie ma wróbelków. Zawsze o tej porze przychodziły aby je dokarmiać, ale widziałam sliczna sikoreczkę. Musze wywiesic sloninkę.

Czy nie za wczesnie zaczac dokarmianie? Jeszcze na krzewach jest pelno owocow,
                                                    a robaki chyba tez jeszcze nie poszly spac?
                                                    Jesli bedzie sroga zima to bedziesz musiala potem dokarmiac codziennie ...
                                                    przez wiele miesiecy i pewnie duze grono sikorek ...
                                                    Chyba ze w Polsce jest tania slonina, bo tutaj kosztuje jak dobry schab ...
                                                    a schab jest w Szwecji drogi uncertain

.

• jaga_22 Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 14:14
                                                    Słoninka u ns kosztuje chyba 5.50/kg parę lat temu była jeszcze tańsza i przez parę lat karmiłam na stoliku na balkonie sroczki i rybitwy.Specjalnie kupowaliśmy słoninkę bo najbardziej im smakowała,ale inne pozostałości też były zjadane.Przylatywały z rana .
                                                    Niestety musieliśmy osiatkować balkon ze względu na koty i po karmniku.

http://i64.tinypic.com/21ak205.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 14:27
                                                    *Maria88, nie ta para jest juz 2 lata zawsze wiosna, i w tym roku przyprowadzili swoje potomstwo pokazac, rozmawiam do nich i wcale nie odplywaja, chyba mnie poznaja, bo ich
                                                    zawsze fotografuje. Zimowo pora ich nie ma, teraz z dna wyciagaly miekkie korzenie tataraku
                                                    i chyba lili wodnych.
                                                    https://i65.tinypic.com/35bdmb6.jpg
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 14:58
                                                    Mario,zwierzątko kupię gdy dostanę
                                                    werdykt że je przeżyje,że je nieosierocę.
                                                    puki co obserwuję ptaszki z balkonu,
                                                    szczególnie lubie te z rodziny Corvus
                                                    a kilka Cornix'ów mieszkało w koronach naszych świerków,gołębie też-chodziły po trawniku jak kury domowe I niebały sie Piesków ani.l
                                                    ludzi-dokarmiane były caly rok resztkami z stołu,zimą kupowalem im tanie lecz wysoko energetyczne suche jedzenie dla psów,duze worki kosztuja mniej ,pozatem to co pieski niezjadly też ptaszki dostawały.
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 15:41
                                                    Gołębie z tego co wiem są roznosicielami róznych chorób zakaźnych więc
                                                    trzeba z nimi z daleka.
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 16:56
                                                    Mario przyjrzyj się,przecież to nie są gołębie big_grin
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 17:21

jaga_22 napisała:
                                                    .....przecież to nie są gołębie
                                                    big_grin

Na poludniu Polski, pod ruska czy ukrinska granica nie ma mew ... dlatego Maria ich nie rozpoznala,
                                                    ale kiedys myslalam, ze w Warszawie ich nie ma ... do czasu kiedy przeczytalam,
                                                    ze mewy poprzenosily sie do miast ze wzgledu na duza ilosc pozywienia,
                                                    szczegolnie na smietnikach ...
                                                    >
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 18:05
                                                    Pia,to nie jest mewa tylko rybitwa.Są podobne,ale różnią się wieloma szczegółami.
                                                    No i przede wszystkim mewy są większe.Pisałam na początku,że karmiłam sroczki i rybitwy big_grin
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 18:30
                                                    Pisząc o gołebiach odpowiedział Xystosowi ale nie dodałam Jego imienia
                                                    stąd nie porozumienie.
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 20:28
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Pisząc o gołebiach odpowiedział Xystosowi ...

Dlatego, aby uniknac nieporozumien, mozna wkleic kawalek cytatu z postu
                                                    na ktory sie odpowiada, i wtedy jest jasne, ze nie o rybitwy chodzi.

... gołębie też - chodziły po trawniku jak kury domowe ...

Jaga, mimo ze mieszkam w miescie portowym, nazywam to wszystko "mewy" ...
                                                    nic na to nie poradze ... Rybitwy kazdego roku zakladaja gniazda na okolicznych dachach,
                                                    ich mlode spaceruja po naszym podworku, a Szwedzi tez mowia na nie "mewy" ...

.

• xystos Re: PAZDZIERNIK ... 31.10.16, 06:18
                                                    obudziłem sie na stary czas,to troszke potrwa zanim sie przestawie

w PR1 slyszalem kilka zdan o powrocie do stalego czasu ktorym
                                                    jest czas zimowy,coraz wiecej panstw sie na taki czas przestawia.

szaro-buro ale bezwietrznie I sucho
                                                    4,2*C,świt na czerwono.

Miłego Poniedziałku Życze
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 31.10.16, 06:39
                                                    Poranek z _jedynką_ PR1
                                                    muzyka niemoja ale sposób
                                                    prowadzenia audycji ciekawy.

kompa odpalę po śniadaniu
                                                    około dziewiątej.
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 31.10.16, 07:42
                                                    Ja też juz wstałam wczesniej bo duzo mam biegania
                                                    oby zdrowie dopisało.
                                                    Jest pochmurno nie pada , wiaterek tez odczuwalny i +5.
                                                    Bałam się że bedzie gorzej.
                                                    Smacznego sniadanka i dobrego dnia.
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 18:05
                                                    pierwszy raz spotykam sie z taka
                                                    opinia o golebiach,ale niewszystko
                                                    wiem o ptakach

najszybszym transportem epidemi
                                                    sa linie lotnicze I ludzie czesto kozystajacy z tego transportu
                                                  • alfredka1 Re: PAZDZIERNIK ... 29.10.16, 12:30
                                                    Dom i kwiatki przed nimi wzruszajace ..
                                                    a grzyby to zbierałam w ... Nowej Wilejce smile))
                                                    teraz to tylko na skraju Puszczy..
                                                    Kłaniaj się od nas Mamie smile)
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... upadki... 29.10.16, 15:18
                                                    *Jaga, upadki bywaja rozne, czasem lekkie podtkniecie i czlowiek laduje na chirugi,
                                                    a w Twoim przypadku czuwaja anioly opiekuncze nad Toba, ze nie bylas poszkodowana.

Przelecialam przes miasto ze spotkana znajoma i po wypiciu herbatki na rozgrzewke wrocilam do domu na obiadek, rybka na jarzynkach glownie papryka 2 kolory +pomidor +czerwona cebulka, kasza orkiszowa, rozgrzalam sie porzadnie i poprawiam herbatka z ginger.
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... 29.10.16, 15:22
                                                    *Alfredka, dziekuje za pozdrowienia dla mamy ,
                                                    w tym roku chyba nie bylo duzego wysypu grzybow, sadzac po sprzedajacych
                                                    na ryneczkach.
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 09:30
                                                    Witajcie poranne towarzystwo juz sie zameldowalo, a ja
                                                    dostalam telef. od corki ktora szla do domu z "Maluszkiem" ze labedzie sie pojawily na kanale.
                                                    Szybko sie ubralam i poszlam a tam znajoma para ktora z wiosny jest juz 2 lata i przylecialy
                                                    sie pozywic z dziecmi, 5 sztuk ladnych dzieci sie dochowaly.

https://i65.tinypic.com/23w2phe.jpg
                                                    To ciemniejsze upierzenie to mlode tegroczne, mama albo tata zostalo z tylu i tez z dna kanalu wybiera miekkie korzonki.
                                                    https://i63.tinypic.com/2hdnn9h.jpg

https://i66.tinypic.com/2ms12cw.jpg

W nowym czasie zimowym slonce od rana przypomina o minionym lecie, w nocy bylo tylko +2,oC.
                                                    Niedzielnie zycze Wam Wszystkim przyjemnej niedzieli.
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 09:48
                                                    Wczoraj popołudniu nad naszymi domami widzialem klucze dzikich
                                                    gęsi zbieraly się w "riksdagar" to normalny czas na początek odlotu do
                                                    poludniowo-zachodnich niemiec,
                                                    poprzednimi laty zbierały sie puźniej
                                                    I zimy też puźniej przychodziły.

Lusia,tej jesieni niemoge ptaszków
                                                    obserwować,wiec może ty bedziesz
                                                    bardziej aktywną ornitolożką-fotografem?
                                                    pooglądam sobie ptaszki na forum,
                                                    podaj również daty I czas.

Pzdr
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 11:00
                                                    Witajcie...
                                                    Lusia od rana zaserwowała nam balet na wodzie big_grin
                                                    Tak sobie pomyślałam,że mojemu Aniołkowi powinnam podziękować,bo kilka razy
                                                    mogłam się obudzić w innym świecie.Spadłam kilka razy z dużej wysokości.
                                                    To było u cioci... siano się składowało pod strzechą stodoły i beleczka trzasnęła
                                                    a ja na dół zlądowałam,nawet nic nikomu nie powiedziałam.Spadłam z drabiny
                                                    na betonowe podłoże.Dwa razy się topiłam w Odrze i Bobrze.Spadłam ze schodów drewnianych z 1-szego p. pokulałam się z samej góry na sam dół,tylko mi czapka spadła.
                                                    A 2 lata temu spadłam z pokojowej drabiny,ale wysokiej straciłam równowagę i miałam
                                                    miękkie lądowanie,bo spadłam tyłem na łóżko.Było tego więcej , najboleśniejszy był upadek ze stołka też chyba 2 lata temu,stłukłam sobie kość pośrodku podudzia,
                                                    bolało parę m-cy.Teraz jestem super ostrożna wink może dlatego mam problemy z kręgosłupem.
                                                    W każdym RTG napisane złamanie kręgosłupa ze znakiem zapytania.
                                                    Ale się nagadałam big_grin
                                                    Przez zmianę czasu nie śpię od 4-tej .Wam miłego słonecznego dnia.
                                                    Tak było rano,słonko się zmagało ,ale nie dało rady.

http://i68.tinypic.com/29xvvra.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... 30.10.16, 13:44
                                                    *Jaga, z Twoich opowiadan wynika, ze masz b.mocne kosci, ktore za dziecinnych lat i mlodosci naladowalas wapnem i najpotrzebniejszymi witaminami aby je wzmocnic na dzisiejsze lata.

Niebo tragicznie i tajemniczo wyglada, u nas zapowiadaja zeby lapac promienie slonca bo od wtorku ma podobno padac deszcz ze sniegiem, a ze temperatura ziemi jest jeszcze plusowa to bedzie wielkie bloto.

*Xystyos, nad moimi okolicami gesi normalnie co roku maja trasy przelotowe, wiec nie tylko je widac ale i slychac, czasem w nocy tez sie przemieszczaja.
                                                    A 11 listopada bediemy zajadac gesine a w Poznaniu swietomarcinsklie rogale, ktore juz sprzedawali w Dnino, ale to byla lekka podroba, smakowaly, wiec 2x zaliczylam, mama nie jest nimi zachwycona.

Przyjemnego popoludnia Wam zycze.
                                                  • lusia_janusia Re: PAZDZIERNIK ... 31.10.16, 08:50
                                                    To juz koniec tego miesiaca, mnie uplynal bardzo szybko w 2 krajach pomieszkalam sobie
                                                    z roznymi wydarzeniami i emocjami,
                                                    Jakos tak inaczej sie zyje w obu krajach pomimo to samo prawie sie je i prowadzi swoj wyprobowany schemat zyciowy.

Ja tez mam tylko powypelniac papiery i oddac gdzie nalezy i zwykle obowiazki jak co dzien
                                                    mnie czekaj, zeby tylko bylo jeszcze troche jasniej na niebie od slonca to weselej na duszy.

Zycze Wam na dzisiaj i na jutrzejszy dzien 1 listopada m-c optymistycznych mysli.
                                                    W zdrowiu i slonecznej pogody.
                                                    https://i63.tinypic.com/2ni33ue.jpg
                                                    2 mlode labedzie.
                                                  • jaga_22 Re: PAZDZIERNIK ... 31.10.16, 09:29
                                                    Witam w pochmurny dzionek.
                                                    Tylko z rana wydawało się,że będzie trochę słonka,niestety niebo już pomalowane
                                                    na szaro.
                                                    Ja też bym wolała żeby już tak zostało ,bo mam tylko 4 godz. przespane.
                                                    Pomyślnego poniedziałku.

http://i63.tinypic.com/313m9up.jpg

• pia.ed Re: PAZDZIERNIK ... 31.10.16, 10:22

No to ja jednak mam najlepiej ... wprawdzie slonca nie ma,
                                                    a niebo pokryte jest kompaktowo olbrzymia, ale jasna chmura,
                                                    to termometr za oknem pokazuje 10,4 stopni Celsiusza.

W nocy spadla tylko do 8 C ... nie wieje, a jesli powieje, to z zachodu ...
                                                    a nie z polnocnego zachodu jak przed paroma dniami,
                                                    kiedy to marzly mi rece, kiedy jechalam na rowerze wieczorem.

.
                                                  • pia.ed Re: PAZDZIERNIK ... 31.10.16, 11:35

www.gp.se/jonas-carlsson-tog-bild-p%C3%A5-norrsken-%C3%B6ver-laholm-1.3916609

W zeszlym tygodniu w okolicach Göteborga mozna bylo zobaczyc pierwsza w tym roku
                                                    zorze polarna w poludniowej Szwecji, co jest bardzo rzadkim zjawiskiem na tych terenach. Osobiscie nigdy zorzy polarnej nie widzialam ...

.
                                                  • xystos Re: PAZDZIERNIK ... 31.10.16, 12:20
                                                    tvp.pl

wybierz TVP Info na żywo,wejdzie
                                                    stream,ten kanał I regionalne TVP
                                                    można oglądać na całym świecie,
                                                    dziś w wigilje Wszystkich Świetych
                                                    dużo o akcji ZNICZ na drogach polskich.
                                                  • maria88 Re: PAZDZIERNIK ... 31.10.16, 13:13
                                                    Mnie tez październik minął wyjątkowo szybko a w listopadzie jest duzo
                                                    dni światecznych i wolnych więc tez minie chyba szybko.
                                                    Oby był szczęsliwy dla nas wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka